Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(17)
Forma i typ
Książki
(17)
Dostępność
dostępne
(21)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(16)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(1)
Autor
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(2)
Balawejder Maciej
(1)
Bartosz Grzegorz (1950- )
(1)
Bocianowski Bohdan (1911-1983)
(1)
Budsławski Józef (1912-1978)
(1)
Davidek Jiři
(1)
Drabent Zygmunt
(1)
Droba Bogusław
(1)
Droba Maria (1948- )
(1)
Dziak Artur (1933- )
(1)
Filipowicz Bronisław (1904-1988)
(1)
Gil Marian
(1)
Goncerzewicz Maria (1917- )
(1)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(1)
Horszczaruk I
(1)
Horubała Adolf (1925- )
(1)
Janicki Kazimierz (1931-2001)
(1)
Janíček Gustav
(1)
Kowalak Adam
(1)
Molski Marcin
(1)
Piekarska J
(1)
Pokorny Jan
(1)
Prończuk Andrzej
(1)
Puchalski Czesław
(1)
Rewerski Wojciech (1936- )
(1)
Sawicki Jan
(1)
Stobiński Jerzy
(1)
Szczygieł A[leksander]
(1)
Szczygieł Aleksander
(1)
Więckowski Władysław
(1)
Zin Marek (1947- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(3)
1970 - 1979
(8)
Kraj wydania
Polska
(17)
Język
polski
(16)
Temat
Żywność
(17)
Biochemia
(6)
Odżywianie
(5)
Witaminy
(5)
Białka
(3)
Węglowodany
(3)
Chemia analityczna
(2)
Drożdże
(2)
Enzymy
(2)
Kosmetyka
(2)
Pestycydy
(2)
Przemiana materii
(2)
Trawienie
(2)
Akupunktura
(1)
Alkoholizm
(1)
Aminokwasy
(1)
Amoniak
(1)
Biogaz
(1)
Biotechnologia
(1)
Burak cukrowy
(1)
Cebula
(1)
Chemia
(1)
Chemia farmaceutyczna
(1)
Chemikalia
(1)
Cholesterol
(1)
Choroby kobiece
(1)
Choroby narządu ruchu
(1)
Choroby odzwierzęce
(1)
Choroby psychiczne
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby weneryczne
(1)
Choroby wewnętrzne
(1)
Choroby zakaźne
(1)
Chorzy
(1)
Cukrzyca
(1)
Dietetyka
(1)
Drobnoustroje
(1)
Fitosterole
(1)
Fizykoterapia
(1)
Fosfor
(1)
Geochemia
(1)
Gerontologia
(1)
Gimnastyka lecznicza
(1)
Gleba
(1)
Grusza
(1)
Gruźlica
(1)
HACCP
(1)
Homeopatia
(1)
Hormony
(1)
Kalorymetria
(1)
Komórka (biol.)
(1)
Komórki macierzyste
(1)
Krtań
(1)
Kwasy żółciowe
(1)
Lasery
(1)
Lecytyny
(1)
Leczenie
(1)
Lipidy
(1)
Liście
(1)
Masaż
(1)
Medicago truncatula
(1)
Medycyna ludowa
(1)
Medycyna regeneracyjna
(1)
Metale
(1)
Mikotoksyny
(1)
Mikroelementy
(1)
Mięśnie
(1)
Mleczarstwo
(1)
Mleko
(1)
Mleko owcze
(1)
Nasiona
(1)
Nos
(1)
Nowotwór
(1)
Odzież
(1)
Oko
(1)
Palenie tytoniu
(1)
Pierwiastki chemiczne
(1)
Pole elektromagnetyczne
(1)
Pomidory
(1)
Położnictwo
(1)
Promieniowanie
(1)
Przeciwutleniacze
(1)
Przemysł chemiczny
(1)
Płyny ustrojowe
(1)
RNA
(1)
Ratownictwo
(1)
Rekultywacja gruntów
(1)
Rośliny oleiste
(1)
Skóra (anatomia)
(1)
Spektroskopia
(1)
Spektroskopia atomowa absorpcyjna
(1)
Sprężystość
(1)
Substancje i produkty ropopochodne
(1)
Surowce roślinne
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
Szrotówek kasztanowcowiaczek
(1)
Technologia chemiczna
(1)
Tworzywa sztuczne
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(2)
Podręcznik akademicki
(1)
Podręczniki
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
17 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-42607 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - Wyd. 15 (dodr.). - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2009. - 463, [1] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy.)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
1. Wiadomości wstępne; 2. Skład chemiczny i funkcje komórki; 3. Energetyka reakcji biochemicznych; 4. Aminokwasy, peptydy i białka; 5. Enzymy; 6. Koenzymy i witaminy; 7. Kwasy nukleinowe i ich funkcje; 8. Regulacja procesów genetycznych i rekombinacyjna technologia DNA; 9. Niespecyficzna faza utleniania biologicznego; 10. Monosacharydy i ich przemiany; 11. Sacharydy złożone - oligo- i polisacharydy; 12. Fotosynteza; 13. Przemiany związków azotowych; 14. Metabolizm lipidów; 15. Integracja procesów metabolicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-93448 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-48948 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podstawy przechowalnictwa żywności / Adolf Horubała. - Warszawa : Państwowe Wydaw. Naukowe, 1975. - 416, [3] s. : rys., tab., wykr. ; 21 cm.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks
- Wpływ mikroorganizmów na trwałość żywności - Wpływ procesów biochemicznych na jakość żywności - Niektóre procesy biologiczne i biochemiczne
zachodzące w żywności podczas przechowywania - Wpływ procesów chemicznych na jakość żywności - Procesy fizykomechaniczne i fizykochemiczne
zachodzące w żywności - Przechowywanie produktów nieutrwalonych pochodzenia
roślinnego - Przechowywanie produktów nieutrwalonych pochodzenia
zwierzęcego - Przechowywanie produktów przetworzonych i utrwalo-
nych
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-42062 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - Wyd. 15 (dodr.). - Warszawa : WN-T, 2009. - 463, [1] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy.)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
1. Wiadomości wstępne; 2. Skład chemiczny i funkcje komórki; 3. Energetyka reakcji biochemicznych; 4. Aminokwasy, peptydy i białka; 5. Enzymy; 6. Koenzymy i witaminy; 7. Kwasy nukleinowe i ich funkcje; 8. Regulacja procesów genetycznych i rekombinacyjna technologia DNA; 9. Niespecyficzna faza utleniania biologicznego; 10. Monosacharydy i ich przemiany; 11. Sacharydy złożone - oligo- i polisacharydy; 12. Fotosynteza; 13. Przemiany związków azotowych; 14. Metabolizm lipidów; 15. Integracja procesów metabolicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-577 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-57 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Warszawie Rozprawy Naukowe ; t. 32)
Bibliogr. Streszcz i tyt. także ang., ros.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-35494 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
1. Zboża i produkty zbożowe ; 2. Herbata ; 3. Kawa ; 4. Cukier i wyroby cukiernicze ; 5. Miód ; 6. Napoje alkoholowe ; 7. Mleko i przetwory mleczne ; 8. Jaja i przetwory ; 9. Mięso i przetwory mięsne ; 10. Tłuszcze jadalne ; 11. Ryby i konserwy rybne ; 12. Ocena żywienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-93455 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowoczesna kosmetologia : detoksykacja, dieta, ruch. 1 / Marcin Molski. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2014. - XIV, [2], 399, [1] s., [8] s. tabl. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Bibliogr. s. 48, 378-[380]. Indeks.
DETOKSYKACJA: Podział detoksykantów ; Detoksykacja jelit ; Detoksykacja nerek i skóry: zioła, owoce, warzywa ; Detoksykacja wątroby ; Detoksykacja ogólna organizmu: rośliny z Indii i Azji, rośliny andyjskie i amazońskie, rośliny Ameryki Środkowej i Północnej, rośliny eyropejskie ; Hydrokolonoterapia ; Błonnik ; Głodówka: cytrynowa kuracja oczyszczająca ; Detoksykacja poetanolowa: kudzu ; 2. DIETA I RUCH: Ewolucyjne podejście do diety: dieta enzymatyczna ; Typy diet ; Zapotrzebowanie kaloryczne ; Kontrola masy ciała (BMI i BSI) ; Indeks glikemiczny ; Zmiana diety ; Badania laboratoryjne ; Ranking diet ; Diety egzotyczne: dieta chińska pięciu przemian, dieta indyjska, dieta ajurwedyjska, dieta wedyjska, dieta Hunza i doświadczenie Mc Carrisona, dieta koszerna ; Diety kosmetyczne: dieta antydeoresyjna, dieta dermalna, dieta detoksykująca ; dieta przeciwstarzeniowa, dieta komplematarna ; Fakty i mity dietetyki ; Niezbędne składniki diety: białaka, tłuszcze, węglowodany ; Szkodliwe składniki diety: parametry toksyczności ; antybiotyki, dioksyny i ich kongenery, glutaminiany, hormony, neuroleptyki, neurohormony stresu, pestycydy, glukozynolany, substancje antyodżywcze, toksyczne pierwiastki metaliczne ; Przypraw: przyprawy i ewokucja, przyprawy i kosmetologia, przyprawy europejskie i orientalne, sól ; Kontroweryjne składniki diety: betel, etanol, guarana, herbata, kakao, kawa, tytoń, yarba mate ; Ruch: pozytywny wpływ ruchu na organizm ; negatywny wpływ ruchu na organizm, masaż, system tybetański - ćwiczenia +dieta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-101883/1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 55-56.
Czarny ołów ; Śmiercionośne srebro - rtęć ; Kadm zabija powoli ; Trujący półmetal - arsen ; Metale toksyczne w polu i ogrodzie ; Ratujmy się sami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100947 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Metody analizy żywności / Józef Budsławski, Zygmunt Drabent. - Wyd. 2 zm. i uzup. - Warszawa : Wydaw. Naukowo-Techniczne, 1972. - 403, [1] s. : rys., tab., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. Indeks
- Zasady pobierania próbek do analizy - Metody fizykochemiczne - Badanie niektórych cech produktów żywnościowych - Chemiczne badanie produktów żywnościowyh
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-38931 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-32842/t.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-71060 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podstawy fizjologii żywienia / Aleksander Szczygieł. - Wyd. 2. - Warszawa : Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1975. - 576 s. : rys., tab., wykr. ; 25 cm.
Bibliogr. Indeks W metryce mylnie: Wyd. 1
I. Kalorymetria II. Białka III.Tłuszczowce (Lipidy) IV. Węglowodany, cukrowce, sacharydy V. Składniki mineralne VI. Witaminy VII.Normy żywienia i wyżywienia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-41836 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang. Streszcz. ang., pol. przy pracach.
I. ROLNICTWO: Methods for Moisture Content, Electrical Properties and Thermal behaviour of Food Materials Investigation ; Physical Methods for Quality Evaluation of Selected Dairy Products ; The impast of daily Bains of body weight on results of groeth and slaughter performance traits of different breed gilts ; Pola magnetyczne jako czynnik poprawiający jakość materiału siewnego roślin ; Zastosowanie metody spektroskopii podczerwieni do badania wpłyu pół magnetycznych stałych i wolnozmiennych na jakość wybranych odmian pomidorów szklarniowych ; Application of new technology of Raman microscopes in plant tissue chemometry ; Laser Ablation Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (LA-ICP-MS) as a fast and non-destructive micro-chemical analysis method of solid samples ; Ocena wybranych własciwości fizykochemicznych produktów przetwarzania nasion oleistych poddanych obróbce wstępnej ; Metody badania energochłonności procesu rozdrabniania surowca roślinnego ; Ocena zewnętrznej jakości korzeni buraków cukrowych z uwzględnieniem zróżnicowanego wykorzystania plonu ; Nowe tendencje w badaniach fizyko-chemicznego oczyszczania gleb z substancji ropopodobnych ; of the Photochem® system un agricultural investigations ; Immunochemical methods in pesticidesĺ content analysis of food products ; Wyznaczenie cech mechanicznych wybranych odmian cebuli (Allium cepa l.) w zakresie zmian obciążenia ; Serradella and faba bean catch crops as a kind of organic manuring in sweet corn cultivation ; Alcohol-selective amperometric biosensors based on natural and mutated alcohol oxidases ; Konstruowanie laboratoryjnych modeli bioreaktorów do detoksykacji formaldehydu ze środowiska ; The influence of hand thinning of pear flowers on yield and pear quality ; The changes of commercial value of the belly with ribs ; Medicago truncatula - roślina modelowa w badaniach metabolomu roślin bobowatych (Fabaceae) ; Niekonwencjonalne techniki utrwalania soków i moszczów ; Przydatność mleka owczego do produkcji napojów fermentowanych ; Zagadnienia zdrowotne i analityczne antyoksydantów roślinnych ; Wpływ funkcjonowania nasion roślin leczniczych z rodziny Apiaceae na ich wartość siewną ; Mikotoksyny w żywności ; Występowanie mikotoksyn w wybranych produktach przemysłu owocowego ; Drożdże niekonwencjonalne jako potencjalni producenci etanolu paliwowego z lignocelulozowych odpadów rolniczych ; Perspektywa zwiększenia wykorzystania biogazu w gospodarstwach rolniczych w Polsce na przykładzie Niemiec i Holandii ; Modern analytical methods in environmental analysis - ICP-MS technique ; Wykorzystanie substancji saponinowych w ochronie środowiska i zdrowia zwierząt gospodarskich ; Zmiana liczebności szrotów kasztanowcowiaczka (Cameraria ohridella Deschka & Dimic) w wybranych rejonach Lublina. II. BIOTECHNOLOGIA: Metabolic Engineering of Non-conventional Yeasts for Construction of Robust Producers of Fuels and Chemicals ; Advantages and limitations of molecular-based methods used for in study of bacterial diversity in soils contaminated with PAH's ; Mezenchymalne komórki macierzyste oraz perspektywy ich zastosowania w terapii klinicznej wybranych schorzeń ; Skeletal Muscle Stem Cells as a tool in muscle regeneration ; Effect of ciprofloxacin on Bone Marrow Mesenchymal Stem Cells proliferation ; Betulina i jej pochodne - triterpeny pochodzenia naturalnego o różnorodnej aktywności farmakologicznej ; Zdolność buteiny i nowych pochodnych triazoli do "zmiatania" wolnych rodników ; Odpowiedź humoralna gąsienic Galleria mellonella na zakażenie drożdżami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100142 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-41224 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-68498 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6.- 61-Czyt (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.12-61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej