Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(61)
Forma i typ
Książki
(57)
Proza
(14)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(7)
Poradniki i przewodniki
(4)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Audiobooki
(2)
Filmy i seriale
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(137)
wypożyczone
(37)
tylko na miejscu
(6)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(31)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(6)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(29)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(3)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(4)
Filia 2 (Fredry 5)
(6)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(8)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(10)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(5)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(8)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(9)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(8)
Filia 9 (Czackiego 5)
(5)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(9)
Filia 11 (Dębicka 170)
(5)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(2)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(6)
Filia 15 (Lwowska 60)
(6)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(6)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(4)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(7)
Filia 20 (Solarza 9a)
(3)
Autor
Zieliński Krzysztof (1961- )
(4)
Milewska Mariola
(3)
Prączko Anna
(3)
Stasiak Andrzej
(3)
Allsbrook Wesley
(2)
Arens-Azevedo Ulrike
(2)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(2)
Czarniecka-Skubina Ewa
(2)
Hoover Colleen (1979- )
(2)
Kwiatkowski Robert
(2)
Murak Katarzyna
(2)
Przybyłek Agata
(2)
Przybyłek Agata. W tajemnicy
(2)
Starzec Sylwia
(2)
Szajna Renata
(2)
Tawska Iwona
(2)
Woolever Laurie
(2)
Ziaja Alina
(2)
Ławniczak Danuta
(2)
Ambrozy Scott
(1)
Anand Siddharth
(1)
Baranowski Bohdan (1915-1993)
(1)
Barreau Nicolas (1980- )
(1)
Barski Marcin
(1)
Belle Kimberly (1968- )
(1)
Bennett Bridget
(1)
Bester Katarzyna (pisarka)
(1)
Borawska-Bromska Flavia
(1)
Bui Andrew
(1)
Chorąży Magdalena
(1)
Czerwiński Arkadiusz (tłumacz)
(1)
Dietl Jerzy (1927- )
(1)
Domańska Joanna (1970- )
(1)
Dominik Piotr (technolog żywności)
(1)
Dominik Piotr (technologia żywności)
(1)
Draganik Małgorzata
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Fiedoruk Łukasz
(1)
Filozof Tomasz J. O dawnej gastronomii w Rzeszowie słów kilka... (pol.)
(1)
Futyma Agata
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Górska Grażyna (tłumacz)
(1)
Harrow J
(1)
Harrow J Wbrew pozorom
(1)
Hebda Krystyna
(1)
Hofstetter Rachel
(1)
Horowitz Steve
(1)
Isaacs Daryl
(1)
Jastrzębski Witold
(1)
Khan Saif Ali (1970- )
(1)
Knowles Tim
(1)
Leerhsen Charles
(1)
Linowski Dominik
(1)
Loranc Michał
(1)
Majka Jerzy (1950- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Mancewicz Stanisław
(1)
Miller Max (1983- )
(1)
Minta Małgorzata
(1)
Możdżeń Konrad
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
Nowak Krystian (pisarz)
(1)
Oleniuch Iwona
(1)
Pacześ Rafał (1990- )
(1)
Patel Sunil
(1)
Pawlak Janusz
(1)
Pobiedzińska Justyna
(1)
Rosiak Elżbieta
(1)
Sala Józef
(1)
Salim-Sulaiman
(1)
Schlosser Eric
(1)
Skowron Monika (tłumaczka)
(1)
Skowron-Wilusz Agnieszka
(1)
Skowroński Jacek (1963- )
(1)
Spurlock Morgan (1970- )
(1)
Starosta Małgorzata (1982- )
(1)
Staszewski Krzysztof
(1)
Strzeżek Anna (1983- )
(1)
Szpociński Andrzej (1942- )
(1)
Tyrewala Abbas (1984- )
(1)
Ulatowska Maria (1948- )
(1)
Vishal-Shekhar
(1)
Volkwein Ann
(1)
Wachowicz-Makowska Jolanta (1943- )
(1)
Warsi Arshad (1968- )
(1)
Wigeland Róża
(1)
Wilczyńska Karolina (1973- )
(1)
Wilczyńska Karolina (1973- ). Sklepik ze wspomnieniami
(1)
Wilson Bee (1974- )
(1)
Witkowka Magda
(1)
Wyrwińska Klaudia
(1)
Wziątek Anna (tłumacz)
(1)
Wągrocka Marta (1992- )
(1)
Zaręba Andrzej (1964- )
(1)
Zielińska Linda (1991- )
(1)
Zinta Preity (1974- )
(1)
Łysiak Wojciech
(1)
Żak Aleksandra
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(23)
2010 - 2019
(18)
2000 - 2009
(13)
1990 - 1999
(3)
1970 - 1979
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(31)
Kraj wydania
Polska
(60)
Język
polski
(59)
hindi
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Hotelarze
(1)
Menedżerowie
(1)
Szkoły policealne
(1)
Szkoły zawodowe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(12)
Literatura amerykańska
(3)
Film indyjski
(1)
Literatura
(1)
Literatura francuska
(1)
Temat
Gastronomia
(38)
Restauratorzy (gastronomia)
(14)
Hotelarstwo
(4)
Kobieta
(4)
Kultura stołu
(4)
Restauracje
(4)
Kelnerzy
(3)
Kucharstwo
(3)
Obsługa klienta
(3)
Odżywianie
(3)
Turystyka kulinarna
(3)
Życie codzienne
(3)
Floryści
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Kawiarnie i cukiernie
(2)
Kelnerstwo
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnie świata
(2)
Miłość
(2)
Osoby po rozwodzie
(2)
Osoby zaginione
(2)
Produkt regionalny
(2)
Prywatni detektywi
(2)
Rafał Kamieński (postać fikcyjna)
(2)
Relacja romantyczna
(2)
Rozterki miłosne
(2)
Styl życia
(2)
Tajemnica
(2)
Śledztwo i dochodzenie
(2)
Żydzi
(2)
Żywność
(2)
Żywność wygodna
(2)
Agata Śródka (postać literacka)
(1)
Agencje reklamowe
(1)
BHP
(1)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Biomasa
(1)
Bourdain, Anthony (1956-2018)
(1)
Boże Narodzenie
(1)
COVID-19
(1)
Choroby zakaźne
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Ciepielowski, Władysław (1893-1940)
(1)
Cięcie drzew i krzewów
(1)
Cmentarz Wojskowy na Powązkach (Warszawa)
(1)
Cmentarze
(1)
Cukiernicy
(1)
Dom Ludowy im. Adolfa Tannenbauma (Rzeszów)
(1)
Domy kultury
(1)
Drzewa
(1)
Działalność charytatywna
(1)
Dziecko
(1)
Dziennikarze radiowi
(1)
Edukacja ekologiczna
(1)
Ekorozwój
(1)
Fast food
(1)
Garnizon
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Grupy nacisku
(1)
Handel emisjami zanieczyszczeń
(1)
Historia społeczna
(1)
Humor
(1)
Inwestycje ekologiczne
(1)
Karczmy
(1)
Kardiolodzy
(1)
Kebab
(1)
Kina
(1)
Klimat
(1)
Konflikt społeczny
(1)
Konkursy i festiwale kulinarne
(1)
Kotowicz, Jan (1890-1963)
(1)
Książka
(1)
Książki
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuligowska-Jarecka, Jadwiga (1898-1944)
(1)
Kulinaria
(1)
Kultura
(1)
Metody nauczania
(1)
Międzynarodowy Program Medialny: "Partnerstwo na rzecz Demokracji"
(1)
Miłosz, Czesław (1911-2004)
(1)
Mniejszości narodowe
(1)
Moda
(1)
Muzeum Ruchu Rewolucyjnego (Białystok)
(1)
Młodość
(1)
Młodzież
(1)
Nowak, Tadeusz (1930-1991)
(1)
Obyczaje
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Onomastyka
(1)
Otyłość
(1)
Partyka (rodzina)
(1)
Pisarze
(1)
Piwnica
(1)
Poczucie straty
(1)
Poczucie winy
(1)
Podziemie polityczne i zbrojne (1944-1956)
(1)
Policjanci
(1)
Pomoce dydaktyczne
(1)
Temat: dzieło
Mosty (czasop.)
(1)
Przekrój (czasop.)
(1)
Temat: czas
2001-
(9)
1901-2000
(8)
1989-2000
(4)
1945-1989
(3)
1901-
(2)
1918-
(2)
1801-
(1)
1801-1900
(1)
1939-
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(4)
Boston (Stany Zjednoczone, stan Massachusetts)
(2)
Warszawa
(2)
Łódź (woj. łódzkie)
(2)
Świat
(2)
Atlanta (Stany Zjednoczone, stan Georgia)
(1)
Białystok (woj. podlaskie)
(1)
Bolonia (Włochy)
(1)
Bydgoszcz (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Centralny Okręg Przemysłowy
(1)
Europa
(1)
Florencja (Włochy)
(1)
Japonia
(1)
Jarosław (woj. podkarpackie)
(1)
Kazimierz Dolny (woj. lubelskie, pow. puławski, gm. Kazimierz Dolny)
(1)
Kaługa (Rosja, obw. kałuski)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Londyn (Wielka Brytania)
(1)
Lwów (Ukraina)
(1)
Mediolan (Włochy)
(1)
Podkarpacie Północne
(1)
Podkarpackie, województwo
(1)
Pomorze Zachodnie
(1)
Przeworsk (woj. podkarpackie)
(1)
Roztoka (woj. wielkopolskie, pow. koniński, gm. Kleczew)
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Toruń (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wenecja (Włochy)
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Wrocław (woj. dolnośląskie)
(1)
Gatunek
Powieść
(7)
Powieść obyczajowa
(7)
Romans
(5)
Reportaż
(4)
Informatory
(3)
Podręczniki akademickie
(3)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(3)
Przewodnik tematyczny
(3)
Biografia
(2)
Materiały konferencyjne
(2)
Opracowanie
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Podręcznik
(2)
Podręcznik dla szkół zawodowych
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Autobiografia
(1)
Dokumenty audiowizualne
(1)
Film amerykański
(1)
Film dokumentalny
(1)
Film fabularny
(1)
Film muzyczny
(1)
Gastronomia
(1)
Horror
(1)
Kryminał
(1)
Książka kucharska
(1)
Literatura polska
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Monografia
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Plakat polityczny polski
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przewodniki turystyczne
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Thriller
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(9)
Historia
(5)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Podróże i turystyka
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
61 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Gastronomia / Piotr Dominik. - Warszawa : Almamer Szkoła Wyższa, cop. 2013. - 346 s. : il. ; 24 cm.
Bibliogr. s. [331]-341, netogr. s. 343-344, wykaz aktów prawnych s. 341-343.
R. I. SEKTOR USŁUG GASTRONOMICZNYCH: Definiowanie gastronomii ; Funkcje gastronomii ; Rola gastronomii w gospodarce rynkowej ; System żywienia otwartego i zamkniętego ; Produkt gastronomiczny ; Podsystemy rynku usług gastronomicznych : Gastronomia indywidualna ; Gastronomia systemowa ; Gastronomia specjalna ; Segmentacja w gastronomii ; Usługi gastronomiczne w turystyce ; R. II. ZAKŁAD GASTRONOMICZNY: Rodzaje lokali gastronomicznych : Klasyfikacja placówek gastronomicznych ; Podział zakładów gastronomicznych według metod obsługi klienta ; Charakterystyka wybranych typów lokali gastronomicznych ; Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego ; Pomieszczenia zakładu gastronomicznego : Pomieszczenia handlowe ; Pomieszczenia ekspedycyjne ; Pomieszczenia produkcyjne ; Pomieszczenia magazynowe ; Pomieszczenia administracyjno-socjalne ; Przystosowanie lokalu gastronomicznego do potrzeb osób niepełnosprawnych ; R. III. WYPOSAŻENIE ZAKŁADU GASTRONOMICZNEGO: Czynniki określające dobór maszyn i urządzeń w zakładzie gastronomicznym ; Materiały stosowane w gastronomii ; Urządzenia stosowane na zapleczu gastronomicznym : Urządzenia i maszyny do mechanicznej obróbki żywności ; Urządzenia do obróbki cieplnej żywności ; Urządzenia chłodzące ; Urządzenia do mycia naczyń ; R.IV. BEZPIECZEŃSTWO PRODUKCJI GASTRONOMICZNEJ: Zagrożenia bezpieczeństwa produkcji żywności : Rodzaje zatruć ; Zatrucia mikrobiologiczne ; Chemiczne skażenia żywności ; Zakażenia pasożytami ; Zatrucia pochodzenia grzybowego ; Zagrożenia powodowane przez gryzonie i owady ; Praktyki produkcji gastronomicznej : dobra Praktyka Higieniczna (Good Hygienic Practice – GHP) ; Dobra Praktyka Produkcyjna (Good Manufacturing Practice – GMP); System HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) ; R.V. PRODUKCJA GASTRONOMICZNA: Etapy produkcji gastronomicznej ; Metody obróbki termicznej ; Przechowywanie i konserwacja żywności ; Produkty żywnościowe wykorzystywane w gastronomii ; Planowanie jadłospisów ; Utrata wartości odżywczych żywności podczas obróbki wstępnej i cieplnej ; Nowoczesne technologie w produkcji gastronomicznej : Metoda schładzania potraw (cook chill) ; Metoda zamrażania potraw (cook freeze) : Pakowanie próżniowe ; R. VI. ORGANIZACJA PRACY W GASTRONOMII: Teoria organizacji pracy w gastronomii ; Stanowiska pracy w zakładzie gastronomicznym : Kierownik zakładu gastronomicznego ; Kierownik produkcji, czyli szef kuchni ; Kierownik Sali : Kucharz ; Pomoc kuchenna ; Zmywaczka ; Kelner ; Barman ; Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy : Higiena osobista ; Zasady BHP ; Etyka zawodowa ; Zasady gościnności ; Typy psychologiczne konsumentów ; Obsługa konsumenta ; Organizacja posiłków ; Style obsługi ; Potrawy i sposób ich serwowania ; Napoje ; Sposoby nakrycia stołu ; Organizacja kolacji ; Zasady ergonomii w gastronomii ; R. VII. MARKETING I FINANSE W GASTRONOMII: Marketing w gastronomii ; Finanse w gastronomii ; R. VIII. STAN I ROZWÓJ POLSKIEJ GASTRONOMII: Rys dziejów restauratorstwa i gastronomii na świecie i w Polsce ; Popularność usług gastronomicznych w Polsce ; Współczesne trendy w polskiej gastronomii ; Systemy i marki gastronomiczne obecne na terenie Polski ; R. IX. KULTURA PRZEDSIĘBIORSTWA I OBSŁUGA KLIENTA: Pojęcie kultury przedsiębiorstwa ; Przejawy kultury firmy ; Standaryzacja obsługi klienta ; Casual - wszystko dla klienta ; Rola odpowiednio przygotowanych pracowników w tworzeniu pozytywnego wizerunku firmy ; R. X. RODZAJE USŁUG GASTRONOMICZNYCH: Usługi cateringowe ; Przyjęcia okolicznościowe ; Usługi gastronomiczne w środkach transportu ; Usługi gastronomiczne w hotelach ; Organizacja usług gastronomicznych w agroturystyce ; R. XI. URUCHAMIANIE LOKALI GASTRONOMICZNYCH: Uregulowania prawne dotyczące produkcji żywności ; Wybór miejsca i koncepcji działalności gastronomicznej ; Prognozowanie wyników finansowych przyszłego lokalu gastronomicznego ; Procedura uruchamiania lokali gastronomicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100211 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Cooking up a business : lessons from food lovers who turned their passion into a career - and how you can, too" 2013.
Jeśli na co dzień wypiekasz pyszne chleby na zakwasie, latem przygotowujesz setki słoiczków z przetworami, a w weekendy twoja kuchnia zamienia się w małą cukiernię. Jeśli znajomi i rodzina nie mogą wyjść z podziwu nad twoimi zdolnościami kulinarnymi, a ty zaczynasz się zastanawiać, czy nie warto zamienić swojej pasji w biznes... koniecznie sięgnij po tę inspirującą publikację. Autorka – Rachel Hofstetter – zaprezentowała w niej sylwetki amerykańskich przedsiębiorców gastronomicznych, którzy zarabiają na swojej miłości do gotowania. Od smakowych maseł czekoladowych, przez domową granolę i sos do spaghetti, po wina kalifornijskie w przystępnych cenach, otrzymujemy wgląd w inspirującą różnorodność branży kulinarnej, poznajemy przedsiębiorców, ich poświęcenie i drogę do sukcesu. Dzięki tym wywiadom, otrzymasz praktyczne wskazówki, jak odnieść sukces w branży gastronomicznej, oraz: jak bez znajomości i doświadczenia stworzyć markę rozpoznawalną na rynku krajowym; jak umówić się na spotkanie z handlowcami dużych sieci handlowych; co musisz wiedzieć o prawnych regulacjach rynku spożywczego; dlaczego mały budżet początkowy może okazać się twoim sprzymierzeńcem; jakie są rady dla firm zajmujących się produktami bezglutenowymi, organiczną żywnością, winami i napojami alkoholowymi; co każdy przedsiębiorca chciałby usłyszeć już na pierwszym etapie zakładania firmy; dlaczego robienie tego, co się kocha, jest zawsze dobrym pomysłem. Dowiedz się, jak swoje ulubione potrawy zmienić w dobrze prosperujący biznes kulinarny. [www.azymut.pl, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Rozdz. 1. ZARYS HISTORII GASTRONOMII: 1.1. Historia gastronomii na świecie ; 1.2. Historia gastronomii w Polsce. Rozdz. 2. ELEMENTARNE ZAGADNIENIA GASTRONOMII: 2.1. Istota gastronomii i usługi gastronomicznej ; 2.2. Klasyfikacja placówek gastronomicznych ; 2.3. Ważniejsze pojęcia stosowane w gastronomii. Rozdz. 3. PODSTAWOWE WYPOSAŻENIE GASTRONOMICZNE: 3.1. Materiały stosowane do produkcji wyposażenia gastronomicznego ; 3.2. Podstawowe instalacje w gastronomii ; 3.3. Wyposażenie zaplecza ; 3.4. Wyposażenie frontu. Rozdz. 4. PRODUKT GASTRONOMICZNY: 4.1. Definicja i cechy produktu gastronomicznego ; 4.2. Poziomy postrzegania (wymiary) produktu gastronomicznego ; 4.3. Charakterystyka komponentów produktu gastronomicznego: 4.3.1. Asortyment potraw i napojów a karta menu, 4.3.2. Obsługa klienta, 4.3.3. Zewnętrzny wygląd obiektu, 4.3.4. Wystrój wnętrza, 4.3.5. Usługi dodatkowe, 4.3.6. Inne cechy usługi ; 4.4. Cykl życia produktu gastronomicznego. Rozdz. 5. ATRAKCYJNOŚĆ PRODUKTU GASTRONOMICZNEGO W TURYSTYCE: 5.1. Gastronomia a turystyka ; 5.2. Gastronomia jako produkt turystyczny: 5.2.1. Produkty proste: usługa i rzecz, 5.2.2. Produkt turystyczny˙- impreza (pakiet turystyczny), 5.2.3. Produkt turystyczny˙- wydarzenie, 5.2.4. Produkt turystyczny˙- obiekt, 5.2.6. Produkt turystyczny˙- szlak, 5.2.7. Produkt turystyczny˙- obszar ; 5.3. Produkty tradycyjne i regionalne. Rozdz. 6. WAŻNE OSOBISTOŚCI ŚWIATA GASTRONOMII: 6.1. Święci i patroni gastronomii: Św. Marta, Św. Sabina, Św. Maciej Apostoł, Św. Wawrzyniec, Św. Jan Leonardi, Św. Klemens Hofbauer (Dworzak) ; 6.2. Wielcy europejscy gastronomicy: Gillaume Tirel (Taillevent), M. Boulanger, Anthelme Brillat-Savarin, Marie Antoine Careme, Franz Sacher, Auguste Escoffier, Paul Bocuse ; 6.3. Wielcy polscy gastronomicy: Mikołaj Wierzynek, Stanisław Czerniecki, Jerzy Franciszek Kulczycki, Wojciech Wincenty Wielądek, Lucyna Ćwierczakiewiczowa, Edward Pomian Pożerski (Edouard de Pomiane), Zdzisław T. Nowicki, Kurt Scheller. Rozdz. 7. ORGANIZACJE I STOWARZYSZENIA ZWIĄZANE Z GASTRONOMIĄ I GASTRONOMICZNE: 7.1. Międzynarodowe organizacje i stowarzyszenia: 7.1.1. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), 7.1.2. Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), 7.1.3. Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji (IH&RA), 7.1.4. Konfederacja Krajowych Stowarzyszeń Hoteli i Restauracji we Wspólnocie Europejskiej (HOTREC), 7.1.5. Światowa Organizacja Stowarzyszeń Kucharskich (WACS), 7.1.6. Europejskie Stowarzyszenie Nowoczesnych Restauracji (EMRA), 7.1.7. Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA) ; 7.2. Organizacje i stowarzyszenia gastronomiczne w Polsce: 7.2.1. Polska Izba Gospodarcza Restauratorów i Hotelarzy (PIGRiH), 7.2.2. Polskie Stowarzyszenie Pracowników Hotelarstwa i Gastronomii (PSPHiG), 7.2.3. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC), 7.2.4. Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników (SPKiC), 7.2.5. Stowarzyszenie Polskich Barmanów (SPB-PBA), 7.2.6. Stowarzyszenie Sommelier Polski (SSP), 7.2.7. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL). Rozdz. 8. PROMOCJA I INFORMACJA W GASTRONOMII: 8.1. Promocja: 8.1.1. Definicja i rodzaje działań promocyjnych, 8.1.2. Reklama, 8.1.3. Public relations, 8.1.4. Sprzedaż osobista, 8.1.5. Promocja sprzedaży, 8.1.6. Targi gastronomiczne ; 8.2. Źródła informacji branżowej. Rozdz. 9. TRENDY W ROZWOJU GASTRONOMII: 9.1. Megatrendy wpływające na sektor gastronomiczny ; 9.2. Demografia ; 9.3. Ekonomia ; 9.4. Świadomość, edukacja ; 9.5. Zdrowie ; 9.6. Styl życia ; 9.7. Zwyczaje żywieniowe ; 9.8. Turystyka, czas wolny ; 9.9. Sztuka i kultura ; 9.10. Technologie informatyczne ; 9.11. Ekologia (ochrona środowiska˙- zrównoważony rozwój - naturalna żywność).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-64 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Rozdz. 1. ZARYS HISTORII GASTRONOMII: 1.1. Historia gastronomii na świecie ; 1.2. Historia gastronomii w Polsce. Rozdz. 2. ELEMENTARNE ZAGADNIENIA GASTRONOMII: 2.1. Istota gastronomii i usługi gastronomicznej ; 2.2. Klasyfikacja placówek gastronomicznych ; 2.3. Ważniejsze pojęcia stosowane w gastronomii. Rozdz. 3. PODSTAWOWE WYPOSAŻENIE GASTRONOMICZNE: 3.1. Materiały stosowane do produkcji wyposażenia gastronomicznego ; 3.2. Podstawowe instalacje w gastronomii ; 3.3. Wyposażenie zaplecza ; 3.4. Wyposażenie frontu. Rozdz. 4. PRODUKT GASTRONOMICZNY: 4.1. Definicja i cechy produktu gastronomicznego ; 4.2. Poziomy postrzegania (wymiary) produktu gastronomicznego ; 4.3. Charakterystyka komponentów produktu gastronomicznego: 4.3.1. Asortyment potraw i napojów a karta menu, 4.3.2. Obsługa klienta, 4.3.3. Zewnętrzny wygląd obiektu, 4.3.4. Wystrój wnętrza, 4.3.5. Usługi dodatkowe, 4.3.6. Inne cechy usługi ; 4.4. Cykl życia produktu gastronomicznego. Rozdz. 5. ATRAKCYJNOŚĆ PRODUKTU GASTRONOMICZNEGO W TURYSTYCE: 5.1. Gastronomia a turystyka ; 5.2. Gastronomia jako produkt turystyczny: 5.2.1. Produkty proste: usługa i rzecz, 5.2.2. Produkt turystyczny˙- impreza (pakiet turystyczny), 5.2.3. Produkt turystyczny˙- wydarzenie, 5.2.4. Produkt turystyczny˙- obiekt, 5.2.6. Produkt turystyczny˙- szlak, 5.2.7. Produkt turystyczny˙- obszar ; 5.3. Produkty tradycyjne i regionalne. Rozdz. 6. WAŻNE OSOBISTOŚCI ŚWIATA GASTRONOMII: 6.1. Święci i patroni gastronomii: Św. Marta, Św. Sabina, Św. Maciej Apostoł, Św. Wawrzyniec, Św. Jan Leonardi, Św. Klemens Hofbauer (Dworzak) ; 6.2. Wielcy europejscy gastronomicy: Gillaume Tirel (Taillevent), M. Boulanger, Anthelme Brillat-Savarin, Marie Antoine Careme, Franz Sacher, Auguste Escoffier, Paul Bocuse ; 6.3. Wielcy polscy gastronomicy: Mikołaj Wierzynek, Stanisław Czerniecki, Jerzy Franciszek Kulczycki, Wojciech Wincenty Wielądek, Lucyna Ćwierczakiewiczowa, Edward Pomian Pożerski (Edouard de Pomiane), Zdzisław T. Nowicki, Kurt Scheller. Rozdz. 7. ORGANIZACJE I STOWARZYSZENIA ZWIĄZANE Z GASTRONOMIĄ I GASTRONOMICZNE: 7.1. Międzynarodowe organizacje i stowarzyszenia: 7.1.1. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), 7.1.2. Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), 7.1.3. Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji (IH&RA), 7.1.4. Konfederacja Krajowych Stowarzyszeń Hoteli i Restauracji we Wspólnocie Europejskiej (HOTREC), 7.1.5. Światowa Organizacja Stowarzyszeń Kucharskich (WACS), 7.1.6. Europejskie Stowarzyszenie Nowoczesnych Restauracji (EMRA), 7.1.7. Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA) ; 7.2. Organizacje i stowarzyszenia gastronomiczne w Polsce: 7.2.1. Polska Izba Gospodarcza Restauratorów i Hotelarzy (PIGRiH), 7.2.2. Polskie Stowarzyszenie Pracowników Hotelarstwa i Gastronomii (PSPHiG), 7.2.3. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC), 7.2.4. Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników (SPKiC), 7.2.5. Stowarzyszenie Polskich Barmanów (SPB-PBA), 7.2.6. Stowarzyszenie Sommelier Polski (SSP), 7.2.7. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL). Rozdz. 8. PROMOCJA I INFORMACJA W GASTRONOMII: 8.1. Promocja: 8.1.1. Definicja i rodzaje działań promocyjnych, 8.1.2. Reklama, 8.1.3. Public relations, 8.1.4. Sprzedaż osobista, 8.1.5. Promocja sprzedaży, 8.1.6. Targi gastronomiczne ; 8.2. Źródła informacji branżowej. Rozdz. 9. TRENDY W ROZWOJU GASTRONOMII: 9.1. Megatrendy wpływające na sektor gastronomiczny ; 9.2. Demografia ; 9.3. Ekonomia ; 9.4. Świadomość, edukacja ; 9.5. Zdrowie ; 9.6. Styl życia ; 9.7. Zwyczaje żywieniowe ; 9.8. Turystyka, czas wolny ; 9.9. Sztuka i kultura ; 9.10. Technologie informatyczne ; 9.11. Ekologia (ochrona środowiska˙- zrównoważony rozwój - naturalna żywność).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-96983 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 228-[232].
1. USŁUGI GASTRONOMICZNE: Pojęcie gastronomii ; Rodzaje lokali gastronomicznych: Kryteria klasyfikacji zakładów gastronomicznych, Rodzaje zakładów gastronomicznych, Catering, Gastronomia hotelowa ; Podsystemy rynku usług gastronomicznych: Wprowadzenie, Gastronomia indywidualna, Gastronomia systemowa, Gastronomia specjalna ; Współczesne trendy w polskiej gastronomii ; 2. REKLAMA I PROMOCJA W GASTRONOMII ; 3. ARANŻACJA SALI KONSUMENCKIEJ W ZAKŁADZIE GASTRONOMICZNYM: Wystrój wnętrza lokalu gastronomicznego ; Meble ; Wyposażenie sal wielofunkcyjnych w hotelach ; Dekoracje ; Bielizna stołowa ; Zastawa stołowa: Wprowadzenie, Naczynia szklane, Zastawa stołowa metalowa, Zastawa stołowa porcelanowa, Wyposażenie baru, Inne wyposażenie do obsługi gości, Wyposażenie w cateringu ; 4. PERSONEL W GASTRONOMII: Wiadomości ogólne ; Kierownik gastronomii ; Pracownicy kuchni ; Kierownik Sali ; Personel obsługujący ; Higiena personelu ; Oddziaływanie na pracę personelu: Nagradzanie i karanie pracowników, Szkolenia ; 5. ZASADY OBSŁUGI GOŚCI W GASTRONOMII: Wiadomości ogólne ; Systemy obsługi gości ; Obsługa kelnerska: Wprowadzenie, Prace przygotowawcze do obsługi gości, Przywitanie gościa, Przyjęcie zamówienia, Obsługa gościa przy stoliku, Dosadzanie gości do stolika, Pożegnanie gościa ; Rodzaje gości w restauracji ; Obsługa gości przez personel room-service ; 6. KARTY MENU: Rodzaje kart menu ; Cechy karty menu ; Zasady układania menu ; 7. ZASADY NAKRYWANIA DO STOŁU: Zasady nakrywania stołów ; Nakrywanie stołów do śniadań ; Nakrywanie stołów do obiadu ; Nakrywanie stołów do kolacji ; 8. ZASADY SERWOWANIA POTRAW: Zasady obsługi przy stole ; Metody serwowania potraw: Wprowadzenie, Serwis talerzowy, Francuska metoda serwowania, Angielska metoda serwowania, Rosyjska metoda serwowania, Serwis bufetowy, Serwis specjalny ; Zasady serwowania śniadań: Rodzaje śniadań, Bufet śniadaniowy ; Zasady serwowania zakąsek: Rodzaje zakąsek, Ogólne zasady serwowania zakąsek, Serwowanie wybranych zakąsek ; Zasady serwowania zup ; Zasady serwowania dań zasadniczych ; Zasady serwowania serów ; Zasady serwowania deserów i owoców ; Zasady serwowania napojów bezalkoholowych: Napoje bezalkoholowe zimne, Napoje bezalkoholowe gorące ; Zasady serwowania napojów alkoholowych: Zasady serwowania piwa, Zasady serwowania win, Zasady serwowania wódek, Serwowanie napojów mieszanych ; Dekorowanie potraw i napojów ; 9. ORGANIZACJA PRZYJĘĆ OKOLICZNOŚCIOWYCH: Rodzaje przyjęć ; Charakterystyka przyjęć, Przyjęcia typu angielskiego, Przyjęcia zasiadane, Przyjęcia mieszane ; Zasady organizacji przyjęć ; 10. ZASTOSOWANIE SYSTEMÓW KOMPUTEROWYCH W GASTRONOMII ; 11. KONTROLA JAKOŚCI USŁUG ; 12. REKLAMACJE.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-101385 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-85569 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 212-[215].
fektywność orza kierunki usprawnienia i rozwoju gastronomii (Jerzy Dietl) ; Podstawowe czynniki kształtujące zapotrzebowanie na usługi gastronomiczne (Wacława Starzyńska) ; Kierunki rozwoju i ocena organizacji żywienia pracowników w zakładach pracy (Czesław Kos, Remigiusz Krzyżewski) ; Czynniki kształtujące zapotrzebowanie na usługi gastronomii wiejskiej (Jolanta Owczaruś, Elżbieta Paszkowska) ; Relacje: zatrudnienie-środki trwałe-sprzedaż oraz ich wpływ na zarządzanie gastronomią ( Jarosław Sosnowski) ; Integracja organizacyjna w gastronomii (Józef Romanowski) ; Warunki zastosowania oraz kierunki postęp u techniczno - organizacyjnego w gastronomii miejskiej (Krystyna Iwińska) ; Praktyczne aspekty modernizacji technicznej zakładów gastronomicznych ( Bernard Zając) ; Badania statystyczne przy zastosowaniu wywiadu kwestionariuszowego jako jedna z metod badania zapotrzebowania na usługi gastronomiczne (Tadeusz Miller).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100183 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-86908/cz.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-86908/cz.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy gastronomii : od żywności do turystyki kulinarnej / Mariola Milewska, Anna Prączko, Andrzej Stasiak. - Wydanie 2. zmienione. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, copyright 2017. - 404 strony : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach [390]-404.
Dla studentów kierunków turystycznych, hotelarskich, technicznych i rolniczych oraz uczniów szkół policealnych o profilu gastronomicznym, turystycznym i hotelarskim.
I. ZARYS HISTORII GASTRONOMII: 1. Historia gastronomii na świecie ;2. Historia gastronomii w Polsce ; II. ELEMENTARNE ZAGADNIENIA GASTRONOMII: 1. Istota gastronomii i usługi gastronomicznej ; 2. Klasyfikacja placówek gastronomicznych: Kryteria klasyfikacji placówek gastronomicznych ; Klasyfikacja branżowa placówek gastronomicznych ; Klasyfikacja urzędowa (prawna) placówek gastronomicznych ; 3. Ważniejsze pojęcia stosowane w gastronomii ; III. PODSTAWOWE WYPOSAŻENIE GASTRONOMICZNE: 1. Materiały stosowane do produkcji wyposażenia gastronomicznego ; 2. Podstawowe instalacje w gastronomii ; 3. Wyposażenie zaplecza ; 4. Wyposażenie frontu ; IV. PRODUKT GASTRONOMICZNY: 1. Definicja i cechy produktu gastronomicznego ; 2. Poziomy postrzegania (wymiary) produktu gastronomicznego ; 3. Charakterystyka komponentów produktu gastronomicznego: Asortyment potraw i napojów a karta menu ; Obsługa klienta ; Zewnętrzny wygląd obiektu ; Wystrój wnętrza ; Usługi dodatkowe ; Inne cechy usługi ; 4. Cykl życia produktu gastronomicznego ; V. ATRAKCYJNOŚĆ PRODUKTU GASTRONOMICZNEGO W TURYSTYCE: 1. Gastronomia a turystyka ; 2. Gastronomia jako produkt turystyczny: Produkty proste: usługa i rzecz ; Produkt turystyczny - impreza (pakiet turystyczny) ; Produkt turystyczny - wydarzenie ; Produkt turystyczny - obiekt ; Produkt turystyczny - szlak ; Produkt turystyczny - obszar ; Produkty tradycyjne i regionalne ; VI. TURYSTYKA KULINARNA W POLSCE: 1. Rozwój gastronomii w Polsce po 1989 r. ; 2. Rozwój turystyki kulinarnej w Polsce ; 3. Model rozwoju turystyki kulinarnej w Polsce ; 4. Badania turystyki kulinarnej w Polsce ; VII. OSOBISTOŚCI ŚWIATA GASTRONOMII: 1. Wielcy europejscy gastronomicy: Gillaume Tirel (Taillevent) ; M. Boulanger ; Anthelme Brillat-Savarin ; Marie-Antoine Careme ; Franz Sacher ; Auguste Escoffier ; Paul Bocuse ; 2. Wielcy polscy gastronomicy: Mikołaj Wierzynek ; Stanisław Czerniecki ; Jerzy Franciszek Kulczycki ; Lucyna Ćwierczakiewiczowa ; Edward Pomian Pożerski (Edouard de Pomiane) ; Zdzisław T. Nowicki ; Kurt Scheller ; VIII. WYBRANE ORGANIZACJE I STOWARZYSZENIA GASTRONOMICZNE: 1. Międzynarodowe organizacje i stowarzyszenia: Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ; Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ; Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji (IH&RA) ; Konfederacja Krajowych Stowarzyszeń Hoteli i Restauracji we Wspólnocie Europejskiej (HOTREC) ; Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni (WACS) ; Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA) ; Światowe Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej ; 2. Organizacje i stowarzyszenia gastronomiczne w Polsce: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC) ; Stowarzyszenie Polskich Barmanów (SPB-PBA) ; Stowarzyszenie Sommelierów Polskich (SSP) ; Fundacja Klubu Szefów Kuchni ; Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) ; IX. PROMOCJA I INFORMACJA W GASTRONOMII: 1. Promocja: Definicja i rodzaje działań promocyjnych ; Reklama ; Public relations ; Sprzedaż osobista ; Promocja sprzedaży ; Targi gastronomiczne ; 2. Źródła informacji branżowej ; X. TRENDY W ROZWOJU GASTRONOMII: 1. Megatrendy wpływające na sektor gastronomiczny ; 2. Demografia ; 3. Ekonomia ; 4. Świadomość, edukacja ; 5. Zdrowie ; 6. Styl życia ; 7. Zwyczaje żywieniowe ; 8. Turystyka, czas wolny ; 9. Kultura i sztuka ; 10. Technologie informatyczne ; 11. Ekologia (ochrona środowiska - zrównoważony rozwój - naturalna żywność).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-64 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-105750 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Dot. m.in. woj. podkarpackiego
Na okł. tyt.: Przewodnik po Polsce
Na okł. podtyt.: noclegi, wypoczynek, agroturystyka, sanatoria ; opisy, ceny, mapy
Tekst częśc. ang., niem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-86670 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks
Podręcznik akademicki
Bibliogr. przy rozdz.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-640.41/.42 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-82207, A-82322 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Na s. tyt. i okł.: Rzeszowski Szlak Kulinarny.
Oprawa kołonotatnikowa.
Zawiera m.in.: Zawiera także: O dawnej gastronomii w Rzeszowie słów kilka... / Tomasz J. Filozof.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-9397 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-9398 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-9399 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-9400 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych / Witold Jastrzębski. - Wyd. 5 uzup. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1995. - 238, [2] s. : il., fot., rys. ; 19 x 21 cm.
Bibliogr. s. [240].
Materiały konstrukcyjne urządzeń gastronomicznych ; Opakowania żywności ; Podstawowe zasady rysunku technicznego ; Napędy maszyn gastronomicznych, instalacje elektryczne, wentylacje ; Maszyny i urządzenia do obróbki mechanicznej surowców i produktów żywnościowych ; Aparatura grzejna ; Urządzenia chłodnicze ; Maszyny i urządzenia do mycia naczyń ; Urządzenia do sporządzania i ekspedycji napojów ; Transport wewnętrzny w zakładach gastronomicznych ; Podstawy projektowania technologicznego zakładów żywienia zbiorowego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99250 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Publikacja w języku polskim, tłumaczenie z języka angielskiego.
Masz ochotę na pancakes zrobione według przepisu z XVII wieku i bułeczki, którymi mogła zajadać się Jane Austen? Kusi cię lasagne, przysmak Marco Polo? A może chcesz spróbować lemoniady przygotowanej według receptury z połowy XVII wieku, którą pijał kardynał Richelieu? Takich przepisów nie znajdziesz w żadnej innej książce! Max Miller, dostosowując dawne receptury do współczesnej kuchni, „przywraca do życia” dania z przeszłości. Dzięki temu przyrządzisz je z tego, co masz w lodówce. 65 przepisów z całego świata, piękne zdjęcia potraw i dzieł sztuki - to wszystko pobudzi twoją wyobraźnię i kubki smakowe! [Hi:story, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-113065 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 245.
I. Usługowa działalność gastronomii ; II. Stanowiska pracy w części handlowo-usługowej ; III. Wystrój i wyposażenie zakładu gastronomicznego ; VI. Przygotowanie sal konsumenckich do obsługi gości ; V. Przenoszenie tac i zastawy stołowej ; VI. Obsługa gości ; VII. Karty menu ; VIII. Podawanie potraw ; IX. Podawanie napojów bezalkoholowych ; X. Podawanie napojów alkoholowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-91900/cz.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 193-194.
I. Organizacja obsługi gości w pokoju hotelowym ; II. Podawanie potraw kuchni różnych narodów ; III. Serwis specjalny ; IV. Organizacja obsługi przyjęć okolicznościowych ; V. Systemy rozliczeń kelnerskich ; VI. Elementy protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gości ; VII. Rozwiązywanie sytuacji problemowych w pracy ; VIII. Bar.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-91900/cz.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zawiera także kalendarium imprez na terenie województwa podkarpackiego w 2013 r. (s. 134-135).
Projekt "Alpejsko-Karpacki Most Współpracy". Publikacja współfinansowana przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Publikacja wydana w ramach projektu "Historyczny kanon tradycyjnych produktów etnosu Podkarpacia" współfinansowanego ze środków budżetu Województwa Podkarpackiego
Podróże "za smakiem" to wyjątkowa forma turystyki, która w ostatnich dekadach zdobywa szczególnie na świecie. Regionalne potrawy, trunki i specjały stają się obecnie nie tyle smacznym dodatkiem do wrażeń z podróży, ale celem wyjazdu samym w sobie. Przy sezonowości naszej, oferty turystycznej warto pamiętać, że turysta musi jeść codziennie, bez względu na pogodę. "Smakami regionalnymi" może interesować się każdy, niezależnie od wieku, płci czy narodowości. I na koniec to co najważniejsze - sztuka kulinarna jest jedyna dziedziną sztuki, która przemawia do wszystkich pięciu ludzkich zmysłów, z tym tak czułym dla naszej pamięci - smakiem. [Krzysztof Zieliński]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 14 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-64 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-8189, R-Resoviana (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-8173 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-64 Reg. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
[Ze Wstępu]: Z mapy Rzeszowa znikają powoli miejsca, gdzie kwitły kiedyś [...] eleganckie restauracje z kelnerami w czarnych marynarkach i śnieżnobiałych koszulach oraz jadłospisem, który dzisiaj mógłby imponować. Nie ma śladu po restauracjach, gdzie każdego dnia parkiet zapełniony był tańczącymi parami, a grające do tańca zespoły miały renomę daleko wykraczającą poza miejskie opłotki. Zninęły na zawsze kultowe kawiarnie, gdzie inteligenci pili małą czarną, czytali gazety, a panie z towarzystwa omawiały udane wyprawy na zakupy do stolicy i nowości z paryskich salonów. Janusz Pawlak
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 11 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-64 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-10580 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-10581 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-Reg.64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.17-64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej