Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(2)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(2)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(1)
Autor
Caparrós Martín (1957- )
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Rudy Mariusz
(1)
Szafrańska-Brandt Marta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Żywność
(3)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Głód
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Komunizm
(1)
Kultura stołu
(1)
Nierówności społeczne
(1)
PRL
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Społeczeństwo konsumpcyjne
(1)
Władza państwowa
(1)
Zaopatrzenie kartkowe
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Reportaż argentyński
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 217-[226].
Polityka wyżywienia - podstawowe zagadnienia, cele i instrumenty wdrażania ; Zmiany i przeobrażenia w gospodarce żywnościowej Polski po 1945 roku ; Charakterystyka sektora rolno-spożywczego ; Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej ; Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce ; Bezpieczeństwo żywnościowe i samowystarczalność żywnościowa ; Urzędowa kontrola nad jakością żywności ; Import - eksport żywności, procesy globalizacji ; Działania państwa i instytucji pozarządowych w zakresie wyżywienia ludności ; Determinanty sposobu odżywienia się człowieka i spożycie żywności ; Perspektywy produkcji żywności i żywienia ; Wpływ żywności i żywienia na stan zdrowia ; Współczesne trendy w konsumpcji żywności ; Wskaźniki rozwoju społeczno-gospodarczego krajów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-103723 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "El hambre" 2014.
Na okł : To, że tylu ludzi ma co jeść każdego dnia - to cud, że tylu nie ma - to podłość. Martin Caparrós.
Bibliogr. s. 711-712.
"Co pięć sekund dziecko poniżej dziesiątego roku życia umiera z głodu na planecie, która obfituje w bogactwa... Jak, do diabła, możemy żyć, wiedząc, że dzieją się takie rzeczy?" - pyta Martin Caparrós i postanawia opowiedzieć o głodzie WSZYSTKO. Odwiedza Niger, Sudan, Indie, Bangladesz i Madagaskar. Widzi umierające z głodu dzieci i bezradne matki, opisuje buszujących na wysypiskach biedaków na przedmieściach Buenos Aires i ofiary śmieciowego jedzenia w Stanach Zjednoczonych. Pytając DLACZEGO o głodzie się milczy - pokazuje, że to nie tylko problem Afryki i Indii, lecz choroba najbardziej rozwiniętych krajów świata. Pytając DLACZEGO współczesny świat nie potrafi rozwiązać problemu głodu - rozmawia z politykami, działaczami organizacji pozarządowych, lekarzami, pracownikami korporacji i giełdy. Pytając DLACZEGO skala głodu jest tak ogromna - zaskakuje faktami i liczbami. Nie znajduje odpowiedzi, ale widzi jaśniej. Przerywa wstydliwą ciszę. Oburza się i wścieka, krzyczy i oskarża, porusza sumienia i kruszy przekonanie, że nas to nie dotyczy... [Wydaw. Literackie, 2016]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-36 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-103919 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-36 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-3 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.13-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ślepa kuchnia : jedzenie i ideologia w PRL / Monika Milewska. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2021. - 647, [1] strona, [40] stron tablic : fotografie ; 25 cm.
Bibliografia na stronach 584-[611]. Indeks.
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książa "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym „leksykonem” dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945-1989. Monografia Moniki Milewskiej będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL - to fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddająca naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząca poza tytułową problematykę. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) – podobnie jak obywatele. Dzięki pracy Milewskiej, dużo lepiej rozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL. [https://piw.pl/pl/slepa-kuchnia-jedzenie-i-ideologia-w-prl, dostęp 29.08.2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej