Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(11)
Forma i typ
Książki
(11)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(15)
wypożyczone
(6)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(5)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(6)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(2)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 15 (Lwowska 60)
(1)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Filia 20 (Solarza 9a)
(1)
Autor
Markiewicz Zdzisław (1945- )
(3)
Schlegel Hans Günter (1924- )
(3)
Baj Jadwiga (1951- )
(2)
Aiba Shuichi (1923- )
(1)
Bednarek Justyna (1970- )
(1)
Biń Andrzej
(1)
Błaszczyk Mieczysław K. (1946- )
(1)
Dobrowolska Marzenna
(1)
Goryluk-Salmonowicz Agata
(1)
Gołębiowska Julia (1913-1993)
(1)
Hallé Francis (1938- )
(1)
Humphrey Arthur E
(1)
Jędrczak Andrzej (1951- )
(1)
Królak Sławomir (1978- )
(1)
Milk Tadeusz
(1)
Millis Nancy F
(1)
Selosse Marc-André (1968-)
(1)
Sobczak Eugeniusz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(2)
1970 - 1979
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(11)
Język
polski
(10)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Fermentacja
(11)
Bakterie
(6)
Mikrobiologia
(5)
Grzyby
(4)
Drobnoustroje
(3)
Komórka (biologia)
(3)
Przemiana materii
(3)
Wirusy
(3)
Biochemia
(2)
Biotechnologia
(2)
Biofizyka
(1)
Bioróżnorodność
(1)
Botanika
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Drobnoustroje przemysłowe
(1)
Drożdże
(1)
Ekologia
(1)
Enzymy
(1)
Fotosynteza
(1)
Genetyka
(1)
Gleba
(1)
Gospodarka odpadami
(1)
Kataliza
(1)
Katalizatory
(1)
Kompost
(1)
Mikrobiologia przemysłowa
(1)
Mikrobiologia rolnicza
(1)
Mikrobiom
(1)
Mleko
(1)
Mutualizm
(1)
Nawozy organiczne
(1)
Oczyszczalnia ścieków biologiczna
(1)
Odpady organiczne
(1)
Piekarstwo
(1)
Pożywki bakteryjne
(1)
Prawo gospodarki odpadami
(1)
Przemysł fermentacyjny
(1)
Reakcje chemiczne
(1)
Recykling
(1)
Równowaga chemiczna
(1)
Symbioza
(1)
Technologia chemiczna organiczna
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(3)
Opowiadania i nowele
(1)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(2)
Inżynieria i technika
(1)
11 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Czytam Sobie : nauka. Poziom 2, Składam Zdania)
(Edukacyjny Egmont)
Pewnego dnia Pankracy i profesor Tatarak wyruszają w niezwykłą podróż do wnętrza bidonu z mlekiem, aby sprawdzić, jakie procesy zachodzą podczas jego fermentacji. Na swojej drodze spotkają wiele bakterii, zarówno dobrych, jak i tych złych. Czy uda im się uciec? Przekonaj się sam! „Cuda z mleka” Justyny Bednarek to lektura obowiązkowa dla dociekliwych czytelników. [www.azymut.pl, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-I/N (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.5-I/N (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.6-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-I/N (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.18-I (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.20-I/N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Warszawie Rozprawy Naukowe ; t. 49)
Bibliogr. Streszcz. i tyt. także ang., ros.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-41593 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Dla studentów biologii, mikrobiologii, biotechnologii studiów uniwersyteckich, biotechnologii i bioinżynierii procesowej studiów politechnicznych oraz doktorantów i wykładowców tego obszaru nauki.
KRÓTKA HISTORIA MIKROBIOLOGII PRZEMYSŁOWEJ: Ery rozwoju mikrobiologii przemysłowej ; Główne procesy w mikrobiologii przemysłowej ; Bioaktywne związki pozyskiwane z organizmów ; ULEPSZANIE MIKROORGANIZMÓW PRZEMYSŁOWYCH: Metabolity produkowane przez mikroorganizmy ; Mikroorganizmy stosowane w mikrobiologii przemysłowej ; Izolacja mikroorganizmów przemysłowych ; Ważniejsze kolekcje szczepów ; Cechy szczepów przemysłowych ; Manipulacje genetyczne mikroorganizmów ; Przechowywanie szczepów przemysłowych ; HODOWLE MIKROORGANIZMÓW PRZEMYSŁOWYCH: Hodowle okresowe ; Hodowle okresowe z zasilaniem ; Hodowle (fermentacje) ciągłe ; Hodowle ciągłe z recyklingiem biomasy ; Fermentacje ; Fermentacja wgłębna ; Wydajności w procesie fermentacji ; BAKTERIE "WOTKHORSE" WSTOSOWANE W MIKROBIOLOGII PRZEMYSŁOWEJ: Escherichia coli ; Corynebacterium glutamicum ; Bacillus subtilis ; Bacillus licheniformis ; Pseudomonas putida ; Vibrio natriegens ; DROŻDŻE "WORKHORSE" W MIKROBIOLOGII PRZEMYSŁOWEJ: Enzymy spożywcze i paszowe produkowane przez drożdże ; Metabolity produkowane przez drożdże ; Katalityczne właściwości drożdży ; Biofarmaceutyki produkowane przez drożdże ; Inżynieria metaboliczna w Saccharomyces cerevisiae ; Drożdże kumulujące oleje ; Drożdże w strefie klimatu okołobiegunowego ; Zastosowanie drożdży w przechowalniach płodów rolnych ; Zastosowanie drożdży w środowisku ; Saccharomyces cerevisiae ; Kluyveromyces lactis ; Yarrowia lipolytica ; Pichia pastoris ; Hansenula polymorpha ; GRZYBY STRZĘPKOWE JAKO "WORKORSE" W MIKROBIOLOGII PRZEMYSŁOWEJ: Przykłady „workhorse” wśród grzybów strzępkowych ; Znaczenie grzybów strzępkowych ; ENZYMY PRODUKOWANE W SKALI PRZEMYSŁOWEJ PRZEZ MIKROORGANIZMY: Enzymy produkowane przez mikroorganizmy o znaczeniu przemysłowym ; Zastosowanie enzymów w procesach przemysłowych ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA NAPOJÓW ALKOHOLOWYCH: Związki organiczne obecne w napojach alkoholowych ; Zanieczyszczenia w napojach alkoholowych ; Produkcja piwa ; Produkcja wina ; Alkohole spirytusowe ; Wódki ; Inne alkohole ; Związki chemiczne w alkoholach ; Niekonwencjonalna produkcja wyrobów alkoholowych ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA ROZPUSZCZALNIKÓW: Globalna produkcja etanolu ; Mikrobiologiczna produkcja glicerolu ; Fermentacja aceton–butanol–etanol ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA KWASÓW ORGANICZNYCH: Kwas cytrynowy (C6H8O7) ; Kwas mlekowy ; Kwas itakonowy (IA) ; Kwas octowy ; Kwas glukonowy (GA) ; Kwas bursztynowy ; Inne kwasy organiczne ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA AMINOKWASÓW: Metody pozyskiwania aminokwasów ; Procesy fermentacji związane z produkcją aminokwasów ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA ANTYBIOTYKÓW: Podstawowa lista dziesięciu typów antybiotyków ; Przemysłowa produkcja penicylin, cefalosporyn i cefamycyny ; Streptomycyna ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA WITAMIN I PROWITAMIN: Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ; Witaminy rozpuszczalne w wodzie ; Kwas askorbinowy ; PIGMENTY PRODUKOWANE PRZEZ MIKROORGANIZMY: Barwniki syntetyczne a naturalne pigmenty ; Pozyskiwanie mikroorganizmów produkujących pigmenty ; Nowatorskie strategie wzmacniające produkcję pigmentów bakteryjnych ; Rodzaje pigmentów produkowanych przez mikroorganizmy ; Cechy pigmentów produkowanych przez mikroorganizmy ; Lista pigmentów spożywczych ; Pigmenty powszechnie produkowane na drodze mikrobiologicznej w skali przemysłowej ; Piocyjanina ; Mikrobiologiczna produkcja karotenoidów na skalę przemysłową ; POLIMERY PRODUKOWANE PRZEZ MIKROORGANIZMY I ICH ZASTOSOWANIE: Poliestry ; Poliamidy ; Polisacharydy bakteryjne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-579 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 666-672. Indeks.
1. Miejsce mikroorganizmów w przyrodzie; 2. Komórka i jej budowa; 3. Grupy organizmów prokariotycznych; 4. Wirusy: występowanie i budowa; 5. Grzyby (Mycota); 6. Wzrost mikroorganizmów; 7. Podstawowe mechanizmy metabolizmu i przemian energetycznych; 8. Ważniejsze procesy fermentacyjne; 9. Transport elektronów w warunkach beztlenowych; 10. Utlenianie częściowe i biotechnologia z wykorzystaniem drobnoustrojów; 11. Nieorganiczne donory wodoru: tlenowe bakterie chemolitotroficzne; 12. Bakterie fototroficzne i fotosynteza; 13. Wiązanie azotu cząsteczkowego; 14. Rozkład substancji naturalnych; 15. Stałość, zmienność, rekombinacja i przekazywanie informacji genetycznej; 16. Regulacja metabolizmu; 17. Mikroorganizmy i środowisko.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-579 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Słowniczek grec., łac.
Bibliogr. s. 666-[672]. Indeks.
1. Miejsce mikroorganizmów w przyrodzie ; 2. Komórka i jej budowa ; 3. Grupy organizmów prokariotycznych ; 4. Wirusy: występowanie i budowa ; 5. Grzyby (Mycota) ; 6. Wzrost mikroorganizmów ; 7. Podstawowe mechanizmy metabolizmu i przemian energetycznych ; 8. Ważniejsze procesy fermentacyjne ; 9. Transport elektronów w warunkach beztlenowych ; 10. Utlenianie częściowe i biotechnologia z wykorzystaniem drobnoustrojów ; 11. Nieorganiczne donory wodoru: tlenowe bakterie chemolitotroficzne ; 12. Bakterie fototroficzne i fotosynteza ; 13. Wiązanie azotu cząsteczkowego ; 14. Rozkład substancji naturalnych ; 15. Stałość, zmienność, rekombinacja i przekazywanie informacji genetycznej ; 16. Regulacja metabolizmu ; 17. Mikroorganizmy i środowisko.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-579 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Jamais seul : ces microbes qui construisent les plantes, les animaux et les civilisations" 2017
Bibliografia na stronach 475-[476].
Fascynująca opowieść o tym, jak dużo zawdzięczamy mikroorganizmom! Zapraszamy do niesamowitej i obfitującej w odkrycia wędrówki przez wielki świat mikroskopijnych bakterii i grzybów, bez których nie mogłyby funkcjonować bardziej złożone organizmy: rośliny, zwierzęta oraz ludzie. Czy wiecie, że: - na 1 cm² skóry dłoni człowieka żyje 100 milionów bakterii z ponad 150 gatunków? ; - "czysty brud" jest lepszym wyborem od nadmiernej higieny? ; -mikroby zwleczone do Nowego Świat przez Europejczyków miały znacznie istotniejszy wpływ na zanieczyszczenie cywilizacji prekolumbijskiej niż broń i woda ognista? ; - krowa wcale nie jest ssakiem roślinożernym, gdyż żywi się mikroorganizmami, które hoduje wewnątrz jednego z przedżołądków i dokarmia trawą? ; - niektóre gatunki roślin wpuszczają do swego wnętrza mikroskopijne grzyby, aby dzięki wytwarzanym przez nie toksynom stać się niejadalne dla zwierząt? Dajcie się zaskoczyć i porwać tej niezwykłej przyrodniczej przygodzie. Popatrzcie przez mikroskop razem z profesorem Solosse'em, a zobaczycie świat takim, jaki jest naprawdę! [Wydawnictwo Literackie, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-58 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107602 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-58 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-40654 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biologiczne przetwarzanie odpadów / Andrzej Jędrczak. - Wyd. 1, 1 dodr. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008. - 456 s. : rys., wykr. ; 24 cm.
(Środowisko)
Bibliogr. przy rozdz.
Przegląd przepisów prawnych (stan na koniec 2005 r.) ; Surowce do procesu biologicznego przetwarzania ; Przygotowanie odpadów do biologicznego przetwarzania ; Fermentacja metanowa ; Systematyka technologii fermentacji odpadów stałych ; Produkty procesu fermentacji ; Kompostowanie ; Technologie kompostowania odpadów ; Mechaniczno-biologiczne przetwarzanie odpadów ; Kompost - charakterystyka i wykorzystanie ; Zagrożenie środowiska ; Rozwiązania techniczne technologii fermentacji ; Rozwiązania technologiczne kompostowania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-628 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-91862 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-49895 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks
I. Drobnoustroje występujące w środowiskach
naturalnych II. Podstawy procesów fizjologicznych u drobnoustrojów III.Podstawy ekologii drobnoustrojów IV. Mikrobiologia gleby V. Rola procesów mikrobiologicznych w glebie
i nawozach organicznych VI. Mikroflora płodów rolnych i ogrodniczych; procesy
fermentacyjne
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-42042 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej