Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(50)
Forma i typ
Książki
(49)
Filmy i seriale
(1)
Dostępność
dostępne
(75)
wypożyczone
(5)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(13)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(28)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(3)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(3)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(3)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(5)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(2)
Filia 9 (Czackiego 5)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(6)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(2)
Filia 15 (Lwowska 60)
(5)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(4)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(2)
Filia 20 (Solarza 9a)
(2)
Autor
Gertig Henryk (1924- )
(4)
Hensel Witold (1917-2008)
(4)
Pazdur Jan (1909-2001)
(4)
Duda Grażyna
(3)
Gawęcki Jan (1944- )
(3)
Oleszko Aleksander (1943- )
(3)
Carper Jean
(2)
Eichler Wolfdietrich (1912-1994)
(2)
Janicki Kazimierz (1931-2001)
(2)
Jeżyńska Beata (1963- )
(2)
Nikonorow Maksym (1913-1985)
(2)
Ochnio-Brudzyńska Anna
(2)
Pszczołowski Konrad
(2)
Schueneman Martha
(2)
Skrodzka Zdzisława
(2)
Szewczyński Jerzy
(2)
Łoś-Kuczera Maria
(2)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(1)
Amarowicz Ryszard
(1)
Ambrozy Scott
(1)
Baranowski Bohdan (1915-1993)
(1)
Bartyś Julian (1923-1982)
(1)
Bendyk Edwin (1965- )
(1)
Bennett Bridget
(1)
Berger Stanisław (1923- )
(1)
Bertrandt Jerzy (1952- )
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Chodyniecki Andrzej (1922-1989)
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Dziak Artur (1933- )
(1)
Emsley John (1938- )
(1)
Filippi-Lechowska Paulina
(1)
Fock Andrea (1961- )
(1)
Gil Marian
(1)
Goncerzewicz Maria (1917- )
(1)
Grimm Hans-Ulrich
(1)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(1)
Horowitz Steve
(1)
Hryniewiecki Lech (1929-1998)
(1)
Isaacs Daryl
(1)
Jurczak Katarzyna
(1)
Karnas Leszek
(1)
Keckowa Antonina (1908-1992)
(1)
Koelle Katrin
(1)
Korczak Cezary Włodzimierz (1925-2006)
(1)
Kowecka Elżbieta
(1)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Leowski Jerzy ( -2012)
(1)
Macioszczyk Aleksandra (1935- )
(1)
Mikołajczyk Piotr
(1)
Molenda Danuta (1931-2004)
(1)
Molski Marcin
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Muth Jutta
(1)
Niehaus Monika
(1)
Ozimek Teresa
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Pawlikowska Beata (1965- ). W dżungli zdrowia
(1)
Pawłowski Aleksander (nauki medyczne)
(1)
Piekarska Janina
(1)
Pollmer Udo (1954- )
(1)
Pomykała Marta
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Rewerski Wojciech (1936- )
(1)
Roszkowski Wojciech (1947- )
(1)
Różycka-Glassowa Maria
(1)
Sadowska Halina
(1)
Skorkowska-Zieleniewska Jadwiga
(1)
Smoczyński Stefan
(1)
Sobczak Tadeusz
(1)
Spurlock Morgan (1970- )
(1)
Szulc Marcin
(1)
Słowikowska Joanna (tłumaczka)
(1)
Tereszkiewicz Krzysztof (1965- )
(1)
Wiąckowski Stanisław Kazimierz (1929- )
(1)
Zin Marek (1947- )
(1)
Złotorzycka Jadwiga
(1)
Złotorzycka Jadwiga (1926-2002)
(1)
Łukowiak Barbara Janina
(1)
Żukowski Paweł
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(18)
1990 - 1999
(10)
1980 - 1989
(8)
1970 - 1979
(7)
Kraj wydania
Polska
(45)
Język
polski
(43)
Temat
Żywność
(49)
Odżywianie
(29)
Dietetyka
(7)
Higiena
(4)
Kultura materialna
(4)
Minerały
(4)
Odpoczynek
(4)
Odzież
(4)
Rolnictwo
(4)
Transport
(4)
Chemikalia
(3)
Leczenie
(3)
Mieszkania
(3)
Mikroelementy
(3)
Ochrona środowiska
(3)
Pierwiastki chemiczne
(3)
Polska
(3)
Przemysł
(3)
Trucizny
(3)
Tłuszcze
(3)
Witaminy
(3)
Budownictwo
(2)
Budownictwo mieszkaniowe
(2)
Choroby ludzi
(2)
Choroby odzwierzęce
(2)
Degradacja środowiska
(2)
Energetyka
(2)
Górnictwo
(2)
Handel
(2)
Higiena społeczna
(2)
Osadnictwo
(2)
Otyłość
(2)
Owoce
(2)
Praca
(2)
Produkcja
(2)
Toksykologia
(2)
Warzywa
(2)
Wnętrza architektoniczne
(2)
Węglowodany
(2)
Łączność
(2)
Akupunktura
(1)
Alkohol
(1)
Alkoholizm
(1)
Antybiotyki
(1)
Azotany
(1)
BHP
(1)
Barwniki spożywcze
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Białka
(1)
Biochemia
(1)
Celuloza
(1)
Chemia
(1)
Chemia farmaceutyczna
(1)
Cholesterol
(1)
Choroby cywilizacyjne
(1)
Choroby kobiece
(1)
Choroby narządu ruchu
(1)
Choroby pasożytnicze
(1)
Choroby psychiczne
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby weneryczne
(1)
Choroby wewnętrzne
(1)
Choroby zakaźne
(1)
Chorzy
(1)
Cukier
(1)
Cukrzyca
(1)
Demografia
(1)
Dwutlenek węgla
(1)
Edukacja zdrowotna
(1)
Epidemiologia
(1)
Etnografia
(1)
Fizykoterapia
(1)
Gastronomia
(1)
Gerontologia
(1)
Gimnastyka lecznicza
(1)
Gospodarka komunalna
(1)
Gruźlica
(1)
Gry i zabawy
(1)
Gryzonie
(1)
Higiena psychiczna
(1)
Homeopatia
(1)
Hutnictwo
(1)
Jakość żywności
(1)
Komunikacja
(1)
Konserwanty żywności
(1)
Kontrola sanitarna
(1)
Kosmetyka
(1)
Krtań
(1)
Kultura stołu
(1)
Ludność
(1)
Masaż
(1)
Medycyna ludowa
(1)
Medycyna społeczna
(1)
Mikotoksyny
(1)
Nos
(1)
Nowotwór
(1)
Oko
(1)
Owady szkodliwe
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
Gatunek
Wydawnictwa popularne
(6)
Podręczniki akademickie
(5)
Tablice i wzory
(5)
Podręczniki
(4)
Podręcznik akademicki
(2)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(2)
Dokumenty audiowizualne
(1)
Film amerykański
(1)
Film dokumentalny
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Podręcznik
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki
(1)
50 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-Inf.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bezpieczna żywność i żywienie / Halina Sadowska. - Warszawa : Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza, 1985. - 217, [2] s., [8] s. tabl. : rys., wykr. ; 22 cm.
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-62486 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywność a zdrowie i prawo / Henryk Gertig, Grażyna Duda. - Wyd. 2 uzup. - Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, cop. 2004. - 339 s. ; 24 cm.
Wyd. 1 pt. "Żywność a zdrowie".
Wykazy aktów prawnych i piśmiennictwo po rozdz. i s. 327-[331]. Indeksy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-90432 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Który z wielu dostępnych produktów spożywczych wybrać? Co kryje się za tajemniczymi symbolami i skrótami na etykiecie? Czy towary z napisem "light" pozwolą nam uzyskać szczupłą sylwetkę? Jak rozpoznać, które jaja pochodzą z hodowli klatkowej, a które z hodowli ekologicznej? Czym się różni woda mineralna od leczniczej i stołowej? Jakie są różnice między sokami, napojami, nektarami a szprycerami? Jak rozpoznać jakość mięsa? Jak zdrowa jest żywność wegetariańska i ile "bio" jest w produktach biologicznych? Książka odpowiada na te i wiele innych pytań. Opisano w niej wszystkie dodatki (oznaczone na etykietach literą E i liczbą) występujące w żywności: barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, zagęstniki, środki żelujące, wzmacniacze smaku, środki spulchniające, substancje przeciwzbrylające i glazurujące. Podano ich pochodzenie i wpływ na zdrowie. Opisano oznaczenia przedstawiające zawartość tłuszczu w produktach spożywczych. Przedstawiono sposób oznaczania wartości odżywczej "odchudzonych" towarów: niskokalorycznych, o zredukowanej kaloryczności, półtłustych, bezcukrowych. Wyjaśniono, jakie informacje muszą się znaleźć na etykiecie i jak na ich podstawie ocenić jakość produktu. Porównano wady i zalety żywności wytwarzanej w sposób tradycyjny i ekologiczny oraz przedstawiono informacje na temat żywności wzbogaconej substancjami bioaktywnymi. [Klub dla Ciebie, 2008]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-66969 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: Na podstawie serii emitowanej w TVNStyle.
Indeks.
Mało, mleko, chleb. Codzienny koszyk z zakupami. Tylko czy to, co do niego wrzucamy, jest zdrowe? Warte swojej ceny? Czy tak odżywcze jak mówi reklama? Nasze autorki przejrzały wszystkie półki z żywnością w sklepach i supermarketach. Sprawdziły jakość wędlin i nabiału, przekopały chłodnie z mrożonkami, zważyły żywność light i spróbowały, co pysznego wysmażyły nam fast food. Dzięki temu powstał rewelacyjny poradnik, w którym podpowiadają, jak wybrać najzdrowsze produkty w najlepszych cenach. Wskazują składniki niebezpieczne o bezwartościowe. Informują jakim hasłom nie wierzyć i na które napisy na opakowaniach zwracać uwagę. Przede wszystkim jednak bezlitośnie obnażają sztuczki speców od marketingu i reklamy. [Publicat, 2011]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-613(2) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
T. 1 pt.: Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu ; T. 2 pt.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
I. ŻYWIENIE W SYSTEMIE OCHRONY ZDROWIA SPOŁECZEŃSTWA: Zdrowie i jego uwarunkowania ; Żywność i żywienie a zdrowie ; Epidemiologia żywieniowa ; Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej ; Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie ; Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych ; Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji. II. UWARUNKOWANIA SPOSOBU ŻYWIENIA SIĘ SPOŁECZEŃSTWA: Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji ; Czynniki klimatyczne a sposób żywienia ; Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia ; Czynniki kulturowe wpływające na sposób żywienia społeczeństwa ; Czynniki społeczne a żywność i żywienie ; Czynniki psychologiczne jako determinanty sposobu żywienia ; Grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia i ich problemy żywieniowe. III. RACJONALIZACJA ŻYWIENIA LUDNOŚCI I JEJ EFEKTY: Polityka wyżywienia ludności - cele i instrumenty wdrażania ; Upowszechnianie wiedzy o żywieniu ; Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu ; Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa ; Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywiania i stanu zdrowia ludności. IV. BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA: Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny ; Bioterroryzm żywnościowy ; Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspeckie międzynarodowym ; Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności ; Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żwyności ; Żywienie a zdrowie spoęłczne w perspektywie XXI wieku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-93512/t.3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-615 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(W Dżungli Zdrowia / Beata Pawlikowska ; t. 5)
Soczewica i fasola to znakomite źródło białka, migdały i orzechy zwierają dużo magnezu poprawiającego nastrój, kasza jaglana przywraca wewnętrzną równowagę, a peruwiańska kasza guinoa zwiera wszystkie niezbędne aminokwasy. W pestkach naszych polskich jabłek, moreli i brzoskwiń kryje się przeciwrakowa witamina B17, miód ma wiele właściwości leczniczych, a z nasion dzikiej róży robi się najlepszy olejek, którego można używać zamiast kremu do twarzy. To są prawdziwe skarby, o których ludzie już chyba zapomnieli. A przecież są tuż obok, bardzo blisko nas! Od rumianku, czosnku i żurawiny przez kaszę gryczaną i jęczmienny pęczak aż po stewię, yerba mate i awokado. Oto największe, bezcenne skarby naszej cywilizacji. [Burda Publishing Polska, 2015]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
T. 2 pt.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego ; T. 3 pt.: Żywienie czlowieka a zdrowie publiczne.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Elementy fizjologii i biochemii ; Energia ; Składniki odżywcze ; Żywność - wartość odżywcza i jakość zdrowotna ; Racjonalizacja żywienia ludności ; Ocena żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-93512/t.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Wer hat das Rind zur Sau gemacht? : wie Lebensmittelskandale erfunden und benutzt werden" 2012.
U dołu okł: Cała prawda o najgłośniejszych skandalach żywnościowych.
Bibliogr. s. 219-252.
Przestałeś jeść frytki i czipsy, bo uwierzyłeś, że dostaniesz od nich raka? Znów wydałeś kupę pieniędzy na jajka z eko hodowli, bo są zdrowsze od tych ze sklepu? Stosujesz się do wszystkich rad speców od zdrowego żywienia, a wcale nie jesteś ani zdrowszy, ani szczęśliwszy? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na któreś z powyższych pytań, ta książka jest dla ciebie. Udo Pollmer i jego team biorą na cel największe skandale żywnościowe ostatnich lat. Przyglądają się produkcji żywności, bio-certyfikatom, szczepionkom, chorobie szalonych krów i ptasiej grypie. Bazując na rzetelnych wynikach badań, które inni usiłują zamieść pod dywan, wyjaśniają, w jaki sposób wielkie koncerny manipulują informacjami i wykorzystują naszą niewiedzę. Fakt, że wszyscy płacimy za to zdrowiem, się dla nich nie liczy. Z pełną premedytacją podkładają nam świnię - i to bynajmniej nie taką, którą chcielibyśmy przerobić na schabowe. Na szczęście Udo Pollmer - dyrektor Europejskiego Instytutu Żywienia i ceniony dietetyk - staje w naszym imieniu do walki o zdrowy rozsądek, obala mity i zadaje niewygodne pytania. Być może jako jedyny ma też odwagę powiedzieć, że czasem frytki z ketchupem są lepszym wyborem, niż liść sałaty z eko upraw. [Znak Litera Nova, 2016]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-65/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywność a zdrowie i prawo / Henryk Gertig, Grażyna Duda. - Wyd. 2 uzup. - Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, cop. 2004. - 339 s. ; 24 cm.
Wyd. 1 pt. "Żywność a zdrowie".
Wykazy aktów prawnych i piśmiennictwo po rozdz. i s. 327-[331]. Indeksy.
Wydanie II, zmienione i uzupełnione, obejmuje problematykę związaną z czynnikami determinującymi jakość zdrowotną żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka w świetle obowiązującego ustawodawstwa żywnościowego Polski i Unii Europejskiej. Dużo miejsca poświęcono wymaganiom stawianym środkom spożywczym na drodze od producenta do konsumenta oraz odpowiednim regulacjom prawnym. Istotnym zagadnieniem omówionym w publikacji jest nadzór określonych inspekcji sanitarnych i weterynaryjnych oraz innych służb związanych z kontrolą jakości żywienia. Podręcznik przeznaczony jest dla studentów akademii medycznych (wydziały farmacji oraz nauki o żywieniu), rolniczych i ekonomicznych. Może zainteresować również producentów, eksporterów i importerów zywności, którzy znajdą w nim wskazówki, jakie warunki muszą spełniać środki spożywcze o wspólnych parametrach jakościowych, oraz pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych i innych służb związanych z nadzorem i kontrolą jakości żywności. [PZWL, 2007]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy naprawdę wiesz, co jesz? Dzięki tej książce uświadamiasz sobie, jak wielka jest różnica pomiędzy oficjalną wersją, a tym co naprawdę loduje na Twoim talerzu. Autor otworzy Twoje oczy na produkcję przemysłową pożywienia i jej zaplecze. Jednocześnie ukaże, jak ważne jest, żeby konsumenci się zjednoczyli i walczyli o swoje prawa. Dowiedz się: Jakie kłamstwa są powielane w oglądanych przez Ciebie reklamach ; W jaki sposób kryl można zostać przemieniony we frankfurterki, a z substratu bioodpadów powstaje gulasz ; Dlaczego jedzenie oszukuje zmysły, ale nas nie odżywia ; Kto manipuluje nie tylko Tobą, ale i Twoimi dziećmi, Dlaczego słodziki bywają niezdrowe i co robi cukier w kiełbasie ; Jaki wpływ mają na nas sztuczne aromaty i jak wiele ich jest w tym, co jemy ; Kto odpowiada za epidemię otyłości. Bądź świadomym konsumentem! [Wydaw. Vital, 2015]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-66 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-66/69 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-58824 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
1. Zboża i produkty zbożowe ; 2. Herbata ; 3. Kawa ; 4. Cukier i wyroby cukiernicze ; 5. Miód ; 6. Napoje alkoholowe ; 7. Mleko i przetwory mleczne ; 8. Jaja i przetwory ; 9. Mięso i przetwory mięsne ; 10. Tłuszcze jadalne ; 11. Ryby i konserwy rybne ; 12. Ocena żywienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-93455 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 451.
I. WSTĘP: 1. Pojęcie zdrowia ; 2. Relacje między między żywnością, żywieniem i zdrowiem. II. ŻYWNOŚĆ: 1. Definicje i podział produktów żywnościowych ; 2. Jakość żywności i jej uwarunkowania ; 3. Przetwarzanie i utrwalanie żywności ; 4. Biotechnologia w produkcji żywności ; 5. Dodatki do żywności i ich zastosowanie ; 6. Znakowanie żywności ; 7. Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności. III. ŻYWIENIE: 1. Istota racjonalnego żywienia ; 2. Podstawowe składniki pożywienia ; 3. Żywność jako źródło składników odżywczych ; 4. Trawienie i przyswajanie pożywienia ; 5. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia ; 6. Wegetarianizm jako dieta alternatywna ; 7. Żywienie dietetyczne ; 8. Interakcje leków ze składnikami żywności. IV. ZDROWIE: 1. Biologiczne podstawy zdrowia ; 2. Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych ; 3. Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka ; 4. Inne zagrożenia dla zdrowia ; 5. Instrumenty polityki prozdrowotnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-Inf.-64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowoczesna kosmetologia : detoksykacja, dieta, ruch. 1 / Marcin Molski. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2014. - XIV, [2], 399, [1] s., [8] s. tabl. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Bibliogr. s. 48, 378-[380]. Indeks.
DETOKSYKACJA: Podział detoksykantów ; Detoksykacja jelit ; Detoksykacja nerek i skóry: zioła, owoce, warzywa ; Detoksykacja wątroby ; Detoksykacja ogólna organizmu: rośliny z Indii i Azji, rośliny andyjskie i amazońskie, rośliny Ameryki Środkowej i Północnej, rośliny eyropejskie ; Hydrokolonoterapia ; Błonnik ; Głodówka: cytrynowa kuracja oczyszczająca ; Detoksykacja poetanolowa: kudzu ; 2. DIETA I RUCH: Ewolucyjne podejście do diety: dieta enzymatyczna ; Typy diet ; Zapotrzebowanie kaloryczne ; Kontrola masy ciała (BMI i BSI) ; Indeks glikemiczny ; Zmiana diety ; Badania laboratoryjne ; Ranking diet ; Diety egzotyczne: dieta chińska pięciu przemian, dieta indyjska, dieta ajurwedyjska, dieta wedyjska, dieta Hunza i doświadczenie Mc Carrisona, dieta koszerna ; Diety kosmetyczne: dieta antydeoresyjna, dieta dermalna, dieta detoksykująca ; dieta przeciwstarzeniowa, dieta komplematarna ; Fakty i mity dietetyki ; Niezbędne składniki diety: białaka, tłuszcze, węglowodany ; Szkodliwe składniki diety: parametry toksyczności ; antybiotyki, dioksyny i ich kongenery, glutaminiany, hormony, neuroleptyki, neurohormony stresu, pestycydy, glukozynolany, substancje antyodżywcze, toksyczne pierwiastki metaliczne ; Przypraw: przyprawy i ewokucja, przyprawy i kosmetologia, przyprawy europejskie i orientalne, sól ; Kontroweryjne składniki diety: betel, etanol, guarana, herbata, kakao, kawa, tytoń, yarba mate ; Ruch: pozytywny wpływ ruchu na organizm ; negatywny wpływ ruchu na organizm, masaż, system tybetański - ćwiczenia +dieta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-101883/1 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Indeks.
1.Mięso i dziczyzna 2.Ryby,owoce morza i drób 3.Produkty mleczarskie i jajka 4.Tłuszcze i oleje 5.Orzechy, ziarna i strączkowe 5.Produkty skrobiowe 6.Owoce i warzywa 7.Fast food i napoje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-Czyt.61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej