Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(14)
Forma i typ
Książki
(13)
Publikacje naukowe
(4)
Czasopisma
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(21)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(6)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(11)
Filia 2 (Fredry 5)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(2)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 20 (Solarza 9a)
(1)
Autor
Rudy Mariusz
(2)
Babiński Aleksander
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Cziomer Erhard (1940- )
(1)
Filippi-Lechowska Paulina
(1)
Fock Andrea (1961- )
(1)
Koszelnik Piotr (1972- )
(1)
Kowalczyk Stanisław
(1)
Krupa Jan (1955- )
(1)
Małysz Jerzy
(1)
Muth Jutta
(1)
Niehaus Monika
(1)
Olejarz Tadeusz
(1)
Pollmer Udo (1954- )
(1)
Rymar Stanisław
(1)
Steel Carolyn
(1)
Szkarłat Monika
(1)
Szling Agnieszka
(1)
Szpara Krzysztof
(1)
Wiąckowski Stanisław Kazimierz (1929- )
(1)
Wiśniewska Małgorzata (1961- )
(1)
Woźniak Michał Gabriel (1949- )
(1)
Zubrzycki Waldemar
(1)
Zyblikiewicz Lubomir (1943- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
Kraj wydania
Polska
(14)
Język
polski
(13)
Przynależność kulturowa
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Bezpieczeństwo żywnościowe
(11)
Żywność
(6)
Gospodarka żywnościowa
(4)
Przemysł rolno-spożywczy
(3)
Jakość żywności
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Polityka społeczna
(2)
Regionalizm
(2)
Środowisko człowieka
(2)
Agencja Nieruchomości Rolnych
(1)
Agrochemia
(1)
Agroturystyka
(1)
Bezpieczeństwo biologiczne państwa
(1)
Bezpieczeństwo ekonomiczne państwa
(1)
Bezpieczeństwo energetyczne państwa
(1)
Bezpieczeństwo informacyjne
(1)
Bezpieczeństwo międzynarodowe
(1)
Bezpieczeństwo narodowe
(1)
Bezpieczeństwo publiczne
(1)
Budżet państwowy
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Dług publiczny
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Elektrownie
(1)
Energetyka
(1)
Energia
(1)
Finanse publiczne
(1)
Frank szwajcarski (pieniądz)
(1)
Gaz ziemny
(1)
Globalizacja
(1)
Gospodarka
(1)
Gospodarka oparta na wiedzy
(1)
Hydrologia
(1)
Innowacje
(1)
Instytucjonalizm
(1)
Integracja europejska
(1)
Inwestycje
(1)
Kapitał
(1)
Kapitał ludzki
(1)
Kapitał społeczny
(1)
Klastry (ekonomia)
(1)
Konferencja Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie zob. Organizacja Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie
(1)
Konkurencyjność
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Kraje Uni Europejskiej
(1)
Krajowy System Elektroenergetyczny
(1)
Kredyt
(1)
Kursy walutowe
(1)
Ludność
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Migracje
(1)
Monopole
(1)
NATO
(1)
Nacjonalizm
(1)
Naród
(1)
Nawożenie
(1)
Nieruchomości
(1)
Nierówności społeczne
(1)
ONZ
(1)
Ochrona roślin
(1)
Ochrona zabytków
(1)
Opieka społeczna
(1)
Paliwa gazowe
(1)
Państwo
(1)
Pestycydy
(1)
Pieniądz
(1)
Polityka międzynarodowa
(1)
Polityka podatkowa
(1)
Polityka zdrowotna
(1)
Praca
(1)
Pracodawcy
(1)
Prawa człowieka
(1)
Prawo żywnościowe
(1)
Produkcja żywności
(1)
Produkt krajowy brutto
(1)
Promocja zdrowia
(1)
Przedsiębiorcy
(1)
Przedsiębiorstwa małe i średnie (MŚP)
(1)
Przedsiębiorstwo
(1)
Przedsiębiorstwo społeczne
(1)
Przestępczość zorganizowana
(1)
Płaca minimalna
(1)
Rada fiskalna
(1)
Rodzina
(1)
Rolnictwo
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Rolnicy
(1)
Rozwój regionalny
(1)
Rozwój społeczny
(1)
Rozwój zrównoważony
(1)
Specjalna strefa ekonomiczna
(1)
Strefa euro
(1)
Studnie
(1)
Surowce
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Terroryzm
(1)
Transformacja systemu społeczno-gospodarczego
(1)
Transport kolejowy
(1)
Turystyka
(1)
Turystyka winiarska
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
1901-
(1)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Europa
(1)
Karpaty (góry)
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Ukraina
(1)
Unia Europejska
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Gatunek
Opracowanie
(5)
Podręczniki akademickie
(2)
Czasopismo ekonomiczne
(1)
Czasopismo naukowe
(1)
Monografia
(1)
Podręcznik
(1)
Publicystyka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(6)
Ochrona środowiska
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
14 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Spis treści także ang.
Bibliogr.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-70580 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [477]-500.
Istota czynnika technicznego i problemu żywności genetycznie zmodyfikowanej ; Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik zagrożeń i szans w stosunkach międzynarodowych ; Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik regulacji normatywnych w stosunkach międzynarodowych ; Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik działń podmiotów stosunków międzynarodowych ; Perspektywy czynnika żywności genetycznie zmodyfikowanej w stosunkach międzynarodowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-97461 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 175-186.
R. I. BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I JEGO UWARUNKOWANIA: 1. Pojęcie bezpieczeństwa i jego wymiary ; 2. Bezpieczeństwo żywności i łańcucha żywnościowego w świetle zagrożeń ; 3. Przestępstwa wymierzone w żywność ; 4. Uwarunkowania prawne bezpieczeństwa żywności ; 5. Uwarunkowania rynkowe bezpieczeństwa żywności ; R. II. ISTOTA KULTURY BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI: 1. Kultura i klimat bezpieczeństwa ; 2. Kultura i klimat bezpieczeństwa żywności - podstawy, definicje i zależności ; 3. Artefakty, normy, wartości i założenia kultury bezpieczeństwa żywności ; 4. Czynniki decydujące o kulturze bezpieczeństwa żywności ; 5. Zjawisko i potrzeba "just culture" w kształtowaniu bezpieczeństwa żywności ; R. III. KSZTAŁTOWANIE I POMIAR KULTURY BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI: 1. Etapy kształtowania i wdrażania kultury bezpieczeństwa żywności ; 2. Uwarunkowania kultury bezpieczeństwa żywności ; 3. Dojrzałość i poziomy kultury bezpieczeństwa żywności - wybrane modele definiowania ; 4. Przykłady narzędzi pomiaru kultury bezpieczeństwa żywności: Kwestionariusz B. Ball z zespołem ; Kwestionariusz J.A. Neala z zespołem ; Matryca oceny M. Wrighta z zespołem ; Kwestionariusz O.A. Ijabadeniyi ; Kwestionariusz U.F.U.Z. Abidin ; Macierz L. Jespersen ; Kwestionariusz E. De Boeck z zespołem ; Kwestionariusz M. Zabukoçek z zespołem ; Inne rozwiązania ; 5. Przykłady pomiaru just culture.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-106114 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Wer hat das Rind zur Sau gemacht? : wie Lebensmittelskandale erfunden und benutzt werden" 2012.
U dołu okł: Cała prawda o najgłośniejszych skandalach żywnościowych.
Bibliogr. s. 219-252.
Przestałeś jeść frytki i czipsy, bo uwierzyłeś, że dostaniesz od nich raka? Znów wydałeś kupę pieniędzy na jajka z eko hodowli, bo są zdrowsze od tych ze sklepu? Stosujesz się do wszystkich rad speców od zdrowego żywienia, a wcale nie jesteś ani zdrowszy, ani szczęśliwszy? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na któreś z powyższych pytań, ta książka jest dla ciebie. Udo Pollmer i jego team biorą na cel największe skandale żywnościowe ostatnich lat. Przyglądają się produkcji żywności, bio-certyfikatom, szczepionkom, chorobie szalonych krów i ptasiej grypie. Bazując na rzetelnych wynikach badań, które inni usiłują zamieść pod dywan, wyjaśniają, w jaki sposób wielkie koncerny manipulują informacjami i wykorzystują naszą niewiedzę. Fakt, że wszyscy płacimy za to zdrowiem, się dla nich nie liczy. Z pełną premedytacją podkładają nam świnię - i to bynajmniej nie taką, którą chcielibyśmy przerobić na schabowe. Na szczęście Udo Pollmer - dyrektor Europejskiego Instytutu Żywienia i ceniony dietetyk - staje w naszym imieniu do walki o zdrowy rozsądek, obala mity i zadaje niewygodne pytania. Być może jako jedyny ma też odwagę powiedzieć, że czasem frytki z ketchupem są lepszym wyborem, niż liść sałaty z eko upraw. [Znak Litera Nova, 2016]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-65/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bezpieczeństwo i jakość żywności / Stanisław Kowalczyk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2016. - 415 stron : ilustracje, rysunki, wykresy ; 24 cm.
Słownik angielsko-polski terminów używanych w pracy na stronach [306]-309.
Bibliografia na stronach [310]-328.
1. Żywność w systemie bezpieczeństwa państwowego ; 2. Bezpieczeństwo żywności w ujęciu systemowym ; 3. Stan bezpieczeństwa żywności na świecie (1828-2015). Teoria "drugiej fali" ; 4. Bezpieczeństwo i jakość żywności w Polsce ; 5. Systemy bezpieczeństwa żywności na świecie ; 6. Inicjatywy w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i żywności na świecie ; 7. Co dalej z bezpieczeństwem żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104042 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 217-[226].
Polityka wyżywienia - podstawowe zagadnienia, cele i instrumenty wdrażania ; Zmiany i przeobrażenia w gospodarce żywnościowej Polski po 1945 roku ; Charakterystyka sektora rolno-spożywczego ; Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej ; Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce ; Bezpieczeństwo żywnościowe i samowystarczalność żywnościowa ; Urzędowa kontrola nad jakością żywności ; Import - eksport żywności, procesy globalizacji ; Działania państwa i instytucji pozarządowych w zakresie wyżywienia ludności ; Determinanty sposobu odżywienia się człowieka i spożycie żywności ; Perspektywy produkcji żywności i żywienia ; Wpływ żywności i żywienia na stan zdrowia ; Współczesne trendy w konsumpcji żywności ; Wskaźniki rozwoju społeczno-gospodarczego krajów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-103723 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach [195]-200.
R. I. IDENTYFIKACJA GŁÓWNYCH ZAGROŻEŃ NA OBSZARZE UNII EUROPEJSKIEJ: 1. Zagrożenia ludności, mienia i środowiska ; R. II. WYBRANE RODZAJE BEZPIECZEŃSTWA UNII EUROPEJSKIEJ: 1. Bezpieczeństwo energetyczne ; 2. Zagrożenia dla bezpieczeństwa publicznego ; 3. Bezpieczeństwo ekonomiczne ; 4. Bezpieczeństwo informatyczne ; 5. Bezpieczeństwo ekologiczne ; 6. Bezpieczeństwo żywności ; 7. Bezpieczeństwo zdrowotne ; R. III. BEZPIECZEŃSTWO POLSKI W ŚWIETLE ZAGROŻEŃ UNII EUROPEJSKIEJ ; R.IV. EUROPEJSKA STRATEGIA BEZPIECZEŃSTWA: 1. Zagadnienia ogólne ; 2. Europejska Strategia Bezpieczeństwa ; 3. Cele strategiczne ; 4. Użycie sił zbrojnych ; 5. Aktualizacja ESB ; 6. Wnioski ; R. V. WSPÓLNA POLITYKA ZAGRANICZNA I BEZPIECZEŃSTWA UNII EUROPEJSKIEJ - JEJ ROZWIĄZANIA PRAWNE I INSTYTUCJONALNE ; R. VI. PODSTAWY PRAWNE WSPÓLNEJ POLITYKI ZAGRANICZNEJ I BEZPIECZEŃSTWA UNII EUROPEJSKIEJ ; R. VII. ORGANY I AGENCJE WSPÓLNEJ POLITYKI ZAGRANICZNEJ I BEZPIECZEŃSTWA UNII EUROPEJSKIEJ ; R. VIII. ZAŁOŻENIA WSPÓLNEJ POLITYKI BEZPIECZEŃSTWA I OBRONY UNII EUROPEJSKIEJ ; R. IX. ORGANY I ZASOBY WSPÓLNEJ POLITYKI BEZPIECZEŃSTWA I OBRONY UNII EUROPEJSKIEJ: 1. Organy Wspólnej Polityki Bezpieczeństwa i Obrony Unii Europejskiej ; 2. Zasoby Wspólnej Polityki Bezpieczeństwa i Obrony Unii Europejskiej: Zasoby Wojskowe ; Zasoby cywilne ; R. X. WSPÓŁPRACA POLICYJNA I SĄDOWA W SPRAWACH KARNYCH W UNII EUROPEJSKIEJ ; R. XI. ZARZĄDZANIE KRYZYSOWE I OCHRONA LUDNOŚCI W UNII EUROPEJSKIEJ: 1. Historia aktywności Unii Europejskiej w zakresie zarządzania kryzysowego i ochrony ludności ; 2. Rządowy Zespół Zarządzania Kryzysowego ; 3. Krajowy Plan Zarządzania Kryzysowego ; 4. Współpraca w ramach NATO ; 5. Współpraca w ramach Unii Europejskiej - mechanizm ochrony ludności ; 6. Przyszłe działania związane z ochroną ludności w Unii Europejskiej ; R. XII. POLITYKA MIGRACYJNA I AZYLOWA W UNII EUROPEJSKIEJ: 1. Cudzoziemiec ; 2. Migracja ; 3. Azyl ; 4. Polityka imigracyjna i azylowa Unii Europejskiej ; 5. Instrumenty polityki imigracyjnej i azylowej Unii Europejskiej ; 6. Programy Rady Europejskiej ; R. XIII. ZWALCZANIE PRZESTĘPCZOŚCI ZORGANIZOWANEJ I TERRORYZMU W UNII EUROPEJSKIEJ: 1. Przestępczość zorganizowana ; 2. Terroryzm ; 3. Organy zwalczające przestępczości zorganizowaną oraz terroryzm w Polsce i na świecie ; R. XIV. WSPÓŁDZIAŁANIE UNII EUROPEJSKIEJ Z ORGANIZACJAMI MIĘDZYNARODOWYMI W ZAKRESIE BEZPIECZEŃSTWA ; R. XV. WPŁYW UNII EUROPEJSKIEJ NA PROCEDURY BEZPIECZEŃSTWA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ: 1. Cele strategiczne bezpieczeństwa RP ; 2. Bezpieczeństwo zewnętrzne ; 3. Bezpieczeństwo wewnętrzne ; 4. Inne sektory bezpieczeństwa ; R. XVI. DOKTRYNA OBRONNA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ W ŚWIETLE ZAŁOŻEŃ UNII EUROPEJSKIEJ.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-105006 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach [121]-126. Indeks.
Streszczenie w języku angielskim.
Wykaz ważniejszych skrótów ; Wstęp ; I. SŁUŻBA ŻYWNOŚCIOWA WP: 1. Funkcjonowanie po II wojnie światowej ; 2. Działalność pozabudżetowa ; II. CHARAKTERYSTYKA SYSTEMU ZAOPATRZENIA SŁUŻBY ŻYWNOŚCIOWEJ: 1. Istota i znaczenie zaopatrywania w służbie żywnościowej ; 2. Zasady zaopatrywania w służbie żywnościowej ; 3. Struktura organizacyjna w systemie zaopatrzenia ; 4. Źródła zaopatrzenia w służbie żywnościowej ; 5. Zaopatrzenie OG w artykuły spożywcze w systemie gospodarki rozliczeniowej ; 6. Zasady prowadzenia gospodarki materiałowej ; III. ZASADY PROWADZENIA GOSPODARKI SPRZĘTEM SŁUŻBY ŻYWNOŚCIOWEJ: 1. Gospodarka rozliczeniowa i materiałowa ; 2. Wybrakowania sprzętu ; 3. Podstawowy sprzęt polowy służby ; IV. SYSTEM NORMOWANIA W SŁUŻBACH KWATERMISTRZOWSKICH: 1. Zasady planowania potrzeb materiałowych ; 2. Normowanie w gospodarce wojskowej ; 3. Rodzaje norm i normatywów ; 4. Metody opracowania norm ; 5. Normy w procesie planowania potrzb materiałowych ; V. METODY NORMOWANIA ZAPASÓW: 1. Norma Zapasu ; 2. Metody normowania zapasów ; 3. Zapasy w służbie żywnościowej i sposoby ich odtwarzania ; 4. Źródła pokrycia potrzb mobilizacyjnych żywności ; VI. ORGANIZACJA ŻYWIENIA ŻOŁNIERZY W DZIEJACH BOJOWYCH: 1. Żywienie wojsk operacyjnych w czasie wojny ; 2. Wymogi sprawnej organizacji żywienia w różnych rodzajach działań bojowych ; 3. Żywienie żołnierzy pułku czołgów w czasie ćwiczeń poligonowych - aspekt praktyczny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-106290 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polityka wyżywienia ludności / Mariusz Rudy. - Rzeszów : Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016. - 225, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
(Wydawnictwa Uniwersytetu Rzeszowskiego ; 1220)
Bibliografia na stronach 217-[226].
1. Polityka wyżywienia - podstawowe zagadnienia, cele i instrumenty wdrażania ; 2. Zmiany i przeobrażenia w gospodarce żywnościowej Polski po 1945 roku ; 3. Charakterystyka sektora rolno-spożywczego ; 4. Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej ; 5. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce ; 6. Bezpieczeństwo żywnościowe i samowystarczalność żywnościowa ; 7. Urzędowa kontrola nad jakością żywności ; 8. Import - eksport żywności, procesy globalizacji ; 9. Działania państwa i instytucji pozarządowych w zakresie wyżywienia ludności ; 10. Determinanty sposobu odżywienia się człowieka i spożycie żywności ; 11. Perspektywy produkcji żywności i żywienia ; 12. Wpływ żywności i żywienia na stan zdrowia ; 13. Współczesne trendy w konsumpcji żywności ; 14. Wskaźniki rozwoju społeczno-gospodarczego krajów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
(Miasto Szczęśliwe)
Tytuł oryginału : "Sitopia : how food can save the world" 2020.
Informacja o serii na stronie [416].
Szacunek do jedzenia to coś dużo więcej niż radość z organicznej marchewki czy kawałka dobrego sera; to nasza jedyna droga przeżycia. Dlaczego jedzenie uratuje świat? Bo wszyscy jemy. Bo gotując i jedząc wspólnie, dowodzimy swojego człowieczeństwa. Bo proces produkcji jedzenia ma ogromy wpływ na planetę i na nasze zdrowie, a zmieniając nasze menu, możemy uratować świat i pomóc sobie nawzajem. Industrializacja osłabiła lub nawet zerwała nasze więzi z naturą. Bogaci są coraz bogatsi i szczuplejsi, a biedni, nie mając czasu i pieniędzy, jedzą tanie przetworzone jedzenie co ma ogromny, negatywny wpływ na ich zdrowie. Carolyn Steel ostrzega, że jeśli nie zsynchronizujemy się z naturą na wzór naszych przodków i nie zmienimy swojego stosunku do tego, co i jak jemy - zniszczymy naszą planetę bezpowrotnie. W siedmiu rozdziałach, poświęconych odpowiednio zagadnieniom jedzenia, ciała, domu, społeczeństwa, miasta i wsi, natury oraz czasu autorka zastanawia się nad rolą i wartością pożywienia i nad naszym stosunkiem do niego."Szacunek do jedzenia […] to nasza jedyna droga przeżycia." - pisze. Dlatego marzy o samożywiących się miastach z ogrodami na dachach i farmami wertykalnymi, analizuje poglądy starożytnych filozofów i osiągnięcia współczesnej nauki. W skrócie - marzy o sitopii. Dobra sitopia to naturalnie zeroemisyjne społeczeństwo, ponieważ całe pożywienie wywodzi się z natury, a dobre praktyki rolnicze dbają o naturalne cykle ekologiczne i je naśladują. [Wydawnictwo Wysoki Zamek, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-111530 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-71046 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy rozdziałach.
Streszczenie w języku angielskim i polskim.
ZROWNOWAŻONY ROZWÓJ TURYSTYKI W KARPATACH POLSKICH: 1. Wprowadzenie, 2. Kowencja Karpacka, 3. Wdrażanie zapisów Konwencji Karpackiej w Polsce - wybrane przykłady, 4. Działania na rzecz zrównoważonego rozwoju turystyki - wybrane przykłady, 5. Podsumowanie ; REGIONALNE PRODUKTY ATRAKCJĄ TURYSTYKI WIEJSKIEJ, W TYM AGROTURYSTYKI: 1. Wprowadzenie, 2. Rozwój turystyki na obszarach wiejskich, 3. Turystyka wiejska, w tym agroturystyka w województwie podkarpackim, 4. Dziedzictwo kulinarne województwa podkarpackiego, 5. Turystyka winiarska jako czynnik wzrostu atrakcyjności obszarów wiejskich, 6. Winnice oraz szlaki winiarskie jako produkt regionalny i element turystyki kulturowej kulinarnej, 7. Enoturystyka - perspektywy rozwoju, 8. Zagrożenia w rozwoju turystyki wiejskiej, 9. Podsumowanie ; ROLA SZTUCZNYCH ZBIORNIKÓW RETENCYJNYCH JAKO ELEMENTU PRZYRODY, GOSPODARKI I KRAJOBRAZU: 1. Wprowadzenie, 2. Charakterystyka hydrologiczna i ekologiczna sztucznych zbiorników wodnych, 3. Duża i mała retencja, 4. Rodzaje sztucznych zbiorników retencyjnych, 5. Mała retencja w województwie podkarpackim, 6. Podsumowanie ; MOŻLIWOŚCI BADAWCZE HORYZONTÓW WODONOŚNYCH PRZY UŻYCIU GEOFIZYCZNEJ APARATURY. STUDNIE - ZARYS PROBLEMATYKI BADAWCZEJ: 1. Wprowadzenie, 2. Zarys hydrologii Karpat Wschodnich, 3. Lokalizacja studni, 4. Geofizyka i radiestezja w badaniach obszarów wodonośnych - teoria i praktyka, 5. Radiestezja, 6. Wykonawstwo i użytkowanie studni, 7. Użytkowanie studni, 8. Architektura studni, 9. Podsumowanie ; ŻYWNOŚĆ BEZPIECZNA DLA CZŁOWIEKA I PRZYJAZNA DLA ŚRODOWISKA: 1. Wprowadzenie, 2. Zagrożenia dla człowieka i środowiska wynikające z nowoczesnych technologii produkcji żywności, 3. Produkcja wybranych grup żywności w aspekcie zdrowia człowieka i ochrony środowiska przyrodniczego, 4. Ochrona środowiska w rolnictwie i przemyśle spożywczym, 5. Produkcja żywności tradycyjnej i ekologicznej gwarancją zdrowia człowieka i ochrony środowiska, 6. Żywność ekologiczna w ofercie handlowej oraz ocena preferencji konsumenckich, 7. Podsumowanie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338.48 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-105969 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zarys współczesnych stosunków międzynarodowych / Erhard Cziomer, Lubomir W. Zyblikiewicz. - Wyd. rozszerz. i uaktual. - Warszawa : Wydaw. Naukowe PWN, 2006. - 462, [1] s. : rys., wykr.
Bibliogr. - Indeks
I. Przedmiot i zakres stosunków międzynarodowych: 1. Stosunki międzynarodowe jako dyscyplina naukowa; 2. Metody badań stosunków międzynarodowych. II. Uczestnicy stosunków międzynarodowych: 3. Państwa; 4. Narody i religie; 5. Organizacje międzynarodowe 6. Korporacje wielonarodowe. III. System międzynarodowy: 7. Struktura i ewolucja systemu międzynarodowego; 8. Polityka zagraniczna państwa; 9. Władza międzynarodowa; 10.Bezpieczeństwo międzynarodowe. IV. Podstawowe problemy globalne: 11. Ludność, żywność i zasoby surowcowe; 12. Struktura i funkcjonowanie współczesnej gospodarki światowej; 13. Ochrona środowiska naturalnego i zdrowie; 14. Konflikty międzynarodowe; 15. Międzynarodowe aspekty ochrony praw człowieka. V System regionalny : Europa: 16. Regionalizm; 17. Integracja europejska; 18. Wspólnota Atlantycka; 19. Europa środkowo - wschodnia; 20. Rosja i Wspólnota Niepodległych Państw; 21. Bezpieczeństwo i współpraca w Europie; 22. Miejsce i rola Polski
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-327 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Czasopismo
W koszyku
Kwartalnik
Dotyczy m.in. Rzeszowa (s. 163-167) i spóldzielni socjalnych w woj. podkarpackim (s. 305-310).
Bibliografia, netografia przy artykułach.
Tytuł równoległy w języku angielskim: Social Inequalities and Economic Growth.
Spis treści także w języku angielskim i rosyjskim.
Dwa artykuły w języku angielskim, jeden w rosyjskim.
Streszczenie w języku angielskim, polskim przy artykułach, także w języku rosyjskim przy jednym artykule.
Michał A. Michalski - Gospodarka zaczyna się w rodzinie - kondycja rodziny a rozwój społeczno-gospodarczy ; Paweł Młodkowski - Economic growth in the EMU before and after 1999 ; Michał Gabriel Woźniak - Nowa ekonomia strukturalna w kontekście rozwoju zintegrowanego ; Mieczysław Dobija - Ekonomiczne konsekwencje konfrontacji kapitału i pracy ; Piotr Wiatrowski - Polityka podatkowa państwa a nierówności społeczne ; Leszek Klukowski - Koncepcje nowelizacji ustawodawstwa ograniczającego dług publiczny i zarządzanie długiem ; Elżbieta Pohulak-Żołędowska - Rola państwa w kształtowaniu innowacyjności gospodarek ; Leszek Kwieciński - Zasadność i skuteczność koordynacji polityki proinnowacyjnej w Polsce na przykładzie nowego mechanizmu NCBR "Wspólne Przedsięwzięcie" ; Jarosław Mielcarek - Niski poziom innowacyjności gospodarki i stopy wzrostu PKB - hipoteza głównego czynnika wyjaśniającego ; Krystyna Leśniak-Moczuk - Regionalizm w teorii i praktyce ; Tomasz Żminda - Rola specjalnych stref ekonomicznych w kształtowaniu struktury branżowej inwestycji przedsię­biorstw przemysłowych w Polsce ; Tomasz Cieślik, Kamila Górowska, Klaudia Metelska, Adam Szurlej - Zużycie gazu ziemnego w podziale na województwa ; Marcin Jędrzejczyk - Pomiar i źródła wartości jednostki pieniężnej. Teoria i praktyka ; Ireneusz Dąbrowski - Wpływ zmian kursowych CHF a kształtowanie dochodów kredytobiorców ; Katarzyna Wojtaszczyk - Rola pracodawcy w kreowaniu zdrowego trybu życia w świetle oczekiwań przedstawicieli generacji milenijnych ; Barbara Chmielewska - Gospodarstwa opiekuńcze odpowiedzią na potrzebę społeczną ; Paweł Łukasik - Kapitał społeczny w kontekście różnic międzykulturowych ; Aliaksei Zhurauliou, Sergiy Gerasymenko - Perspectives of transformational shifts in Ukraine and Poland through the prism of values survey ; Ryszarda Bolonek - Kontrowersje wokół metod pomiaru instytucji ; Małgorzata Godlewska - Wpływ instytucji formalnych i nieformalnych na działalność innowacyjną polskich przedsiębiorstw sektora MSP ; Marta Kawa, Maria Grzybek - Instytucjonalne formy wspierania rozwoju spółdzielni socjalnych ; Małgorzata Gajda-Kantorowska - Rady fiskalne jako innowacyjne instytucje budżetowe ; Piotr Sołtyk - Transfery finansowane z budżetu państwa na ochronę zabytków w Polsce ; Olga Hnatyszak - Uczelnia nowej generacji - redefinicja instytucjonalna uczelni ; Sabina Kaczmarczyk-Kuruc - Proces szkoleń w rozwoju kapitału ludzkiego na przykładzie polskich organizacji ; Karolina Lelek - Zarządzanie wiedzą i potencjał społeczny organizacji w kontekście jej rozwoju ; Barbara Oliwkiewicz - Godziwa płaca minimalna jako determinanta zintegrowanego rozwoju ; Agnieszka Krzemień - O potrzebie zmian instytucjonalnych w ochronie zdrowia ; Krzysztof Badyda - Aktualne problemy energetyki, konsekwencje transformacji struktury wytwarzania w energetyce krajowej ; Grzegorz Niewiński, Adam Rajewski - Ekonomiczne uwarunkowania pracy elektrowni szczytowej na paliwa gazowe w Krajowym Systemie Elektroenergetycznym ; Ivan Rekun - Formirovanie èkonomičeskoj bezopasnosti predpriâtij železnodorožnogo transporta Ukrainy v usloviâh reformirovaniâ otrasli ; Arkadiusz Tuziak - Klastry jako stymulatory rozwoju regionalnego ; Elżbieta Szczygieł, Teresa Piecuch - Rolnicy i przedsiębiorcy - indywidualne działanie i dwie drogi rozwoju ; Bożena Karwat-Woźniak - Znaczenie Agencji Nieruchomości Rolnych w obrocie ziemią rolną i kształtowaniu konkurencyjności polskiego rolnictwa ; Agnieszka Marszałek - Czy możliwe jest przezwyciężenie problemu marnotrawstwa żywności? ; Natalia Maruszewska, Małgorzata Miśniakiewicz - O potrzebie konsolidacji systemu bezpieczeństwa żywności w Polsce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95349/z.54 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej