Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Dostępność
dostępne
(4)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(3)
Autor
Gargała Marta
(1)
Jędrczak Andrzej (1951- )
(1)
Maliszewska Wanda
(1)
Marszewska-Ziemięcka Jadwiga (1891-1968)
(1)
Pisarek Marta
(1)
Rok wydania
2000 - 2009
(2)
1970 - 1979
(1)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Kompost
(3)
Grzyby
(2)
Agroturystyka
(1)
Bakterie
(1)
Biopaliwa
(1)
Chrząszcze
(1)
Drobnoustroje
(1)
Drożdże
(1)
Długosz królewski
(1)
Fermentacja
(1)
Gleba
(1)
Glony
(1)
Gospodarka odpadami
(1)
Kredyt inwestycyjny
(1)
Kura
(1)
Kwas askorbinowy
(1)
Mikotoksyny
(1)
Muzyka ludowa polska
(1)
NATURA 2000
(1)
Nawozy organiczne
(1)
Niepełnosprawni
(1)
Obornik
(1)
Ochrona krajobrazu
(1)
Oczyszczalnia ścieków biologiczna
(1)
Odpady elektryczne i elektroniczne
(1)
Odpady organiczne
(1)
Ogródki i działki przydomowe
(1)
Piwo
(1)
Prawo gospodarki odpadami
(1)
Promieniowce
(1)
Pszczoły
(1)
Recykling
(1)
Rolnictwo
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Rośliny energetyczne
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Rośliny uprawne
(1)
Studenci
(1)
Turystyka
(1)
Turystyka narciarska
(1)
Turystyka winiarska
(1)
Wirusy
(1)
Wsie
(1)
Temat: czas
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Bolestraszyce (woj. podkarpackie)
(1)
Gatunek
Materiały konferencyjne
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Biologiczne przetwarzanie odpadów / Andrzej Jędrczak. - Wyd. 1, 1 dodr. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008. - 456 s. : rys., wykr. ; 24 cm.
(Środowisko)
Bibliogr. przy rozdz.
Przegląd przepisów prawnych (stan na koniec 2005 r.) ; Surowce do procesu biologicznego przetwarzania ; Przygotowanie odpadów do biologicznego przetwarzania ; Fermentacja metanowa ; Systematyka technologii fermentacji odpadów stałych ; Produkty procesu fermentacji ; Kompostowanie ; Technologie kompostowania odpadów ; Mechaniczno-biologiczne przetwarzanie odpadów ; Kompost - charakterystyka i wykorzystanie ; Zagrożenie środowiska ; Rozwiązania techniczne technologii fermentacji ; Rozwiązania technologiczne kompostowania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-628 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-91862 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeksy
I. Opis drobnoustrojów glebowych - Bakterie i procesy przez nie wywołane - Promieniowce - Wirusy - Grzyby - Glony - Mikrofauna i mezofauna gleby II. Warunki bytowania i działalność drobnoustrojów
w glebie - Gleba jako środowisko życia drobnoustrojów - Rozprzestrzenienie i warunki rozwoju drobnoustrojów
w glebie - Gromadzenie się i rozkład substancji organicznej - Wpływ drobnoustrojów na substancję mineralną
i strukturę gleby - Wzajemne oddziaływanie na siebie drobnoustrojów
i roślin wyższych - Analiza mikrobiologiczna gleb i mikrobiologiczne
wskaźniki ich żyzności - Mikrobiologiczne sposoby podwyższania żyzności gleby III.Mikrobiologia nawozów organicznych - Drobnoustroje obornika - Gnojówka - Komposty
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-38409 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy ref.
Tekst częśc. w jęz. ang., ukr.
Streszcz. w jęz. ang. przy ref.
PRODUKCJA ROLNICZA I PRZETWÓRSTWO ROLNO-SPOŻYWCZE: 1. Aktualne problemy zdrowotności polskich pszczół ; 2. Catalase activity and hydrogen peroxide portion in the tissues of wheat germs Triticum aestivum L. under the influence of salicylic acid and cadmium ions ; 3. Comperative description of oilness of sorts of flax oily in various conditions of growing ; 4. Dobrostan kur w różnych systemach utrzymania ; 5. Ekologiczne metody poprawy wigoru i zdolności kiełkowania nasion wybranych gatunków roślin uprawnych ; 6. Grzyby reishi - "lek na nieśmiertelność"? ; 7. Grzyby występujące na różnych gatunkach herbat ; 8. Influence of salicylic acid and Fusarium SP. on the growth and content of H2O2 in maize plant organs ; 9. Izolacja DNA z warzyw przy użyciu powszechnie dostępnych środków spożywczych i detergentów ; 10. Izolacja genomowego DNA z drożdży piekarniczych Saccharomyces cerevisiae z wykorzystaniem elektroforezy w żelu agarozowym w celu wizualizacji wyników ; 11. Kompost jako źródło mikroelementów dla roślin ; 12. Możliwości uprawy palczatki gerarda w warunkach klimatycznych Polski ; 13. Mycotoxins in forages ; 14. Nowe trendy w metodach usuwania mykotoksyn z produktów żywnościowych i pasz ; 15. Ocena biodostępności metali ciężkich z kompostów wyprodukowanych według różnych technologii ; 16. Oddziaływanie konwersji na system ekologiczny na zmiany w strukturze zasiewów na przykładzie województwa podkarpackiego ; 17. Oddziaływanie wybranych preparatów biologicznych na wartość siewną pszenicy ; 18. Porównanie wybranych cech morfologicznych i struktury plonu u Triticum spelta L. i Triticum aestivum ; 19. Proces produkcji piwa ; 20. Produkty pszczele, pszczoły i ich zagrożenie ze strony Varroa destructor ; 21. Przegląd metod oznaczania zawartości witaminy C ; 22. Role of rain worms and microorganisms in recultivation of soil which is muddy by oil its derivatives ; 23. Saccharomyces cerevisiae jako drożdże o szerokim zastosowaniu w życiu codziennym i przemyśle ; 24. Some aspects of morphogenesis undersoil spear Carex hirta L. in various conditions of growth (oil pollution) ; 25. Struktura zasiewów wybranych roślin uprawnych w gminie Mysłakowice ; 26. Woda smakowa - oranżada XXI wieku? ; 27. Vpliv bìostimulâtorìv rostu roslin na produktivnìst' rannìh sortìv kartoplì v umovah Peredkarpattâ ; 28. Wpływ metali ciężkich na zawartość barwników fotosyntetycznych w liściach żyta ; 29. Wpływ produktów z ziaren kawy na kiełkowanie i wzrost nasion rzeżuchy siewnej ; 30. Wykorzystanie efektywnych mikroorganizmów w produkcji ziemniaka jadalnego odmiany Lady Rosetta (na podstawie wybranych cech fizjologii roślin) ; 31. Wykorzystanie metody biologicznej w ochronie pomidora szklarniowego przed szkodnikami ; 32. Występowanie biegaczowatych (Col. Carabidae) w uprawach truskawki na terenie Medyni Głogowskiej. AKTUALNE UWARUNKOWANIA ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH: 33. Analiza potencjału rolniczego na przykładzie wybranego sołectwa w gminie Niepołomice ; 34. Ewidencjonowanie działalności gospodarczej z wykorzystaniem systemów informacji przestrzennej w gminie Raciechowice ; 35. Flora szlaków turystycznych Bieszczadzkiego Parku Narodowego ; 36. Liczebność populacji konia huculskiego i jego rola w ekorozwoju obszarów wiejskich Podkarpacia ; 37. Możliwości rozwoju rolnictwa ekologicznego w wybranych regionach Polski - Kurpie i Podkarpacie ; 38. Ocena stanu wiedzy i postaw zdrowotnych studentów Wydziału Biologiczno-Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego wobec palenia tytoniu ; 39. Pomoc ze środków krajowych jako instrument wsparcia przemian w polskim rolnictwie na przykładzie kredytów inwestycyjnych z dofinansowaniem ARiMR ; 40. Rośliny energetyczne i ich wykorzystanie w gospodarstwie domowym jako alternatywa dla nieodnawialnych źródeł energii ; 41. Skrzypek ludowy - rola i miejsce w społeczności wiejskiej ; 42. Stopień zainteresowania gospodarstw agroturystycznych problemem kategoryzacji gospodarstw - wczoraj, dziś i jutro ; 43. Turystyka osób niepełnosprawnych na obszarach wiejskich. ALTERNATYWNE ŹRÓDŁA DOCHODÓW NA OBSZARACH WIEJSKICH: 44. Agroturystyka jako alternatywne źródło dochodów na przykładzie gminy Mysłakowice ; 45. Enoturystyka w województwie podkarpackim ; 46. Kierunek rozwoju turystyki w Bieszczadzkim Parku Narodowym uwzględniający oczekiwania społeczne ; 47. Kukurydza - surowiec do produkcji biopaliw ; 48. Oferta turystyczna gospodarstw agroturystycznych oraz kwater wiejskich powiatu bieszczadzkiego i leskiego zrzeszonych w Stowarzyszeniu "Galicyjskie Gospodarstwa Gościnne - Bieszczady" ; 49. Perspektywy rozwoju turystyki narciarskiej na Podkarpaciu ; 50. Stan i perspektywy rozwoju gospodarstw agroturystycznych w gminie Krempna ; 51. Turystyka wiejska jako alternatywne źródło dochodu na przykładzie Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Podbabiogórze ; 52. Tworzenie turystycznych szlaków budownictwa sakralnego na obszarach wiejskich Beskidu Niskiego ; 53. Unikatowość budownictwa wiejskiego na przykładzie Markowej ; 54. Zagłębie wikliniarskie w Rudniku nad Sanem markowym produktem turystycznym. KSZTAŁTOWANIE I OCHRONA KRAJOBRAZU OBSZARÓW WIEJSKICH: 55. Chryzantemy pod "strzechy" - zastosowanie chryzantemy wielokwiatowej w ogrodach wiejskich ; 56. Deâkì aspekti dìâl'nostì ssavcìv - gruntoriïv ; 57. Edukacyjna rola Arboretum w Bolestraszycach ; 58. Figurki ogrodowe kicz czy sztuka? ; 59. Flora oczek polodowcowych w krajobrazie rolniczym ; 60. Kształtowanie środowiska naturalnego za pomocą owiec ; 61. Morfogeneza hypokotyli papryki w kulturze in vitro z wykorzystaniem pożywki kondycjonowanej ; 62. Obszary Natura 2000 - ostoją polskiej bioróżnorodności ; 63. Ochrona naturalnego krajobrazu obszarów wiejskich na terenie województwa podkarpackiego ; 64. Różnorodność gatunkowa rodzajów Brugmansia i Datura ; 65. Vpliv bìostimulâtorìv rostu roslin na produktivnìst' nagìdok lìkars'kih v umovah Peredkarpattâ ; 66. Wpływ stężenia makroelementów zawartych w pożywce podstawowej MS na wzrost i rozwój eksplantatów wyjściowych długosza królewskiego ; 67. Występowanie chrząszczy saproksylicznych na terenie Arboretum w Bolestraszycach ; 68. Zrównoważona gospodarka odpadami z grupy ZSEE ; 69. Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich w otulinie Magurskiego Parku Narodowego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-102083 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej