Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(59)
Forma i typ
Książki
(56)
Publikacje popularnonaukowe
(18)
Poradniki i przewodniki
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Proza
(4)
Publikacje naukowe
(3)
Audiobooki
(2)
Filmy i seriale
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(83)
wypożyczone
(8)
tylko na miejscu
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(26)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(25)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(8)
Filia 2 (Fredry 5)
(2)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(3)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(4)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(2)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(5)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(7)
Filia 15 (Lwowska 60)
(4)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(1)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Dyskusyjny Klub Książki
(1)
Autor
Modelski Łukasz (1970- )
(3)
Baranowska Natalia
(2)
Cording Ingrid
(2)
Granville Adam
(2)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(2)
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(2)
Mizieliński Daniel (1982- )
(2)
Molenda Jarosław (1965- )
(2)
Orzechowska-Rajecka Aldona
(2)
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(1)
Ambrozy Scott
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Applebaum Anne (1964- )
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Astley Neville
(1)
Atkinson Patricia
(1)
Baker Mark (1959- )
(1)
Bennett Bridget
(1)
Białokur Marek (1974- )
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Bockenheim Krystyna (1935- )
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Brennan Georgeanne (1943- )
(1)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Bruce Bryan
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Bury Magdalena
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Chojnowski Karol
(1)
Chérisey Côme de
(1)
Domański Henryk (1952- )
(1)
Escoffier Michel
(1)
Ewbank Anne
(1)
Fernández-Armesto Felipe
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Filak Patrycja
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Foer Joshua (1982- )
(1)
Fort Matthew
(1)
Gilbert Elizabeth (1969- )
(1)
Guze Joanna (1917-2009)
(1)
Honoré Carl (1967- )
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Horowitz Steve
(1)
Huszcza Romuald (1950- )
(1)
Isaacs Daryl
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Kalniņa Irma (1950- )
(1)
Karpiński Zbigniew (socjolog)
(1)
Kienzler Iwona (1956- )
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kleszcz Ewa
(1)
Kolecki-Majewicz Tomasz
(1)
Kręglicka Agnieszka
(1)
Lengren Katarzyna (1951- )
(1)
Maclean Charles
(1)
Majewski Lech (1947- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- ). Podróże kulinarne Roberta Makłowicza
(1)
Malaguzzi Silvia
(1)
Malinowska-Grupińska Dorota (1956- )
(1)
Mancewicz Stanisław
(1)
Mayle Peter (1939-2018)
(1)
Mazet-Delpeuch Danièle (1942- )
(1)
Michalczuk-Podlecki Anna
(1)
Michałowska-Gabrych Iwona (1970- )
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Morka Ewa
(1)
Müller Łukasz
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
O'Brien Samem
(1)
Ochab Janusz (1971- )
(1)
Ostojska-Badziak Agnieszka
(1)
Palińska Marcelina
(1)
Pałkiewicz Jacek (1942- )
(1)
Perepeczko Agnieszka (1942- )
(1)
Petrini Carlo (1949- )
(1)
Potulny Maciej
(1)
Przybysz Dariusz
(1)
Pētersons Reinis (1981- )
(1)
Pękalski Adam
(1)
Raźniewska Joanna
(1)
Rhys Alan Berry
(1)
Ring Anna (1992- )
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Roudaut Christian
(1)
Rummel Rachel
(1)
Saar Anti (1980- )
(1)
Schlosser Eric
(1)
Seghi Aleksandra
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Spence Charles
(1)
Spurlock Morgan (1970- )
(1)
Stawska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Stecka Krystyna (historia)
(1)
Straczuk Justyna
(1)
Stradal J. Ryan
(1)
Szewczyk Małgorzata
(1)
Thuras Dylan
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(21)
2010 - 2019
(23)
2000 - 2009
(10)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(38)
Kraj wydania
Polska
(58)
Język
polski
(58)
Odbiorca
Dzieci
(10)
9-13 lat
(7)
6-8 lat
(6)
0-5 lat
(3)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura angielska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura estońska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Kultura stołu
(57)
Kucharstwo
(14)
Obyczaje i zwyczaje
(10)
Żywność
(9)
Jedzenie (czynność)
(7)
Kuchnia regionalna
(5)
Savoir-vivre
(5)
Kuchnia polska
(4)
Zwyczaje żywieniowe
(4)
Życie codzienne
(4)
Dziedzictwo kulinarne
(3)
Gastronomia
(3)
Odżywianie
(3)
Przyjęcia okolicznościowe
(3)
Kawiarnie i cukiernie
(2)
Moda męska
(2)
Mężczyzna
(2)
Nakrycie i dekoracja stołu
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Turystyka kulinarna
(2)
Żywność wygodna
(2)
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Bakuła, Hanna (1950- )
(1)
Blikle, Andrzej (1939- )
(1)
Bokassa, Jean Bedel (1921-1996)
(1)
Brennan, Georgeanne (1943- )
(1)
Ceauşescu, Nicolae (1918-1989)
(1)
Chotecka, Dorota (1966- )
(1)
Czekolada
(1)
Damięcki, Mateusz (1981- )
(1)
Deląg, Paweł (1970- )
(1)
Dyktatura (ustrój)
(1)
Englert, Jan (1943- )
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gotowanie
(1)
Gruza, Jerzy (1932-2020)
(1)
Hanuszkiewicz, Adam (1924-2011)
(1)
Herbata
(1)
Hitler, Adolf (1889-1945)
(1)
Holoubek, Gustaw (1923-2008)
(1)
Iwaszkiewicz, Jarosław (1894-1980)
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Iwaszkiewiczowie (rodzina)
(1)
Kawa
(1)
Kobieta
(1)
Kolberger, Krzysztof (1950-2011)
(1)
Komunizm
(1)
Kondrat, Marek (1950- )
(1)
Konferencja Okrągłego Stołu
(1)
Kopiczyński, Andrzej (1934-2016)
(1)
Koreańczycy
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia węgierska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kulinaria
(1)
Kultura
(1)
Kultura dworska
(1)
Lamy (ssaki)
(1)
Literatura koreańska
(1)
Literatura podróżnicza angielska
(1)
Mao Zedong (1893-1976)
(1)
Matki i córki
(1)
Mayle, Peter (1939-2018)
(1)
Młynarski, Wojciech (1941-2017)
(1)
Nowicki, Jan (1939-2022)
(1)
Obrusy i serwetki
(1)
Obyczaje
(1)
Obyczaje towarzyskie
(1)
Ojcowie i córki
(1)
Olbrychski, Daniel (1945- )
(1)
Opania, Bartosz (1970- )
(1)
Osobliwości
(1)
Otyłość
(1)
Owoce
(1)
PRL
(1)
Pałkiewicz, Jacek (1942- )
(1)
Perepeczko, Marek (1942-2005)
(1)
Pietraszak, Leonard (1936-2023)
(1)
Pisarze polscy
(1)
Polityka
(1)
Porcelana
(1)
Postacie historyczne
(1)
Potrawy
(1)
Praca
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przyjaźń
(1)
Przyprawy
(1)
Przywódcy i głowy państw
(1)
Psychologia
(1)
Pszoniak, Wojciech (1942-2020)
(1)
Rinn, Danuta (1936-2006)
(1)
Rośliny uprawne
(1)
Rytuały i ceremonie
(1)
Saddam Husajn (1937-2006)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(9)
2001-
(7)
1801-1900
(4)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1401-1500
(2)
1945-1989
(2)
1301-1400
(1)
1701-
(1)
1801-
(1)
1901-
(1)
1918-1939
(1)
1989-
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Świat
(4)
Europa
(3)
Chiny
(1)
Francja
(1)
Hiszpania
(1)
Irak
(1)
Japonia
(1)
Jarosław (woj. podkarpackie)
(1)
Korea (państwo dawne)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Minnesota (Stany Zjednoczone)
(1)
Niemcy
(1)
Powiat jarosławski (woj. podkarpackie)
(1)
Prowansja (Francja ; kraina historyczna)
(1)
Republika Środkowoafrykańska
(1)
Rumunia
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
ZSRR
(1)
Gatunek
Opracowanie
(19)
Publikacja bogato ilustrowana
(12)
Przepisy kulinarne
(11)
Poradnik
(7)
Opowiadania i nowele
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Dokumenty audiowizualne
(1)
Encyklopedie
(1)
Esej
(1)
Film amerykański
(1)
Film dokumentalny
(1)
Kolędy i pastorałki
(1)
Malarstwo (szt.plast.)
(1)
Pamiętniki francuskie
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Pieśń i piosenka biesiadna
(1)
Poradniki
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publicystyka polska
(1)
Relacja z podróży
(1)
Szkice literackie francuskie
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(21)
Historia
(17)
Kulinaria
(14)
Edukacja i pedagogika
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Podróże i turystyka
(2)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Dom i ogród
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Psychologia
(1)
59 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Bieguny)
Skąd pochodzi pomidor? Jaka przyprawa była niegdyś cenniejsza niż złoto? Co wspólnego mają ze sobą seks i czekolada? Jakie warzywo przyczyniło się do wybuchu rewolucji? Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień - ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki. Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. Te poszukiwania ilustruje kilkadziesiąt kolorowych fotografii. [www.empik.com/książka, 2014].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100755 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Indeks.
I. WYNALAZEK PIECZENIA W OGNIU: 1. Pierwszy przewrót kulinarny: a) Przetwarzający ogień, b) Pierwsze technologie przyrządzania jedzenia, c) Erodujące fale, II. SENS JEDZENIA: 1. Jedzenie jako rytuał i akt magiczny: a) Sens ludożerstwa, b) Pokarmy święte i nieświęte, c) Magia diet leczniczych, d) Dietetyczne czary, e) Dietetyka obfitości, III. Z PASTWISKA NA STÓŁ 1. Przewrót pasterski: od zbieractwa do produkcji jedzenia: a) Forpoczta ślimaków, b) Hodować czy nie hodować, c) Pasterski instynkt, d) Łowiectwo morskie, IV. JADALNE PŁODY ZIEMI: 1. Uprawa roślin pod kątem jedzenia: a) Zbieractwo i uprawa roli, b) Potężne trawy, c) Zdobywca świata, d) Bulwy i korzenie, które rządzą światem, V. JEDZENIE I POZYCJA SPOŁECZNA 1. Nierówności społeczne i powstanie arystokratycznej kuchni: a) Sukces nadmiaru, b) Powstanie i rozwój gastronomii, c) Przejęcie przez mieszczaństwo dworskiej kuchni, d) Międzyklasowe transfery, e) Dwory bez dworskiej kuchni?, VI. JEDZENIE ZA HORYZONTEM: 1. Jedzenie i dalekosiężna wymiana kulturowa: a) Tuż za horyzontem: co przeszkadza krzyżowaniu się wpływów kulinarnych, b) Czynniki przełamujące bariery: oddziaływanie imperiów, c) Kupcy i kelnerzy: sól i przyprawy, VII. WYZWANIE EWOLUCJI 1. Jedzenie i wymiana ekologiczna: a) Epopeja "Bounty", b) Globalna paleta, c) Przewrót na równinach, d) Amerykańska kariera banana, e) Migracje kukurydzy, f) Ziemniaki i słodkie ziemniaki, g) Środki słodzące, h) Granica Pacyfiku, VII. ŻYWIENIE GIGANTÓW: 1. Jedzenie i industrializacja w wiekach dziewiętnastym i dwudziestym: a) Uprzemysławiające się środowisko, b) Produkcja, przetwarzanie i dostawa, c) Ucztowanie i głód, d) Ostatnia faza przewrotu neolitycznego, e) Kłopoty z przechowywaniem, f) Dogodzić konsumentom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-395 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-70549 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 287-[295].
Kuchnia Piastów i Jagiellonów ; Przy sarmackim stole ; Od Sasów do Króla Stasia ; Kuchnia ziemiańska, czyli narodowa ; Przedwojenne smaki ; Za Bieruta i Gomułki ; Słownik potraw i produktów dawnej kuchni polskiej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99292 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak Węgier / Robert Makłowicz. - Kraków : Znak, 2006. - 149, [3] s. : fot. (gł. kolor.) ; 23 cm.
(Podróże kulinarne Roberta Makłowicza / Robert Makłowicz)
Indeks.
Robert Makowicz - w pierwszej części zapisków ze swoich podróży - zaprasza czytelników na Węgry, gdzie pokaże nie tylko, jak zrobić wyśmienite leczo, ale zdradzi też sekrety powstania telewizyjnych programów. Jak przyrządzić zupę na kaca? Czy na Węgrzech jarosze mogą znaleźć coś do jedzenia? Dlaczego warto zaopatrzyć się w kawałek baraniny? Gdzie znaleźć najlepsze wina? Jak jednym bażantem obdzielić wszystkich uczestników uroczystego obiadu? Co może być ładniejsze od garniturów Andrzeja Leppera? - to tylko kilka pytań, na które odpowiada ta książka. [Znak, 2006]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwy rozmówców na okładce.
Piąty smak to zmysłowa podróż do krainy, w której władzę sprawują nos i podniebienie. To traktat o zapachu rozgrzanych słońcem pomidorów, torfowym aromacie whisky i o pieprzowych nutach wyczuwalnych w kieliszku wina. To powolne smakowanie toskańskiego bobu, perigordzkiej gęsi czy bostońskiego hamburgera. Nieśpieszne poszukiwanie urody życia. Książka, która zachwyci nie tylko miłośników kuchni. Inspiracje znajdzie tu znawca wina, amator kulinarnych podróży, historii czy literatury. Rozmówców Łukasza Modelskiego, czy to z Polski, Włoch, Francji, Szkocji czy z Ameryki, łączą pasja smaku - jego poszukiwania, rozumienia, tworzenia lub kompetencji. Ten wieloskładnikowy kociołek jest tym smakowitszy, że okraszony wybranymi przez bohaterów książki autorskimi przepisami. [Wydawnictwo Literackie, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wrocław : Wydaw. Dolnośląskie, 1998. - 218 s. : faks., fot. kolor., il. (gł. kolor.), mapki kolor., portr. kolor. ; 20 cm.
(A To Polska Właśnie)
Indeks
Bibliogr.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-Inf.-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zadziwiające życie owoców : od ananasa do truskawki / Jarosław Molenda. - Warszawa : Bellona, copyright 2018. - 299, [1] strona, [32] strony tablic : ilustracje ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 231-234.
R. I. Ananasy - zapomniany delikates cezarów? ; R. II. Arbuzy - "to, co jadają aniołowie" ; R. III. Czereśnie - przysmak nie tylko szpaków ; R. IV. Figa - owoce, który naprawdę skusił Ewę? ; Rozdział V. Grabaty - wybuchowa moc zdrowia ; R. VI. Jabłka - od cydru do mamrota ; R. VII. Kasztany jadalne - najlepsze wcale nie są z placu Pigala ; R. VIII. Migdały - marcepanowe konfetti ; R. IX. Pomarańcze - złote jabłka Hesperyd? ; R. X. Truskawki - wyrośnięte "sutki mamki".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-106131 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Katarzyna Lengren, Jerzy Bralczyk i Jacek Wasilewski zapraszają czytelników do rozmowy przy stole… Książka zawiera ciekawe, a zarazem humorystyczne rozważania w formie dialogu o szeroko pojętej kulturze biesiadowania i stołowania się. [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-48091 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [246]-253.
Współfinansowanie: Narodowe Centrum Nauki.
1. Tendencje we wzorach jedzenia ; 2. Rytm jedzenia ; 3. Co jedzą Polacy? ; 4. Picie napojów ; 5. Gdzie i z kim? ; 6. Co ludzie robią w trakcie jedzenia? 7. Preferencje kulinarne ; 8. Wzory jedzenia i płeć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104024 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [381]-394.
Łatwiej można wyobrazić sobie istnienie ludzkości bez królów niż bez kapusty, jednak staramy się poznać historię królów, a nie interesuje nas, kim buli przodkowie kapusty. Dzieje migracji roślin są o wiele ciekawsze niż ludzi i o wiele bardziej zagadkowe, bo skąd na przykład wizerunek ananasa na pompejańskiej mozaice sprzed 2 tysięcy lat, skora zgodnie z oficjalną nauką owoc ten pojawił się w Europie dopiero po odkryciu Ameryki? Może ta książka choć trochę wyjaśni, co na curry do piernika, komu zawdzięczamy makaron i kto pierwszy delektował się lodami waniliowymi. [Bellona, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104863 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lubię jeść warzywa / [tekst i koncepcja Agnieszka Ostojska- Badziak] - Warszawa : Media Service Zawada, [2017]. - [24] strony : ilustracje kolorowe ; 17x22 cm.
(Bardzo Ważne Sprawy)
(Peppa Pig)
Książka została przygotowana na podstawie serialu telewizyjnego Świnka Peppa.
Z cyklu "Świnka Peppa".
Postać świnki Peppy stworzyli Neville Astley i Mark Baker.
Kolejne przygody świnki Peppy, jej rodziny i przyjaciół. Bardzo ważne sprawy zostały opracowane w taki sposób, żeby wspomagać proces edukacji dziecka oraz rozwijać jego zdolności poznawcze. [www.bonito.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Pärt ja viimane koogitükk" 2018.
Z cyklu "Mati".
Tłumaczenie i druk książki zostały dofinansowane przez Cultural Endowment of Estonia.
Ciocia Asta tnie ulubione ciasto Matiego – napoleonkę – na sześć kawałków. Przy stole siedzi pięć osób. Chłopiec szybko liczy, bo jest bardzo dobry z matematyki, że jedna porcja zostanie. Zamawia najmniejszy kawałek, licząc na dokładkę. Jednak gdy kończy jeść, ulatuje z niego cała odwaga, by o nią poprosić. Wychodzi na chwilę, a gdy wraca, okazuje się, że ostatni kawałek ciasta zniknął… Kto może zjeść ostatni kawałek ciasta? Czy zerwanie śliwki z drzewa sąsiada to kradzież? Co zrobić, gdy tata zgubi się w sklepie? I jak znaleźć odwagę do zrobienia salta? [www.azymut.pl, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Wyp-I (1 egz.)
Książka
W koszyku
W niniejszej książce znajdują się odpowiedzi na pytania: jak udekorować stół na specjalne okazje, jaki styl wybrać, jakie dobrać kolory i dodatki, jak zapakować prezent, jakie oświetlenie wybrać? ...i wiele innych, aby stylowy dom zapraszał nas nie tylko od święta. [Przedsiębiorstwo Handlowo-Wydawnicze Arystoteles, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hiszpania do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Wydanie II poprawione. - Warszawa : Buchmann, 2022. - 300, [4] strony : fotografie ; 28 cm.
Po Włoszech, Portugalii i Stambule nasz naczelny smakosz rusza w podróż po Hiszpanii. Będzie jak zawsze - pięknie, interesująco i smacznie. Wśród anegdot o kraju basków znajdziemy współczesne i tradycyjne przepisy z regionu, który bardzo chętnie odwiedzają Polacy. Książka, poza tym że jest świetnie przygotowana, ma jeszcze jedną zaletę. Pozwala nam wyruszyć w podróż, nie ruszając się z kuchni, a nawet kanapy, bo z Kieżunem nie trzeba gotować. Można go po prostu smakować. Strona po stronie. [Buchmann, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-112866 (1 egz.)
Pozostałe zbiory
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wokół stołu / Silvia Malaguzzi ; [tł. Ewa Morka]. - Warszawa : Wydawnictwo Arkady, 2009. - 383, [1] s. : il. kolor. ; 20 cm.
(Leksykon : historia, sztuka, ikonografia)
Indeks.
Kontekst religijny i kulturowy ; Od alegorii do martwej natury ; Miejsca i obyczaje związane z jedzeniem ; Potrawy i napoje ; Stół i sprzęty.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-Inf.-75 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Gastrophysics" 2017.
1. Smak ; 2. Węch ; 3. Wzrok ; 4. Słuch ; 5. Dotyk ; 6. Nastrój w czasie posiłku ; 7. Jedzenie w towarzystwie ; 8. Jedzenie na pokładzie samolotu ; 9. Pamiętny posiłek ; 10. Posiłek spersonalizowany ; 11. Posiłek doznaniowy ; 12. Posiłek cyfrowy ; 13. Powrót do futurystów.
Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence'a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników "spoza talerza" wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-106445 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej