Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(26)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(3)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(2)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(1)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(2)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(2)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(1)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 9 (Czackiego 5)
(2)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(2)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(2)
Filia 15 (Lwowska 60)
(1)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(1)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(1)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(2)
Filia 20 (Solarza 9a)
(2)
Autor
Białkowska Magdalena
(1)
Carper Jean
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Dziak Artur (1933- )
(1)
Janicki Kazimierz (1931-2001)
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Kirschner-Brouns Suzann
(1)
Michalsen Andreas
(1)
Pawłowski Aleksander (nauki medyczne)
(1)
Pszczołowski Konrad
(1)
Rewerski Wojciech (1936- )
(1)
Sandmann Friedrich-Karl
(1)
Spodaryk Mikołaj (pediatra)
(1)
Łukowiak Barbara Janina
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Żywność
(5)
Odżywianie
(4)
Dietetyka
(3)
Leczenie
(3)
Leczenie żywieniowe
(2)
Owoce
(2)
Warzywa
(2)
Akupunktura
(1)
Alkoholizm
(1)
Choroby dziecięce
(1)
Choroby kobiece
(1)
Choroby narządu ruchu
(1)
Choroby odzwierzęce
(1)
Choroby psychiczne
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby weneryczne
(1)
Choroby wewnętrzne
(1)
Choroby zakaźne
(1)
Chorzy
(1)
Cukrzyca
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko chore
(1)
Fizykoterapia
(1)
Gerontologia
(1)
Gimnastyka lecznicza
(1)
Gruźlica
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
Homeopatia
(1)
Krtań
(1)
Leczenie dietą
(1)
Masaż
(1)
Medycyna ludowa
(1)
Mikroelementy
(1)
Nos
(1)
Nowotwór
(1)
Oko
(1)
Otyłość
(1)
Palenie tytoniu
(1)
Pierwiastki chemiczne
(1)
Położnictwo
(1)
Promieniowanie
(1)
Ratownictwo
(1)
Skóra (anatomia)
(1)
Ucho
(1)
Układ krwiotwórczy
(1)
Układ krążenia
(1)
Układ moczowo-płciowy
(1)
Układ oddechowy
(1)
Witaminy
(1)
Zatrucia
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Zęby
(1)
Żywienie dojelitowe
(1)
Żywienie pozajelitowe
(1)
Żywienie sztuczne
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Żywność wzbogacona
(1)
Gatunek
Poradnik
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Podręcznik
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Praktyczny podręcznik dietetyki / pod redakcją Mirosława Jarosza ; [autorzy Magdalena Białkowska i 37 innych]. - Warszawa : Instytut Żywności i Żywienia, copyright 2010. - 536, [1] strona : ilustracje (w tym kolorowe), rysunki, wykresy ; 29 cm.
Ilustracje również na stronie 2 i 3 okładki.
Bibliografia przy rozdziałach i podrozdziałach.
DIETETYKA OGÓLNA: 1. Rola dietetyka w prewencji i leczeniu chorób. Kompetencje i umiejętności dietetyka w Europie ; 2. Światowe, europejskie i rządowe strategie poprawy zdrowia poprzez prawidłowe żywienie i aktywność fizyczną ; 3. Normy żywienia. Tabele zbiorcze norm żywienia ; 4. Tabele składu i wartości odżywczej żywności ; 5. Składniki pokarmowe: 5.1. Składniki pokarmowe i ich fizjologiczne znaczenie, 5.2. Płyny ; 6. Zasady prawidłowego żywienia: 6.1. Ciąża, 6.2. Dzieci i młodzież, 6.3. Populacja osób dorosłych, 6.4. Populacja osób w starszym wieku, 6.5. Żywienie osób o zwiększonej aktywności fizycznej, 6.6. Dieta wegetariańska ; 7. Ocena stanu odżywienia ; 8. Ocena sposobu żywienia ; 9. Wykorzystanie programów komputerowych w poradnictwie dietetycznym ; 10. Metody zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia ; 11. Bilans energetyczny ; 12. Nomenklatura diet. LECZENIE DIETETYCZNE CHORÓB: 13. CHOROBY GÓRNEGO ODCINKA PRZEWODU POKARMOWEGO: 13.1. Choroby zębów, 13.2. Choroby jamy ustnej i gardła, 13.3. Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa, 13.4. Choroba wrzodowa ; 14. CHOROBY JELIT: 14.1. Zespół jelita nadwrażliwego, 14.2. Zaparcia stolca, 14.3. Gazy jelitowe, 14.4. Choroba trzewna, 14.5. Alergie pokarmowe, 14.6. Biegunka ostra i przewlekła, 14.7. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego, 14.8. Choroba Leśniowskiego-Crohna ; 15. CHOROBY WĄTROBY I DRÓG ŻÓŁCIOWYCH: 15.1. Kamica żółciowa, 15.2. Ostre i przewlekłe zapalenie wątroby, 15.3. Marskość wątroby ; 16. CHOROBY TRZUSTKI: 16.1. Ostre zapalenie trzustki, 16.2. Chory po przebyciu ostrego zapalenia trzustki, 16.3. Przewlekłe zapalenie trzustki, 16.4. Mukowiscydoza ; 17. CHOROBY NEREK: 17.1. Kamica nerkowa, 17.2. Przewlekła niewydolność nerek ; 18. CHOROBY UKŁADU KRĄŻENIA: 18.1. Choroba niedokrwienna serca, 18.2. Nadciśnienie tętnicze, 18.3. Przewlekła niewydolność serca ; 19. CHOROBY METABOLICZNE: 19.1. Zaburzenia lipidowe, 19.2. Otyłość, 19.3. Cukrzyca, 19.4. Porfiria, 19.5. Zespół metaboliczny, 19.6. Dna moczanowa, 19.7. Niedokrwistość ; 20. CHOROBY UKŁADU KOSTNO-STAWOWEGO: 20.1. Osteoporoza, 20.2. Reumatoidalne zapalenie stawów, 20.3. Choroba zwyrodnieniowa stawów ; 21. NOWOTWORY ZŁOŚLIWE: 21.1. Prewencja w nowotworach złośliwych, 21.2. Rola żywienia w leczeniu nowotworów złośliwych (wyniszczenie nowotworowe) ; 22. CHOROBY OCZU: 22.1. Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem, 22.2. Zaćma, 22.3. Jaskra ; 23. CHOROBY SKÓRY: 23.1. Trądzik pospolity, 23.2. Trądzik różowaty, 23.3. Łuszczyca ; 24. ŻYWIENIE W SZPITALACH ; 25. ŻYWIENIE DOJELITOWE I POZAJELITOWE; 25.1. Żywienie pozajelitowe, 25.2. Żywienie dojelitowe, 25.3. Żywienie przez stomię. ŻYWNOŚĆ: 26. Prawo żywnościowe ; 27. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego ; 28. Żywność wzbogacana ; 29. Suplement diety - korzyści i zagrożenia ; 30. Substancje dodatkowe w żywności - aspekty zdrowotne ; 31. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. INTERAKCJE POMIĘDZY ŻYWNOŚCIĄ A LEKAMI I SUPLEMENTAMI DIETY: 32. Leki a żywność ; 33. Suplementy diety a leki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-101670 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-Czyt.61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
1. Moje korzyści z bycia otyłą - przysięga gotowości 2. Moje korzyści z bycia otyłą - uwolnienie 3. Moja idealna sylwetka 4. To Ty masz moc kierowania swoim ciałem 5. Gimnastyka 6. Jedzenie jest wspaniałe 7. Jestem wolna od negatywnych przekonań dotyczących jedzenia 8. Wyobrażenia zmiany 9. Praca z organami wewnętrznymi 10. Kochaj swoje ciało i sprawiaj mu przyjemność 11. Zaspokojenie głodu psychicznego
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej błędna nazwa współautora, prawidłowa: Suzann Kirschner-Brouns.
Bibliografia na stronach 354-[365].
Jak żyć dłużej? Najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie chorób przewlekłych. Nadwagę, cukrzycę, depresję, nadciśnienie, choroby skóry, reumatyzm... Przyczyną siedemdziesięciu procent chorób przewlekłych jest niewłaściwe odżywianie. Jedząc to, co dla nas dobre i mądrze poszcząc, możemy uwolnić się od wielu dolegliwości, wzmocnić w organizmie procesy samonaprawcze i wydłużyć życie. Prof. dr. Andress Michalsen w swojej najnowszej książce pisze o dobroczynnych skutkach zdrowego żywienia oraz postu leczniczego. Opiera się na faktach, najnowszej wiedzy medycznej, własnej praktyce lekarskiej oraz doświadczeniach swoich pacjentów. Proponuje skuteczne programy terapeutyczne leczenia najczęstszych chorób przewlekłych. [Muza, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 13 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-615.8 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.13-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.17-61 (1 egz.)
Biblioteka nieczynna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.20-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-68498 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6.- 61-Czyt (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.12-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [323]-337. Indeks.
Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, wykorzystując ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje korzystne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami. Oto przykłady zaczerpnięte z książki: *jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 66%, *jedna marchewka dziennie zmniejsza zagrożenie rakiem płuc, *porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca, *pół cebuli spożywanej raz dziennie powoduje wzrost cholesterolu HDL nawet o 30% [Vesper, 2008]
Żywność - nowe koncepcje ; Jak pokarmy walczą z chorobami ; Pokarmy: nowoczesny lekospis ; Choroba a żywienie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka dostarcza wiele cennych informacji opisujących właściwości lecznicze i żywieniowe popularnych oraz mniej znanych: warzyw, owoców, ziół, herbat, olejów czy kasz. Dzięki tej książce, Drogi Czytelniku, dowiesz się jak cenne i niezwykłe wartości zdrowotne posiadają na przykład: miód, czosnek, żeń-szeń, aronia, brokuły itd. Poza tym zamieszczonych zostało szereg przepisów kulinarnych o szczególnych walorach leczniczych jak np. soki czy nalewki, dzięki czemu każdy z nas może spróbować złagodzić czy też zwalczyć przeróżne dolegliwości - od zwykłych przeziębień, poprzez problemy z układem krążenia, bóle głowy, nerwowość, cukrzycę, otyłość czy nadciśnienie. Poznajmy pokarmy, które są w stanie poprawić nam nastrój i wygląd, obniżyć poziom stresu i dodać sił witalnych. [www.azymut.pl, 2012]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-615.8 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej