Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(10)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(4)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(1)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Autor
Anderson Robert (1930- )
(1)
Gepert Dorota
(1)
Jopek Katarzyna
(1)
Kroc Ray (1902-1984)
(1)
Love John F
(1)
Maciurzyńska Marta (blogerka)
(1)
Nowak Krystian (pisarz)
(1)
Zarębska-Tutak Anna
(1)
Zawadzka Karolina
(1)
Zdziemborska Anna
(1)
Święcicka Agnieszka
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Literatura polska
(1)
Temat
Fast food
(5)
Bary (lokale gastronomiczne)
(3)
McDonald's Corporation
(2)
Gastronomia
(1)
Kebab
(1)
Kroc, Ray (1902-1984)
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Restauracje
(1)
Styl życia
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Historia
(2)
Medycyna i zdrowie
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Każdy przepis w formacie video na stronie Noizz.
Od bułki zjedzonej na ulicy do zjawiska kulturowego - taką drogę przeszedł street food. Dzięki niemu weekendowe wyjścia ze znajomymi nie kojarzą się już z szukaniem reastauracji, w której menu smakuje wszystkim, i strachem przed wysokim racunkiem za obiad. Po czym poznać dobre żarcie z ulicy? W tym przewodniku prowadzimy was do najlepszych bud z jedzeniem w Bangkoku, Hanoi, Tokio, Tel-Awiwie, Berlinie i Warszawie. dajemy przepisy na kultowe dania z całego świata i podpowiadamy, gdzie szukać składników, dzięki którym w swojej kuchni odtworzycie kulinarne przeżycia z dalekich podróży. Zjedzcie z nami na ulicy! [Ringier Axel Springer Polska, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "McDonald's : behind the arches" 1986.
Pierwszy kiosk, w którym serwowano burgery wołowe z frytkami, Założony został prze Polaka, Teda S. Przybyłę, w centrum Chicago w 1937 r. Mimo iż zarówno jego hamburgery, jak i frytki mogły śmiało konkurować z owianymi legendą daniami McDonald's - interes upadł po kilku latach. Przybyło powiedział wtedy podobno, że Amerykanie są zbyt bogaci, by jadać hamburgery. Jak to możliwe, że pionier hamburgerów Ted Przybyło poniósł klęskę, a outsider gastronomiczny Ray Kroc prawie 20 lat później zbudował fortunę na niemal identycznym pomyśle? O tym właśnie mówi "Imperium Big Maca". John F.Love opisuje budowę słynnej sieci restauracji od pierwszego lokalu z hamburgerami do potężnej globalnej marki. Śledząc decyzje i działania szefa korporacji Raya Kroca i jego zespołu, widzimy, przed jakimi wyzwaniami staje przedsiębiorstwo na różnych etapach rozwoju. Fascynująca historia korporacji McDonald's to praktyczny wykład franchisingu, marketingu, współpracy z dostawcami, standaryzacji, kontroli jakości i inwestowania w nieruchomości, czyli po prostu - biznesu. [Fijorr Publishing, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107115 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fast Food na zdrowo w 15 minut / Marta Maciurzyńska. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2023. - 253, [3] strony : fotografie kolorowe, 23 cm.
Zdrowy fast food? To możliwe! Lubisz fast foody, ale zależy ci na zdrowym odżywianiu? Tęsknisz za daniami i przekąskami, na które nie ma miejsca w codziennej diecie? Marta Maciurzyńska, autorka popularnego profilu na Instagramie @zdrowo_w_15_minut, przychodzi z pomocą! W tej książce pokaże ci, jak przygotować fast foody w wersji, którą możesz jeść zdecydowanie częściej. Znajdziesz tu ponad 100 prostych i szybkich przepisów na burgery, kebaby, pizzę, zapiekanki, nuggetsy oraz inne popularne poprawy, które są równie pyszne, a zdrowsze i mniej kaloryczne niż ich tradycyjne wersje. Nie musisz skręcać do drive-through ani zatrzymywać się przy budce – wystarczy kilka prostych składników i kwadrans w kuchni. Szybko, zdrowo, smacznie. I bez wyrzutów sumienia!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kebabistan : rzecz o polskim daniu narodowym / Krystian Nowak. - Warszawa : Wydawnictwo Krytyki Politycznej, copyright 2020. - 213, [3] strony : fotografie ; 21 cm.
(Nie-Fikcja)
Kebab w Polsce to najpopularniejszy rodzaj tak zwanego fast foodu - co najmniej jedna trzecia wszystkich restauracji w Polsce oferuje potrawy kebabopodobne. Jak wygląda świat polskiego kebabu? Krystian Nowak pojechał w Polskę dowiedzieć się tego. Bardzo smaczny reportaż nie tylko dla fanów ciętego mięsa w cienkiej picie. [Wydawnictwo Krytyki Politycznej, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-reportaż 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niewielu przedsiębiorców może poszczycić się tym, że radykalnie zmieniło styl życia ludzi, a Ray Kroc właśnie do nich należy. Jego rewolucja w funkcjonowaniu restauracji szybkiej obsługi, systemie franczyz, pomysły na ujednolicone szkolenia dla personelu i reklamę stawiają go w czołówce nawet wśród twórców biznesowych imperiów. Kroc nie był jednak typowym rekinem biznesu, swoją pierwszą franczyzę McDonald’s otworzył dopiero w wieku 52 lat. W Prawdziwej historii zaś spotykamy nie tylko Raya Kroca sprawnego biznesmena, lecz przede wszystkim Kroca człowieka kryjącego się za światowym gigantem w branży fast foodów. [Rebis, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej