Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(5)
Forma i typ
Książki
(4)
Czasopisma
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(3)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(3)
Autor
Witkowski Czesław
(2)
Bernat Małgorzata
(1)
Błądek Zenon (1926- )
(1)
Dejtrowski Tomasz
(1)
Dominik Piotr (technologia żywności)
(1)
Drogoń Witold
(1)
Huber Urszula
(1)
Tulibacki Tadeusz (1922-2015)
(1)
Woźniak Michał Gabriel (1949- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Hotelarstwo
(5)
Demografia
(1)
Energetyka
(1)
Euroregiony
(1)
Gospodarka
(1)
Gospodarka oparta na wiedzy
(1)
Gospodarka terenowa
(1)
Infrastruktura techniczna
(1)
Innowacje
(1)
Inwestycje zagraniczne
(1)
Inżynieria genetyczna
(1)
Kaczyński, Lech (1949-2010)
(1)
Kapitał
(1)
Kobieta
(1)
Kraje gospodarczo rozwinięte
(1)
Kultura organizacyjna
(1)
Nauczyciele akademiccy
(1)
Niepełnosprawni
(1)
Nierówności społeczne
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Organizacja
(1)
Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju
(1)
Organizmy transgeniczne
(1)
Pieniądz
(1)
Polityka gospodarcza
(1)
Polityka podatkowa
(1)
Polityka regionalna
(1)
Praca
(1)
Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka
(1)
Przedsiębiorstwo
(1)
Regionalizacja gospodarcza
(1)
Rodzina
(1)
Rozwój regionalny
(1)
Rozwój społeczny
(1)
Ryzyko inwestycyjne
(1)
Siła robocza
(1)
Specjalna strefa ekonomiczna
(1)
Surowce
(1)
Szkolnictwo wyższe
(1)
Transport
(1)
Turystyka
(1)
Tyc, Waldemar
(1)
Współpraca transgraniczna
(1)
Wzrost gospodarczy
(1)
Zarządzanie
(1)
Zatrudnienie
(1)
Zatrudnienie elastyczne
(1)
Zdrowie publiczne
(1)
Żywność transgeniczna
(1)
Temat: dzieło
Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania transformacji rodziny
(1)
Temat: czas
1989-
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Ukraina
(1)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-86975/cz.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 161-[167]
1. Przegląd literatury poświęconej międzynarodowym organizacjom gospodarczych hoteli. Definicja międzynarodowego systemu hotelowego 2. Międzynarodowe systemy hotelowe 3. Pierwsze hotele systemowe w Polsce 4. Inwestycje hotelarskie w Polsce z udziałem kapitału zagranicznego 5. Międzynarodowe systemy hotelowe działające w Polsce w 2001 roku 6. Przykładowe rozwiązania stosowane w hotelach systemowych przeniesione do hotelarstwa polskiego 7. Wpływ międzynarodowych systemów hotelowych na hotelarstwo polskie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-640.41/.42 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Fakty. Obiekty. Ludzie)
Indeks
Bibliogr.
1. Ogólny rys historyczny krajowego hotelarstwa 2. Historyczne hotele we współczesnej Polsce 3. Wybrane hotele o indywidualnych cechach i programie obsługowym 4. Polskie systemy hotelowe i inne jednostki zespolonego działania 5. Dynamiczny rozwój bazy hotelowej w latach 1995-2002 6. Współczesne krajowe hotele o podwyższonym standardzie i rozszerzonym programie rekreacyjnym oraz wielofunkcyjnym 7. Inne organizacje i grupy związane z działalnością hotelarską 8. Ludzie, którzy przyczynili się do rozwoju hotelarstwa w Polsce
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-640.41/.42 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie redakcyjnej błędnie przypisany ISBN:978-83-7930-530-8.
Bibliografia na stronach 273-277.
Dla studentów kierunków mających w swych programach zagadnienia związane z branżą noclegową, ze szczególnym uwzględnieniem hotelarstwa.
R. 1. ZAGADNIENIA WPROWADZAJĄCE - ELEMENTY TEORII ZARZĄDZANIA: Charakterystyka zarządzania ; Funkcje zarządzania ; Koncepcja dobrej praktyki zarządzania ; Techniki zarządzania hotelem ; R. 2. PLANOWANIE I ORGANIZOWANIE: Etapy planowania ; Rodzaje planów ; Planowanie strategiczne ; Organizowanie ; R. 3. ZARZĄDZANIE ZASOBAMI LUDZKIMI W HOTELU: Istota, cele i cechy zarządzania zasobami ludzkimi ; Podział procesu zarządzania zasobami ludzkimi ; Stosunki międzyludzkie ; Kształtowanie zaangażowania pracowników ; Skargi pracowników ; Służba pracownicza ; R. 4. ROLA STANOWISK KIEROWNICZYCH W ZARZĄDZANIU HOTELEM: Przygotowanie do pełnienia stanowisk kierowniczych ; Style i szczeble kierownicze ; Stanowiska kierownicze w hotelu ; Kontrole w hotelu ; Komunikowanie się ; R. 5. WYBRANE KONCEPCJE NOWOCZESNEGO ZARZĄDZANIA W HOTELU: Franczyza ; Outsourcing ; Reengineering ; Benchmarking ; Zarządzanie przez cele ; Lean Management (LM) ; Zarządzanie wiedzą (KM) ; Zarządzanie dostawami ; Filozofia kaizen ; Analiza SWOT ; R. 6. ZARZĄDZANIE KOSZTAMI W HOTELARSTWIE: Koszty w hotelu ; Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie ; Polityka cenowa ; Metody ustalania cen ; Revenue Management (Yield Management) ; Majątek przedsiębiorstwa ; R. 7. NARZĘDZIA INFORMATYCZNE W ZARZĄDZANIU HOTELEM: Systemy zarządzania budynkiem ; Wybrane systemy w zarządzaniu hotelem ; Internet w hotelu ; R. 8. ZARZĄDZANIE OBSŁUGĄ GOŚCI W HOTELU: Istota obsługi klienta i jej rodzaje ; Typy klientów hotelu i restauracji ; Nowoczesne technologie w procesie obsługi klienta ; Zarządzanie gościnnością ; Standardy jako gwarant powtarzalności jakości ; Hotelowa Księga Standardów ; Kultura przedsiębiorstwa hotelarskiego ; R. 9. ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ W HOTELU: Czynniki determinujące poziom usług hotelarskich ; Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość - Total Quality Management (TQM) ; System jakości według norm ISO 9000 ; Zarządzanie proekologiczne według ISO 14000 ; Systemy zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w żywieniu zbiorowym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-640.41/.42 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-102391 (1 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ros.
Streszcz. ang., pol. przy pracach.
Adam Glapiński: Modernizacja i solidarność w ujęciu Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego; Małgorzata Leszczyńska: Procesy przeobrażeń modernizacyjnych w teoriach ekonomicznych - implikacje dla rozwoju społecznego; Mieczysław Dobija: Integralność triady "kapitał - praca - pieniądz" warunkiem spójności społeczno-ekonomicznej; Andrzej Zybertowicz: Polityczna pogoń za rentą jako zagrożenie dla spójności społecznej i modernizacji; Jerzy Żyżyński: Modernizacja gospodarki a polityka fiskalna; Paweł Młodkowski: Polityka pieniężna a modernizacja gospodarki w warunkach transformacji systemu gospodarczo-politycznego; Michał Gabriel Woźniak: Modernizacja technologiczna w zintegrowanym rozwoju Polski w warunkach globalnego kryzysu finansowego; Anatolij Tkač: Institucional'nye izmeneniâ i modernizaciâ ekonomiki Ukrainy; Wanda Kudełka: Inżynieria genetyczna w produkcji i kształtowaniu jakości żywności; Bogumiła Mucha-Leszko, Magdalena Kąkol: Rozwój infrastruktury a proces konwergencji gospodarczej; Kazimierz Fiedorowicz, Jacek Duda: Modelowanie rozwoju układów infrastrukturalnych służące poprawie spójności w Polsce; Łukasz Jabłoński: Zróżnicowanie rozwoju ekonomicznego w krajach OECD na przełomie XX i XXI wieku; Michał Gabriel Woźniak: Dokąd zmierza rodzina, czyli "Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania transformacji rodziny" w ujęciu Waldemara Tyca; Michał Kubiak: Współczesne problemy demograficzne w aspekcie społeczno-gospodarczym; Teresa Bal-Woźniak: Innowacyjność w roli fundamentalnego czynnika modernizacji przedsiębiorstwa; Magdalena Cyrek: Znaczenie innowacyjności sektora usług dla modernizacji polskich regionów; Dariusz Firszt: Niwelacja luki technologicznej względem krajów rozwiniętych jako jeden z wymiarów modernizacji polskiej gospodarki; Barbara Siuta-Tokarska: Problemy modernizacji gospodarki Polski w dobie globalizacji, rozwoju BIZ i handlu zagranicznego; Katarzyna Kuźniar: Społeczne uwarunkowania funkcjonowania i rozwoju przedsiębiorstw w gospodarce opartej na wiedzy; Zbigniew Dokurno: Kapitał ludzki w procesie modernizacji gospodarki; Bartosz Kurek: Ryzyko nieosiągnięcia średniej stopy zwrotu z kapitału w aspekcie zróżnicowanych poziomów ryzyka; Wojciech Kozioł: Kształtowanie wynagrodzeń podstawowych nauczycieli akademickich na podstawie pomiaru kapitału ludzkiego i intelektualnego; Tadeusz Kowalewski: Kultura organizacyjna uczelni jako wyzwanie dla polityki spójności w procesie modernizacji społeczeństwa; Błażej Łyszczarz, Zofia Wyszkowska: Socjoekonomiczne determinanty stanu zdrowia -perspektywa regionalna; Paweł Ulman: Problem niepełnosprawności w krajach UE. Analiza porównawcza; Magdalena Rękas: Kobiety na rynku pracy a elastyczne formy zatrudnienia; Mirosław Zajdel: Trójsektorowa struktura zatrudnienia w polskiej gospodarce jako miernik rozwoju (wybrane aspekty); Katarzyna Puchalska: Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w kontekście innowacyjności i modernizacji regionu; Ryszarda Bolonek: Dywergencja rozwoju regionalnego Polski jako uwarunkowanie technologicznej modernizacji gospodarki; Agnieszka Huczek: Polityka regionalna jako instrument rozwoju społeczno-gospodarczego polskich regionów; Małgorzata Wosiek: Strukturalne uwarunkowania konkurencyjności regionów Polski Wschodniej w przestrzeni krajowej i europejskiej; Maria Kola-Bezka: Przyczynek do rozważań o przedsiębiorczości polskich regionów; Małgorzata Kożuch: Rola państwa w subsydiowaniu ochrony środowiska; Marcin Łuszczyk: Spowolnienie wykorzystania zasobów naturalnych wyzwaniem współczesnej gospodarki; Ewa Baran: Aktywność samorządów gmin górskich w realizacji rozwoju zrównoważonego; Paweł Frączek: Konsekwencje przyjęcia pakietu energetyczno-klimatycznego dla przyszłej roli węgla kamiennego w polityce energetycznej Polski; Halyna Shcherba: Polityka regionalna a współpraca transgraniczna w kontekście integracji Ukrainy w europejski obszar socjalny; Marina Bud'ko: Turizm kak signifikativnaâ modal'nost sociokul'turnyh izmenenij; Evgenij Bortnikov: Formirovanie sistemy upravleniâ gostiničnym predpriâtiem kak osnova modernizacii sektora uslug v Ukraine.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95349/z.16 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej