Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(15)
Forma i typ
Książki
(15)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(16)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(7)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(2)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(4)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(1)
Filia 15 (Lwowska 60)
(2)
Autor
Daninos Jean-Michel
(2)
Hames B. David
(2)
Hooper Nigel M. (1961- )
(2)
Miśkiewicz Zbigniew C
(2)
Ziemnicki Kazimierz
(2)
Art Piotr
(1)
Augustyniak Halina
(1)
Augustyniak Jacek (1932-2000)
(1)
Balawejder Maciej
(1)
Bendyk Edwin (1965- )
(1)
Cabot Sandra (1952- )
(1)
Dobrowolska Izabela
(1)
Droba Bogusław
(1)
Droba Maria (1948- )
(1)
Emsley John (1938- )
(1)
Gantz Maria
(1)
Gordon Debra L. (1962- )
(1)
Hałabiś-Kalinowska Magdalena
(1)
Houghton J. D
(1)
Hryniewiecka Lilla
(1)
Ihnatowicz Paulina
(1)
Jasinska Margaret
(1)
Katz David L
(1)
Klimaszewska Zofia
(1)
Kowalska-Niewadzi Iwona
(1)
Lutosławska Grażyna
(1)
Michejda Jan (1927-1999)
(1)
Murawska-Muthesius Katarzyna (1955- )
(1)
Müller Sven-David (1969- )
(1)
Ptak Emilia
(1)
Pudel Volker
(1)
Raschke Katrin
(1)
Ravnskov Uffe (1934- )
(1)
Scharffenberg John A. (1923- )
(1)
Sieńko Irena ( -2002)
(1)
Sippel Petra
(1)
Skalska Maria (tłumacz)
(1)
Słowikowska Joanna (tłumaczka)
(1)
Trubo Richard
(1)
Wiśniewska Natalia (tłumaczka)
(1)
Zięba Jerzy
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(6)
1990 - 1999
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(12)
Język
polski
(9)
Temat
Cholesterol
(15)
Odżywianie
(8)
Aminokwasy
(3)
Białka
(3)
Biochemia
(3)
Enzymy
(3)
RNA
(3)
Antygeny i przeciwciała
(2)
Choroby wewnętrzne
(2)
DNA (chemia)
(2)
Dieta niskocholesterolowa
(2)
Fotosynteza
(2)
Glikoliza
(2)
Kolagen
(2)
Przemiana materii
(2)
Żywność
(2)
Alkohol
(1)
Anemia
(1)
Azotany
(1)
Celuloza
(1)
Chemia farmaceutyczna
(1)
Chemikalia
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby serca
(1)
Cukier
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Dwutlenek węgla
(1)
Fitosterole
(1)
Krew
(1)
Kwasy żółciowe
(1)
Lecytyny
(1)
Leczenie dietą
(1)
Lipidy
(1)
Liście
(1)
Mięśnie
(1)
Mleczarstwo
(1)
Morfologia krwi
(1)
Nasiona
(1)
Perfumy i wody toaletowe
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Profil lipidowy
(1)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Tarczyca
(1)
Trucizny
(1)
Tworzywa sztuczne
(1)
Tłuszcze
(1)
Układ odpornościowy
(1)
Witaminy
(1)
Węglowodany
(1)
Zapach
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Gatunek
Wydawnictwa popularne
(9)
Podręczniki akademickie
(2)
Poradnik
(2)
Opracowanie
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Kulinaria
(1)
15 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
W swojej książce dr Ravnskov obala wiele powszechnie uznawanych poglądów dotyczących cholesterolu oraz jego wpływu na powstawanie choroby wieńcowej serca i miażdżycy. Wskazuje na karygodne błędy, niedbalstwo, tendencyjność czy wręcz kłamstwa, jakimi posługiwano się, aby osiągnąć takie wyniki, jakich oczekiwano. Skandaliczne manipulacje danymi statystycznymi opisuje i wyjaśnia w prosty i zrozumiały sposób. Dr Ravnskov bezlitośnie demaskuje połączenia finansowe pomiędzy firmami farmaceutycznymi i autorami wielu badań klinicznych. Charakterystyczną cechą książki jest to, że autor nie opiera się na domysłach, teoriach czy swojej opinii, ale na konkretnych badaniach klinicznych, które z pieczołowitością cytuje. „Cholesterol naukowe kłamstwo” jest napisany na tyle prostym językiem, aby był zrozumiały dla przeciętnego czytelnika, a jednocześnie stanowi kompendium wiedzy, z którym każdy lekarz powinien się zapoznać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-612 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na okł. podtyt.: naturalne metody obniżania, zdrowy tryb życia, 40 sprawdzonych przepisów.
Indeks.
SPIS TREŚCI: Cholesterol - w nadmiarze szkodliwy; Cholesterol jako czynnik ryzyka; Ruch podnosi poziom HDL; Zdrowe żywienie - najlepsze lekarstwo; Ważny wybór - właściwy kwas tłuszczowy; Produkty naturalne obniżają poziom cholesterolu; Obiady, które krzepią serce; Lekkie dania na kolację.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-616 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-616 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6.- 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-616 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6.- 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Czy leki, które bierzesz, ci szkodzą? : naturalny program, który pomoże obniżyć poziom cholesterolu.
Tytuł oryginału: "Cholesterol : the real truth : are the drugs you take making you sick" 2005.
Bibliografia na stronach 178-[186].
Cała prawda o cholesterolu. Czy leki, które bierzesz, ci szkodzą? ; Czym jest cholesterol i dlaczego go potrzebujemy? ; Rola cholesterolu w chorobach serca ; Przyczyny wysokiego poziomu cholesterolu ; Tłuszcze i ich rola w chorobach serca ; Wieńcowa choroba serca ; Leki obniżające poziom cholesterolu, ich działanie i efekty uboczne ; Zagrożenia związane z niskim poziomem cholesterolu we krwi ; Stany zapalne i ich rola w chorobach serca ; Co wywołuje rozległe stany zapalne? Prawdziwe czynniki ryzyka rozwoju chorób serca ; Badania, które pozwalają ocenić ryzyko rozwoju chorób serca ; Opinie Australian Heart Foundation na temat chorób serca ; Mity i fakty dotyczące żywności ; 10 rad, które trzeba wziąć sobie do serca ; Dieta chroniąca serce ; Przepisy zdrowe dla serca.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Dietary fats and cholesterol" 1996.
Tyt. oryg.: Dietary fats and cholesterol.
Przyzwyczailiśmy się do myślenia, że tłuszcz nam szkodzi – powoduje tycie, podnosi ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy, nowotworów. Jednak bez tłuszczu nasz organizm nie byłby w stanie funkcjonować, a niemowlęta i dzieci nie mogłyby rozwijać się prawidłowo. Wszystko zależy więc od tego, jaki tłuszcz znajduje się w twojej diecie – czy ten, od którego tyjemy i chorujemy, czy też ten, który jest potrzebny naszemu organizmowi. Autor niniejszej książki w szczegółowy sposób opisuje właściwości różnych tłuszczów i ich znaczenie dla naszego zdrowia. [Fundacja Źródła Życia, 2015].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-103280 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Żyj Zdrowo)
Tytuł oryginału: "Cut your cholesterol" 2006.
Indeks.
Ta książka jest nie tylko o cholesterolu, bo nie tylko on jest odpowiedzialny za choroby serca. Winowajcami są również nadciśnienie tętnicze, cukrzyca oraz inne, nowo poznane czynniki, o których się z niej dowiesz. Proponowany przez międzynarodowy zespół specjalistów 12-tygodniowy program (w którego skład wchodzą ćwiczenia fizyczne, dieta i suplementacja) pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi nawet o 30 mg%, co zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu, a także ryzyko wystąpienia cukrzycy, nowotworu i przypuszczalnie również choroby Alzheimera. W książce znajdziesz wiele szczegółowych informacji, m.in.: jaki rodzaj tłuszczu jest zdrowy i poprawia stan tętnic ; czy niedokrwistość tarczycy może podwyższać poziom cholesterolu ; jakie suplementy diety powinny przyjmować osoby zażywające leki z grupy statyn ; jakie produkty zmniejszają wchłanianie tłuszczu z pożywienia ; jaki typ osobowości sprzyja rozwojowi choroby serca oraz jakie podejście do życiowych problemów pozwala zmniejszyć jej ryzyko. [Reader's Digest, 2010]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.13-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Krótkie Wykłady)
Bibliogr. Indeks.
1. Organizacja komórki 2. Aminokwasy i białka 3. Enzymy 4. Przeciwciała 5. Błony 6. Struktura i replikacja DNA 7. Synteza i dojrzewanie RNA 8. Synteza białka 9. Rekombinacyjna technologia DNA 10. Metabolizm węglowodanów 11. Metabolizm lipidów 12. Oddychanie i energia 13. Metabolizm azotu 14. Specjalizacja komórek
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-577 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
(Krótkie Wykłady)
Bibliogr. s. [457]-462. Indeks.
1. Organizacja komórki ; 2. Aminokwasy i białka ; 3. Enzymy ; 4. Przeciwciała ; 5. Błony ; 6. Struktura i replikacja DNA ; 7. Synteza i dojrzewanie RNA ; 8. Synteza białka ; 9. Rekombinacyjna technologia DNA ; 10. Metabolizm węglowodanów ; 11. Metabolizm lipidów ; 12. Oddychanie i energia ; 13. Metabolizm azotu ; 14. Specjalizacja komórek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-577 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 291-292. Indeks.
CZ. 1. KREW I UKŁAD ODPORNOŚCIOWY: Sekrety krwi ; Kilka słów o niedokrwistości ; Wokół układu odpornościowego. CZ. 2 . MORFOLOGIA: Interpretacja wyników morfologii ; Odczytywanie wyników morfologii w praktyce ; Dieta i suplementacja wspomagające krew. CZ. 3. TARCZYCA: Co trzeba wiedzieć o tarczycy ; Diagnostyka tarczycy ; Odczytywanie wyników badań tarczycy w praktyce ; Co sprzyja chorobom tarczycy i jak z tym walczyć? ; Dieta przy zaburzeniach pracy tarczycy. CZ. 4. LIPIDOGRAM: Cholesterolowe prawdy i mity ; Co trzeba wiedzieć o lipidogramie ; Odczytywanie wyników lipidogramu w praktyce ; Dieta i suplementacja przy zaburzonym lipidogramie. ZAKOŃCZENIE. DODATEK A. LISTA BADAŃ DLA KOBIETY W KAŻDYM WIEKU ; DODATEK B. LISTA BADAŃ DLA MĘŻCZYZNY W KAŻDYM WIEKU ; DODATEK C. LISTA BADAŃ DODATKOWYCH DLA OBU PŁCI.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-577 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-57 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej