Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(78)
Forma i typ
Książki
(78)
Publikacje dydaktyczne
(13)
Publikacje fachowe
(8)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Publikacje naukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Dostępność
dostępne
(82)
wypożyczone
(11)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(22)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(2)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(59)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(2)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 15 (Lwowska 60)
(7)
Autor
Heczko Piotr Bogumił (1942- )
(8)
Markiewicz Zdzisław (1945- )
(8)
Błaszczyk Mieczysław K. (1946- )
(5)
Pietrzyk Agata
(5)
Baj Jadwiga (1951- )
(4)
Wróblewska Marta (mikrobiolog)
(4)
Schlegel Hans Günter (1924- )
(3)
Szewczyk Eligia
(3)
Berezowicz Paweł S
(2)
Borowski Jerzy (1929- )
(2)
Gospodarek Eugenia
(2)
Gołębiowska Julia (1913-1993)
(2)
Kowal Krystyna
(2)
Libudzisz Zdzisława (1943- )
(2)
Mikucka Agnieszka
(2)
Nicklin Jane
(2)
Papciak Dorota
(2)
Romanovskij Jurij M
(2)
Skrzypczak Ewa
(2)
Stepanova Natalia V
(2)
Virella Gabriel (1943- )
(2)
Zamorska Justyna
(2)
Zaremba Maria Lucyna (1942- )
(2)
Černavskij Dmitrij Sergeevič
(2)
Śmietana Rafał
(2)
Żakowska Zofia
(2)
Abgarowicz Grzegorz
(1)
Adamiec Janusz
(1)
Adelberg Edward A
(1)
Aiba Shuichi (1923- )
(1)
Ala'Aldeen Dlawer A. A
(1)
Alexander Martin (1930- )
(1)
Bal Antoni (mleczarstwo)
(1)
Bal Antoni (mleczarstwo). Wyrób i wady masła (pol.)
(1)
Balawejder Maciej
(1)
Balcerczak Ewa
(1)
Bardowski Jacek
(1)
Bartol-Jarosińska Danuta (1946- )
(1)
Basta Maria
(1)
Bechtold Agata
(1)
Bienz Kurt A
(1)
Biń Andrzej
(1)
Bogen Hans Joachim (1912- )
(1)
Bogusławska-Kubin Joanna
(1)
Bogusławski Stanisław
(1)
Boswell Tim
(1)
Brooks George F
(1)
Bujwid Odo (1857-1942)
(1)
Bulanda Małgorzata (nauki medyczne)
(1)
Burbianka Maria (1906-1976)
(1)
Burzyńska Halina
(1)
Butel Janet S
(1)
Byczkowska-Smyk Wanda
(1)
Chauvin Rémy (1913-2009)
(1)
Chmielowski Jerzy
(1)
Clark F. E. (1910- )
(1)
De Kruif Paul (1890-1971)
(1)
Delaunay Albert (1910-1993)
(1)
Deotto Romolo
(1)
Droba Bogusław
(1)
Droba Maria (1948- )
(1)
Drobniak Szymon (1984- )
(1)
Dubos René Jules (1901-1982)
(1)
Dzik Jerzy (1950- )
(1)
Eckert Johannes
(1)
Frejlak Sylwester
(1)
Gabiniewicz Józef
(1)
Gawryś Mateusz (1926-2003)
(1)
Glensk Urszula
(1)
Goetz Thomas H. (1936- )
(1)
Goryluk-Salmonowicz Agata
(1)
Grabowski Zbigniew (1903-1974)
(1)
Graeme-Cook K
(1)
Horubała Adolf (1925- )
(1)
Hołdys Andrzej
(1)
Humphrey Arthur E
(1)
Ilczuk Zdzisław (1929- )
(1)
Irving William
(1)
Jakubczyk Halina
(1)
Jarosiński Tadeusz (1917-2003)
(1)
Jawetz Ernest
(1)
Kayser Fritz H. (1933- )
(1)
Kerszman Gustaw (1932-2014)
(1)
Kiedryńska Lidia
(1)
Killington R
(1)
Kobus Józef (1924-2004)
(1)
Kocwowa Elżbieta
(1)
Kosewska Lidia
(1)
Kotełko Krystyna (1920-2003)
(1)
Kruml J
(1)
Kukulska-Gościcka Teresa (1931- )
(1)
Kunicki-Goldfinger Władysław
(1)
Kurek Ewa (1943- )
(1)
Lamowa Paula (ca 1890-post 1967)
(1)
Ledakowicz Stanisław
(1)
Ledakowicz Stanisław (1950- )
(1)
Maciejowska Modesta
(1)
Maliszewska Wanda
(1)
Marszewska-Ziemięcka Jadwiga (1891-1968)
(1)
Martin Charles Noël (1923- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(16)
2000 - 2009
(17)
1990 - 1999
(7)
1980 - 1989
(5)
1970 - 1979
(20)
1960 - 1969
(3)
1950 - 1959
(1)
1930 - 1939
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(17)
Kraj wydania
Polska
(78)
Język
polski
(76)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(11)
Lekarze
(4)
Biolodzy
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Lekarze medycyny estetycznej
(1)
Lekarze specjaliści
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Mikrobiologia
(44)
Bakterie
(20)
Drobnoustroje
(20)
Mikrobiologia lekarska
(17)
Wirusy
(15)
Biochemia
(10)
Mikrobiologia przemysłowa
(10)
Biotechnologia
(8)
Fermentacja
(6)
Gleba
(6)
Grzyby
(6)
Woda
(6)
Bakteriologia lekarska
(5)
Enzymy
(5)
Glony
(5)
Parazytologia
(5)
Żywność
(5)
Przemiana materii
(4)
Biofizyka
(3)
Biologia
(3)
Biologia molekularna
(3)
Choroby zakaźne
(3)
Hydrobiologia
(3)
Komórka (biologia)
(3)
Odporność
(3)
Środowisko człowieka
(3)
AIDS
(2)
Bakterie Gram-ujemne
(2)
Biogeochemia
(2)
Biologia sanitarna
(2)
Bioreaktory
(2)
Choroby odzwierzęce
(2)
Choroby wirusowe
(2)
Choroby zakaźne ludzi
(2)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(2)
Ekologia
(2)
Ewolucja
(2)
Fotosynteza
(2)
HIV
(2)
Immunologia
(2)
Inżynieria genetyczna
(2)
Komórka (biol.)
(2)
Lekarze
(2)
Mikrobiologia rolnicza
(2)
Mleczarstwo
(2)
Modele matematyczne
(2)
Mykologia
(2)
Nawozy organiczne
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Oczyszczalnia ścieków
(2)
Pasteur, Louis (1822-1895)
(2)
Ropa naftowa
(2)
Rośliny
(2)
Uzdatnianie wody
(2)
Wody śródlądowe
(2)
Węglowodany
(2)
Aminokwasy
(1)
Analiza matematyczna
(1)
Antybioza
(1)
Bakterie Gram-dodatnie
(1)
Bakterie beztlenowe
(1)
Bakteriofagi
(1)
Bakteriologia
(1)
Białka
(1)
Biocenoza
(1)
Biochemicy
(1)
Biotechnologia środowiskowa
(1)
Bituminy
(1)
Botanika
(1)
Bujwid, Odo (1857-1942)
(1)
Chemia organiczna
(1)
Chemoterapia
(1)
Cholesterol
(1)
DNA (chemia)
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Dermatologia
(1)
Doyle, Arthur Conan (1859-1930)
(1)
Drobnoustroje przemysłowe
(1)
Drożdże
(1)
Epidemie
(1)
Fitosterole
(1)
Fizjologia
(1)
Fizyka atomowa
(1)
Gabinety kosmetyczne
(1)
Gaz ziemny
(1)
Genetyka
(1)
Genomika
(1)
Geochemia
(1)
Geologia
(1)
Gleboznawstwo
(1)
Groby
(1)
Gronkowce
(1)
Gruźlica
(1)
Grzyby chorobotwórcze
(1)
Grzyby drożdżopodobne
(1)
Grzyby wodne
(1)
Guma
(1)
Gąbki słodkowodne
(1)
Higiena
(1)
Hirszfeld, Ludwik (1884-1954)
(1)
Temat: czas
1801-1900
(3)
1901-2000
(3)
1914-1918
(2)
1918-1939
(2)
1939-1945
(2)
1945-1989
(2)
1401-
(1)
1901-1914
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(14)
Podręcznik
(13)
Opracowanie
(5)
Podręcznik akademicki
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Biografia
(1)
Biografie
(1)
Podręczniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(10)
Medycyna i zdrowie
(10)
Geografia i nauki o Ziemi
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Chemia
(1)
Historia
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Nauka i badania
(1)
78 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-48360 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mikrobiologia żywności / Maria Burbianka, Anna Pliszka, Halina Burzyńska. - Wyd. 5 popr. i unowocześnione. - Warszawa : Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1983. - 539, [1] s. : fot., rys. ; 25 cm.
Indeks
Bibliogr. przy rozdz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-59605 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 339-[341]. Indeks.
Cz. I. CHARAKTERYSTYKA MIKROORGANIZMÓW: 1. Wirusy ; 2. Bakterie ; 3. Drożdże ; 4. Grzyby strzępkowe ; 5. Wymagania pokarmowe i hodowle mikroorganizmów ; 6. Pomiar ilości mikroorganizmów ; 7. Identyfikacja mikroorganizmów. Cz. II. MIKROORGANIZMY A CZYNNIKI ŚRODOWISKOWE: 1. Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na wzrost mikroorganizmów ; 2. Wpływ wysokich i niskich temperatur na przeżywalność mikroorganizmów. Cz. III. MIKROORGANIZMY W ŚRODOWISKACH NATURALNYCH: 1. Podstawy ekologii mikroorganizmów ; 2. Mikrobiologia gleby ; 3. Mikrobiologia wód ; 4. Mikroorganizmy w powietrzu ; 5. Mikroflora człowieka. Cz. IV. LABORATORIUM MIKROBIOLOGICZNE: 1. Organizacja laboratorium mikrobiologicznego ; 2. Mikroskopia ; 3. Bezpieczna praca z mikroorganizmami. Cz. V. ULEPSZANIE I PRZECHOWYWANIE MIKROORGANIZMÓW.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-93232 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-88530 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-54212 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 533-[536]. Indeks.
Cz. VI. MIKROORGANIZMY W PROCESACH BIOTECHNOLOGICZNYCH: 1. Wirusy ; 2. Bakterie fermentacji mlekowej ; 3. Bakterie kwasu octowego ; 4. Mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów ; 5. Bakterie rodzaju Bacillus ; 6. Drożdże ; 7. Grzyby strzępkowe ; 8. Mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji antybiotyków ; 9. Mikroorganizmy ekstremofilne. Cz. VII. MIKROBIOLOGIA ŻYWNOŚCI: 1. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne surowców ; 2. Mikrobiologiczne psucie żywności ; 3. Zatrucia i zakażenia pokarmowe ; 4. Mikotoksyny w żywności, zagrożenia zdrowotne ; 5. Analiza mikrobiologiczna żywności ; 6. Utrwalanie żywności ; 7. Prawo żywnościowe ; 8. System HACCP jako narzędzie sterowania bezpieczeństwem żywności ; 9. Żywność transgeniczna. Cz. VIII. HIGIENA PRODUKCJI: 1. Elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle ; 2. Mycie i dezynfekcja w przemyśle ; 3. Znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów ; 4. Badanie stanu higienicznego warunków produkcji. Cz. IX. MIKROORGANIZMY W OCHRONIE ŚRODOWISKA: 1. Zanieczyszczenie środowiska ; 2. Zanieczyszczenia pochodzenia naturalnego ; 3. Ksenobiotyki ; 4. Metale ciężkie ; 5. Drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-93233 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ogólne zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym Materiały wykorzystane w opracowaniu podręcznika I. Mycie i przygotowanie szkła do badań mikrobio-
logicznych II. Metody analizy mikrobiologicznej III. Przygotowanie barwników, płynów do rozcieńczeń i
podłoży hodowlanych IV. Oznaczanie stopnia zakażenia powietrza V. Analiza mikrobiologiczna wody VI. Analiza kostki drożdżowej i drożdży suszonych VII. Badanie mikroflory mleka i produktów mleczarskich VIII.Badanie tłuszczów jadalnych IX. Mikrobiologiczne badanie mięsa i wędlin X. Badanie surowców wchodzących w skład konserw
mięsnych, rybnych, owocowych i warzywnych XI. Badanie konserw sterylizowanych i pasteryzowa-
nych XII. Mikrobiologia wyrobów cukierniczych XIII.Oznaczanie stopnia zakażenia opakowań XIV. Przepisy laboratoryjne
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-89971 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Życie i człowiek / [oprac. nauk. Rémy Chauvin] ; 2)
Opis wg stron 1-3, 5 i na grzbiecie.
Indeks.
Świat drobnoustrojów ; 1. Komórka bakteryjna ; 2. Aktywność bakterii ; 3. Wirusy ; 4. Odporność naturalna i nabyta ; 5. Człowiek i drobnoustroje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. AF-26723/t.2 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Mikrobiologia / J. Nicklin [i in.] ; przekł. zbiorowy pod red. Zdzisław Markiewicz. - Wyd. 1 (dodr.). - Warszawa : Wydaw. Naukowe PWN, 2002. - X, [2], 387, [1] s. : il., rys. ; 24 cm.
(Krótkie Wykłady)
Indeks
Bibliogr.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-83221 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-57 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6.- 57-Czyt. (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-579 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Książka
W koszyku
Indeks
Bibliogr.
I. Światy mikroorganizmów : 1. Ziemia : planeta mikroorganizmów ; 2. Różnorodność i historia mikroorganizmów ; 3. Wyzwanie jakie stawia hodowanie i identyfikacja mikroorganizmów ; 4. Właściwości struktur prokariotów ; 5. Genetyka bakterii ; 6. Reakcje energetyczne bakterii ; 7. Wprowadzenie do mikroorganizmów eukariotycznych ; 8. Wirusy komórek ssaczych. II. Subtelna równowaga między mikroorganizmami i człowiekiem : 1. Populacje drobnoustrojów w organiźmie człowieka ; 2. Obrona organizmu człowieka ; 3. Szczepionki. III. Drobnoustroje i człowiek w nierównowadze : choroby zakaźne : 1. Wprowadzenie do chorób zakaźnych; 2. Płuca, narząd ważny, lecz wrażliwy ; 3 Infekcje układu pokarmowego; 4. Infekcje dróg moczowo-płciowych 5. Infekcje szpitalne i jatrogenne ; 6. Choroby przenoszone przez stawonogi i inne choroby odzwierzęce IV. Mikroorganizmy w środowisku i w przemyśle : 1. Badanie zespołów mikroorganizmów; 2. Mikroorganizmy fototroficzne ; 3. Biotechnologia
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-579 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-85116 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-81828 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-62103 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-46693 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niewidzialni sojusznicy człowieka / Zdzisław Ilczuk. - Warszawa : Iskry, 1986. - 160, [4] s. : rys. ; 20 cm.
(Raporty z Granic Poznania)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-63799 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Drobnoustroje a życie gleby / Stefan Russell. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1974. - 403, [1] s. : fot., portr., rys., wykr. ; 20 cm.
(Biblioteka Problemów ; t. 199)
Bibliogr. s. 390-[392]. Indeks.
1. Gleba jako środowisko życia ; 2. Mikrobiologia gleby jako nauka ; 3. Niewidzialni mieszkańcy gleby ; 4. Gleba jako kombinat chemiczny ; 5. Metabolizm gleby a drobnoustroje ; 6. Wzajemne stosunki między drobnoustrojami glebowymi ; 7. Rola mikroorganizmów glebowych w życiu roślin ; 8. Żyzność gleby a drobnoustroje ; 9. Ingerencja człowieka w życie gleby a drobnoustroje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-38440 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
PODSTAWY MIKROBIOLOGII - PRZEGLĄD MIKROBIOLOGII KOSMETYCZNEJ: Systematyka ; Klasyfikacja, budowa i replikacja wirusów ; Klasyfikacja, budowa i namnażanie się bakterii ; Klasyfikacja, budowa i rozmnażanie się grzybów ; Występowanie i właściwości fizjologiczne drobnoustrojów ; Mikroflora fizjologiczna człowieka: Znaczenie mikroflory skóry i błon śluzowych ; PODSTAWY IMMUNOLOGII: Mechanizmy reakcji obronnych gospodarza: Komórkowa odpowiedź immunologiczna ; Odporność przeciwzakaźna ; Immunologia skóry ; Immunoprofilaktyka ; DROGI TRANSMISJI DROBNOUSTROJÓW ; KOLONIZACJA, ZAKAŻENIE - ROLA DROBNOUSTROJÓW W ZAKAŻENIACH ; OGÓLNE ZASADY MIKROBIOLOGICZNEJ DIAGNOSTYKI LABORATORYJNEJ: Metody barwienia drobnoustrojów 6.2. Podłoża do hodowli drobnoustrojów ; WIRUSY - ZNACZENIE W KOSMETOLOGII: Charakterystyka wirusów przenoszonych przez krew ; Charakterystyka wirusów wywołujących zmiany skórne: Charakterystyka wirusów z rodziny Herpesviridae ; Charakterystyka wirusów z rodziny Poxviridae ; Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae ; Charakterystyka wirusów grupy HPV z rodziny Papillomaviridae ; Charakterystyka parwowirusa B-19 z rodziny Parvoviridae ; Charakterystyka wirusa różyczki z rodziny Togaviridae ; Wirusy gorączek krwotocznych ; Charakterystyka wirusów przenoszonych drogą kropelkową: Charakterystyka wirusów z rodziny Orthomyxoviridae ; Charakterystyka wirusów z rodziny Paramyxoviridae ; Charakterystyka wirusów z rodziny Coronaviridae ; Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae ; Charakterystyka wirusów z rodziny Adenoviridae ; BAKTERIE ľ ZNACZENIE W KOSMETOLOGII ; GRZYBY ľ ZNACZENIE W KOSMETOLOGII: Grzybice powierzchniowe: Czynniki predysponujące do zakażeń grzybiczych ; Rezerwuary grzybów w zakładzie kosmetycznym ; Dermatofity ; Drożdże ; Grzyby pleśniowe ; Diagnostyka mikologiczna ; Profilaktyka zakażeń w zakładzie kosmetycznym ; PASOŻYTY ľ ZNACZENIE W KOSMETOLOGII ; ZAKAŻENIA SKÓRY I JEJ PRZYDATKÓW -ASPEKTY KLINICZNE: Wstęp ; Zakażenia wirusowe: Opryszczka zwykła (herpes simplex) ; Półpasiec (zoster) ; Ospa wietrzna (varicella) ; Mięczak zakaźny (moluscum contagiosum) ; Zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (Human Papilloma Virus) ; Zakażenia bakteryjne: Zakażenia gronkowcowe (staphylodermiae) ; Zakażenia paciorkowcowe (streptodermiae) ; Mieszane zakażenia paciorkowcowo-gronkowcowe (staphylo-streptodermiae) ; Grzybice skóry: Dermatofitozy - zakażenia wywołane przez dermatofity (grzybice właściwe) ; DROBNOUSTROJE WYSTĘPUJĄCE W SUROWCACH KOSMETYCZNYCH I KOSMETYKACH: Badania mikrobiologiczne surowców kosmetycznych i kosmetyków ; Czystość mikrobiologiczna kosmetyków ; DZIAŁANIA PREWENCYJNE W KOSMETOLOGII: Sterylizacja: Podział metod sterylizacji ; Kontrola procesu sterylizacji ; Dezynfekcja: Dezynfekcja powierzchni ; Dezynfekcja narzędzi i sprzętu ; Dezynfekcja skóry, rąk personelu ; Środki dezynfekcyjne ; Aseptyka i antyseptyka ; Środki ochrony kosmetyków: Konserwanty stosowane w kosmetykach ; Bezpieczeństwo użytkowania kosmetyków ; BEZPIECZEŃSTWO MIKROBIOLOGICZNE W ZAKŁADZIE KOSMETYCZNYM: Nosicielstwo drobnoustrojów: Nosicielstwo Staphylococcus ureus ; Drobnoustroje stanowiące zagrożenie epidemiologiczne ; Kontrola mikrobiologiczna środowiska pracy w zakładach kosmetycznych ; Kryteria czystości mikrobiologicznej kosmetyków ; Higiena rąk personelu: Mikroflora naturalna rąk ; Przenoszenie drobnoustrojów przez ręce ; Właściwości preparatów do higieny rąk ; Dekontaminacja rąk w środowisku zakładu kosmetycznego ; Gospodarka odpadami ; ZAKŁAD KOSMETYCZNY - ASPEKTY PRAWNE: Organizowanie zakładu kosmetycznego: Wymagania ogólne dotyczące lokalizacji, pomieszczeń oraz wyposażenia zakładu kosmetycznego ; Higiena w zakładzie kosmetycznym: Sterylizacja i dezynfekcja ; Postępowanie z odpadami w zakładzie kosmetycznym ; Skład i jakość kosmetyków ; Krajowy system informowania o kosmetykach wprowadzonych do obrotu: Nadzór nad kosmetykami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-646.7 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99589 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.6-Czyt.64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Granice życia / John Postgate ; tł. Adam Pisarek. - Warszawa : Cis, 1997. - 334 s. : rys. ; 21 cm.
(Nauka u Progu Trzeciego Tysiąclecia ; t. 8)
Indeks
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-77554 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. AD-47875 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej