Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(2)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(3)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(1)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Autor
Barecki Andrzej
(1)
Giedrojć Magdalena (1971- )
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Kwapisz Alina
(1)
Liwak-Rybak Katarzyna
(1)
Malita Katarzyna
(1)
Rzepecki Stefan
(1)
Simons Paullina (1963- )
(1)
Szabłowski Witold (1980- )
(1)
Urbański Marek (1952- )
(1)
Włodek Stanisław
(1)
Łebkowski Marek
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(2)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Kuchnia rosyjska
(6)
Kuchnia amerykańska
(2)
Aleksander Biełow (postać fikcyjna)
(1)
Amerykanie
(1)
Kuchnia angielska
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia azjatycka
(1)
Kuchnia bałkańska
(1)
Kuchnia brazylijska
(1)
Kuchnia chińska
(1)
Kuchnia chorwacka
(1)
Kuchnia czeska
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia holenderska
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia karaibska
(1)
Kuchnia kaukaska
(1)
Kuchnia koreańska
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia meksykańska
(1)
Kuchnia niemiecka
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia portugalska
(1)
Kuchnia południowoamerykańska
(1)
Kuchnia skandynawska
(1)
Kuchnia szwajcarska
(1)
Kuchnia tajska
(1)
Kuchnia ukraińska
(1)
Kuchnia wietnamska
(1)
Kuchnia węgierska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Miłość
(1)
Obiady
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Propaganda
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przywódcy i głowy państw
(1)
Rodzina wielopokoleniowa
(1)
Rosjanie
(1)
Tatiana Mietanowa (postać fikcyjna)
(1)
Zupy
(1)
Temat: czas
1901-2000
(2)
1939-1945
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(1)
Rosja
(1)
ZSRR
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(4)
Powieść obyczajowa
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
6 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Podróże Kulinarne : tradycje, smaki, potrawy ; t. 14/K)
1. Palcem po mapie ; 2. Z historią w tle ; 3. Na talerzu ; 4. Wokół stołu ; 5. Przepisy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-68791 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-50843 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zupy / Barbara Jakimowicz-Klein. - Warszawa : Świat Książki, 2007. - 127, [1] s., [8] s. tabl. kolor. : il. ; 21 cm.
Bibliogr. s. [128].
Sprawdźmy, jak smakują zupy, które zrobiły światową karierę. Są wśród nich zarówno chłodniki, wprost wymarzone na upalne dni, jak i zupy sycące, świetnie rozgrzewające, dzięki którym od razu poprawia się nastrój, gdy na zewnątrz jest pochmurno i mokro. Oprócz zup wykwintnych, przygotowywanych z okazji świąt lub innych ważnych uroczystości, są zupy proste i tanie, znakomite na codzienny obiad. [Świat Książki, 2007]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 373-[377].
Z tej książki dowiecie się, jak – i po co! - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć o czymś przyjemnym. Kto wygrał konkurs na najlepszą stołówkę z tych, które powstały wokół Czarnobyla tuż po katastrofie. I dlaczego Breżniew nienawidził kawioru. Przeczytacie o kucharzu i testerze jedzenia Stalina, który toczył z nim nierówną walkę o życie swojej żony. Poznacie przepis na pierwszą zupę, która poleciała w kosmos. I na makaron z turkawkami, którym zajadał się ostatni car, Mikołaj. Przeczytacie też o kuchni ludzi, którzy nie mają co jeść: o Ukrainie, którą Stalin pacyfikował przez głód. I o blokadzie Leningradu. Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie. W kraju takim jak Związek Radziecki służył jej każdy kotlet usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji, od Kaliningradu, po krąg polarny i od Mołdawii po Władywostok. Polityczne było zarówno to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, jak i zwykły obywatel. Rosja jest godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty. I nie przypadkiem rządzi nią Władimir Putin, wnuk kucharza Spirydona Putina. O nich obu też w tej książce przeczytacie. [https://www.gwfoksal.pl/rosja-od-kuchni-jak-zbudowac-imperium-nozem-chochla-i-widelcem-witold-szablowski-sku6c97f855dcde01b3989c.html, dostęp 23.12.2021]
I. Iwan Charitonow - kucharz ostatniego cara ; II. Szura Worobiowa - kucharka Lenina ; III. Hanna Basaraba - Wielki Głód ; IV. Spotkanie w górach - kuchnia Stalina ; V. Piękna i Beria - kucharz Stalina i jego żona ; VI. Tamara Andriejewna - piekarz w oblężonym Leningradzie ; VII. Ekshumacja - kuchnia na wojnie ; VIII. Uczta w Jałcie ; IX. Fejna Kazetska - kucharka Gagarina ; X. Wiktor Biełajew - kucharz Kremla ; XI. Mama Nina - kucharka z Afganistanu ; XII. Pierwszy powrót Wiktora Biełajewa ; XIII. Bajkowy Las - kuchnia Czarnobyla ; XIV. Drugi powrót Wiktora Biełajewa ; XV. Polina Iwanowna - gulasz z dzika, czyli ostatnia wieczerza ZSRR ; XVI. Spirydon Putin - kucharz z sanatorium ; XVII. Czebureki - kuchnia krymskich Tatarów ; XVIII. Trzeci powrót Wiktora Biełajewa.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-94(47+57) (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-110097 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Tatiana's table" 2007.
Z cyklu "Tatiana i Aleksander".
Indeks.
Dla czytelników wspaniałej trylogii Paulliny Simons Jeździec Miedziany, Tatiana i Aleksander, Ogród Letni. Tatiana i Aleksander oraz ich dzieci stali się jakby częścią rodziny. Dzięki tej książce możemy jeszcze raz wstąpić do ich domu, gdziekolwiek jest, i posmakować tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, najpopularniejszych dań amerykańskich i egzotycznych potraw pochodzących z dwóch kontynentów czasów wojny i pokoju, głodu i obfitości. Przepisy, które zdradza nam Tatiana, z pewnością zachwycą czytelników i smakoszy. [www.lubimyczytac.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej