Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(21)
Forma i typ
Książki
(21)
Poezja
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Proza
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(23)
wypożyczone
(4)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(3)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(11)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(2)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 9 (Czackiego 5)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 11 (Dębicka 170)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(1)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Filia 20 (Solarza 9a)
(1)
Autor
Zin Marek (1947- )
(2)
Arens-Azevedo Ulrike
(1)
Bartosz Grzegorz (1950- )
(1)
Bednarek Justyna (1970- )
(1)
Bernat Joanna
(1)
Chorąży Magdalena
(1)
Cyran Stanisława
(1)
Czaplak Tadeusz (1921-1995)
(1)
Dobrowolska Marzenna
(1)
Duda Michał
(1)
Grochowska Renata (zootechnika)
(1)
Hamilton Alissa
(1)
Kopaliński Władysław (1907-2007)
(1)
Kosewska Lidia
(1)
Kozłowska Urszula (1958-2018)
(1)
Krauze Stanisław
(1)
Kwiatkowski Robert
(1)
Ludwiszewska Marta
(1)
Maciesowicz Zofia
(1)
Nowicki Artur (ilustrator)
(1)
Oślizło Ryszard
(1)
Puchalski Czesław
(1)
Sałajczyk Janina
(1)
Stradecka Alina
(1)
Szymańska Małgorzata
(1)
Tawska Iwona
(1)
Tomaszewski Henryk (1914-2005)
(1)
Wechterowicz Przemysław
(1)
Znamirowska Agata
(1)
Znaniecki Piotr
(1)
Żurkowska Krystyna
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(5)
1950 - 1959
(1)
1940 - 1949
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
1901-2000
(2)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(21)
Język
polski
(21)
Odbiorca
Dzieci
(4)
0-5 lat
(2)
6-8 lat
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Temat
Mleko
(20)
Mięso
(5)
Mleczarstwo
(5)
Jajka
(4)
Żywność
(4)
Krowa
(3)
Przemysł rolno-spożywczy
(3)
Tłuszcze
(3)
Drożdże
(2)
Drób
(2)
Koty
(2)
Opakowania
(2)
Owoce
(2)
Ryby
(2)
Wsie
(2)
Zboże
(2)
Agrobiznes
(1)
Amoniak
(1)
Bakterie
(1)
Banki spółdzielcze
(1)
Barwniki spożywcze
(1)
Bezrobocie
(1)
Biogaz
(1)
Biometeorologia
(1)
Biotechnologia
(1)
Budżety gminne
(1)
Burak cukrowy
(1)
Bydło
(1)
Cebula
(1)
Chemia analityczna
(1)
Chorzy psychicznie
(1)
Chłopi
(1)
Ciasta
(1)
Cyrano de Bergerac, Savinien de (1619-1655)
(1)
Czas
(1)
Czerwona płachta na byka
(1)
Człowiek potwór
(1)
Człowiek z Piltdown
(1)
Drzewa
(1)
Dyrygentura
(1)
Dziczyzna
(1)
Ekskomunika
(1)
Fermentacja
(1)
Fiedin, Konstantin (1892-1977). Transwaal
(1)
Fiedin, Konstanty (1892-1977). Transwaal
(1)
Gleba
(1)
Grusza
(1)
Guillotin, Joseph-Ignace (1738-1814)
(1)
Głownia
(1)
HACCP
(1)
Handel niewolnikami
(1)
Hārūn al-Rashīd (kalif ; ca 763-809)
(1)
Indianie
(1)
Islam
(1)
Jabłka
(1)
Jakość produktu
(1)
Jaskółki
(1)
Jeziora
(1)
Język polski
(1)
Kataev, Ivan (1902-1937). Mleko
(1)
Katajew, Iwan (1902-1937). Mleko
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Klyckov, Sergej (1889-1937)
(1)
Klątwa
(1)
Komórki macierzyste
(1)
Koncentraty spożywcze
(1)
Kondotierzy
(1)
Konserwy mięsne
(1)
Kosmetyki
(1)
Kredyt rolny
(1)
Kucharstwo
(1)
Kłyczkow, Siergiej (1889-1937). Bajarz z Czertuchina
(1)
Laktacja
(1)
Lasery
(1)
Leonov, Leonid (1899-1994). Niezwykłe opowiadania o chłopach
(1)
Leonow, Leonid (1899-1994). Niezwykłe opowiadania o chłopach
(1)
May, Karl (1842-1912)
(1)
Medicago truncatula
(1)
Medycyna regeneracyjna
(1)
Mikotoksyny
(1)
Mikrobiologia przemysłowa
(1)
Mimikra i mimetyzm
(1)
Mleczarnia
(1)
Mleko owcze
(1)
Mnemotechnika
(1)
Mąka
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Napoje bezalkoholowe
(1)
Nazwy osobowe
(1)
Nieżyt
(1)
Onomastyka
(1)
PHARE
(1)
Pająki
(1)
Palenie tytoniu
(1)
Pestycydy
(1)
Pieczywo
(1)
Piekarstwo
(1)
Pierze
(1)
Pierścienie (biżuteria)
(1)
Piractwo morskie
(1)
Temat: dzieło
Kalevala
(1)
Mona Liza
(1)
Wenus z Milo (rzeźba)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-
(1)
Temat: miejsce
Martynika (Francja)
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Wiersze
(2)
Adaptacja filmowa
(1)
Felieton polski
(1)
Fotografia lotnicza
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Opera
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Podręcznik akademicki
(1)
Podręczniki
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Poradnik
(1)
Powieść
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przysłowia
(1)
Western (powieść)
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
21 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Skąd się bierze mleko? / [tekst Joanna Bernat ; ilustracje Artur Nowicki]. - Kraków : Wydawnictwo Aksjomat, 2011. - [12] stron : ilustracje kolorowe ; 15x16 cm.
(Kotek Opowiada...)
Forma i typ
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Temat
Gatunek
Opis według okładki.
Okładka wliczona w numerację książki.
Przystępnie napisany i bogato zilustrowany wierszyk, w którym dziecko znajdzie odpowiedź na pytanie o pochodzenie mleka. Doskonała książeczka dla ciekawych świata małych odkrywców pomoże im w zdobywaniu wiedzy o otaczającym świecie. Wytrzymały karton, na którym wydrukowana jest książeczka, pozwala na bezpieczną i wielokrotną zabawę. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kotek / [tekst Urszula Kozłowska ; ilustracje Małgorzata Szymańska]. - Warszawa : Wilga - Grupa Wydawnicza Foksal, [2013]. - [12] stron : ilustracje kolorowe ; 15x15 cm.
Forma i typ
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Temat
Gatunek
Opis według okładki.
Okładka wliczona w numerację książki.
Mały kotek musi się dowiedzieć, dlaczego trzeba pić mleko. A czy wy już wiecie? [Wilga, 2013]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.13-I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
O czym to będzie? O przygodach charakternej Pchły i jej zwariowanych przyjaciół. Największa bitwa o mleko w dziejach literatury dziecięcej rozegra się na waszych oczach. Akcja popłynie wartko niczym droga mleczna, a ekipa, zmontowana lepiej niż szwedzkie meble, zapewni wam przepis na kulturalne spędzenie czasu. Będzie też o relacjach towarzyskich dla najmłodszych. Samo życie z życia wzięte! [Wydawnictwo Mando - Wydawnictwo Wam, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-I (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Warszawie. Rozprawy Naukowe ; t. 54)
Bibliogr. Streszcz. i tyt. także ang., ros.
1. Charakterystyka użytkowości mlecznej krów w kole-
jnych laktacjach 2. Powtarzalność cech użytkowości mlecznej 3. Wpływ sezonu ocielenia na wydajność mleczną oraz
zawartość białka i tłuszczu w mleku 4. Przebieg krzywej laktacji w zależności od wieku
krów (kolejnej laktacji) i sezonu ocielenia 5. Częstość występowania prób mleka o różnym procencie
białka i tłuszczu w zależności od sezonu 6. Współzależności zachodzące pomiędzy zawartością
białka i tłuszczu w mleku oraz wydajnością mleczną
krów w różnych stadiach laktacji
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-41594 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Czytam Sobie : nauka. Poziom 2, Składam Zdania)
(Edukacyjny Egmont)
Pewnego dnia Pankracy i profesor Tatarak wyruszają w niezwykłą podróż do wnętrza bidonu z mlekiem, aby sprawdzić, jakie procesy zachodzą podczas jego fermentacji. Na swojej drodze spotkają wiele bakterii, zarówno dobrych, jak i tych złych. Czy uda im się uciec? Przekonaj się sam! „Cuda z mleka” Justyny Bednarek to lektura obowiązkowa dla dociekliwych czytelników. [www.azymut.pl, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-I/N (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.5-I/N (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.6-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-I (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.20-I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mleko w potrawach i napojach / Zofia Maciesowicz. - Wydanie 6. - Warszawa : Wydawnictwo "Watra", 1979. - 111, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Mleko - pierwszy i podstawowy pokarm ; Mleko i produkty mleczne ; Mleko i produkty mleczne w żywieniu chorych ; Zupy ; Drudie dania ; Desery i wypieki ; Przystawki, dodatki do pieczywa, sosy ; Napoje.
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Got milked? : what don't know about dairy, the truth about calcium, and why you'll thrive without milk" 2015.
Problemy z trawieniem nabiału ma coraz więcej dorosłych, a wśród niemowlaków prawdziwą plagą jest nietolerancja laktozy występującej w mleku. Dlaczego więc wciąż żywe jest przekonanie, że regularne spożywanie mleka i jego przetworów jest zdrowe, a kampanie społeczne przekonują nas, że mleko jest niezbędne w naszej diecie? Autorka książki Pij mleko, będziesz chory, Alissa Hamilton, pokazuje że mleko krowie może być nie tylko zbędne, ale wręcz szkodliwe dla zdrowia. Krytycznym okiem obserwuje przemysł mleczarski, rozprawiając się z błędnymi wyobrażeniami na temat wartości odżywczych mleka i ukazując inne, często dużo lepsze, źródła wapnia i innych minerałów, których rzekomo ma nam dostarczać tylko nabiał. Oto publikacja, która pomaga odkryć, że złe samopoczucie, powracające swędzące wysypki czy przesuszona skóra, mogą mieć źródło w spożywanych zbyt często przetworach mlecznych. - Nie daj się więcej mamić reklamom nabiału i kampaniom społecznym promujących picie mleka, dzięki poznaniu przerażającego obrazu manipulacji społeczeństwa. - Poznaj naukowe fakty i wyniki badań, które obalają mit mleka jako wartościowego, odżywczego jedzenia. - Dowiedz się, skąd tak naprawdę bierze się wartość zalecanego dziennego spożycia nabiału i dlaczego nie powinieneś tak bardzo się nią przejmować. - Naucz się eliminować przetwory mleczne ze swojej diety, zastępując je zdrowymi odpowiednikami i redukując ilość przyjmowanych z mlekiem hormonów i antybiotyków. - Wypróbuj ultraproste przepisy na zbilansowane i pyszne dania bez nabiału, dzięki którym z łatwością pożegnasz mleczny nałóg, przestaniesz czuć się zmęczony, ospały i pozbędziesz się problemów skórnych. Nie pij mleka i bądź wielki! [www.azymut.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Poradnika Domowego, ISSN 1234-7779)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.11-64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych / Polska Akademia Nauk. Wydział Nauk Rolniczych i Leśnych ISSN 0084-5477 ; z. 207)
Streszcz. ang., ros.
Bibliogr. po rozdz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-51690 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy Cz. 1 i 2
I. Mięso ze zwierząt rzeźnych dużych - Charakterystyka rynku / P. Znaniecki - Skup zwierząt gospodarskich / P. Znaniecki - Obrót żywcem rzeźnym / P. Znaniecki - Ocena tusz zwierząt rzeźnych / P. Znaniecki - Surowiec mięsny / I. Sobina - Surowiec tłuszczowy / P. Znaniecki - Skóry zwierząt rzeźnych / P. Znaniecki II. Mięso z drobiu / A. Faruga - Charakterystyka rynku - Obrót drobiem - Rzeźnie drobiu - Ocena rzeźna drobiu w badaniach naukowych - Drób jako surowiec rzeźny - Organizacja, kontrola i zaopatrzenie III. Mleko / B. Habaj - Ogólna charakterystyka mleka - Pozyskanie i zasady higieny produkcji mleka - Obrót mlekiem - Organizacja produkcji i zagospodarowanie mleka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-38353 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. Dzieło współopr.: T. 1-2 Indeks
- Mleko - Przetwory mleczne - Tłuszcze i oleje - Mięso - Zboże - Mąka - Piekarstwo - Surogaty - Środki konserwujące - Barwienie artykułów żywności i przedmiotów użytku - Sztuczne środki słodzące - Środki kosmetyczne - Naczynia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. A-34215 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-25867 (1 egz.)
Książka
W koszyku
I. Wiadomości ogólne II. Mięso III. Mleko IV. Drób V. Jaja VI. Ryby VII. Dziczyzna VIII. Skóry IX. Pierze X. Wełna.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-636/638 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-91161 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-85881, A-85882 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Utrwalanie żywności niskimi temperaturami ; Utrwalanie żywności wysokimi temperaturami ; Utrwalanie żywności przez zakwaszanie ; Chemiczne utrwalanie żywności ; Utrwalanie żywności poprzez odwadnianie ; Niekonwencjonalne metody utrwalania żywności ; Opakowania ; Przechowalnictwo mięsa i jego przetworów ; Przechowalnictwo mleka i jego przetworów ; Przechowalnictwo i konserwacja jaj ; Przechowalnictwo tłuszczów ; Przechowalnictwo owoców i warzyw ; Przechowywanie pieczywa ; Przechowywanie koncentratów spożywczych ; Przechowywanie używek roślinnych ; Przechowywanie wyrobów przemysłu fermentacyjnego ; Zarządzanie jakością w trakcie przetwarzania i przechowywania żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-92302 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dot. m.in. Rzeszowszczyzny.
Bibliogr. przy ref.
Tekst częśc. słow.
Cz. I. WPROWADZENIE DO PROBLEMATYKI EFEKTYWNOŚCI PRODUKCJI ROLNICZEJ: 1.1. Niektóre problemy funkcjonowania i rozwoju rolnictwa w aspekcie jego restrukturyzacji, 1.2. Ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania produkcji rolniczej w południowo-wschodniej Polsce, 1.3. Uniwersalistyczne kryteria klasyfikacji gospodarstw rolniczych podstawowym czynnikiem energotechnologicznej oceny efektywności transformacji systemu gospodarki żywnościowej, 1.4. Czynniki determinujące rozwój rolnictwa w warunkach podmiejskich, 1.5. Aktuálne problémy transformácie agrárneho trhu v Slovenskej Republike, 1.6. Do Zespołu Energotechnologicznego PAN, 1.7. Rolnictwo województwa krośnieńskiego w okresach swych przeobrażeń ; Cz. II. EKONOMICZNE UWARUNKOWANIA PRODUKCJI ROLNICZEJ: 2.1. Stan i perspektywy chowu i hodowli bydła mlecznego oraz produkcji mleka w Polsce, 2.2. Wstępne wyniki chowu jednostronnie mięsnych ras bydła w Polsce, 2.3. Przetwórstwo mleka w gospodarstwach rolniczych w Belgii, stan obecny i perspektywy, 2.4. Energotechnologiczna efektywność restrukturyzacji systemu skupu mleka w warunkach wysokiego rozdrobnienia gospodarstw na terenach podgórskich, 2.5. Ekonomiczne uwarunkowania przetwórstwa mleka w regionie Polski południowo-wschodniej, 2.6. Czynniki determinujące poziom i organizację produkcji rolniczej w warunkach Polski południowo-wschodniej, 2.7. Czynniki determinujące poziom i organizację skupu mleka na przykładzie rejonu surowcowego Spółdzielni Mleczarskiej w Gorlicach, 2.8. Związek przemysłu mleczarskiego z rolniczą bazą surowcową w województwie przemyskim, 2.9. Tendencje w skupie mleka w rejonie działania Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Lubaczowie w latach 1991-1994, 2.10. Organizacja skupu mleka w spółdzielniach Polski południowo-wschodniej, 2.11. Produkcja żywca wołowego w gospodarstwach indywidualnych województwa krośnieńskiego, 2.12. Tendencje zmian w skupie żywca wołowego w Zakładach Mięsnych "RESMIĘS" S.A. w Rzeszowie w latach 1992-1995 ; Cz. III. EKONOMICZNE I ORGANIZACYJNE UWARUNKOWANIA PRZEDSIĘBIORCZOŚCI NA OBSZARACH WIEJSKICH: 3.1. Spółdzielczość jako forma przedsiębiorczości stymulującej rozwój wsi i rolnictwa, 3.2. Gospodarka piętrowa elementem przeobrażeń rolnictwa karpackiego w dobie transformacji gospodarczej kraju, 3.3. Rola Euroregionu Karpaty we wspieraniu rozwoju gospodarki żywnościowej, 3.4. Charakterystyka osób prowadzących rodzinne gospodarstwa rolne w gminie Tymbark, 3.5. Rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich (na przykładzie gminy Tyczyn) ; Cz. IV. EKONOMICZNE I ORGANIZACYJNE UWARUNKOWANIA PRZETWÓRSTWA ROLNO-SPOŻYWCZEGO: 4.1 Urynkowienie gospodarki stymulantem rozwoju przetwórstwa surowców rolnych w gospodarstwach chłopskich, 4.2. Popyt na produkty spożywcze z przetwórczości w małej skali w opinii konsumentów, 4.3. Revitalizácia manažmentov podnikateľských subjektov v poľnohospodársko-potravinárskom komplexe, 4.4. Pozycja rynkowa zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego małej skali, 4.5. Charakterystyka przydatności do przetwórstwa dziesięciu odmian jabłek ; Cz. V. PROBLEMATYKA ORGANIZACJI OBSŁUGI PRODUKCJI ROLNICZEJ: 5.1. Przyczyny bezrobocia w opinii bezrobotnych (na przykładzie gminy i miasta Dukla), 5.2. Sposoby ograniczania bezrobocia w opinii bezrobotnych (na przykładzie gminy i miasta Dukla), 5.3. Finansowanie zadań w zakresie postępu biologicznego w produkcji zwierzęcej na przykładzie Okręgowej Stacji Hodowli Zwierząt w Krasnem w latach 1993-1995, 5.4. Sprzedaż bezpośrednia produktów rolniczych w Austrii, 5.5. Slovenské poľnohospodárstvo v marginálnych podmienkach, 5.6. Polityka regionalna Unii Europejskiej i jej wpływ na rozwój rolnictwa, 5.7. Dostosowanie działalności gminnych spółdzielni do warunków rynkowych w rejonach podgórskich (na przykładzie Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w Komańczy), 5.8. Ekonomiczne uwarunkowania produkcji mleczarskiej w Południowo-Wschodniej Polsce, 5.9. Programy bezzwrotnej pomocy zagranicznej dla rolnictwa polskiego w ramach PHARE, 5.10. Wykorzystanie bezzwrotnej zagranicznej pomocy technicznej dla wsi i rolnictwa w ramach programu PHARE, 5.11. Analiza dynamiki poziomu i struktury budżetów gmin w latach 1991-1995 z punktu widzenia samodzielności gospodarowania samorządów terytorialnych, 5.12. Wpływ polityki kredytowej w latach 1985-1991 na rozwój indywidualnych gospodarstw rolnych - na przykładzie klientów Banku Spółdzielczego w Wielopolu Skrzyńskim, 5.13. Rzeszowski Bank Regionalny - nadzieje i obawy spóldzielczości bankowej, 5.14. Perspektywy rozwoju eksportu produktów rolno-spożywczych z terenu Polski południowo-wschodniej, 5.15. Informacja rynkowa jako uwarunkowanie rozwoju agrobiznesu, 5.16. Wykorzystanie instrumentów marketingowych w kształtowaniu polityki rynkowej spółdzielni mleczarskich z terenu Polski południowo-wschodniej ; Eugeniusz Machowski 1934-1996 ; Zespół Szkół Rolniczych w Trzcinicy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99107 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ogólne zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym Materiały wykorzystane w opracowaniu podręcznika I. Mycie i przygotowanie szkła do badań mikrobio-
logicznych II. Metody analizy mikrobiologicznej III. Przygotowanie barwników, płynów do rozcieńczeń i
podłoży hodowlanych IV. Oznaczanie stopnia zakażenia powietrza V. Analiza mikrobiologiczna wody VI. Analiza kostki drożdżowej i drożdży suszonych VII. Badanie mikroflory mleka i produktów mleczarskich VIII.Badanie tłuszczów jadalnych IX. Mikrobiologiczne badanie mięsa i wędlin X. Badanie surowców wchodzących w skład konserw
mięsnych, rybnych, owocowych i warzywnych XI. Badanie konserw sterylizowanych i pasteryzowa-
nych XII. Mikrobiologia wyrobów cukierniczych XIII.Oznaczanie stopnia zakażenia opakowań XIV. Przepisy laboratoryjne
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-89971 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang. Streszcz. ang., pol. przy pracach.
I. ROLNICTWO: Methods for Moisture Content, Electrical Properties and Thermal behaviour of Food Materials Investigation ; Physical Methods for Quality Evaluation of Selected Dairy Products ; The impast of daily Bains of body weight on results of groeth and slaughter performance traits of different breed gilts ; Pola magnetyczne jako czynnik poprawiający jakość materiału siewnego roślin ; Zastosowanie metody spektroskopii podczerwieni do badania wpłyu pół magnetycznych stałych i wolnozmiennych na jakość wybranych odmian pomidorów szklarniowych ; Application of new technology of Raman microscopes in plant tissue chemometry ; Laser Ablation Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (LA-ICP-MS) as a fast and non-destructive micro-chemical analysis method of solid samples ; Ocena wybranych własciwości fizykochemicznych produktów przetwarzania nasion oleistych poddanych obróbce wstępnej ; Metody badania energochłonności procesu rozdrabniania surowca roślinnego ; Ocena zewnętrznej jakości korzeni buraków cukrowych z uwzględnieniem zróżnicowanego wykorzystania plonu ; Nowe tendencje w badaniach fizyko-chemicznego oczyszczania gleb z substancji ropopodobnych ; of the Photochem® system un agricultural investigations ; Immunochemical methods in pesticidesĺ content analysis of food products ; Wyznaczenie cech mechanicznych wybranych odmian cebuli (Allium cepa l.) w zakresie zmian obciążenia ; Serradella and faba bean catch crops as a kind of organic manuring in sweet corn cultivation ; Alcohol-selective amperometric biosensors based on natural and mutated alcohol oxidases ; Konstruowanie laboratoryjnych modeli bioreaktorów do detoksykacji formaldehydu ze środowiska ; The influence of hand thinning of pear flowers on yield and pear quality ; The changes of commercial value of the belly with ribs ; Medicago truncatula - roślina modelowa w badaniach metabolomu roślin bobowatych (Fabaceae) ; Niekonwencjonalne techniki utrwalania soków i moszczów ; Przydatność mleka owczego do produkcji napojów fermentowanych ; Zagadnienia zdrowotne i analityczne antyoksydantów roślinnych ; Wpływ funkcjonowania nasion roślin leczniczych z rodziny Apiaceae na ich wartość siewną ; Mikotoksyny w żywności ; Występowanie mikotoksyn w wybranych produktach przemysłu owocowego ; Drożdże niekonwencjonalne jako potencjalni producenci etanolu paliwowego z lignocelulozowych odpadów rolniczych ; Perspektywa zwiększenia wykorzystania biogazu w gospodarstwach rolniczych w Polsce na przykładzie Niemiec i Holandii ; Modern analytical methods in environmental analysis - ICP-MS technique ; Wykorzystanie substancji saponinowych w ochronie środowiska i zdrowia zwierząt gospodarskich ; Zmiana liczebności szrotów kasztanowcowiaczka (Cameraria ohridella Deschka & Dimic) w wybranych rejonach Lublina. II. BIOTECHNOLOGIA: Metabolic Engineering of Non-conventional Yeasts for Construction of Robust Producers of Fuels and Chemicals ; Advantages and limitations of molecular-based methods used for in study of bacterial diversity in soils contaminated with PAH's ; Mezenchymalne komórki macierzyste oraz perspektywy ich zastosowania w terapii klinicznej wybranych schorzeń ; Skeletal Muscle Stem Cells as a tool in muscle regeneration ; Effect of ciprofloxacin on Bone Marrow Mesenchymal Stem Cells proliferation ; Betulina i jej pochodne - triterpeny pochodzenia naturalnego o różnorodnej aktywności farmakologicznej ; Zdolność buteiny i nowych pochodnych triazoli do "zmiatania" wolnych rodników ; Odpowiedź humoralna gąsienic Galleria mellonella na zakażenie drożdżami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100142 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej