Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(6)
Forma i typ
Książki
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Czasopisma
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Proza
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(14)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(2)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(3)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(2)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 15 (Lwowska 60)
(1)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(1)
Filia 20 (Solarza 9a)
(1)
Autor
Lymbery Philip (1965- )
(1)
Majcher Sylwia
(1)
Modrzyk Ariel (1985- )
(1)
Niedzielska Jagna
(1)
Oakeshott Isabel
(1)
Ostapowicz Anna
(1)
Oślizło Ryszard
(1)
Sapała Marta
(1)
Woźniak Michał Gabriel (1949- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Odbiorca
0-5 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Marnotrawstwo żywności
(6)
Żywność
(3)
Konsumpcja zrównoważona
(2)
Agencja Nieruchomości Rolnych
(1)
Banany
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Budżet państwowy
(1)
Chów zwierząt
(1)
Dług publiczny
(1)
Elektrownie
(1)
Energetyka
(1)
Finanse publiczne
(1)
Frank szwajcarski (pieniądz)
(1)
Freeganizm
(1)
Gaz ziemny
(1)
Gospodarka
(1)
Gospodarka oparta na wiedzy
(1)
Innowacje
(1)
Instytucjonalizm
(1)
Inwestycje
(1)
Kapitał
(1)
Kapitał ludzki
(1)
Kapitał społeczny
(1)
Klastry (ekonomia)
(1)
Konkurencyjność
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Krajowy System Elektroenergetyczny
(1)
Kredyt
(1)
Kucharstwo
(1)
Kursy walutowe
(1)
Nieruchomości
(1)
Nierówności społeczne
(1)
Ochrona zabytków
(1)
Opieka społeczna
(1)
Paliwa gazowe
(1)
Państwo
(1)
Pieniądz
(1)
Polityka podatkowa
(1)
Polityka społeczna
(1)
Polityka zdrowotna
(1)
Postawy
(1)
Praca
(1)
Pracodawcy
(1)
Produkcja zwierzęca
(1)
Produkt krajowy brutto
(1)
Promocja zdrowia
(1)
Przedsiębiorcy
(1)
Przedsiębiorstwa małe i średnie (MŚP)
(1)
Przedsiębiorstwo
(1)
Przedsiębiorstwo społeczne
(1)
Płaca minimalna
(1)
Rada fiskalna
(1)
Regionalizm
(1)
Rodzina
(1)
Rolnicy
(1)
Rozrzutność
(1)
Rozwój regionalny
(1)
Rozwój społeczny
(1)
Specjalna strefa ekonomiczna
(1)
Społeczeństwo konsumpcyjne
(1)
Strefa euro
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Transport kolejowy
(1)
Wielokulturowość
(1)
Współdziałanie
(1)
Wydatki budżetowe
(1)
Wzrost gospodarczy
(1)
Własność rolna
(1)
Zarządzanie
(1)
Zarządzanie wiedzą
(1)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Śmieci
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Ukraina
(1)
Gatunek
Czasopismo ekonomiczne
(1)
Czasopismo naukowe
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Kulinaria
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Samotny banan / Sylwia Majcher ; zilustrowała Anna Ostapowicz. - Warszawa : Wydawnictwo Egmont, 2020. - 31, [1] strona , [1] karta tablic : ilustracje kolorowe ; 19 cm.
(Czytam Sobie : eko. Poziom 1, Składam Słowa)
(Edukacyjny Egmont)
Dla dzieci w wieku 5-7 lat.
Na straganie w pudełku leży samotny banan. Jest jeden i nie wygląda już doskonale. Nikt nie chce go kupić. Czy trafi na śmietnik? Nowy tytuł z serii Eko dla wszystkich, którzy nie chcą marnować jedzenia. Czytam sobie to trzypoziomowy program wspierający naukę czytania dla dzieci w wieku 5-7 lat. [Wydawnictwo Egmont, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-I/N (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorka związana z Rzeszowem.
Indeks.
Czy wiesz, że wyrzucamy 30% naszych zakupów spożywczych? Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać! Kuchnia zero waste! Przyjrzyj się temu, co twoim zdaniem nie nadaje się do zjedzenia, i przekonaj się, jak zdrowo i naprawdę pysznie możesz to wykorzystać w kuchni. Wykorzystaj, nie marnuj! Gotowanie zero waste to smaczne jedzenie, oszczędność, ekologia i brak wyrzutów sumienia! Bo wyrzucanie jedzenia to nie tylko problem etyczny, ale również strata pieniędzy. - Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem - Pizza ze spodem z gniecionych ziemniaków - Omlet z resztkami warzyw. [Wydawnictwo Pascal, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Za wszystkim, co jemy, kryje się jakaś historia. Właśnie teraz gdzieś na świecie zabitych zostaje 4 tysiące zwierząt. W ciągu ostatnich dziesięcioleci zwierzęta hodowlane znikały z naszych łąk i pastwisk, bo rozrastający się przemysł hodowlany zamknął je w klatkach i boksach. Rocznie pochłania on dziesiątki miliardów niewinnych istot hodowanych na mięso, mleko i jaja, które codziennie zjadamy. Przez 3 lata Philip Lymbery podróżował po świecie i przyglądał się temu, jak wygląda „od kuchni” przemysłowa hodowla zwierząt i jak wpływa ona na ludzi, zwierzęta i planetę. Lymbery odwiedza m.in. fabryki w USA, Peru, Chinach i Meksyku. Pokazuje, jak umyślnie pogarszana jest jakość jedzenia, które trafia na nasze stoły: od sztucznego przyspieszania wzrostu zwierząt, poprzez używanie ogromnych ilości środków chemicznych, antybiotyków i leków hormonalnych, po nadprodukcję zboża na paszę. Farmagedon jest wołaniem do naszego sumienia, wezwaniem do ujrzenia w hodowli przemysłowej jednej z najbardziej przerażających przyczyn marnowania żywności, cierpienia zwierząt, wymierania zagrożonych gatunków, zanieczyszczenia wód oraz rosnącej liczby chorób cywilizacyjnych. Autor nie zostawia jednak czytelnika wyłącznie z bulwersującym obrazem przemysłu żywieniowego - pokazuje, jak w prosty sposób każdy konsument może uchronić się przed jedzeniem mięsa, jajek i mleka pozyskiwanych w tak skandaliczny sposób. Oto wstrząsający obraz produkcji jedzenia, które ląduje na naszych talerzach - obowiązkowa lektura dla wszystkich, których obchodzi, czym karmią siebie i swoich bliskich na co dzień. [Mova, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-110032 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 365-[371].
Publikacja dofinansowana przez Wydział Nauk Społecznych i Instytut Socjologii UAM w Poznaniu
Streszczenie w języku angielskim.
CZ. I. MARNOTRAWSTWO ORAZ MARNOTRAWSTWO ŻYWNOŚCI. ZARYS PROBLEMU: R. I. Ku formalnej definicji marnotrawstwa: 1. Esencjalne ujęcia marnotrawstwa: Systemowe rozumienie marnotrawstwa ; Marnotrawne praktyki ; 2. Formalne ujęcie marnotrawstwa: Marnotrawstwo jako nieprawomocna dewaluacja ; R. II. Historyczne i współczesne konteksty niezużywania żywności dla celów konsumpcji ludzkiej: 1. Ontologiczny status żywności ; 2. Historyczne ślady niekonsumowania żywności ; 3. Marnotrawstwo żywności w raportach badawczych ; 4. Jakościowe badania marnotrawstwa żywności z perspektywy nauk społecznych ; R. III. Dominujący dyskurs interpretacyjny na temat marnotrawstwa żywności: dekonstrukcja: 1. Główne raporty na temat marnotrawstwa żywności: metodologia i podstawowe definicje ; 2. Przypadek badania Komisji Europejskiej: metodologia: Przypadek badania Komisji Europejskiej: społeczne funkcjonowanie w Polsce ; 3. Forma i treść dominującego dyskursu interpretacyjnego na temat marnotrawstwa żywności ; 4. Modele jednostki i projekty polityczne związane z dominującym dyskursem na temat marnotrawstwa żywności ; 5. Podsumowanie ; CZ. II NORMA NIEMARNOWANIAWŻYCIU CODZIENNYM GOSPODARSTW DOMOWYCH I WYBRANYCH INSTYTUCJI: R. 4. Projekt badań i jego metodologia: 1. Podstawowe trudności badania marnotrawstwa żywności ; 2. Metodologia, problem badawczy i cele empiryczne badań ; 3. Scenariusz wywiadu ; 4. Kodowanie wywiadów i założenia dotyczące prezentacji wyników badań empirycznych ; R. 5. Norma niemarnowania żywności w gospodarstwie domowym: 1. Społeczne źródła normy niemarnowania żywności: Wpajanie małym dzieciom normy niemarnowania ; Dyscyplinowanie marnotrawnych zachowań dzieci w szkole ; Negocjacje między rodzicami a dorosłymi dziećmi ; Pokolenie seniorów - herosów normy niemarnowania żywności ; Wzajemny wpływ w związku intymnym ; Rola mediów i ekspertów ; Podsumowanie ; 2. Kłopotliwe przygotowywanie posiłków i zjadanie resztek: Nakładanie sobie na talerz i dojadanie po innych ; 3. Przechowywanie i praktyki wyrzucania żywności z lodówki ; 4. Praktyki zapobiegania marnotrawstwu żywności ; 5. Wyrzucanie żywności w czasie świąt i świętowania: Wyrzucanie żywności podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy ; Zmaganie się z nadwyżką żywności podczas świąt okolicznościowych ; 6. Spektakularne przykłady tracenia żywności ; 7. Marnotrawstwo żywności jako przyczynek do rozmowy o doświadczeniu zmian w życiu codziennym ; Zmiany postrzegania ogródków oraz praktyk uprawy ; Zmiany praktyk przetwarzania i przechowywania żywności ; Zmiany w sferze hodowli zwierząt ; Podsumowanie ; 8. Dominujące wzory ewaluacji wartości żywności: Żywność "naturalna" versus "sztuczna" ; Wzory wartościowania wybranych artykułów żywnościowych: Chleb, Mięso, Jabłka, resztki z obiadu oraz podarowany przez znajomych sok własnej roboty ; Zasady klasyfikacji świeżości żywności: "Świeże", "nieświeże", "zepsute" ; Pleśń ; Data ważności ; Podsumowanie ; R. VI. Norma niemarnowania w bliskim otoczeniu gospodarstwa domowego: 1. Wymiany społeczne jako redukcja nadwyżki żywności: Specyfika mieszkań studenckich ; 2. Dokarmianie zwierząt jako sposób na zapobieganie marnotrawstwu: Podsumowanie ; 3. Utylizacja i alternatywne sposoby zużycia żywności: Pozostawianie chleba "na śmietnikach" ;4. Zbieractwo żywności: Śmietniki i zbieractwo jako "wyciąganie" ; Drzewa i krzewy, czyli zbieractwo jako "zrywanie" ; R. VII. Norma niemarnowania a etyka dobroczynności: 1. Zasady przekazywania żywności w sytuacji bezpośredniego kontaktu z potrzebującym ; 2. Opinie na temat instytucjonalnych form pomocy żywnościowej oraz marnotrawstwa żywności w organizacjach ; 3. Rzeczywistość codzienna działalności Banku Żywności ; 4. Drugi zinstytucjonalizowany obieg z perspektywy odbiorców żywności ; R. VIII. Norma niemarnowania w organizacjach nastawionych na zysk: 1. Interwencje aktorów zewnętrznych w zarządzanie żywnością przez supermarket: Konsumenci i sprzedawcy: zakupy ; Konsumenci i sprzedawcy: daty ważności i kwestia świeżości ; Kulisty supermarketu: freeganki ; Kulisty supermarketu: zbieracze ; Opinie o freeganach i wyrzucaniu żywności przez supermarkety ; 2. Wpływ aktorów wewnętrznych na praktyki wyrzucania żywności w świecie organizacji nastawionej na zysk: Dystrybucja żywności oraz ewidencjonowanie strat w supermarketach ; Wyrzucanie żywności jako element napięć klasowych ; 3. Wybrane konteksty funkcjonowania normy niemarnowania żywności w lokalach gastronomicznych ; Podsumowanie ; R. IX. Społeczne definicje marnotrawstwa żywności ; R. 10. Wnioski teoretyczne, empiryczne i praktyczne. Syntetyczne podsumowanie wyników badań: 1. Cztery zmienne różnicujące praktyki wyrzucania oraz przekonania na temat marnotrawstwa żywności ; 2. Wyrzucanie żywności jako przyczynek do szerszych rozważań na temat ontologii porządku społecznego: 3. Znaczenie symboliki żywności dla jej zużycia ; 4. Norma niemarnowania żywności jako instytucja ; 5. Mapa pograniczy normy niemarnowania ; 6. Zakaz niemarnowania jako norma średniego zasięgu ; 7. Teoretyczne postscriptum.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107822 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na marne / Marta Sapała. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 284, [4] strony ; 23 cm.
(Reportaż)
Bibliografia na stronach 269-[285].
Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy ugotować. Ale czy na pewno marnotrawstwo żywieniowe rośnie w tak szybkim tempie, jak straszą nas media? Marta Sapała postanowiła zbadać ten temat. Rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek swoich rozmówców, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy się jej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Nie boi się również podawać w wątpliwość powtarzanych w mediach obiegowych opinii dotyczących marnotrawstwa. "Na marne" to zbiór reportaży o naszych codziennych nawykach i doskonała lekcja odpowiedzialnej konsumpcji. [Wydawnictwo Czarne, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 9 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-reportaż (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-31 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.17-316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-316 (1 egz.)
Czasopismo
W koszyku
Kwartalnik
Dotyczy m.in. Rzeszowa (s. 163-167) i spóldzielni socjalnych w woj. podkarpackim (s. 305-310).
Bibliografia, netografia przy artykułach.
Tytuł równoległy w języku angielskim: Social Inequalities and Economic Growth.
Spis treści także w języku angielskim i rosyjskim.
Dwa artykuły w języku angielskim, jeden w rosyjskim.
Streszczenie w języku angielskim, polskim przy artykułach, także w języku rosyjskim przy jednym artykule.
Michał A. Michalski - Gospodarka zaczyna się w rodzinie - kondycja rodziny a rozwój społeczno-gospodarczy ; Paweł Młodkowski - Economic growth in the EMU before and after 1999 ; Michał Gabriel Woźniak - Nowa ekonomia strukturalna w kontekście rozwoju zintegrowanego ; Mieczysław Dobija - Ekonomiczne konsekwencje konfrontacji kapitału i pracy ; Piotr Wiatrowski - Polityka podatkowa państwa a nierówności społeczne ; Leszek Klukowski - Koncepcje nowelizacji ustawodawstwa ograniczającego dług publiczny i zarządzanie długiem ; Elżbieta Pohulak-Żołędowska - Rola państwa w kształtowaniu innowacyjności gospodarek ; Leszek Kwieciński - Zasadność i skuteczność koordynacji polityki proinnowacyjnej w Polsce na przykładzie nowego mechanizmu NCBR "Wspólne Przedsięwzięcie" ; Jarosław Mielcarek - Niski poziom innowacyjności gospodarki i stopy wzrostu PKB - hipoteza głównego czynnika wyjaśniającego ; Krystyna Leśniak-Moczuk - Regionalizm w teorii i praktyce ; Tomasz Żminda - Rola specjalnych stref ekonomicznych w kształtowaniu struktury branżowej inwestycji przedsię­biorstw przemysłowych w Polsce ; Tomasz Cieślik, Kamila Górowska, Klaudia Metelska, Adam Szurlej - Zużycie gazu ziemnego w podziale na województwa ; Marcin Jędrzejczyk - Pomiar i źródła wartości jednostki pieniężnej. Teoria i praktyka ; Ireneusz Dąbrowski - Wpływ zmian kursowych CHF a kształtowanie dochodów kredytobiorców ; Katarzyna Wojtaszczyk - Rola pracodawcy w kreowaniu zdrowego trybu życia w świetle oczekiwań przedstawicieli generacji milenijnych ; Barbara Chmielewska - Gospodarstwa opiekuńcze odpowiedzią na potrzebę społeczną ; Paweł Łukasik - Kapitał społeczny w kontekście różnic międzykulturowych ; Aliaksei Zhurauliou, Sergiy Gerasymenko - Perspectives of transformational shifts in Ukraine and Poland through the prism of values survey ; Ryszarda Bolonek - Kontrowersje wokół metod pomiaru instytucji ; Małgorzata Godlewska - Wpływ instytucji formalnych i nieformalnych na działalność innowacyjną polskich przedsiębiorstw sektora MSP ; Marta Kawa, Maria Grzybek - Instytucjonalne formy wspierania rozwoju spółdzielni socjalnych ; Małgorzata Gajda-Kantorowska - Rady fiskalne jako innowacyjne instytucje budżetowe ; Piotr Sołtyk - Transfery finansowane z budżetu państwa na ochronę zabytków w Polsce ; Olga Hnatyszak - Uczelnia nowej generacji - redefinicja instytucjonalna uczelni ; Sabina Kaczmarczyk-Kuruc - Proces szkoleń w rozwoju kapitału ludzkiego na przykładzie polskich organizacji ; Karolina Lelek - Zarządzanie wiedzą i potencjał społeczny organizacji w kontekście jej rozwoju ; Barbara Oliwkiewicz - Godziwa płaca minimalna jako determinanta zintegrowanego rozwoju ; Agnieszka Krzemień - O potrzebie zmian instytucjonalnych w ochronie zdrowia ; Krzysztof Badyda - Aktualne problemy energetyki, konsekwencje transformacji struktury wytwarzania w energetyce krajowej ; Grzegorz Niewiński, Adam Rajewski - Ekonomiczne uwarunkowania pracy elektrowni szczytowej na paliwa gazowe w Krajowym Systemie Elektroenergetycznym ; Ivan Rekun - Formirovanie èkonomičeskoj bezopasnosti predpriâtij železnodorožnogo transporta Ukrainy v usloviâh reformirovaniâ otrasli ; Arkadiusz Tuziak - Klastry jako stymulatory rozwoju regionalnego ; Elżbieta Szczygieł, Teresa Piecuch - Rolnicy i przedsiębiorcy - indywidualne działanie i dwie drogi rozwoju ; Bożena Karwat-Woźniak - Znaczenie Agencji Nieruchomości Rolnych w obrocie ziemią rolną i kształtowaniu konkurencyjności polskiego rolnictwa ; Agnieszka Marszałek - Czy możliwe jest przezwyciężenie problemu marnotrawstwa żywności? ; Natalia Maruszewska, Małgorzata Miśniakiewicz - O potrzebie konsolidacji systemu bezpieczeństwa żywności w Polsce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95349/z.54 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej