Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(20)
Forma i typ
Książki
(20)
Publikacje naukowe
(9)
Publikacje informacyjne
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(26)
wypożyczone
(5)
tylko na miejscu
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(5)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(15)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(2)
Filia 9 (Czackiego 5)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(1)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(1)
Filia 20 (Solarza 9a)
(1)
Autor
Cierpiał-Wolan Marek
(5)
Giełbaga Edyta
(5)
Magryś Wiesława
(2)
Molenda Aleksandra (statystyka)
(2)
Baruk Agnieszka Izabela (1973- )
(1)
Bondos Ilona (1985- )
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Dumińska Katarzyna
(1)
Flanders Cait (1985- )
(1)
Grata Paweł (1971- )
(1)
Grotowicz Wiktor (1958- )
(1)
Halbersztat Anna
(1)
Koszela Mirosław (statystyka)
(1)
Leksy Karina
(1)
Lipowski Marcin
(1)
Modrzyk Ariel (1985- )
(1)
Paszkowska Aleksandra (tłumaczka)
(1)
Raworth Kate (1970- )
(1)
Salach Beata
(1)
Sapała Marta
(1)
Schlossberg Tatiana
(1)
Smil Vaclav (1943- )
(1)
Sobczyk Genowefa
(1)
Sołtysiak Paulina
(1)
Steel Carolyn
(1)
Strąkow Michał
(1)
Szling Agnieszka
(1)
Szwacka-Mokrzycka Joanna
(1)
Słowikowska Inga
(1)
Welzer Harald (1958- )
(1)
Wielicka-Regulska Anna
(1)
Zakrzewska Zofia (historyk)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(10)
Okres powstania dzieła
2001-
(20)
Kraj wydania
Polska
(20)
Język
polski
(20)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Konsumpcja (ekonomia)
(16)
Cudzoziemcy
(5)
Polacy za granicą
(5)
Przejścia graniczne
(5)
Ruch graniczny
(5)
Konsumpcja zrównoważona
(4)
Żywność
(4)
Społeczeństwo
(3)
Społeczeństwo konsumpcyjne
(3)
Konsumenci (ekonomia)
(2)
Marnotrawstwo żywności
(2)
Polityka
(2)
Postawy
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
1. Awiacyjny Oddział Wojsk Polskich
(1)
318 Dywizjon Myśliwsko-Rozpoznawczy "Gdański" (Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie)
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Biskupi
(1)
Bonusiak, Włodzimierz (1942- )
(1)
Cukier
(1)
Cywilizacja
(1)
Decyzje
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Demokracja
(1)
Dojrzewanie
(1)
Dyplomacja papieska
(1)
Działacze społeczni
(1)
Edukacja prozdrowotna
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Emancypacja kobiet
(1)
Energetyka
(1)
Europejskie partie polityczne
(1)
Federalizm
(1)
Finanse
(1)
Flanders, Cait (1985- )
(1)
Freeganizm
(1)
Globalizacja
(1)
Gospodarka
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
II wojna światowa (1939-1945)
(1)
Integracja europejska
(1)
Internet
(1)
Jakość życia
(1)
Jaruzelski, Wojciech (1923-2014)
(1)
Kasy oszczędności
(1)
Kobieta
(1)
Komunizm
(1)
Kościół katolicki
(1)
Krytycyzm
(1)
Kryzys gospodarczy
(1)
Kultura
(1)
Kwaśniewski, Aleksander (1954- )
(1)
Landau, Rafał (1869-po 1941)
(1)
Media społecznościowe
(1)
Mniejszości narodowe
(1)
Moda
(1)
Motywacja
(1)
Myślenie
(1)
Młodzież
(1)
Obraz własnego ciała
(1)
Okupacja niemiecka Polski (1939-1945)
(1)
Oszczędność
(1)
Partycypacja polityczna
(1)
Pius XI (papież ; 1857-1939)
(1)
Podziemie polityczne i zbrojne (1944-1956)
(1)
Polityka publiczna
(1)
Polityka wewnętrzna
(1)
Polityka zagraniczna
(1)
Portal społecznościowy
(1)
Postęp techniczny
(1)
Pracownicy samorządowi
(1)
Prezydenci
(1)
Propaganda
(1)
Prosumpcja
(1)
Przemysł paliwowy
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Robotnicy przymusowi
(1)
Rozrzutność
(1)
Rozwój psychofizyczny młodzieży
(1)
Rozwój tożsamości
(1)
Rozwój zrównoważony
(1)
Ruch oporu
(1)
Seksualizacja
(1)
Sport
(1)
Społeczności lokalne
(1)
Sprzedaż
(1)
Spółdzielczość
(1)
Stolica Apostolska
(1)
Styl życia
(1)
Szkolnictwo zawodowe
(1)
Towarzystwo Gimnastyczne "Sokół" (Rzeszów)
(1)
Tożsamość (psychologia)
(1)
Transport
(1)
Wartość
(1)
Wałęsa, Lech (1943- )
(1)
Wojna domowa w Rosji (1917-1923)
(1)
Wojna polsko-bolszewicka (1919-1920)
(1)
Wojna polsko-ukraińska (1918-1919)
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Wpływ na środowisko
(1)
Temat: czas
2001-
(11)
1901-2000
(3)
1801-1900
(1)
1918-1939
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(11)
Bielefeld (Niemcy ; okolice)
(1)
Bliski Wschód
(1)
Brzozów (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Kanada
(1)
Kolbuszowa (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Niemcy
(1)
Powiat brzozowski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat poznański (woj. wielkopolskie)
(1)
Poznań (woj. wielkopolskie)
(1)
Przemyśl (woj. podkarpackie)
(1)
Rosja
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(1)
Ukraina
(1)
Watykan
(1)
Województwo rzeszowskie (1945-1975)
(1)
Gatunek
Opracowanie
(8)
Dane statystyczne
(5)
Monografia
(2)
Raport z badań
(2)
Księga pamiątkowa
(1)
Poradnik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(15)
Socjologia i społeczeństwo
(8)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Edukacja i pedagogika
(2)
Historia
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Inżynieria i technika
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Psychologia
(1)
Religia i duchowość
(1)
20 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach [248]-265.
I. SPECYFIKA PROSUMPCJI I JEJ RYNKOWA ROLA: 1. Geneza i istota presumpcji ; 2. Cele i funkcje presumpcji ; 3. Determinanty presumpcji ; 4. Typy presumpcji ; II. PROSUMPCJA JAKO ZACHOWANIE RYNKOWE: 1. Zachowania rynkowe i ich specyfika ; 2. Modele zachowań rynkowych a presumpcja ; 3. Etapy procesu zachowań rynkowych a presumpcja ; 4. Prosument jako aktywny nabywca ; III. WYMIARY ZACHOWAŃ PROSUMPCYJNYCH W UJĘCIU TEORETYCZNYM: 1. Wymiar innowacyjny ; 2. Wymiar relacyjny ; 3. Wymiar wizerunkowy ; 4. Wymiar etnocentryczny ; 5. Model koncepcyjny zachowań prosumpcyjnych ; IV. ZAKRES I SPECYFIKA AKTYWNOŚCI PROSUMPCYJNEJ RESPONDENTÓW: 1. Metodyka badań pierwotnych ; 2. Poziom wiedzy respondentów na temat presumpcji ; 3. Potencjał prosumpcyjny respondentów ; 4. Zakres zachowań prosumpcyjnych respondentów ; 5. Determinanty zachowań prosumpcyjnych respondentów ; V. WYMIARY ZACHOWAŃ PROSUMPCYJNYCH RESPONDENTÓW: 1. Innowacyjny wymiar zachowań prosumpcyjnych respondentów ; 2. Relacyjny wymiar zachowań prosumpcyjnych respondentów ; 3. Wizerunkowy wymiar zachowań prosumpcyjnych respondentów ; 4. Etnocentryczny wymiar zachowań prosumpcyjnych respondentów ; 5. Model empiryczny zachowań prosumpcyjnych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-105196 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Paradygmaty rozwoju konsumpcji żywności w Polsce / Joanna Szwacka-Mokrzycka. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2018. - 197 stron : ilustracje, wykresy ; 25 cm.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 161-172.
Publikacja została dofinansowana przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego
R. I. PARADYGMATY ROZWOJU GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ W POLSCE: 1. Ujęcie paradygmatu w gospodarce żywnościowej ; 2. Sektor gospodarki żywnościowej w poszukiwaniu paradygmatów rozwoju ; 3. Rozwój gospodarczy Polski po przystąpieniu do UE ; R. II. MIEJSCE KONSUMPCJI W ŁAŃCUCHU ŻYWNOŚCIOWYM: 1. Interdyscyplinarne ujęcie konsumpcji ; 2. Współczesne kierunki rozwoju konsumpcji: Trendy i megatrendy konsumpcyjne ; Zrównoważona konsumpcja a kompetencje konsumenckie ; Modele rozwoju konsumpcji żywności w Polsce ; R. III. NEOKLASYCZNE UJĘCIE KONSUMPCJI ŻYWNOŚCI: 1. Istota i główne nurty ekonomii klasycznej ; 2. Miejsce konsumpcji w ekonomii neoklasycznej ; 3. Prekursorskie badania empiryczne konsumpcji żywności ; R. IV. TEORIA ZACHOWAŃ KONSUMENCKICH W NURCIE EKONOMII BEHAWIORALNEJ: 1. Istota ekonomii behawioralnej ; 2. Uwarunkowania zachowań konsumentów na rynku żywności ; 3. Czynniki wyboru produktów żywnościowych ; 4. Innowacyjne zachowania konsumentów ; 5. Zachowania konsumenckie a działania segmentacyjne ; R. V. MIEJSCE KONSUMPCJI W HANDLU: 1. Przegląd teorii handlu międzynarodowego ; 2. Kierunki rozwoju handlu detalicznego w Polsce ; 3. Dostosowania przedsiębiorstw handlowych do zmian wzorców zakupowych konsumentów ; R. VI. KONKURENCYJNOŚĆ GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ A PROCES ZASPOKAJANIA POTRZEB KONSUMENCKICH: 1. Modele konkurencji - dorobek teoretyczny ; 2. Istota konkurencyjności - kontekst gospodarki żywnościowej ; 3. Konkurencyjność przemysłu spożywczego w Polsce na tle UE: Kierunki przeobrażeń w polskim przemyśle spożywczym ; Czynniki konkurencyjności ; Kierunki i skala podejmowanych działań innowacyjnych na rynku żywności ; Pozycja przemysłu spożywczego ; 4. Zmiany wzorców zachowań konsumentów a przeobrażenia w przemyśle spożywczym ; R. VII. MODELE KONSUMPCJI ŻYWNOŚCI W POLSCE ORAZ KIERUNKI ICH ROZWOJU: 1. Metodyka badań konsumpcji: Metodyka badań ekonometrycznych ; Metodyka badań jednoźródłowych - Target Group Index (TGI) ; 2. Ekonomiczno-społeczny wymiar badań konsumpcji żywności: Zakres badań ; Hierarchia potrzeb żywnościowych w polskich gospodarstwach domowych w latach 2003-2015 - wyniki badań ekonometrycznych ; Kierunki zmian potrzeb żywnościowych polskich gospodarstw domowych w latach 2003-2015 ; 3. Marketingowy wymiar badań konsumpcji żywności: Wyniki badań segmentacyjnych ; Propozycje strategii marketingowych dla przedsiębiorstw przemysłu spożywczego ; Marka żywnościowa - wyniki badań ; 4. Wykorzystanie regresji panelowej w modelowaniu konsumpcji: Istota i metodyka badań panelowych ; Modele panelowe - wyniki badań.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-107896 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Cukier krzepi" : propaganda konsumpcji cukru w Polsce w latach 1925-1932 / Zofia Zakrzewska. - Warszawa : Instytut Pamięci Narodowej, 2020. - 191, [1] strona : faksymilia, fotografie, mapa, wykresy ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 177-[187]. Indeks.
1. Wprowadzenie. Parę słów o cukrze: Historia, produkcja, symbolika ; Światowe cukrownictwo a sprawa polska ; 2. Zanim cukier zaczął krzepić. Propaganda przed rokiem 1930: Działania Komisji Propagandy Konsumpcji Cukru ; 3. Kampania 1930-1932: Propaganda pod przewodnictwem Melchiora Wańkowicza Propaganda w mediach ; Propaganda prowadzona przez organizacje społeczne ; 4. Cukier - Honor - Ojczyzna. Treści propagandowe w kontekście różnych odbiorców ; 5. Cukier w teorii i praktyce: Cukier w nauce o żywieniu ; Cukier w codziennym użytku ; 6. "Cukier krzepi, ale nie nas". Kampania procukrowa w odbiorze społecznym ; 7. Ekonomiczne skutki kampanii. Cukier w liczbach : Sprzedaż cukru ; Walka o ceny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109192 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach [183]-196.
R. I. Konsumpcja i konsument na współczesnym rynku ; R. II. Wybrane uwarunkowania makroekonomiczne konsumpcji ; R. III. Pozacenowe uwarunkowania mikroekonomiczne konsumpcji ; R. IV. Konsumpcja współdzielona i jej uwarunkowania ; R. V. Wirtualizacja konsumpcji ; R. VI. Inne trendy w konsumpcji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108576 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Informacje i Opracowania Statystyczne / Główny Urząd Statystyczny)
(Informacje i Opracowania Statystyczne / Urząd Statystyczny w Rzeszowie)
Dotyczy m.in. województwa podkarpackiego.
Bibliografia na stronach [164]-166.
Tekst częściowo także angielski.
Streszczenie w języku angielskim.
Charakterystyka ruchu granicznego ; Wydatki cudzoziemców (nierezydentów) w Polsce i Polaków (rezydentów) za granicą ; Mały ruch graniczny ; Delimitacja obszarów oddziaływania granicy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-103620 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Informacje i Opracowania Statystyczne / Główny Urząd Statystyczny)
(Informacje i Opracowania Statystyczne / Urząd Statystyczny w Rzeszowie)
Dotyczy m.in. województwa podkarpackiego.
Bibliografia na stronach [161]-163.
Tekst częściowo w języku angielskim.
Streszczenie w języku angielskim.
Charakterystyka ruchu granicznego ; Wydatki cudzoziemców (nierezydentów) w Polsce i Polaków (rezydentów) za granicą ; Mały ruch graniczny ; Delimitacja obszarów oddziaływania granicy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-105062 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Informacje i Opracowania Statystyczne / Główny Urząd Statystyczny)
(Informacje i Opracowania Statystyczne / Urząd Statystyczny w Rzeszowie)
Dotyczy m.in. województwa podkarpackiego.
Bibliografia na stronach [161]-163.
Tekst częściowo także angielski.
Streszczenie w języku angielskim.
Charakterystyka ruchu granicznego ; Wydatki cudzoziemców (nierezydentów) w Polsce i Polaków (rezydentów) za granicą ; Mały ruch graniczny ; Delimitacja obszarów oddziaływania granicy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-106205 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Analizy Statystyczne / Urząd Statystyczny w Rzeszowie)
Dotyczy m.in. województwa podkarpackiego.
Bibliografia na stronach 71-72.
Tekst częściowo także angielski.
Streszczenie w języku angielskim.
Charakterystyka ruchu granicznego ; Wydatki cudzoziemców (nierezydentów) w Polsce i Polaków (rezydentów) za granicą ; Mały ruch graniczny ; Delimitacja obszarów oddziaływania granicy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-107355 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Analizy Statystyczne / Urząd Statystyczny w Rzeszowie)
Dotyczy m.in. województwa podkarpackiego.
Bibliografia na stronach 69-70.
Tekst częściowo także w języku angielskim.
Synteza ; 1. CHARAKTERYSTYKA RUCHU GRANICZNEGO: 1.1. Wielkość i struktura ruchu granicznego, 1.2. Cel pobytu i częstotliwość przekraczania granicy ; 2. WYDATKI CUDZOZIEMCÓW (NIEREZYDENTÓW) W POLSCE I POLAKÓW (REZYDENTÓW) ZA GRANICĄ: 2.1. Wartość i struktura wydatków według odcinków granicy, 2.2. Wartość i struktura wydatków według rodzajów wydatków i długości pobytu, 2.3. Średnie wydatki ; 3. MAŁY RUCH GRANICZNY ; 4. DELIMITACJA OBSZARÓW ODDZIAŁYWANIA GRANICY: 4.1. Struktura osób przekraczających granicę według odległości od granicy miejsca zamieszkania, 4.2. Struktura osób przekraczających granicę według odległości od granicy miejsca dokonania zakupów, 4.3. Wartość i struktura wydatków według odległości od granicy miejsca dokonania zakupów ; Uwagi metodologiczne ; Aneks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-109128 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kontrasty i Kontrowersje)
Tytuł oryginału: "Selbst denken : eine Anleitung zum Widerstand" 2013.
Bibliografia, netografia na stronach 389-[396]. Indeks.
Jaka przyszłość czeka naszą cywilizację? Najwyższy czas, by każdy z osobna zadał sobie to pytanie i zastanowił się, co możemy zrobić już dziś, żeby wizja przyszłości znów stała się obietnicą a nie zagrożeniem. Autor, Harald Welzer, znany niemiecki psycholog społeczny prezentuje bezwzględną analizę społeczeństwa zakażonego wirusem totalnej konsumpcji i politycznego paraliżu. Jednocześnie Welzer pokazuje wiele konkretnych i intrygujących sposobów pozwalających każdemu z nas stać się politycznie aktywnym obywatelem i poważniej traktować siebie i własne interesy. Okazuje się, że pierwszy krok wcale nie jest taki trudny - wystarczy zacząć samodzielnie myśleć! [Wydawnictwo Dobra Literatura, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. Wyp-316
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Numbers don't lie : 71 things you need to know about the world" 2020.
Lektura uzupełniająca na stronach 411-[424].
Czy podróżowanie samolotem jest bezpieczne? Ile ważą wszystkie krowy na świecie? Co sprawia, że ludzie czują się szczęśliwi? Liczby nie kłamią to książka o mieszkańcach Ziemi, o pożywieniu i paliwach, które dostarczają im energii, o transporcie i wynalazkach współczesnego świata, a także o tym, jak to wszystko wpływa na naszą planetę. Profesor Vaclav Smil zabiera czytelników na pasjonującą wyprawę, której celem jest odkrywanie faktów. Podsuwając nam zaskakujące dane statystyczne i prezentując pouczające infografiki, zachęca do otrząśnięcia się z intelektualnego lenistwa. Z tej pełnej fascynujących informacji i frapujących przykładów książki dowiemy się między innymi, ilu ludzi potrzebnych było do zbudowania piramidy Cheopsa, dlaczego szczepionki nie tylko ratują życie, ale są także opłacalną inwestycją, i czemu samochody elektryczne nie są (jeszcze) tak dobrym rozwiązaniem, jak nam się wydaje. Smil błyskotliwie łączy wiedzę naukową i historyczną ze zdrowym rozsądkiem, poruszając niezwykle szerokie spektrum zagadnień, które przedstawia w formie krótkich, ale treściwych rozdziałów. Liczby nie kłamią to pasjonująca lektura, która prowokuje do stawiania pytań w sprawach zbyt często traktowanych przez nas jako pewnik. Smil udowadnia, że fakty mają znaczenie. Liczby nie kłamią. Jaką prawdę nam zatem przekazują? [Insignis Media, 2022]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-001 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-111546 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.7-33 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 365-[371].
Publikacja dofinansowana przez Wydział Nauk Społecznych i Instytut Socjologii UAM w Poznaniu
Streszczenie w języku angielskim.
CZ. I. MARNOTRAWSTWO ORAZ MARNOTRAWSTWO ŻYWNOŚCI. ZARYS PROBLEMU: R. I. Ku formalnej definicji marnotrawstwa: 1. Esencjalne ujęcia marnotrawstwa: Systemowe rozumienie marnotrawstwa ; Marnotrawne praktyki ; 2. Formalne ujęcie marnotrawstwa: Marnotrawstwo jako nieprawomocna dewaluacja ; R. II. Historyczne i współczesne konteksty niezużywania żywności dla celów konsumpcji ludzkiej: 1. Ontologiczny status żywności ; 2. Historyczne ślady niekonsumowania żywności ; 3. Marnotrawstwo żywności w raportach badawczych ; 4. Jakościowe badania marnotrawstwa żywności z perspektywy nauk społecznych ; R. III. Dominujący dyskurs interpretacyjny na temat marnotrawstwa żywności: dekonstrukcja: 1. Główne raporty na temat marnotrawstwa żywności: metodologia i podstawowe definicje ; 2. Przypadek badania Komisji Europejskiej: metodologia: Przypadek badania Komisji Europejskiej: społeczne funkcjonowanie w Polsce ; 3. Forma i treść dominującego dyskursu interpretacyjnego na temat marnotrawstwa żywności ; 4. Modele jednostki i projekty polityczne związane z dominującym dyskursem na temat marnotrawstwa żywności ; 5. Podsumowanie ; CZ. II NORMA NIEMARNOWANIAWŻYCIU CODZIENNYM GOSPODARSTW DOMOWYCH I WYBRANYCH INSTYTUCJI: R. 4. Projekt badań i jego metodologia: 1. Podstawowe trudności badania marnotrawstwa żywności ; 2. Metodologia, problem badawczy i cele empiryczne badań ; 3. Scenariusz wywiadu ; 4. Kodowanie wywiadów i założenia dotyczące prezentacji wyników badań empirycznych ; R. 5. Norma niemarnowania żywności w gospodarstwie domowym: 1. Społeczne źródła normy niemarnowania żywności: Wpajanie małym dzieciom normy niemarnowania ; Dyscyplinowanie marnotrawnych zachowań dzieci w szkole ; Negocjacje między rodzicami a dorosłymi dziećmi ; Pokolenie seniorów - herosów normy niemarnowania żywności ; Wzajemny wpływ w związku intymnym ; Rola mediów i ekspertów ; Podsumowanie ; 2. Kłopotliwe przygotowywanie posiłków i zjadanie resztek: Nakładanie sobie na talerz i dojadanie po innych ; 3. Przechowywanie i praktyki wyrzucania żywności z lodówki ; 4. Praktyki zapobiegania marnotrawstwu żywności ; 5. Wyrzucanie żywności w czasie świąt i świętowania: Wyrzucanie żywności podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy ; Zmaganie się z nadwyżką żywności podczas świąt okolicznościowych ; 6. Spektakularne przykłady tracenia żywności ; 7. Marnotrawstwo żywności jako przyczynek do rozmowy o doświadczeniu zmian w życiu codziennym ; Zmiany postrzegania ogródków oraz praktyk uprawy ; Zmiany praktyk przetwarzania i przechowywania żywności ; Zmiany w sferze hodowli zwierząt ; Podsumowanie ; 8. Dominujące wzory ewaluacji wartości żywności: Żywność "naturalna" versus "sztuczna" ; Wzory wartościowania wybranych artykułów żywnościowych: Chleb, Mięso, Jabłka, resztki z obiadu oraz podarowany przez znajomych sok własnej roboty ; Zasady klasyfikacji świeżości żywności: "Świeże", "nieświeże", "zepsute" ; Pleśń ; Data ważności ; Podsumowanie ; R. VI. Norma niemarnowania w bliskim otoczeniu gospodarstwa domowego: 1. Wymiany społeczne jako redukcja nadwyżki żywności: Specyfika mieszkań studenckich ; 2. Dokarmianie zwierząt jako sposób na zapobieganie marnotrawstwu: Podsumowanie ; 3. Utylizacja i alternatywne sposoby zużycia żywności: Pozostawianie chleba "na śmietnikach" ;4. Zbieractwo żywności: Śmietniki i zbieractwo jako "wyciąganie" ; Drzewa i krzewy, czyli zbieractwo jako "zrywanie" ; R. VII. Norma niemarnowania a etyka dobroczynności: 1. Zasady przekazywania żywności w sytuacji bezpośredniego kontaktu z potrzebującym ; 2. Opinie na temat instytucjonalnych form pomocy żywnościowej oraz marnotrawstwa żywności w organizacjach ; 3. Rzeczywistość codzienna działalności Banku Żywności ; 4. Drugi zinstytucjonalizowany obieg z perspektywy odbiorców żywności ; R. VIII. Norma niemarnowania w organizacjach nastawionych na zysk: 1. Interwencje aktorów zewnętrznych w zarządzanie żywnością przez supermarket: Konsumenci i sprzedawcy: zakupy ; Konsumenci i sprzedawcy: daty ważności i kwestia świeżości ; Kulisty supermarketu: freeganki ; Kulisty supermarketu: zbieracze ; Opinie o freeganach i wyrzucaniu żywności przez supermarkety ; 2. Wpływ aktorów wewnętrznych na praktyki wyrzucania żywności w świecie organizacji nastawionej na zysk: Dystrybucja żywności oraz ewidencjonowanie strat w supermarketach ; Wyrzucanie żywności jako element napięć klasowych ; 3. Wybrane konteksty funkcjonowania normy niemarnowania żywności w lokalach gastronomicznych ; Podsumowanie ; R. IX. Społeczne definicje marnotrawstwa żywności ; R. 10. Wnioski teoretyczne, empiryczne i praktyczne. Syntetyczne podsumowanie wyników badań: 1. Cztery zmienne różnicujące praktyki wyrzucania oraz przekonania na temat marnotrawstwa żywności ; 2. Wyrzucanie żywności jako przyczynek do szerszych rozważań na temat ontologii porządku społecznego: 3. Znaczenie symboliki żywności dla jej zużycia ; 4. Norma niemarnowania żywności jako instytucja ; 5. Mapa pograniczy normy niemarnowania ; 6. Zakaz niemarnowania jako norma średniego zasięgu ; 7. Teoretyczne postscriptum.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107822 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Inconspicuous consumption" 2019.
Z nudów oglądasz kolejny odcinek serialu na platformie streamingowej? Udało ci się ustrzelić na wyprzedaży kaszmirowy sweter za grosze, choć właśnie idzie wiosna? Trzymasz w chmurze robocze wersje swojej magisterki, bo nigdy nie wiadomo? Zostawiasz na serwerze wszystkie mejle, nawet potwierdzenia ze sklepu sprzed dekady? Niby nic takiego. A jednak właśnie powodujesz zatrucie wody po drugiej stronie globu, przyczyniasz się do pustynnienia Mongolii i rozbudowy kolejnej farmy serwerów. Każda aktywność ma wpływ na środowisko naturalne, a tym samym zmiana drobnych nawyków może okazać się zbawienna dla planety. I w tym tkwi nadzieja na jej ocalenie: wyjmij ładowarkę z kontaktu, jeśli w tej chwili jej nie używasz, wykasuj niepotrzebne dane, pomyśl, czy naprawdę musisz zamawiać tę poliestrową bluzkę, jeśli najpewniej ją oddasz. Każdy tego typu ruch pochłania energię i wymaga zużycia paliwa. Głosuj portfelem. Do globalnego kryzysu ekologicznego w dużej mierze przyczyniły się niecierpliwość, krótkowzroczność i przyzwyczajenie do wygody. Badając cztery duże zagadnienia – internet i technologię, modę, nawyki żywieniowe oraz paliwo – Tatiana Schlossberg pomaga lepiej zrozumieć, jak bardzo złożonym zjawiskiem są zmiany klimatyczne i dlaczego wszyscy bez wyjątku jesteśmy w nie uwikłani. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109388 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na marne / Marta Sapała. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 284, [4] strony ; 23 cm.
(Reportaż)
Bibliografia na stronach 269-[285].
Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy ugotować. Ale czy na pewno marnotrawstwo żywieniowe rośnie w tak szybkim tempie, jak straszą nas media? Marta Sapała postanowiła zbadać ten temat. Rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek swoich rozmówców, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy się jej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Nie boi się również podawać w wątpliwość powtarzanych w mediach obiegowych opinii dotyczących marnotrawstwa. "Na marne" to zbiór reportaży o naszych codziennych nawykach i doskonała lekcja odpowiedzialnej konsumpcji. [Wydawnictwo Czarne, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 9 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-reportaż (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-31 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.17-316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The year of less : how I stopped shopping, gave away my belongings, and discovered life is worth more than anything you can buy in a store" 2018.
To nie jest kolejna książka o tym, jak żyć w duchu minimalizmu - to prawdziwa historia, która pokazuje jak piękne jest życie bez rzeczy, których nie potrzebujesz. Cait Flanders szukała ucieczki od codziennych problemów nagradzając się kolejnymi zakupami. Kupowała pod wpływem impulsu myśląc, że dzięki nowym rzeczom poczuje się spełniona. Gdy zauważyła, że szczęście nie nadchodzi, a rośnie tylko dług, powiedziała sobie „dość” i zdecydowała się wstrzymać od zakupów aż przez rok. "Królowa oszczędzania" to zapis doświadczeń Cait z dwunastu miesięcy niezwykłego eksperymentu. W tym czasie ograniczyła do minimum niezbędne zakupy, pozbyła się siedemdziesięciu procent rzeczy ze swojego mieszkania, odkryła zalety ruchu zero-waste i nauczyła się naprawiać przedmioty, zamiast je wyrzucać. Wkrótce odkryła, że im mniej kupuje, tym bardziej jest szczęśliwa. Poznaj praktyczne sposoby na oszczędzanie i przekonaj się, co tak naprawdę jest dla ciebie w życiu najważniejsze! [http://www.wydawnictwokobiece.pl/produkt/krolowa-oszczedzania/#, dostęp 26.06.2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-36 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 289-306. Indeks.
Dotychczasowe koncepcje ekonomiczne nie wystarczają bądź są nieodpowiednie dla świata, który musi radzić sobie z katastrofą klimatyczną, nierównościami czy innymi aktualnymi wyzwaniami społecznymi. Potrzebujemy nowych dróg i modeli. W tej bezkompromisowej, erudycyjnej, ale i radosnej książce Kate Raworth nie tyle proponuje zmianę w rozumieniu, czym ekonomia jest i mogłaby być, ile przedstawia konkretne rozwiązania jak zerwać z mitem potrzeby ciągłego wzrostu, zmienić system monetarny i fiskalny - i wreszcie uczynić biznes czymś wartościowym i potrzebnym dla ludzkości. [Wydawnictwo Krytyki Politycznej, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-33 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 119-130.
Dla osób zainteresowanych zrównoważoną konsumpcją i jej miejscem w zrównoważonym rozwoju oraz polityką żywnościową oddziałującą na konsumenta i dystrybucję.
Współfinansowanie: Wydział Ekonomiczny (Uniwersytet Przyrodniczy ; Poznań)
Streszczenie w języku angielskim.
R. I. ZRÓWNOWAŻONA KONSUMPCJA - ZAŁOŻENIA KONCEPCJI: 1. Istota i pojęcie zrównoważonej konsumpcji ; 2. Zasady i cele zrównoważonej konsumpcji ; 3. Determinanty rozwoju zrównoważonej konsumpcji ; 4. Mierniki zrównoważonej konsumpcji ; R. II. INSTRUMENTY POLITYKI PUBLICZNEJ WSPIERAJĄCE ZRÓWNOWAŻONĄ KONSUMPCJĘ ŻYWNOŚCI: 1. Tradycyjny podział instrumentów zrównoważonej konsumpcji: Instrumenty ekonomiczne i rynkowe ; Instrumenty regulacyjne (prawno-administracyjne) ; Instrumenty informacyjno-edukacyjne (społeczne) ; 2. Instrumenty zrównoważonej konsumpcji wg projektu ASCEE ; 3. Instrumenty wspierające zrównoważona konsumpcję żywności wg ekonomii behawioralnej ; R. III. EFEKTY ZEWNĘTRZNE I CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH NARZĘDZI POLITYKI PUBLICZNEJ: 1. Efekty zewnętrzne w teorii ekonomii ; 2. Dobór narzędzi polityki publicznej ; 3. Grzeszne podatki (sin taxes) ; 4. Subsydia do owoców i warzyw ; 5. Zielone zmówienia publiczne (ZZP) ; 6. Regulacje dotyczące marnowania żywności w handlu detalicznym ; 7. System kaucyjny dla opakowań po napojach ; R. IV. AKCEPTACJA WYBRANYCH NARZĘDZI POLITYKI PUBLICZNEJ W BADANEJ POPULACJI: 1. Cel, opis badań oraz charakterystyka próby badawczej ; 2. Analiza wyników ; 3. Dyskusja i wnioski.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-110055 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Miasto Szczęśliwe)
Tytuł oryginału : "Sitopia : how food can save the world" 2020.
Informacja o serii na stronie [416].
Szacunek do jedzenia to coś dużo więcej niż radość z organicznej marchewki czy kawałka dobrego sera; to nasza jedyna droga przeżycia. Dlaczego jedzenie uratuje świat? Bo wszyscy jemy. Bo gotując i jedząc wspólnie, dowodzimy swojego człowieczeństwa. Bo proces produkcji jedzenia ma ogromy wpływ na planetę i na nasze zdrowie, a zmieniając nasze menu, możemy uratować świat i pomóc sobie nawzajem. Industrializacja osłabiła lub nawet zerwała nasze więzi z naturą. Bogaci są coraz bogatsi i szczuplejsi, a biedni, nie mając czasu i pieniędzy, jedzą tanie przetworzone jedzenie co ma ogromny, negatywny wpływ na ich zdrowie. Carolyn Steel ostrzega, że jeśli nie zsynchronizujemy się z naturą na wzór naszych przodków i nie zmienimy swojego stosunku do tego, co i jak jemy - zniszczymy naszą planetę bezpowrotnie. W siedmiu rozdziałach, poświęconych odpowiednio zagadnieniom jedzenia, ciała, domu, społeczeństwa, miasta i wsi, natury oraz czasu autorka zastanawia się nad rolą i wartością pożywienia i nad naszym stosunkiem do niego."Szacunek do jedzenia […] to nasza jedyna droga przeżycia." - pisze. Dlatego marzy o samożywiących się miastach z ogrodami na dachach i farmami wertykalnymi, analizuje poglądy starożytnych filozofów i osiągnięcia współczesnej nauki. W skrócie - marzy o sitopii. Dobra sitopia to naturalnie zeroemisyjne społeczeństwo, ponieważ całe pożywienie wywodzi się z natury, a dobre praktyki rolnicze dbają o naturalne cykle ekologiczne i je naśladują. [Wydawnictwo Wysoki Zamek, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-111530 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Engram)
Bibliografia na stronach [213]-235, netografia na stronach 236-239.
Treści zawarte w monografii pozwalają poznać i zrozumieć rzeczywistość (w tym rzeczywistość świata wirtualnego), w której żyją dorastający oraz wpływy społeczno-kulturowe determinujące ich codzienne funkcjonowanie i w znacznym stopniu wpływające na proces socjalizacji młodego pokolenia. Istotnym elementem opracowania jest ukazanie problemów zdrowia fizycznego i psychospołecznego dotykających współczesną młodzież, a w znacznym stopniu wynikających ze stylu życia i warunków szeroko rozumianego środowiska ich życia, w tym dominacji aktualnych trendów (pop)kulturowych. Stąd też tak podkreślana w monografii potrzeba realizacji edukacji zdrowotnej, która wydaje się koniecznością wobec wielu nowych zagrożeń zdrowia i bezpieczeństwa dzieci i młodzieży. [Difin, 2020]
ZDROWOTNE KONSEKWENCJE PRZEMIAN SPOŁECZNO-KULTUROWYCH W ZGLOBALIZOWANYM ŚWIECIE: Pojęcie globalizacji w świetle literatury przedmiotu ; Globalizacja i migracja a ryzyko chorób zakaźnych ; Wpływ globalizacji kulturowej na zdrowie jednostki ; Nierówności w zdrowiu i "społeczeństwo ryzyka" a stres i zdrowie ; Edukacja zdrowotna narzędziem budowania świadomości zdrowotnej w zglobalizowanym świecie ; GLOBALNY NASTOLATEK WOBEC WARTOŚCI: Zglobalizowany nastolatek ; Pojęcie wartości w naukach społecznych ; Wartości w życiu młodzieży w świetle badań ; Kultura popularna jako nośnik wartości - podsumowanie ; W SIDŁACH KONSUMPCJI - ZNACZENIE MODY I KONSUMPCJI DLA ZDROWIA I JAKOŚCI ŻYCIA MŁODEGO POKOLENIA: Społeczeństwo konsumpcyjne ; Tożsamość współczesnego konsumenta - wybrane typologie ; Magia zakupów ; W niewoli wolnego wyboru - konsumenckie dylematy ; Znaczenie kultury konsumpcji dla relacji międzyludzkich i wychowania ; "Ometkowany styl życia" ; Wychowanie do konsumpcji ; NOWE MEDIA A STYL I JAKOŚĆ ŻYCIA WSPÓŁCZESNYCH NASTOLATKÓW: nowe media - wyjaśnienia terminologiczne ; Media cyfrowe w życiu globalnego nastolatka ; Internet i telefon komórkowy - atrybuty współczesnej młodzieży ; Technologie informacyjno-komunikacyjne - możliwości i zagrożenia zdrowotne ; Problem uzależnień od mediów cyfrowych ; Inne zagrożenia związane z korzystaniem ze współczesnej technologii cyfrowej ; Nowoczesne media cyfrowe jako wyzwanie wychowawcze i edukacyjne ; POKOLENIE "LUBIĘ TO", CZYLI EKSHIBICJONIZM SPOŁECZNY W WIRTUALNYM ŚWIECIE: Nic do ukrycia? ; Portal społecznościowy jako przestrzeń autopromocji ; Czyl liczba lajków i znajomych ma znaczenie? ; Tendencje narcystyczne użytkowników socjal media ; Jasne i ciemne strony internetowego ekshibicjonizmu ; Internetowy ekshibicjonizm dorastających ; Umiar i rozwaga, czyli refleksje końcowe ; SOMATYZACJA TOŻSAMOŚCI - KONSEKWENCJE PSYCHOSPOŁECZNE I ZDROWOTNE: Status ciała we współczesnej kulturze zachodniej ; "Jestem tym, jak wyglądam", czyli ciało = tożsamość ; Piętno nieadekwatnego wyglądu ; Znaczenie atrakcyjnego ciała w procesie dojrzewania ; Dysmorfofobia i zaburzenia zachowania związane z ciałem ; Tożsamość to nie tylko ciało - uwagi końcowe ; SEKSUALIZACJA KULTURY WSPÓŁCZESNEJ - ZNACZENIE DLA FUNKCJONOWANIA MŁODZIEŻY: Kultura popularna i przekazy medialne jako źródło seksualizacji życia ; Koniec wieku niewinności? ; Seksualizacja dziewcząt ; Konsekwencje zjawiska seksualizacji kultury dla współczesnej młodzieży ; Czy i w jaki sposób przeciwdziałać skutkom postępującej seksualizacji kultury? ; ZDROWIE, KSZTAŁCENIE I WYCHOWANIE (POP)NASTOLATKÓW - PERSPEKTYWA EDUKACYJNA: Dryfujący w popkulturze - czy to obraz współczesnego nastolatka? ; Wychowanie w popkulturze - perspektywa pedagogiczna ; Zdrowie i edukacja zdrowotna w popkulturze ; Zakończenie, w którym o potrzebie edukacji zdrowotnej w popkulturowym świecie ; Aneks. Edukacja zdrowotna w podstawie programowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108396 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Temat
Bonusiak, Włodzimierz (1942- ) Jaruzelski, Wojciech (1923-2014) Kwaśniewski, Aleksander (1954- ) Landau, Rafał (1869-po 1941) Pius XI (papież ; 1857-1939) Wałęsa, Lech (1943- ) Żubryd, Antoni (1918-1946) Kościół katolicki 1. Awiacyjny Oddział Wojsk Polskich 318 Dywizjon Myśliwsko-Rozpoznawczy "Gdański" (Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie) Towarzystwo Gimnastyczne "Sokół" (Rzeszów) Wydział Prawa (Uniwersytet Jagielloński) Biskupi II wojna światowa (1939-1945) Dyplomacja papieska Działacze społeczni Emancypacja kobiet Europejskie partie polityczne Federalizm Gospodarka Integracja europejska Kasy oszczędności Kobieta Komunizm Konsumpcja (ekonomia) Mniejszości narodowe Okupacja niemiecka Polski (1939-1945) Partycypacja polityczna Podziemie polityczne i zbrojne (1944-1956) Polityka Polityka wewnętrzna Polityka zagraniczna Pracownicy samorządowi Prezydenci Robotnicy przymusowi Ruch oporu Społeczeństwo Społeczności lokalne Sport Spółdzielczość Sprzedaż Szkolnictwo zawodowe Ziemniaki Życie kulturalne Żydzi Stolica Apostolska Wojna domowa w Rosji (1917-1923) Wojna polsko-bolszewicka (1919-1920) Wojna polsko-ukraińska (1918-1919) Wódka Wychowanie fizyczne (przedmiot szkolny) Bielefeld (Niemcy ; okolice) Bliski Wschód Brzozów (woj. podkarpackie ; okolice) Galicja (kraina historyczna) Kolbuszowa (woj. podkarpackie ; okolice) Kraków (woj. małopolskie) Niemcy Polska Powiat brzozowski (woj. podkarpackie) Przemyśl (woj. podkarpackie) Rosja Rzeszów (woj. podkarpackie) Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice) Ukraina Województwo rzeszowskie (1945-1975) Watykan
Bibliografia prac Włodzimierza Bonusiaka na stronach I-VII i bibliografie, netografie przy pracach.
SPOŁECZEŃSTWO: Przyczynek do badań nad liczebnością, stanem majątkowym i aktywnością gospodarczą ludności żydowskiej Przemyśla w okresie autonomii Galicji / Wacław Wierzbiniec ; Kultura fizyczna w okręgu rzeszowskim Towarzystwa Gimnastycznego "Sokół" w latach 1895-1939 / Agnieszka Mirkiewicz ; Dr Rafał Landau (1869-1941) - prezydent i przewodniczący krakowskiego kahału, zarządu komisarycznego w Podgórzu, połączonych gmin żydowskich w Krakowie i Podgórzu, działacz samorządowy i społeczny / Sławomir Gajdur ; Różnice w położeniu i traktowaniu polskich robotników przymusowych zatrudnionych w III Rzeszy na przykładzie regionu bielefeldzkiego / Wojciech Kwieciński ; Wydział Kobiecy PPR/PZPR a Liga Kobiet na przykładzie województwa rzeszowskiego w latach 1946-1952 / Edyta Czop ; Rzeszowskie Spotkania Estradowe w latach 1968-1981. Kronika wydarzeń / Anita Lehmann ; Szkolnictwo zawodowe na Kolbuszowszczyźnie w latach 1945-1989 / Jolanta Lenart ; GOSPODARKA: Spółdzielczość kredytowa mniejszości narodowych w Galicji doby autonomicznej / Robert Witalec ; Od ziemniaka do monopolowej czystej. Uwarunkowania produkcji, sprzedaży i konsumpcji spirytusu w Drugiej Rzeczypospolitej / Paweł Grata ; POLITYKA: Stolica Apostolska wobec episkopatów lokalnych w latach 1918-1927 / Julian Tarnawski ; Zaangażowanie polityczne mieszkańców powiatu kolbuszowskiego w okresie autonomii i dwudziestoleciu międzywojennym (1863-1939) / Zbigniew Lenart ; Pomiędzy Morzem Czarnym, Wielką Brytanią a Lewantem 1918-1943. Nieznane karty z historii 1. Awiacyjnego Oddziału Wojsk Polskich 4. Dywizji Strzelców i 318 "Gdańskiego" Dywizjonu Myśliwsko-Rozpoznawczego / Andrzej Olejko ; Konspiracja niepodległościowa w powiecie brzozowskim w latach 1939-1949 / Paweł Fornal ; Antoni Żubryd (1918-1946). Mity i fakty / Adam Pobidyński ; Polskie koncepcje integracyjne w latach 1945-1955 / Dorota Semków ; Socjaldemokratyczna Partia Niemiec wobec rozwoju Wspólnot Europejskich / Aneta Górecka-Ziobrowska ; Niegodziwcy czy bohaterowie swoich czasów? Wojciech Jaruzelski, Lech Wałęsa, Aleksander Kwaśniewski, czyli jak współczesność ocenia byłych prezydentów? / Marcin Jurzysta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-12265 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej