Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(642)
Forma i typ
Książki
(634)
Poradniki i przewodniki
(267)
Publikacje popularnonaukowe
(34)
Proza
(33)
Publikacje naukowe
(20)
Publikacje dydaktyczne
(16)
Publikacje fachowe
(13)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(9)
Audiobooki
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Poezja
(3)
Artykuły
(1)
Czasopisma
(1)
Filmy i seriale
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(937)
wypożyczone
(261)
nieokreślona
(10)
tylko na miejscu
(6)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(221)
Wypożyczalnia Główna - czytelnia (Dąbrowskiego 33a)
(1)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(6)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(178)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(5)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(72)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(25)
Filia 2 (Fredry 5)
(35)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(30)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(57)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(30)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(82)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(46)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(24)
Filia 9 (Czackiego 5)
(31)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(72)
Filia 11 (Dębicka 170)
(11)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(13)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(53)
Filia 15 (Lwowska 60)
(98)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(47)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(14)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(34)
Filia 20 (Solarza 9a)
(29)
Autor
Dąbrowska Beata Anna
(10)
Dąbrowska Ewa (internista)
(8)
Gawęcki Jan (1944- )
(7)
Dukan Pierre (1941- )
(6)
Gumowska Irena (1912-1991)
(6)
Lewandowska Anna (1988- )
(6)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(6)
Makarowska Magdalena
(6)
Wolański Robert (fotograf)
(6)
Bator Julita
(5)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(5)
Ciborowska Helena (1944- )
(5)
Kasprzak-Kozikowska Eliza
(5)
Żak Aleksandra
(5)
Błaszczyszyn Maja
(4)
Jarosz Mirosław (1957- )
(4)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(4)
Pawlikowska Beata (1965- )
(4)
Rossowski Dariusz
(4)
Schulz Jan
(4)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(4)
Zaremba Marek (dietetyk)
(4)
Überhuber Edyta
(4)
Antczak-Judycka Agnieszka
(3)
Art Piotr
(3)
Asgodom Sabine (1953- )
(3)
Banaś-Domińska Małgorzata
(3)
Barillé Albert (1921-2009)
(3)
Barillé Albert (1921-2009). Sekrety ludzkiego ciała
(3)
Bosacka Katarzyna
(3)
Carper Jean
(3)
Chutkan Robynne
(3)
Ciborowski Artur
(3)
Clase Mia (1977- )
(3)
Dziubińska Joanna (filolożka)
(3)
Gorzelińska Joanna
(3)
Głowacki Łukasz
(3)
Głowińska Anita
(3)
Högström Justyna
(3)
Kijek Krzysztof
(3)
Kłosińska Anna (odżywianie)
(3)
Mizera Justyna
(3)
Modzelewska Eliza
(3)
Moriyama Naomi (1947- )
(3)
Mosley Michael (1957- )
(3)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(3)
Negrońska Aleksandra
(3)
Negrońska Aleksandra. Friends
(3)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(3)
Nowak Ewa (1966- )
(3)
Oworuszko Monika
(3)
Oworuszko Monika. Kryminał dietetyczny
(3)
Oślizło Ryszard
(3)
Pawlikowska Beata (1965- ). W dżungli zdrowia
(3)
Piórkowski Dariusz (1976- )
(3)
Pociecha Daria
(3)
Pszczołowski Konrad
(3)
Revenvall Agnes
(3)
Rogulska Anna
(3)
Rozwarzewska Monika
(3)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(3)
Rybak-Dombrowska Justyna
(3)
Szaciłło Karolina
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Traczyk Władysław Zygmunt (1928-2009)
(3)
Umińska-Sobolewska Mirosława
(3)
Łukawski Krzysztof (historia)
(3)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(2)
Anger Joanna
(2)
Augustyn-Protas Anna
(2)
Bareła Malwina
(2)
Basse Monika von
(2)
Bator Jakub
(2)
Bean Anita
(2)
Berger Stanisław (1923- )
(2)
Bertrandt Jerzy (1952- )
(2)
Bojarska-Ferenc Mariola
(2)
Borzobohata-Sawicka Maria
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Chudzik Małgorzata
(2)
Cichocka Aleksandra (dietetyk)
(2)
Cramm Dagmar von (1955- )
(2)
Cybulska Barbara (1939- )
(2)
Daninos Jean-Michel
(2)
Davis William (1957- )
(2)
Doyle William (1942- )
(2)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(2)
Faryna Monika
(2)
Friedman Steve (1955- )
(2)
Fung Jason
(2)
Gaber Katarzyna
(2)
Gagne Steve
(2)
Gajewska Danuta
(2)
Gertig Henryk (1924- )
(2)
González Carlos (1960- )
(2)
Górnicka Jadwiga (1921- )
(2)
Gąsowska Anna
(2)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(2)
Hryniewiecki Lech (1929-1998)
(2)
Jackowska Małgorzata (dietetyk)
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(139)
2010 - 2019
(288)
2000 - 2009
(104)
1990 - 1999
(75)
1980 - 1989
(16)
1970 - 1979
(14)
1960 - 1969
(2)
1930 - 1939
(2)
1920 - 1929
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(349)
1901-2000
(18)
1989-2000
(10)
1945-1989
(6)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(587)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(571)
angielski
(1)
nieznany (po)
(1)
portugalski
(1)
Odbiorca
Dzieci
(42)
6-8 lat
(30)
9-13 lat
(21)
0-5 lat
(19)
Szkoły wyższe
(14)
Rodzice
(13)
Młodzież
(9)
14-17 lat
(7)
Dietetycy i żywieniowcy
(4)
Lekarze
(4)
Kobieta
(3)
Pediatrzy
(3)
Dietetycy
(2)
Lekarze rodzinni
(2)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(2)
Psycholodzy
(2)
14-17
(1)
Chorzy na celiakię
(1)
Dorośli
(1)
Dziewczęta
(1)
Endokrynolodzy
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kobiety
(1)
Nauczyciele
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Osoby z zaburzeniami odżywiania
(1)
Proza
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Sportowcy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(35)
Literatura amerykańska
(4)
Literatura angielska
(3)
Temat
Odżywianie
(362)
Zdrowe odżywianie
(269)
Dietetyka
(70)
Żywność
(49)
Potrawy dietetyczne
(46)
Zdrowy styl życia
(35)
Otyłość
(27)
Zaburzenia odżywiania
(26)
Kobieta
(25)
Choroby ludzi
(22)
Dzieci
(22)
Ziołolecznictwo
(20)
Leczenie
(19)
Witaminy
(15)
Higiena
(13)
Warzywa
(13)
Aktywność fizyczna
(12)
Dieta odchudzająca
(12)
Gimnastyka
(12)
Medycyna niekonwencjonalna
(12)
Mikroelementy
(12)
Zwyczaje żywieniowe
(12)
Flora bakteryjna jelit
(11)
Jedzenie (czynność)
(11)
Kosmetyka
(11)
Kucharstwo
(11)
Leczenie dietą
(11)
Odporność
(11)
Owoce
(11)
Uczucia
(11)
Dieta owocowo-warzywna
(10)
Jelita
(10)
Odchudzanie
(10)
Przemiana materii
(10)
Skóra (anatomia)
(10)
Cholesterol
(9)
Dziecko
(9)
Hormony
(9)
Kuchnia wegańska
(9)
Młodzież
(9)
Potrawy dla dzieci
(9)
Sportowcy
(9)
Ćwiczenia siłowe
(9)
Żywienie chorych
(9)
Alkoholizm
(8)
Choroby układu pokarmowego
(8)
Ciąża
(8)
Dieta bezglutenowa
(8)
Dieta oczyszczająca
(8)
Higiena psychiczna
(8)
Insulinooporność
(8)
Oddychanie
(8)
Choroba Hashimoto
(7)
Cukrzyca
(7)
Dieta cukrzycowa
(7)
Dieta niskowęglowodanowa
(7)
Fizjologia
(7)
Kobieta ciężarna
(7)
Komórka (biol.)
(7)
Menopauza
(7)
Mózg
(7)
Nowotwór
(7)
Post
(7)
Trening sportowy
(7)
Wpływ na zdrowie
(7)
Żywność prozdrowotna
(7)
Choroby psychiczne
(6)
Gruczoły dokrewne
(6)
Kuchnia wegetariańska
(6)
Leczenie żywieniowe
(6)
Medycyna chińska
(6)
Nastolatki
(6)
Obyczaje
(6)
Odpoczynek
(6)
Profilaktyka zdrowotna
(6)
Relacje międzyludzkie
(6)
Rozród
(6)
Suplementy diety
(6)
Słodycze
(6)
Układ pokarmowy
(6)
Wegetarianizm
(6)
Zdrowie fizyczne
(6)
Życie codzienne
(6)
Ajurweda
(5)
Choroby dziecięce
(5)
Gimnastyka kobieca
(5)
Krążenie krwi
(5)
Lecznictwo
(5)
Masaż
(5)
Mięśnie
(5)
Nerwy
(5)
Niemowlę
(5)
Rodzina
(5)
Samoakceptacja
(5)
Schizofrenia
(5)
Składniki odżywcze
(5)
Tarczyca
(5)
Wsie
(5)
Zaburzenia i dewiacje seksualne
(5)
Zdrowie publiczne
(5)
Temat: dzieło
Biblia
(1)
Dreaming of fat men
(1)
Jedzenie było moim Bogiem
(1)
bezglutenowejadlo.pl (blog)
(1)
Temat: czas
2001-
(20)
1901-2000
(8)
1989-2000
(5)
1701-
(4)
2001-0
(4)
1601-
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-
(2)
1801-1900
(2)
1501-
(1)
1501-1600
(1)
1901-
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1945-1989
(1)
1989-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Stany Zjednoczone (USA)
(4)
Londyn (Wielka Brytania)
(3)
Europa
(1)
Górny Śląsk
(1)
Jersey City (Stany Zjednoczone, stan New Jersey)
(1)
Krosno (woj. podkarpackie)
(1)
Niemcy
(1)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(1)
Powiat bieszczadzki (woj. podkarpackie)
(1)
Prusy
(1)
Tarnobrzeg (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Ukraina
(1)
Wielka Brytania
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Zabór pruski
(1)
Gatunek
Poradnik
(224)
Przepisy kulinarne
(163)
Publikacja bogato ilustrowana
(65)
Wydawnictwa popularne
(55)
Książka kucharska
(48)
Poradniki
(31)
Opracowanie
(30)
Podręcznik
(20)
Opowiadania i nowele
(17)
Podręczniki akademickie
(15)
Powieść obyczajowa
(13)
Publikacje dla dzieci
(9)
Podręcznik akademicki
(6)
Podręczniki
(6)
Praca zbiorowa
(6)
Tablice i wzory
(6)
Jadłospis
(3)
Książki dla małych dzieci
(3)
Monografia
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Poradniki i przewodniki
(3)
Powieść przygodowa
(3)
Raport z badań
(3)
Wydawnictwa dla dzieci
(3)
Materiały konferencyjne
(2)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(2)
Publicystyka polska
(2)
Słowniki terminologiczne
(2)
Wiersze
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Artykuł problemowy
(1)
Artykuł z pracy zbiorowej
(1)
Atlas anatomiczny
(1)
Dane statystyczne
(1)
Dokumenty audiowizualne
(1)
Encyklopedie
(1)
Fantastyka
(1)
Felieton
(1)
Felieton polski
(1)
Film amerykański
(1)
Film dokumentalny
(1)
Higiena
(1)
Komiks
(1)
Korespondencja
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książki kucharskie
(1)
Książki mówione
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Literatura polska
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Poradniki dla młodzieży
(1)
Poradniki dla nauczycieli
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Powieść
(1)
Powieść autobiograficzna
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publicystyka
(1)
Reportaż
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Romans
(1)
Rymowanki
(1)
Słowniki polskie
(1)
Słowniki polsko-angielskie
(1)
Wydawnicctwa popularne
(1)
Zagadki
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(231)
Kulinaria
(159)
Styl życia, moda i uroda
(33)
Kultura fizyczna i sport
(17)
Psychologia
(17)
Edukacja i pedagogika
(6)
Historia
(6)
Biologia
(5)
Rozwój osobisty
(5)
Hobby i czas wolny
(2)
Media i komunikacja społeczna
(2)
Religia i duchowość
(2)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Chemia
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Nauka i badania
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
642 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
JAK NASZ MÓZG KONTROLUJE METABOLIZM: Nadwaga to tylko kwestia woli? ; Mózg na wadze ; Checks and Balances - zasada podziału władzy w naszym mózgu ; Energia - droga wolna do mózgu ; Energia na zamówienie - filiżanka cukru dziennie ; Genialna myśl ewolucji ; Zarządzanie energią w mózgu ; Narodziny samolubnego mózgu ; Dlaczego sukces sportowy rodzi się w głowie ; Nocne napady głodu ; Pantofelek w nas ; JAK NASZ MÓZG ROZWIĄZUJE KRYZYSY ENERGETYCZNE KOSZTEM CIAŁA: Global Silencing - cisza w mózgu ; Niekompetencja energetyczna - jedzenie jako wyjście awaryjne ; Diabetologia na kontrolowanym ; Dlaczego diety są bez sensu ; Czy odchudzanie powoduje depresję? ; PRAWDZIWE PRZYCZYNY OTYŁOŚCI I CUKRZYCY - PROFILAKTYKA I ALTERNATYWA: Uszkodzony gen pamięci ; Jak chroniczny stres programuje nasz mózg ; Zaprogramowany apetyt ; Kiedy stres staje się traumą ; Konsole do gry i przeprogramowanie naszego metabolizmu mózgu ; Błędne sygnały ; Prawdziwe przyczyny otyłości - jak je rozpoznać i zwalczać ; Uczucia jako drogowskaz ; Edukacja metaboliczna lub jak nasze dzieci mogą utrzymać smukłą sylwetkę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-97444 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moje odchudzanie : motywacja, żywienie, trening / Konrad Gaca. - Lublin : Czelej, 2013. - 275 s. : fot. kolor. ; 26 cm.
Trzymasz w ręku przewodnik po świecie mądrego odchudzania. Pełne praktycznych wiadomości, dający siłę i wiarę w sukces. Bez względu na to, ile wcześniej w Twoim życiu było prób odchudzania, wiedz, że teraz będzie inaczej. Nie będziesz próbować schudnąć, tylko schudniesz. Zrobisz to raz i dobrze. Wszystko czego potrzebujesz do schudnięcia to: Ty i ta książka. To klucz do opanowania otyłości i zmiany życia na lepsze. Naprawdę możesz to zrobić. Dasz radę! Konrd Gaca pokaże Ci, jak zrobić to skutecznie. Poznasz historie ludzi, którzy korzystając z jego rad, dokonali rzeczy niezwykłych, pozbyli się gigantycznej otyłości, odzyskali zdrowie i zmienili swoje życie na lepsze. [Czelej, 2013]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-613.2 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Myśli Współczesnej)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-86438 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-47944 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 762-[789]. Indeks.
CZ. 1. WIADOMOŚCI OGÓLNE: Znaczenie pokarmu i jego ścisły związek z zachowaniem zdrowia i zdolności do pracy. Pokarm jako lek ; Sytuacja żywnościowa świata ; Składniki pożywienia ; Ocena stanu odżywienia. Niedobory pokarmowe i ich wykrywanie ; Dietetyczki i dietetycy. Ich rola w organizowaniu racjonalnego żywienia w zakładach służby zdrowia ; Instytuty zajmujące się zagadnieniami żywienia i żywności. CZ. II. ŻYWIENIE ZDROWEGO CZŁOWIEKA: Normy zapotrzebowania na składniki pokarmowe ; Żywienie zbiorowe ; Żywienie w okresie ciąży i karmienia ; Żywienie ludzi w wieku podeszłym ; Żywienie a praca ; Żywienie w wojsku ; Żywienie hutników, astronautów oraz ludzi przebywających w górach ; Żywienie marynarzy i rybaków ; Żywienie sportowców ; Żywienie w krajach o odmiennych warunkach klimatycznych. CZ. III. ŻYWIENIE CHOREGO CZŁOWIEKA: Pojęcie i rola żywienia dietetycznego oraz planowanie diet ; Żywienie podstawowe i diety lecznicze ; Choroby z niedoboru pokarmowego ; Żywienie w chorobach przewody pokarmowego ; Żywienie w chorobach wątroby i dróg żółciowych ; Żwyeienie w chorobach trzustki ; Żywienie w chorobach układu krążenia ; Żywienie w miażdżycy ; Żywienie w chorobach układu oddechowego ; Żywienie w chorobach nerek i dróg moczowych ; Żywienie w chorobach układu krwiotwórczego ; Żywienie w chorobach gruczołów wydzielania wewnętrznego ; Żywienie w chorobach przemiany materii ; Wrodzone zaburzenia przemiany materii ; Żywienie w chorobach zakaźnych ; Żywienie w chorobach skóry ; Żywienie w stanach alergicznych ; Żywienie w chorobach układu nerwowego ; Żywienie w chorobach chirurgicznych ; Żywienie w chorobach narządu wzroku ; Żywienie w chorobach zębów i jamy ustnej ; Żywienie w chorobach nowotworowych ; Zatrucia pokarmowe ; Zagadnienie głodu ; Leki a żywienie ; Układanie diet leczniczych przy współistnieniu różnych chorób ; Uprzedzenia i przesądy przy stosowaniu rozmaitych pokarmów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 264.
WIDMO GŁODU: Głód utajony ; LICZĄ SIĘ NIE TYLKO KALORIE: Gdy brak białka ; Gdy brak składników mineralnych ; Gdy brak witamin ; Antywitaminy ; NA TROPACH METABOLIZMU: Człowiek jako maszyna ; Kłopoty z bilansem ; Trawienie ; Strawność i przyswajalność ; Równowaga kwasowo-zasadowa ; Enzymy ; U ŹRÓDEŁ POŻYWIENIA: Węglowodany ; Tłuszcze ; Białka ; Woda ; Smakowitość ; PRODUKCJA ŻYWNOŚCI: Nieco historii ; Produkcja roślinna: Nawożenie ; Maszyny ; Genetyka ; Pobudzanie rozwoju ; Hydroponika ; W walce ze szkodnikami ; Rośliny potrzebują wody ; Produkcja zwierzęca: Żywienie ; Genetyka w hodowli ; Mechanizacja i automatyzacja ; Podwodne spichrze ; Od eksploatacji do hodowli ; Bogactwo planktonu ; Ryby z wód słodkich ; Choroby zwierząt wrogiem produkcji ; PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY: Przetwa: Dwa łyki historii ; Narodziny wielkiego przemysłu ; Mięso i przetwory mięsne ; Mleko - pokarm doskonały ; Masło ; Sery ; Lody ; Jaja ; "Chleba naszego powszedniego" ; Kariera olejów roślinnych ; Konkurentka masła ; Cukier krzepi ; Słodki przemysł ; Kawa i herbata ; Kłopotliwy produkt fermentacji ; Zwycięska droga "ziemnych jabłek" ; Witaminy w naturalnej postaci ; Koncentraty ; Utrwalanie żywności: Suszenie, puszkowanie, pasteryzacja, sterylizacja, fasteryzacja ; Niskie temperatury: Chłodzenie, zamrażanie, suszenie mrożone czyli liofilizacja, suszenie próżniowe ; Napromieniowanie ; Mikrofale ; Ultradźwięki ; Solenie ; Fermentacja ; Cukrzenie ; Marynowanie ; Wędzenie ; Chemizowanie ; Stosowanie antybiotyków ; Działanie enzymów ; Stosowanie azotu ; WROGOWIE UKRYCI W ŻYWNOŚCI: Chemizacja na ławie oskarżonych ; Pestycydy ; Izotopy radioaktywne ; Zatrucia pokarmowe ; BŁĘDY W ŻYWIENIU A ZDROWIE: Otyłość ; Zabójca ludzkości nr 1 ; Podejrzany cukier ; Niedostatek laktazy ; Alergie pokarmowe ; Lek jako antagonista pokarmu ; Antypokarm ; Nie tylko co, ale i jak się jada ; ABY NAJLEPIEJ DOTRZEĆ DO SPOŻYWCY: Transport ; Opakowanie ; Sprzedaż ; Żywienie zbiorowe ; Nawyki, zwyczaje, tradycje ; Świat od strony kuchni ; NOWE ŹRÓDŁA: Rolnictwo ; Żywność z morza ; Konbu, nori i funori ; Obiecująca Chlorella ; Synteza żywności: Biosynteza ; Kotlet z ropy naftowej ; Sznycel z gazu ; Jajko z węgla ; Biosynteza bez zastrzeżeń ; Chemosynteza ; Klops z liści ; Uniwersalna soja ; Kukurydza ; Supergrzyby ; Egzotyczne warzywa i owoce ; JUTRO I POJUTRZE ŻYWIENIA: Czy będziemy jadali pigułki ; Rok 2000 ; Rok 2100.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-10172 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "The gluten lie and other myths about what you eat" 2015.
Bibliogr. s. [237]-266. Indeks.
Wstęp: Była sobie trucizna ; R. 1 Fantastyka naukowa wciąż jest fantastyką ; R. 2 Cała prawda o glutenie ; R. 3 Magia tłuszczu ; R. 4 Cukrowe szaleństwo ; R. 5 Słony smak grzechu ; R. 6 Odtruwanie mitów ; Dieta UNpacked.
Uwolnij się od poczucia winy i zacznij na nowo cieszyć się tym, co jesz. Cała prawda o soli, cukrze, tłuszczu, węglowodanach... i modnym ostatnio glutenie. Nareszcie rozprawiamy się z żywieniowymi demonami współczesnego świata. Ta wywrotowa książka dziennikarza naukowego obala mity, które zdominowały amerykański styl odżywiania, i pokazuje czytelnikom, jak uwolnić się od poczucia winy i na nowo pokochać jedzenie. Z pewnością rozbudzi kontrowersje wokół naszej obsesji na temat prawidłowego odżywiania. Gluten. Sól. Cukier. Tłuszcz. Oto czarne charaktery amerykańskiej diety, a przynajmniej tak każą nam sądzić lekarze i specjaliści od żywienia. Ale naukowcy nie wydali jeszcze wiążącej opinii, tymczasem ludzie masowo eliminują z jadłospisu produkty zbożowe i syrop kukurydziany, gdyż zostali wprowadzeni w błąd. A prawda jest taka, że prawie wszyscy możemy wrócić do tradycyjnych burgerów i nic złego się nam nie stanie. Pamiętacie czasy, kiedy najgroźniejszym wrogiem było masło? A teraz wróciło do łask. Może pamiętacie, że dieta Atkinsa kiedyś cieszyła się popularnością, potem skazano ją na potępienie, a potem znów oczyszczono z zarzutów. Być może zastanawiacie się, czemu wszyscy wasi przyjaciele ograniczają spożycie soli albo stosują dietę jaskiniowca, a może nawet nosicie się z zamiarem odstawienia produktów zbożowych. Książka ta jest wybawieniem dla czytelników cierpiących na rozchwianie żywieniowe. Tak samo jak tysiąc lat temu naukowcy i lekarze wiedzą zdumiewająco mało o prawidłowym odżywianiu, chociaż Amerykanie wydają miliony dolarów i poświęcają mnóstwo czasu ulegając obsesji na punkcie zdrowego jedzenia. „Levinovitz znów dopuszcza do głosu naukę i czyni to w odkrywczy sposób” – doktor Brian Wansink, autor Mindless Eating i Slim By Design „Skuteczna riposta na psychozę strachu i obietnice bez pokrycia, którymi raczą nas szarlatani podający się za naukowców. Tę książkę powinien przeczytać każdy, kto rozważa zastosowanie restrykcyjnej diety albo zajmuje się leczeniem ludzi” – doktor Peter Gibson, dyrektor katedry gastroenterologii w klinice Alfred Hospital przy Monash University „Levinovitz pokazuje nam, jak przestać się bać jedzenia. Każdy, kto interesuje się odżywianiem, powinien przeczytać tę książkę i odzyskać radość delektowania się smakiem potraw” – doktor Philip Zeitler, profesor pediatrii, wydział medycyny Uniwersytetu Kolorado „Lekarstwo na żywieniowe demony. Poparta gruntownymi badaniami i niezwykle pouczająca książka” – doktor Jean Gunter Uwolnij się od strachu przed tym, co jesz. Wmawiano nam całe życie, że musimy się wyrzec swoich ulubionych potraw, żeby stracić zbędne kilogramy i zyskać zdrowie. Ale lęk przed jedzeniem opiera się na mitach, nie na nauce, a kiedy poznacie prawdę, będziecie zaskoczeni i poczujecie się wyzwoleni. Chleb i makaron Mit: Dieta bezglutenowa to recepta na poprawienie wydajności mózgu i pozbycie się tłuszczu z brzucha. Prawda: Tak naprawdę nie udowodniono, że to z winy żywieniowych demonów jesteśmy grubi i otępiali – za to wiadomo o wielu szarlatanach, którzy twierdzili, że tak jest. Słone przekąski Mit: Ograniczenie spożycia soli zapobiega chorobom serca. Prawda: Nawet gdyby to było prawdą – a nie jest – wytyczne Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego nie pozwalają na jedzenie niczego, co przypomina normalne potrawy. Stek i ser Mit: Jedząc tłuszcz, staniesz się tłusty. Prawda: Nic podobnego. Słyszymy takie argumenty od dziesięcioleci, ale opierają się one na rozumowaniu magicznym, którego korzenie sięgają starożytnej Grecji. Deser Mit: Cukier uzależnia. Prawda: Tak naprawdę uzależniające jest przekonanie o toksycznych właściwościach cukru – kłamstwo wywodzące się z początków XIX wieku, kiedy purytanie uważali, że słabość do cukru prowadzi do alkoholizmu. [www.azymut.pl, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104433 (1 egz.)
Książka
W koszyku
U dołu okł.: O żywieniu człowieka.
W publikacji tej nie ograniczono się wyłącznie do przedstawienia metody na pozbycie się zbędnych kilogramów, pisze się tam również, jak utrzymać wagę należną, gdy się już do niej wróci - pisze się więc także, jak nie popaść w otyłość! Autor konkretyzuje tam też pojęcie żywienia prozdrowotnego, zabiera głos w dyskusji dotyczącej używania substancji chemicznych przy produkcji żywności, odnosi się do problemu żywności modyfikowanej genetycznie, zwłaszcza transgenicznej... ; generalnie to tekst "O żywieniu Człowieka", z naciskiem na kontrolę wagi. [www.sublupa.pl, 2013]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-82650 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria Kontinuum)
Mat. z konf. pt.:"(Po)Wolne jedzenie. Slow food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno-kulturowej XXI wieku", która odbyła się w 2013 r.
W cop. r. wyd.: 2013.
Indeks.
Wstęp ; Jeść! Kulturowe konteksty jedzenia (zapis debaty) ; CZ. I JEDZENIE W (NIE)ŚWIADOMOŚCI: Praca w domu czy w gospodarstwie: wartościowanie zajęć domowych kobiet wiejskich ; Zmierzch epoki tradycyjnego tradycyjnego konsumenta, czyli wspólne zakupy ekologicznej żywności kształtują tożsamość społeczną młodych Polaków. Odradzający się ruch żywieniowy kooperatyw spożywczy w Polsce - przykład Warszawy ; Marnotrawstwo żywności. Zarys podstawowych uwarunkowań ekonomicznych i kulturowych ; Uważne jedzenie jako forma praktyki duchowej i filozofia codzienności ; CZ. II KONTEKSTY WYBRANYCH REPREZENTACJI JEDZENIA W KULTURZE WSPÓŁCZESNEJ: Wszystko czerwone. Coca-cola, PRL i kino polskie ; Sztuka kulinarna postczłowieka, czyli bioartystyczne Master Chef ; Blogowi profesjonaliści w kuchni, czyli o energii społecznej przełożonej na internetowe statystyki ; "Baby do garów!", czyli feminizm od kuchni. Kulinaria w perspektywie genderowej ; Kucharz na szklanym ekranie, czyli o różnorodnych obliczach programów kulinarnych ; CZ. III MIĘDZY ETYKĄ A FILOZOFIĄ, MIĘDZY PRAGNIENIEM A POTRABĄ: Sprawstwo w obliczu granicznego doświadczenia głodu w lagrze - niemoralność heroicznej etyki ; Filozofia kanibalizmu ; "Food film" na opak. Artystyczny wymiar jedzenia w filmach "Wielkie żarcie", "Super Size Me" oraz "Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-102209 (1 egz.)
Książka
W koszyku
ROZDZIAŁY LUB ARTYKUŁY TEJ KSIĄŻKI SKATALOGOWANO POD WŁASNYMI TYTUŁAMI. DOSTĘPNE POD TYTUŁEM PRACY ZBIOROWEJ.
Bibliogr. przy pracach.
CZ. I: SWOJSKIE PRZESTRZENIE SMAKU – DOM, REGION, ŚWIAT: SMAK DZIECIŃSTWA, SMAK DOMU: Magdalena Radkowska-Walkowicz: Mleko matki. Wstęp do antropologii jedzenia dla najmłodszych ; Ewa Maciejewska-Mroczek: „Bobas lubi wybór”? Kompetencje, ryzyko i upodmiotowienie, czyli o współczesnych metodach żywienia małych dzieci ; Joanna Mroczkowska: Gospodyni, matka, uzdrowicielka. Rola kuchni w kształtowaniu tożsamości współczesnych kobiet wiejskich ; Urszula Jarecka: Luksusowe smaki w doświadczeniu codziennym i retoryce potocznej ; SMAKI LOKALNOŚCI: Elżbieta Rybicka: Kuchnia, mapa, mit środkowoeuropejski (wokół Cafe Museum Roberta Makłowicza) ; Ewa Kopczyńska: Stare i nowe smaki lokalnego wina: o lubuskiej winorośli, winnicach i winiarzach ; Blanka Brzozowska: Zjadanie miasta – doświadczenie przestrzeni miejskiej w perspektywie nowych praktyk kulinarnych ; Włodzimierz Karol Pessel: Kulturoznawca w poszukiwaniu smaków Warszawy ; Małgorzata Owczarska: Ma’a tahiti, brzuch, tożsamość i świat postkolonialny ; Urszula Markowska-Manista: Tęsknota za wielbłądzim mlekiem. Gorzki smak wojny i pomocy żywnościowej w Rogu Afryki – przypadek Somalii i Dadaab ; CZ II: SMAK W PRZESTRZENI SYMBOLICZNEJ – PRAKTYKI KULINARNE W MEDIACH: WYOBRAŹNIA KULINARNA I PRAKTYKA SMAKU: Anna Wieczorkiewicz: O wyobraźni kulinarnej i aporiach jedzenia. Kultura uwikłana w konsumpcję ; Anna Wieczorkiewicz, Magdalena Marek: Przyprawianie życia smakiem. Sympatycy slow food w poszukiwaniu dobrego życia ; Agata Bachorz: Jedzenie „prawdziwe” i „nieprawdziwe”? Kategoria autentyczności w internetowym dyskursie kulinarnym ; Katarzyna Stańczak-Wiślicz: Kryzysowe praktyki kulinarne w Polsce lat 80. XX wieku na łamach owczesnej prasy kobiecej ; PERFORMANCE SMAKU: Monika Kostaszuk-Romanowska: Praktyki kulinarne we wspołczesnym teatrze polskim ; Marta Brzezińska: W poszukiwaniu filmowej kuchni totalnej – od Gabriela Axela do Petera Greenawaya ; Anna Wieczorkiewicz: „Kraj, alkohol, system i ludzie”. Alkohol w komediach filmowych PRL-u ; Małgorzata Nieszczerzewska: Nie tylko kwestia smaku. O estetyce fotografii kulinarnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-102763 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chrzań te diety / Agnieszka Piskała, Krystyna Romanowska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2017. - 317, [3] strony : ilustracje, wykresy ; 21 cm.
Jedzenie nie powinno i nie może wywoływać w nas ciągłego niepokoju i poczucia winy. W świecie, w którym jedzenie stało się fetyszem i rodzajem religii, a zaburzenia odżywiania są normą u kobiet i mężczyzn, warto ostudzić temperaturę. Ta książka uspokaja nastroje. Autorki (znana dietetyczka i dziennikarka), biorą na warsztat mity dotyczące „właściwego odżywiania”. Czy gluten naprawdę szkodzi? Dlaczego nie możemy schudnąć? Czy warto robić detoks? [Pascal, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.7-613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Domino. Więcej Wiedzieć. Odkrywać Siebie i Świat)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Indeks.
Cristina Mazzoni, z pochodzenia Włoszka, profesor literatur romańskich Uniwersytetu w Vermont (USA), obdarzona niezwykłą wyobraźnią autorka, a zarazem znakomita kucharka, zaprasza w swej krytycznoliterackiej podróży kulinarnej do äkosztowania, smakowania, rozgryzania i połykaniaö produktów i potraw pojawiających się w pismach świętych kobiet ľ od äświętych anorektyczekö żywiących się Eucharystią do gospodyń i matek, dla których kuchnia stanowi centrum domu. Ze szczególną uwagą traktuje swoje rodaczki (Katarzynę z Genui, Anielę z Foligno, Gemmę Galgani), ale w obszar zainteresowań włącza też: Niemki (Hildegardę z Bingen, Elżbietę z Schoenau, Małgorzatę Ebner), Francuzki (Małgorzatę Marię Alacoque, Teresę z Lisieux), Hiszpanki (Teresę z Ávila), postaci z Kościoła kolonialnej Ameryki Południowej (sor Juanę Inés de la Cruz), Anglii (Margery Kempe), a nawet Stanów Zjednoczonych (Elżbietę Seton ľ pierwsza kanonizowana osoba urodzona w USA). Feministyczna perspektywa pozwala prześledzić związki między jedzeniem a sprawami wiary i odkryć w nich nowe smaki. Przepisy kulinarne, rady dotyczące gotowania i żywienia rodziny oraz wspólnoty, komentarze na temat miodu, przypraw, sałaty, ryb, sera czy jabłek mogą oferować, jak się okazuje, wielkie bogactwo strawy duchowej. Między żartem i anegdotą a hagiografią i egzegezą otrzymujemy w tej książce prawdziwą ucztę, do udziału w której zapraszamy naszych czytelników. [Pax, 2008]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-2 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Biblioteka Problemów ; t. 262)
Na. k. tyt. nazwa aut. Bender A.E.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-54959 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Co jeść razem a co oddzielnie / Monika Judä. - Warszawa : "Klub dla Ciebie", 2001. - 147, [1] s. : err. ; 19 cm.
Tyt. oryg. niem.: "Trennkost : die besten Rezepten" 2000. - Na okł. podtyt.: nowoczesna dieta rozdzielna. - U góry okł.: Jakie to proste!.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Książka pomoże uzupełnić wiedzę o funkcjach organizmu związanych z odżywianiem i podejmowaniem aktywności, o podstawowych składnikach odżywczych naszej żywności, pomoże nakreślić własny plan zdrowego życia. [Maraton, 2008]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-Podr.61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.17-61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej