Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(1)
Autor
Ciecieląg Grzegorz
(1)
Davis Garth (lekarz)
(1)
Jacobson Howard (1930- )
(1)
Zaraska Marta
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Mięso
(2)
Odżywianie
(2)
Białka
(1)
Dieta paleo
(1)
Dietetyka
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Meathooked : the history and Science of our 2,5-milion-year obsession with meat", 2016.
Indeks.
Niemal codziennie słyszymy o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa albo całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym, suszonym, grillowanym czy smażonym przysmakom. Co powoduje, że mamy tak nieodpartą ochotę na białko zwierzęce i nie potrafimy się od niego odzwyczaić? I dlaczego ewolucja nie uczyniła nas wegeterianami, skoro jedzenie mięsa nam szkodzi? Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata, odkrywając przed nami różne kultury spożywania mięsa. Pokazuje niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, laboratoria w Holandii, w których hoduje się mięso, a także opisuje składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie. Bada potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych praprzodków. Ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od białka zwierzęcego. [Czarna Owca, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104733 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Proteinaholic. How our obsession with meat is killings us and what we can do about it" 2015.
Bibliogr. s. 489-570.
I. GARTH DAVIS: MIĘSOHOLIK: 1. Cześć, nazywam sie Garth i jestem uzależniony od mięsa ; 2. Historia upadku ; 3. W poszukiwaniu diety idealnej. II. JAK STALIŚMY SIĘ BIAŁKOHOLIKAMI: 4. Historia białka ; 5. Białko przyjmuję władzę w królestwie żywienia ; 6. Atkins i nie tylko ; 7. Nowy posmak białkoholizmu: paleo. III. BIŁKO: TYLKO SMIERĆ I CHOROBY: 8. Jak odróznić prawdę od pseudonauki ; 9. Cukrzyca: to mięso nadaje życiu słodki smak ; 10. Nadciśnienie: jak miałko nas przytłacza ; 11. Choroby serca: odstaw mięso, ciesz się życiem ; 12. Otyłość: to nie wina węglowodanów ; 13. Białko a nowotwory ; 14. Jak uniknąć przedwczesnej śmierci. IV. POWRÓT DO ZDROWIA: 15. Ile białka potrzebujemy? ; 16. Ograniczamy spożycie białka zwierzęcego ; 17. Plan posiłków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej