Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Dostępność
dostępne
(5)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(4)
Autor
Bartosz Grzegorz (1950- )
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Gargała Marta
(1)
Nikonorow Maksym (1913-1985)
(1)
Pisarek Marta
(1)
Polar Dawid
(1)
Puchalski Czesław
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
1970 - 1979
(1)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Mikotoksyny
(4)
Drożdże
(2)
Żywność
(2)
Agroturystyka
(1)
Amoniak
(1)
Antybiotyki
(1)
Bakterie
(1)
Barwniki spożywcze
(1)
Biogaz
(1)
Biopaliwa
(1)
Biotechnologia
(1)
Burak cukrowy
(1)
Cebula
(1)
Chemia
(1)
Chemia analityczna
(1)
Chrząszcze
(1)
Drobnoustroje
(1)
Długosz królewski
(1)
Gleba
(1)
Grusza
(1)
Grzyby
(1)
HACCP
(1)
Kompost
(1)
Komórki macierzyste
(1)
Konserwanty żywności
(1)
Kredyt inwestycyjny
(1)
Kura
(1)
Kwas askorbinowy
(1)
Lasery
(1)
Medicago truncatula
(1)
Medycyna regeneracyjna
(1)
Mleko
(1)
Mleko owcze
(1)
Muzyka ludowa polska
(1)
NATURA 2000
(1)
Niepełnosprawni
(1)
Ochrona krajobrazu
(1)
Odpady elektryczne i elektroniczne
(1)
Ogródki i działki przydomowe
(1)
Pestycydy
(1)
Pierwiastki chemiczne
(1)
Piwo
(1)
Pole elektromagnetyczne
(1)
Pomidory
(1)
Probiotyki
(1)
Przeciwutleniacze
(1)
Pszczoły
(1)
Rekultywacja gruntów
(1)
Rolnictwo
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Rośliny energetyczne
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Rośliny oleiste
(1)
Rośliny uprawne
(1)
Spektroskopia
(1)
Spektroskopia atomowa absorpcyjna
(1)
Sprężystość
(1)
Studenci
(1)
Substancje i produkty ropopochodne
(1)
Surowce roślinne
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
Szrotówek kasztanowcowiaczek
(1)
Toksykologia
(1)
Trucizny
(1)
Turystyka
(1)
Turystyka narciarska
(1)
Turystyka winiarska
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Wsie
(1)
Zboże
(1)
Świnia
(1)
Temat: czas
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Bolestraszyce (woj. podkarpackie)
(1)
Gatunek
Materiały konferencyjne
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 181-214.
Streszcz. w jęz. ang.
Wstęp ; Pożywienie ludzi pierwotnych ; Mechanizm ekologicznych zależności między drobnoustrojami ; Bakterie jako potencjalne czynniki terapeutyczne ; Ludzki mikrobiom ; Probiotyki ; Mikotoksyny a zagrożenia zdrowia ludzi i zwierząt ; Probiotyki i synbiotyki ; Problemy z transportem probiotyków w układzie pokarmowym człowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-579 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-101455 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-52697 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang. Streszcz. ang., pol. przy pracach.
I. ROLNICTWO: Methods for Moisture Content, Electrical Properties and Thermal behaviour of Food Materials Investigation ; Physical Methods for Quality Evaluation of Selected Dairy Products ; The impast of daily Bains of body weight on results of groeth and slaughter performance traits of different breed gilts ; Pola magnetyczne jako czynnik poprawiający jakość materiału siewnego roślin ; Zastosowanie metody spektroskopii podczerwieni do badania wpłyu pół magnetycznych stałych i wolnozmiennych na jakość wybranych odmian pomidorów szklarniowych ; Application of new technology of Raman microscopes in plant tissue chemometry ; Laser Ablation Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (LA-ICP-MS) as a fast and non-destructive micro-chemical analysis method of solid samples ; Ocena wybranych własciwości fizykochemicznych produktów przetwarzania nasion oleistych poddanych obróbce wstępnej ; Metody badania energochłonności procesu rozdrabniania surowca roślinnego ; Ocena zewnętrznej jakości korzeni buraków cukrowych z uwzględnieniem zróżnicowanego wykorzystania plonu ; Nowe tendencje w badaniach fizyko-chemicznego oczyszczania gleb z substancji ropopodobnych ; of the Photochem® system un agricultural investigations ; Immunochemical methods in pesticidesĺ content analysis of food products ; Wyznaczenie cech mechanicznych wybranych odmian cebuli (Allium cepa l.) w zakresie zmian obciążenia ; Serradella and faba bean catch crops as a kind of organic manuring in sweet corn cultivation ; Alcohol-selective amperometric biosensors based on natural and mutated alcohol oxidases ; Konstruowanie laboratoryjnych modeli bioreaktorów do detoksykacji formaldehydu ze środowiska ; The influence of hand thinning of pear flowers on yield and pear quality ; The changes of commercial value of the belly with ribs ; Medicago truncatula - roślina modelowa w badaniach metabolomu roślin bobowatych (Fabaceae) ; Niekonwencjonalne techniki utrwalania soków i moszczów ; Przydatność mleka owczego do produkcji napojów fermentowanych ; Zagadnienia zdrowotne i analityczne antyoksydantów roślinnych ; Wpływ funkcjonowania nasion roślin leczniczych z rodziny Apiaceae na ich wartość siewną ; Mikotoksyny w żywności ; Występowanie mikotoksyn w wybranych produktach przemysłu owocowego ; Drożdże niekonwencjonalne jako potencjalni producenci etanolu paliwowego z lignocelulozowych odpadów rolniczych ; Perspektywa zwiększenia wykorzystania biogazu w gospodarstwach rolniczych w Polsce na przykładzie Niemiec i Holandii ; Modern analytical methods in environmental analysis - ICP-MS technique ; Wykorzystanie substancji saponinowych w ochronie środowiska i zdrowia zwierząt gospodarskich ; Zmiana liczebności szrotów kasztanowcowiaczka (Cameraria ohridella Deschka & Dimic) w wybranych rejonach Lublina. II. BIOTECHNOLOGIA: Metabolic Engineering of Non-conventional Yeasts for Construction of Robust Producers of Fuels and Chemicals ; Advantages and limitations of molecular-based methods used for in study of bacterial diversity in soils contaminated with PAH's ; Mezenchymalne komórki macierzyste oraz perspektywy ich zastosowania w terapii klinicznej wybranych schorzeń ; Skeletal Muscle Stem Cells as a tool in muscle regeneration ; Effect of ciprofloxacin on Bone Marrow Mesenchymal Stem Cells proliferation ; Betulina i jej pochodne - triterpeny pochodzenia naturalnego o różnorodnej aktywności farmakologicznej ; Zdolność buteiny i nowych pochodnych triazoli do "zmiatania" wolnych rodników ; Odpowiedź humoralna gąsienic Galleria mellonella na zakażenie drożdżami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100142 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy ref.
Tekst częśc. w jęz. ang., ukr.
Streszcz. w jęz. ang. przy ref.
PRODUKCJA ROLNICZA I PRZETWÓRSTWO ROLNO-SPOŻYWCZE: 1. Aktualne problemy zdrowotności polskich pszczół ; 2. Catalase activity and hydrogen peroxide portion in the tissues of wheat germs Triticum aestivum L. under the influence of salicylic acid and cadmium ions ; 3. Comperative description of oilness of sorts of flax oily in various conditions of growing ; 4. Dobrostan kur w różnych systemach utrzymania ; 5. Ekologiczne metody poprawy wigoru i zdolności kiełkowania nasion wybranych gatunków roślin uprawnych ; 6. Grzyby reishi - "lek na nieśmiertelność"? ; 7. Grzyby występujące na różnych gatunkach herbat ; 8. Influence of salicylic acid and Fusarium SP. on the growth and content of H2O2 in maize plant organs ; 9. Izolacja DNA z warzyw przy użyciu powszechnie dostępnych środków spożywczych i detergentów ; 10. Izolacja genomowego DNA z drożdży piekarniczych Saccharomyces cerevisiae z wykorzystaniem elektroforezy w żelu agarozowym w celu wizualizacji wyników ; 11. Kompost jako źródło mikroelementów dla roślin ; 12. Możliwości uprawy palczatki gerarda w warunkach klimatycznych Polski ; 13. Mycotoxins in forages ; 14. Nowe trendy w metodach usuwania mykotoksyn z produktów żywnościowych i pasz ; 15. Ocena biodostępności metali ciężkich z kompostów wyprodukowanych według różnych technologii ; 16. Oddziaływanie konwersji na system ekologiczny na zmiany w strukturze zasiewów na przykładzie województwa podkarpackiego ; 17. Oddziaływanie wybranych preparatów biologicznych na wartość siewną pszenicy ; 18. Porównanie wybranych cech morfologicznych i struktury plonu u Triticum spelta L. i Triticum aestivum ; 19. Proces produkcji piwa ; 20. Produkty pszczele, pszczoły i ich zagrożenie ze strony Varroa destructor ; 21. Przegląd metod oznaczania zawartości witaminy C ; 22. Role of rain worms and microorganisms in recultivation of soil which is muddy by oil its derivatives ; 23. Saccharomyces cerevisiae jako drożdże o szerokim zastosowaniu w życiu codziennym i przemyśle ; 24. Some aspects of morphogenesis undersoil spear Carex hirta L. in various conditions of growth (oil pollution) ; 25. Struktura zasiewów wybranych roślin uprawnych w gminie Mysłakowice ; 26. Woda smakowa - oranżada XXI wieku? ; 27. Vpliv bìostimulâtorìv rostu roslin na produktivnìst' rannìh sortìv kartoplì v umovah Peredkarpattâ ; 28. Wpływ metali ciężkich na zawartość barwników fotosyntetycznych w liściach żyta ; 29. Wpływ produktów z ziaren kawy na kiełkowanie i wzrost nasion rzeżuchy siewnej ; 30. Wykorzystanie efektywnych mikroorganizmów w produkcji ziemniaka jadalnego odmiany Lady Rosetta (na podstawie wybranych cech fizjologii roślin) ; 31. Wykorzystanie metody biologicznej w ochronie pomidora szklarniowego przed szkodnikami ; 32. Występowanie biegaczowatych (Col. Carabidae) w uprawach truskawki na terenie Medyni Głogowskiej. AKTUALNE UWARUNKOWANIA ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH: 33. Analiza potencjału rolniczego na przykładzie wybranego sołectwa w gminie Niepołomice ; 34. Ewidencjonowanie działalności gospodarczej z wykorzystaniem systemów informacji przestrzennej w gminie Raciechowice ; 35. Flora szlaków turystycznych Bieszczadzkiego Parku Narodowego ; 36. Liczebność populacji konia huculskiego i jego rola w ekorozwoju obszarów wiejskich Podkarpacia ; 37. Możliwości rozwoju rolnictwa ekologicznego w wybranych regionach Polski - Kurpie i Podkarpacie ; 38. Ocena stanu wiedzy i postaw zdrowotnych studentów Wydziału Biologiczno-Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego wobec palenia tytoniu ; 39. Pomoc ze środków krajowych jako instrument wsparcia przemian w polskim rolnictwie na przykładzie kredytów inwestycyjnych z dofinansowaniem ARiMR ; 40. Rośliny energetyczne i ich wykorzystanie w gospodarstwie domowym jako alternatywa dla nieodnawialnych źródeł energii ; 41. Skrzypek ludowy - rola i miejsce w społeczności wiejskiej ; 42. Stopień zainteresowania gospodarstw agroturystycznych problemem kategoryzacji gospodarstw - wczoraj, dziś i jutro ; 43. Turystyka osób niepełnosprawnych na obszarach wiejskich. ALTERNATYWNE ŹRÓDŁA DOCHODÓW NA OBSZARACH WIEJSKICH: 44. Agroturystyka jako alternatywne źródło dochodów na przykładzie gminy Mysłakowice ; 45. Enoturystyka w województwie podkarpackim ; 46. Kierunek rozwoju turystyki w Bieszczadzkim Parku Narodowym uwzględniający oczekiwania społeczne ; 47. Kukurydza - surowiec do produkcji biopaliw ; 48. Oferta turystyczna gospodarstw agroturystycznych oraz kwater wiejskich powiatu bieszczadzkiego i leskiego zrzeszonych w Stowarzyszeniu "Galicyjskie Gospodarstwa Gościnne - Bieszczady" ; 49. Perspektywy rozwoju turystyki narciarskiej na Podkarpaciu ; 50. Stan i perspektywy rozwoju gospodarstw agroturystycznych w gminie Krempna ; 51. Turystyka wiejska jako alternatywne źródło dochodu na przykładzie Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Podbabiogórze ; 52. Tworzenie turystycznych szlaków budownictwa sakralnego na obszarach wiejskich Beskidu Niskiego ; 53. Unikatowość budownictwa wiejskiego na przykładzie Markowej ; 54. Zagłębie wikliniarskie w Rudniku nad Sanem markowym produktem turystycznym. KSZTAŁTOWANIE I OCHRONA KRAJOBRAZU OBSZARÓW WIEJSKICH: 55. Chryzantemy pod "strzechy" - zastosowanie chryzantemy wielokwiatowej w ogrodach wiejskich ; 56. Deâkì aspekti dìâl'nostì ssavcìv - gruntoriïv ; 57. Edukacyjna rola Arboretum w Bolestraszycach ; 58. Figurki ogrodowe kicz czy sztuka? ; 59. Flora oczek polodowcowych w krajobrazie rolniczym ; 60. Kształtowanie środowiska naturalnego za pomocą owiec ; 61. Morfogeneza hypokotyli papryki w kulturze in vitro z wykorzystaniem pożywki kondycjonowanej ; 62. Obszary Natura 2000 - ostoją polskiej bioróżnorodności ; 63. Ochrona naturalnego krajobrazu obszarów wiejskich na terenie województwa podkarpackiego ; 64. Różnorodność gatunkowa rodzajów Brugmansia i Datura ; 65. Vpliv bìostimulâtorìv rostu roslin na produktivnìst' nagìdok lìkars'kih v umovah Peredkarpattâ ; 66. Wpływ stężenia makroelementów zawartych w pożywce podstawowej MS na wzrost i rozwój eksplantatów wyjściowych długosza królewskiego ; 67. Występowanie chrząszczy saproksylicznych na terenie Arboretum w Bolestraszycach ; 68. Zrównoważona gospodarka odpadami z grupy ZSEE ; 69. Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich w otulinie Magurskiego Parku Narodowego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-102083 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej