Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(16)
Forma i typ
Książki
(14)
Publikacje naukowe
(3)
Czasopisma
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(17)
tylko na miejscu
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(1)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(2)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(14)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(1)
Autor
Woźniak Michał Gabriel (1949- )
(2)
Ankiel-Homa Magdalena
(1)
Bartosz Grzegorz (1950- )
(1)
Capelli Cristina
(1)
Cyrek Piotr
(1)
Dahlke Rüdiger (1951- )
(1)
Grzybek Maria (1952- )
(1)
Krupa Jan (1955- )
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Lewicki Piotr Paweł (1937- )
(1)
Makarski Sylwester (1942- )
(1)
Miklaszewski Stanisław (1947- )
(1)
Mikuła Bogusz (1966- )
(1)
Piekarska Janina
(1)
Pisula Andrzej
(1)
Prończuk Andrzej
(1)
Puchalski Czesław
(1)
Skorkowska-Zieleniewska Jadwiga
(1)
Sojkin Bogdan
(1)
Szwacka-Mokrzycka Joanna
(1)
Vetters Simone
(1)
Zaczek Joanna
(1)
Łoś-Kuczera Maria
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(16)
Język
polski
(16)
Temat
Żywność
(12)
Bezrobocie
(3)
Innowacje
(3)
Odżywianie
(3)
Przedsiębiorstwo
(3)
Społeczna odpowiedzialność biznesu (CSR)
(3)
Żywność ekologiczna
(3)
Budżety rodzinne
(2)
Drożdże
(2)
Gaz ziemny
(2)
Jakość produktu
(2)
Kapitał społeczny
(2)
Konsumenci (ekonomia)
(2)
Mieszkania
(2)
Mleko
(2)
Nierówności społeczne
(2)
Odnawialne źródła energii
(2)
Polityka gospodarcza
(2)
Polityka innowacyjna
(2)
Pomidory
(2)
Przedsiębiorstwa małe i średnie (MŚP)
(2)
Rolnictwo
(2)
Rolnictwo ekologiczne
(2)
Rozwój regionalny
(2)
Spożycie
(2)
Transfer technologii
(2)
Wsie
(2)
Współpraca gospodarcza
(2)
Wzrost gospodarczy
(2)
Zarządzanie ryzykiem
(2)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(2)
Agrobiznes
(1)
Agroturystyka
(1)
Alokacja
(1)
Amoniak
(1)
Audyt wewnętrzny
(1)
Banki
(1)
Banki spółdzielcze
(1)
Barwniki spożywcze
(1)
Bezpieczeństwo energetyczne państwa
(1)
Biogaz
(1)
Biomasa
(1)
Biotechnologia
(1)
Budżety gminne
(1)
Burak cukrowy
(1)
Bydło
(1)
Bóbr europejski
(1)
Cebula
(1)
Chemia analityczna
(1)
Choroby ludzi
(1)
Deficyt budżetowy
(1)
Deklaracja bolońska (1999)
(1)
Dietetyka
(1)
Dochody indywidualne
(1)
Dostęp do oświaty
(1)
Efektywność ekonomiczna
(1)
Ekorozwój
(1)
Ekspedytorzy sprzedaży wysyłkowej
(1)
Eksperyment
(1)
Ekstrakcja
(1)
Elita ekonomiczna
(1)
Emerytura
(1)
Europejska Agencja Obrony
(1)
Euroregiony
(1)
Firma (nazwa)
(1)
Fundusze strukturalne UE
(1)
Fuzja przedsiębiorstw
(1)
Gazownictwo
(1)
Geologia inżynierska
(1)
Gleba
(1)
Globalizacja
(1)
Gospodarka
(1)
Gospodarka elektroniczna
(1)
Gospodarka oparta na wiedzy
(1)
Gospodarka wodna
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Grusza
(1)
HACCP
(1)
Handel
(1)
Handel elektroniczny
(1)
Holdingi
(1)
Hotelarstwo
(1)
Informatyka
(1)
Instytucjonalizm
(1)
Integracja europejska
(1)
Inwestycje zagraniczne
(1)
Jabłka
(1)
Jakość życia
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kamieniarstwo
(1)
Klastry (ekonomia)
(1)
Komunikacja
(1)
Komunikacja społeczna
(1)
Komórki macierzyste
(1)
Koncentraty spożywcze
(1)
Konflikt społeczny
(1)
Konkurencja
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Kredyt rolny
(1)
Krowa
(1)
Temat: dzieło
Tygodnik Sanocki
(1)
Temat: czas
1989-
(4)
2001-0
(4)
2001-
(2)
1801-
(1)
1901-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Województwo podkarpackie (1999- )
(2)
Droga św. Jakuba
(1)
Euroregion Karpaty
(1)
Jarosław (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
San (dolina)
(1)
San (dorzecze)
(1)
Strzegom (woj. dolnośląskie ; okręg)
(1)
Warszawa
(1)
Gatunek
Materiały konferencyjne
(2)
Opracowanie
(2)
Raport z badań
(2)
Audycje radiowe
(1)
Czasopisma regionalne i lokalne polskie
(1)
Poradnik
(1)
Tablice i wzory
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Nauka i badania
(2)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
16 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Warszawie Rozprawy Naukowe ; t. 32)
Bibliogr. Streszcz i tyt. także ang., ros.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-35494 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-58824 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Akademii Rolniczej w Warszawie Rozprawy Naukowe ; 73)
Streszcz. ang., ros.
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-44620 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [195]-201.
KOMERCJALIZACJA PRODUKTU JAKO PROCES RYNKOWY: Rozwój nowego produktu jako proces innowacyjny ; Pojęcie i składowe komercjalizacji produktu jako procesu rynkowego ; Kluczowe elementy procesu komercjalizacji produktów żywnościowych ; UWARUNKOWANIA KOMERCJALIZACJI PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH W PRZEDSIĘBIORSTWIE: Przesłanki komercjalizacji żywności ; Konsument jako czynnik warunkujący proces komercjalizacji produktów żywnościowych ; Prawne i technologiczne determinanty komercjalizacji produktu żywnościowego ; KOMERCJALIZACJA INNOWACJI PRODUKTOWYCH W PRZEDSIĘBIORSTWACH NA POLSKIM RYNKU PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH: Przesłanki i metodyka procesu badawczego w przedsiębiorstwach na polskim rynku żywnościowym ; Proces rozwoju innowacji produktowych w przedsiębiorstwach na polskim rynku żywnościowym ; Proces komercjalizacji produktów w badanych przedsiębiorstwach ; KONSUMENT JAKO DETERMINANTA PROCESU KOMERCJALIZACJI PRODUKTU ŻYWNOŚCIOWEGO: Przesłanki i metodyka badań zachowań konsumentów na rynku produktów żywnościowych ; Determinanty procesu postrzegania przez konsumentów innowacji produktowych na rynku żywności ; Wyznaczniki procesu akceptacji innowacji na rynku produktów żywnościowych ; MODELOWANIE PROCESU KOMERCJALIZACJI PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH W POLSCE: ; Modele rozwoju nowego produktu żywnościowego - spojrzenie branżowe ; Komercjalizacja nowych produktów żywnościowych w świetle badań polskiego rynku (wybrane branże) ; Komercjalizacja nowych produktów żywnościowych a proces akceptacji konsumenta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-97779 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Wpływ zawartości barwników hemowych w mięśniach na barwę mięsa wieprzowego / Andrzej Pisula. - Warszawa : Akademia Rolnicza, 1974. - 74 s., [1] k. tabl. złoż. : rys., tab., wykr. ; 24 cm.
(Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Warszawie. Rozprawy Naukowe ; t. 42)
Bibliogr. Streszcz. i tyt. także ang., ros.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-35492 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Warszawie Rozprawy Naukowe ; t. 55)
Bibliogr. Streszcz. i tyt. także w ang., ros.
I. Wstęp II. Przegląd piśmiennictwa 1. Zasady pianowego suszenia produktów spożywczych 2. Przebieg suszenia spienionych produktów spożywczych 3. Mechanizm suszenia spienionych produktów
spożywczych III.Część doświadczalna 1. Dobór surowców 2. Spienianie koncentratu pomidorowego 3. Suszenie spienionego koncentratu pomidorowego 4. Oznaczanie wilgotności surowca i gotowego produktu 5. Fotomikrografia 6. Metody graficzne i matematyczne interpretacji
wyników 7. Metody statystyczne IV. Wyniki i ich omówienie 1. Przebieg suszenia koncentratu pomidorowego 2. Suszenie spienionego koncentratu pomidorowego V. Wnioski
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-41595 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dla głodnych wiedzy. Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy albo jak mógł smakować stek po kromaniońsku? Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka „Tygodnika Powszechnego”, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość. Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie. Ta książka to prawdziwie (r)ewolucyjne historie sztuki kulinarnej. Kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania. [Znak, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107258 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Das Geheimnis der Lebensenergie in unserer Nahrung" 2015.
Bibliografia na stronach 379-383.
Ta książka oferuje Ci jedyne w swoim rodzaju połączenie starożytnej wiedzy kultur Wschodu, w tym Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, z odkryciami współczesnej nauki. Dzięki niej Ty również poznasz sekrety energii znajdującej się w Twoim pokarmie. Do ich osiągnięcia pomocne będzie określenie własnej sytuacji termicznej, jak również głębsza znajomość poszczególnych produktów. Autor zaproponuje Ci różne diety, od ketogenicznej, przez antynowotworową po post. Poznasz pułapki genu starości, metody eliminowania stanów zapalnych i całą prawdę o glutenie. Autor proponuje również bezglutenowe zboża, konopie, kurkumę, imbir i camu camu. Poznasz siłę witaminy C, chlorofilu kwasów tłuszczowych omega-3. Dowiesz się, jak mogą Cię wspomóc nasiona chia, moringa, olej kokosowy, soja czy kakao. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowej żywności! [Wydaw. Vital, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang. Streszcz. ang., pol. przy pracach.
I. ROLNICTWO: Methods for Moisture Content, Electrical Properties and Thermal behaviour of Food Materials Investigation ; Physical Methods for Quality Evaluation of Selected Dairy Products ; The impast of daily Bains of body weight on results of groeth and slaughter performance traits of different breed gilts ; Pola magnetyczne jako czynnik poprawiający jakość materiału siewnego roślin ; Zastosowanie metody spektroskopii podczerwieni do badania wpłyu pół magnetycznych stałych i wolnozmiennych na jakość wybranych odmian pomidorów szklarniowych ; Application of new technology of Raman microscopes in plant tissue chemometry ; Laser Ablation Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (LA-ICP-MS) as a fast and non-destructive micro-chemical analysis method of solid samples ; Ocena wybranych własciwości fizykochemicznych produktów przetwarzania nasion oleistych poddanych obróbce wstępnej ; Metody badania energochłonności procesu rozdrabniania surowca roślinnego ; Ocena zewnętrznej jakości korzeni buraków cukrowych z uwzględnieniem zróżnicowanego wykorzystania plonu ; Nowe tendencje w badaniach fizyko-chemicznego oczyszczania gleb z substancji ropopodobnych ; of the Photochem® system un agricultural investigations ; Immunochemical methods in pesticidesĺ content analysis of food products ; Wyznaczenie cech mechanicznych wybranych odmian cebuli (Allium cepa l.) w zakresie zmian obciążenia ; Serradella and faba bean catch crops as a kind of organic manuring in sweet corn cultivation ; Alcohol-selective amperometric biosensors based on natural and mutated alcohol oxidases ; Konstruowanie laboratoryjnych modeli bioreaktorów do detoksykacji formaldehydu ze środowiska ; The influence of hand thinning of pear flowers on yield and pear quality ; The changes of commercial value of the belly with ribs ; Medicago truncatula - roślina modelowa w badaniach metabolomu roślin bobowatych (Fabaceae) ; Niekonwencjonalne techniki utrwalania soków i moszczów ; Przydatność mleka owczego do produkcji napojów fermentowanych ; Zagadnienia zdrowotne i analityczne antyoksydantów roślinnych ; Wpływ funkcjonowania nasion roślin leczniczych z rodziny Apiaceae na ich wartość siewną ; Mikotoksyny w żywności ; Występowanie mikotoksyn w wybranych produktach przemysłu owocowego ; Drożdże niekonwencjonalne jako potencjalni producenci etanolu paliwowego z lignocelulozowych odpadów rolniczych ; Perspektywa zwiększenia wykorzystania biogazu w gospodarstwach rolniczych w Polsce na przykładzie Niemiec i Holandii ; Modern analytical methods in environmental analysis - ICP-MS technique ; Wykorzystanie substancji saponinowych w ochronie środowiska i zdrowia zwierząt gospodarskich ; Zmiana liczebności szrotów kasztanowcowiaczka (Cameraria ohridella Deschka & Dimic) w wybranych rejonach Lublina. II. BIOTECHNOLOGIA: Metabolic Engineering of Non-conventional Yeasts for Construction of Robust Producers of Fuels and Chemicals ; Advantages and limitations of molecular-based methods used for in study of bacterial diversity in soils contaminated with PAH's ; Mezenchymalne komórki macierzyste oraz perspektywy ich zastosowania w terapii klinicznej wybranych schorzeń ; Skeletal Muscle Stem Cells as a tool in muscle regeneration ; Effect of ciprofloxacin on Bone Marrow Mesenchymal Stem Cells proliferation ; Betulina i jej pochodne - triterpeny pochodzenia naturalnego o różnorodnej aktywności farmakologicznej ; Zdolność buteiny i nowych pochodnych triazoli do "zmiatania" wolnych rodników ; Odpowiedź humoralna gąsienic Galleria mellonella na zakażenie drożdżami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100142 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Paradygmaty rozwoju konsumpcji żywności w Polsce / Joanna Szwacka-Mokrzycka. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2018. - 197 stron : ilustracje, wykresy ; 25 cm.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 161-172.
Publikacja została dofinansowana przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego
R. I. PARADYGMATY ROZWOJU GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ W POLSCE: 1. Ujęcie paradygmatu w gospodarce żywnościowej ; 2. Sektor gospodarki żywnościowej w poszukiwaniu paradygmatów rozwoju ; 3. Rozwój gospodarczy Polski po przystąpieniu do UE ; R. II. MIEJSCE KONSUMPCJI W ŁAŃCUCHU ŻYWNOŚCIOWYM: 1. Interdyscyplinarne ujęcie konsumpcji ; 2. Współczesne kierunki rozwoju konsumpcji: Trendy i megatrendy konsumpcyjne ; Zrównoważona konsumpcja a kompetencje konsumenckie ; Modele rozwoju konsumpcji żywności w Polsce ; R. III. NEOKLASYCZNE UJĘCIE KONSUMPCJI ŻYWNOŚCI: 1. Istota i główne nurty ekonomii klasycznej ; 2. Miejsce konsumpcji w ekonomii neoklasycznej ; 3. Prekursorskie badania empiryczne konsumpcji żywności ; R. IV. TEORIA ZACHOWAŃ KONSUMENCKICH W NURCIE EKONOMII BEHAWIORALNEJ: 1. Istota ekonomii behawioralnej ; 2. Uwarunkowania zachowań konsumentów na rynku żywności ; 3. Czynniki wyboru produktów żywnościowych ; 4. Innowacyjne zachowania konsumentów ; 5. Zachowania konsumenckie a działania segmentacyjne ; R. V. MIEJSCE KONSUMPCJI W HANDLU: 1. Przegląd teorii handlu międzynarodowego ; 2. Kierunki rozwoju handlu detalicznego w Polsce ; 3. Dostosowania przedsiębiorstw handlowych do zmian wzorców zakupowych konsumentów ; R. VI. KONKURENCYJNOŚĆ GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ A PROCES ZASPOKAJANIA POTRZEB KONSUMENCKICH: 1. Modele konkurencji - dorobek teoretyczny ; 2. Istota konkurencyjności - kontekst gospodarki żywnościowej ; 3. Konkurencyjność przemysłu spożywczego w Polsce na tle UE: Kierunki przeobrażeń w polskim przemyśle spożywczym ; Czynniki konkurencyjności ; Kierunki i skala podejmowanych działań innowacyjnych na rynku żywności ; Pozycja przemysłu spożywczego ; 4. Zmiany wzorców zachowań konsumentów a przeobrażenia w przemyśle spożywczym ; R. VII. MODELE KONSUMPCJI ŻYWNOŚCI W POLSCE ORAZ KIERUNKI ICH ROZWOJU: 1. Metodyka badań konsumpcji: Metodyka badań ekonometrycznych ; Metodyka badań jednoźródłowych - Target Group Index (TGI) ; 2. Ekonomiczno-społeczny wymiar badań konsumpcji żywności: Zakres badań ; Hierarchia potrzeb żywnościowych w polskich gospodarstwach domowych w latach 2003-2015 - wyniki badań ekonometrycznych ; Kierunki zmian potrzeb żywnościowych polskich gospodarstw domowych w latach 2003-2015 ; 3. Marketingowy wymiar badań konsumpcji żywności: Wyniki badań segmentacyjnych ; Propozycje strategii marketingowych dla przedsiębiorstw przemysłu spożywczego ; Marka żywnościowa - wyniki badań ; 4. Wykorzystanie regresji panelowej w modelowaniu konsumpcji: Istota i metodyka badań panelowych ; Modele panelowe - wyniki badań.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-107896 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 189-195.
Streszczenie angielskie.
I. METODYKA BADAŃ: 1. Cele i zakres tematyczny badań ; 2. Materiały źródłowe i metody badawcze. II. SPECYFIKA JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH: 1. Istota jakości artykułów żywnościowych ; 2. Warunki prawne determinujące jakość obrotu rynkowego artykułami żywnościowymi ; 3. Znaczenie procesu produkcji i obrotu w kształtowaniu jakości artykułów żywnościowych. III. WPŁYW JAKOŚCI HANDLOWEJ NA DECYZJE ZAKUPOWE NABYWCÓW ŻYWNOŚCI: 1. Ocena jakości oferty wybranych typów placówek handlowych ; 2. Determinanty wyboru produktów żywnościowych ; 3. Realizacja reklamacji jako proces budowania lojalności klientów. IV. ZAOPATRZENIE W ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNĄ KONSUMENTÓW WOJEWÓDZTWA PODKARPACKIEGO: 1. Znaczenie i rodzaj nabywanych ekologicznych artykułów żywnościowych ; 2. Determinanty zakupu żywności ekologicznej ; 3. Postawa konsumentów przy zakupie produktów ekologicznych i ocena cech artykułów eko pochodzących z Podkarpacia ; 4. Stan rolnictwa ekologicznego w woj. podkarpackim i sugestie konsumentów dotyczące rozwoju żywności produktów Eko. V. ROLA ZAOPATRZENIA HURTOWEGO W KSZTAŁTOWANIU JAKOŚCI ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH: 1. Postrzeganie pośredników hurtowych w procesie zaopatrzenia na przykładzie PCH Agrohurt S.A. ; 2. Wpływ źródeł zaopatrzenia na poziom jakości ; 3. Znaczenie jakości w wyborze i współpracy badanych firm z dostawcami ; 4. Oddziaływanie technicznych warunków zaopatrzenia na jakość towarów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-10120 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dot. m.in. Rzeszowszczyzny.
Bibliogr. przy ref.
Tekst częśc. słow.
Cz. I. WPROWADZENIE DO PROBLEMATYKI EFEKTYWNOŚCI PRODUKCJI ROLNICZEJ: 1.1. Niektóre problemy funkcjonowania i rozwoju rolnictwa w aspekcie jego restrukturyzacji, 1.2. Ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania produkcji rolniczej w południowo-wschodniej Polsce, 1.3. Uniwersalistyczne kryteria klasyfikacji gospodarstw rolniczych podstawowym czynnikiem energotechnologicznej oceny efektywności transformacji systemu gospodarki żywnościowej, 1.4. Czynniki determinujące rozwój rolnictwa w warunkach podmiejskich, 1.5. Aktuálne problémy transformácie agrárneho trhu v Slovenskej Republike, 1.6. Do Zespołu Energotechnologicznego PAN, 1.7. Rolnictwo województwa krośnieńskiego w okresach swych przeobrażeń ; Cz. II. EKONOMICZNE UWARUNKOWANIA PRODUKCJI ROLNICZEJ: 2.1. Stan i perspektywy chowu i hodowli bydła mlecznego oraz produkcji mleka w Polsce, 2.2. Wstępne wyniki chowu jednostronnie mięsnych ras bydła w Polsce, 2.3. Przetwórstwo mleka w gospodarstwach rolniczych w Belgii, stan obecny i perspektywy, 2.4. Energotechnologiczna efektywność restrukturyzacji systemu skupu mleka w warunkach wysokiego rozdrobnienia gospodarstw na terenach podgórskich, 2.5. Ekonomiczne uwarunkowania przetwórstwa mleka w regionie Polski południowo-wschodniej, 2.6. Czynniki determinujące poziom i organizację produkcji rolniczej w warunkach Polski południowo-wschodniej, 2.7. Czynniki determinujące poziom i organizację skupu mleka na przykładzie rejonu surowcowego Spółdzielni Mleczarskiej w Gorlicach, 2.8. Związek przemysłu mleczarskiego z rolniczą bazą surowcową w województwie przemyskim, 2.9. Tendencje w skupie mleka w rejonie działania Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Lubaczowie w latach 1991-1994, 2.10. Organizacja skupu mleka w spółdzielniach Polski południowo-wschodniej, 2.11. Produkcja żywca wołowego w gospodarstwach indywidualnych województwa krośnieńskiego, 2.12. Tendencje zmian w skupie żywca wołowego w Zakładach Mięsnych "RESMIĘS" S.A. w Rzeszowie w latach 1992-1995 ; Cz. III. EKONOMICZNE I ORGANIZACYJNE UWARUNKOWANIA PRZEDSIĘBIORCZOŚCI NA OBSZARACH WIEJSKICH: 3.1. Spółdzielczość jako forma przedsiębiorczości stymulującej rozwój wsi i rolnictwa, 3.2. Gospodarka piętrowa elementem przeobrażeń rolnictwa karpackiego w dobie transformacji gospodarczej kraju, 3.3. Rola Euroregionu Karpaty we wspieraniu rozwoju gospodarki żywnościowej, 3.4. Charakterystyka osób prowadzących rodzinne gospodarstwa rolne w gminie Tymbark, 3.5. Rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich (na przykładzie gminy Tyczyn) ; Cz. IV. EKONOMICZNE I ORGANIZACYJNE UWARUNKOWANIA PRZETWÓRSTWA ROLNO-SPOŻYWCZEGO: 4.1 Urynkowienie gospodarki stymulantem rozwoju przetwórstwa surowców rolnych w gospodarstwach chłopskich, 4.2. Popyt na produkty spożywcze z przetwórczości w małej skali w opinii konsumentów, 4.3. Revitalizácia manažmentov podnikateľských subjektov v poľnohospodársko-potravinárskom komplexe, 4.4. Pozycja rynkowa zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego małej skali, 4.5. Charakterystyka przydatności do przetwórstwa dziesięciu odmian jabłek ; Cz. V. PROBLEMATYKA ORGANIZACJI OBSŁUGI PRODUKCJI ROLNICZEJ: 5.1. Przyczyny bezrobocia w opinii bezrobotnych (na przykładzie gminy i miasta Dukla), 5.2. Sposoby ograniczania bezrobocia w opinii bezrobotnych (na przykładzie gminy i miasta Dukla), 5.3. Finansowanie zadań w zakresie postępu biologicznego w produkcji zwierzęcej na przykładzie Okręgowej Stacji Hodowli Zwierząt w Krasnem w latach 1993-1995, 5.4. Sprzedaż bezpośrednia produktów rolniczych w Austrii, 5.5. Slovenské poľnohospodárstvo v marginálnych podmienkach, 5.6. Polityka regionalna Unii Europejskiej i jej wpływ na rozwój rolnictwa, 5.7. Dostosowanie działalności gminnych spółdzielni do warunków rynkowych w rejonach podgórskich (na przykładzie Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w Komańczy), 5.8. Ekonomiczne uwarunkowania produkcji mleczarskiej w Południowo-Wschodniej Polsce, 5.9. Programy bezzwrotnej pomocy zagranicznej dla rolnictwa polskiego w ramach PHARE, 5.10. Wykorzystanie bezzwrotnej zagranicznej pomocy technicznej dla wsi i rolnictwa w ramach programu PHARE, 5.11. Analiza dynamiki poziomu i struktury budżetów gmin w latach 1991-1995 z punktu widzenia samodzielności gospodarowania samorządów terytorialnych, 5.12. Wpływ polityki kredytowej w latach 1985-1991 na rozwój indywidualnych gospodarstw rolnych - na przykładzie klientów Banku Spółdzielczego w Wielopolu Skrzyńskim, 5.13. Rzeszowski Bank Regionalny - nadzieje i obawy spóldzielczości bankowej, 5.14. Perspektywy rozwoju eksportu produktów rolno-spożywczych z terenu Polski południowo-wschodniej, 5.15. Informacja rynkowa jako uwarunkowanie rozwoju agrobiznesu, 5.16. Wykorzystanie instrumentów marketingowych w kształtowaniu polityki rynkowej spółdzielni mleczarskich z terenu Polski południowo-wschodniej ; Eugeniusz Machowski 1934-1996 ; Zespół Szkół Rolniczych w Trzcinicy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99107 (1 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Dot. m.in. inwestycji zagranicznych (s. 309-316) i innowacyjności przedsiębiorstw (s. 369-377) w woj. podkarpackim oraz gminy Hyżne (s. 287-293).
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang., ros., słow., ukr.
Streszcz. ang., pol. przy pracach, ukr. przy niektórych pracach .
Michał Gabriel Woźniak: Fundamentalne kwestie spójności społeczno-ekonomicznej w ujęciu holistycznym. Teoria i praktyka; Kazimierz Fiedorowicz: Dylemat: rozwój szybszy czy bardziej równomierny; Mirosław Gorczyca: Scenariusz zmniejszania dystansu mieszkaniowego Polski w stosunku do krajów Unii Europejskiej; Kazimierz Krupa: Risk Management and Leveraging Risk Management (Global Aspect of New Economy); Magdalena Cyrek, Piotr Cyrek: Wykształcenie jako czynnik różnicujący aktywność zawodową ludności w gospodarce opartej na wiedzy; Valentina Kiselyova: Wykorzystanie metod matematycznych dla ilościowego opracowania rezultatów eksperymentów w badaniach pedagogicznych studentów; Bartosz Michalski: Konsekwencje procesu bolońskiego dla rozwoju gospodarczego i międzynarodowej konkurencyjności gospodarki; Ivan Rekun: Kommunikativnye processy v virtual'nom giperprostranstve; Jacek Barburski: Mierniki oceny efektywności ekonomicznej w oparciu o nieparametryczną funkcję produkcji; Irina I. Kolesnikova: Business Value Management Problems; Viktoriâ Kolomiec': Naprâmi rozvitku konkurentospromožnosti personalu pidpriemstva; Eva Rievajová, Eva Pongráczová: Trendy vývoja na slovenskom trhu práce a výzvy pre 21. storočie; Łukasz Jabłoński: Teorie rozwoju gospodarczego a konwergencja ekonomiczna; Paweł Ulman: Nierówności ekonomiczne w Polsce w 2005 roku. Ujęcie obiektywne i subiektywne; Katarzyna Włodarczyk-Śpiewak: Dysproporcje społeczne w świetle wydatków na żywność w Polsce; Katarzyna Alicja Kuć-Czajkowska: Nierówności społeczne w przestrzeni Warszawy; Darina Wolfová, Michaela Pechová: Demografické a migračné procesy v SR; Vasyl Zinko, Oleh Ohirko: Ričnij dohid na osobu (per capita) i hristiâns'kij lad; Mirosław Zajdel: Wybrane problemy bezrobocia w województwie łódzkim; Beata Jasińska: Problemy współzależności pomiędzy nierównościami społecznymi a wzrostem gospodarczym; Waldemar Kalita: Współpraca gospodarcza z zagranicą jako czynnik zwiększania spójności gospodarki światowej; Valentina Mihajlovna Šapoval, Vladimir Pavlovič Valikov: Osobennosti stanovleniâ social'noj otvetstvennosti biiznesa v Ukraine; Waldemar Tyc: Mechanizm społeczno-ekonomicznej transformacji rodziny; Bogusław Kotarba: Wpływ konfliktów w samorządzie gminnym na zachowanie spójności społeczno-ekonomicznej gminy; Magdalena Stawicka: Rola bezpośrednich inwestycji zagranicznych w zmniejszaniu dysproporcji rozwojowych nowych krajów członkowskich Unii Europejskiej; Katarzyna Puchalska: Regionalne uwarunkowania napływu bezpośrednich inwestycji zagranicznych; Urszula Banaszczak-Soroka: Zintegrowany rynek kapitałowy miejscem alokacji oszczędności inwestorów indywidualnych; Teresa Bal-Woźniak: Innowacyjność w realizowaniu spójności społeczno-ekonomicznej. Bariery. Warunki. Perspektywy; Dariusz Firszt: Transfer technologii jako narzędzie realizacji celów Strategii Lizbońskiej w Polsce; Colin F. Hales: Information and Communication Technologies for Sustainable Development; Anžela Merzlâk: Innovacionnyj potencial Ukrainy v usloviâh demokratičeskogo stilâ upravleniâ; Beata Onak-Szczepanik: Innowacyjność małych i średnich przedsiębiorstw w województwie podkarpackim. Wybrane aspekty; Olga Pokatajewa: Rola państwa w instytucjonalnej transformacji relacji ekonomicznych; Jarosław Poteraj: Systemy emerytalne w Europie - Łotwa; Paweł Frączek: Uwarunkowania liberalizacji rynku gazu ziemnego w krajach UE; Urij V. Makogon: Nekotorye aspekty razvitiâ transgraničnogo sotrudničestva na vostočnyh granicah Ukrainy; Igor Źurba: Evroregion, âk najvisij organizacijnij i funkcional'nij riven' transkordonnogo spivrobitnictva.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95349/z.13 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy ref.
Streszcz. ang. przy ref.
CZĘŚĆ 1. PROBLEMATYKA OCHRONY ŚRODOWISKA W ASPEKCIE ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU: Wybrane zagadnienia Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Rakowie w zlewni San ; Stan infrastruktury wodociągowej w wybranych miastach Doliny Sanu ; Sekwencyjne reaktory porcjowe w oczyszczaniu ścieków ; Zjawiska osuwiskowe na obszarze Pogórza Dynowskiego ľ metodyka badań laboratoryjnych niezbędnych do sporządzania dokumentacji obszarów osuwiskowych ; Geotechnika i geologia inżynierska w świetle uwarunkowań norm UE Eurokos 7 ; Wybrane możliwości wykorzystania odnawialnych źródeł energii w województwie podkarpackim. CZĘŚĆ 2. WALORY PRZYRODNICZE I KULTUROWE W KRAJOBRAZIE POGÓRZA DYNOWSKIEGO: Droga św. Jakuba Via Regia na Pogórzu Dynowskim w sieci europejskich szlaków kulturowych ; Kamienie młyńskie i wiatraki ľ znikające symbole Pogórza Dynowskiego ; Rolnictwo ekologiczne czynnikiem zwiększenia ofert turystycznej w województwie podkarpackim ; Lokalne i tradycyjne produkty żywnościowe szansą zwiększenia atrakcyjności terenów wiejskich ; Dolina Sanu jako środowisko występowania bobra europejskiego (castor fiber) ľ bóbr i człowiek ľnie zawsze łatwe współistnienie. CZĘŚĆ 3. DZIAŁANIA MARKETINGOWE I INNOWACYJNE W KREOWANIU PRODUKTU TURYSTYCZNEGO: Uwarunkowania kreacji lokalnych produktów turystycznych na Pogórzu Dynowskim ; Innowacyjność elementem konkurencyjności w turystyce na Pogórzu Dynowskim ; Dostępność turystyczna obiektów sakralnych na Pogórzu Dynowski ; Współczesne trendy w rozwoju usług na przykładzie obiektów noclegowych Podkarpacia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-8702 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-8703 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Nauka i gospodarka ; t. 1)
Materiały z konf. "Nauka i gospodarka", 8-9 listopada 2010 r., Kraków.
Bibliogr. przy ref.
DZIAŁALNOŚĆ INNOWACYJNA W GOSPODARCE: 1. Ocena innowacyjności przedsiębiorstw w województwie lubelskim / Małgorzata Dolińska; 2. Audyt technologiczny jako narzędzie budowy przewagi innowacyjnej przedsiębiorstwa - studium przypadku Labortest Sp. z o.o. / Zofia Gródek-Szostak, Danuta Kajrunajtys; 3. Działalność innowacyjna polskich przedsiębiorstw przemysłowych / Paweł Mielcarek; 4. Pozyskiwanie innowacji w przedsiębiorstwie / Barbara Sieniewska, Karolina Zioło; 5. Innowacje procesowe w branży tworzyw sztucznych / Jolanta Stanienda; 6. Stymulowanie innowacji w projektach inwestycyjnych współfinansowanych ze środków dotacji unijnych / Teresa Szot-Gabryś; 7. Regionalny system innowacji - implikacje jego sprawnego funkcjonowania dla rozwoju i wzmacniania konkurencyjności gospodarki / Elżbieta Sztorc; 8. Stymulowanie działalności innowacyjnej przedsiębiorstw przez centra transferu technologii / Sylwia Wiśniewska. Z TEORII I PRAKTYKI ZARZĄDZANIA STRATEGICZNEGO: 1. Ekonomiczne przesłanki połączeń przedsiębiorstw / Ewa Jastrzębska; 2. Imperatyw etyczny jako strategiczny element w procesach zarządzania firmą / Mirosława Krzyścin; 3. Determinanty zdolności absorpcyjnej organizacji / Regina Lenart; 4. Implementacja założeń strategicznych w zarządzaniu placówką oświatową / Damian Ostrowski; 5. Rola rekomendacji w procesie kształtowania przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw budowlanych w Polsce / Janusz Signetzki; Kluczowe czynniki sukcesu przedsiębiorstw w sektorze kamienia naturalnego na przykładzie strzegomskich firm kamieniarskich / Monika Wilk-Lechniak; Czynniki wyboru strategii w polskich przedsiębiorstwach. ZARZĄDZANIE W ORGANIZACJACH W WARUNKACH KRYZYSU: 1. Zarządzanie ryzykiem na rynku węgla w Polsce - wybrane problemy / Krzysztof Ciszek; 2. Fuzje i przejęcia - szansa czy zagrożenie w dobie kryzysu / Karolina Kolasa-Koziarz; 3. Zarządzanie ryzykiem walutowym elementem funkcjonowania przedsiębiorstw w warunkach międzynarodowych / Ireneusz Miciuła; 4. Motywowanie pracowników branży energetycznej w czasie kryzysu / Magdalena Paleczny; 5. Zarządzanie kryzysowe w przedsiębiorstwie / Jolanta Walas-Trębacz. TEORETYCZNE I PRAKTYCZNE ASPEKTY ZARZĄDZANIA MARKETINGOWEGO: 1. Jakość produktu radiowego / Jan Beliczyński; 2. Współpraca z dostawcą jako jeden z kluczowych czynników konkurencyjności / Andrzej Fiodorow; 3. Komercjalizacja badań reputacji sprzedawców internetowych / Dariusz Grabara; 4. Wpływ wybranych czynników na poprawę jakości produktów i wzrost efektywności zarządzania przedsiębiorstwem / Anna Gręda; 5. Współpraca producenta i detalisty jako źródło budowania przewagi konkurencyjnej - ocena wybranych narzędzi producentów / Magdalena Kendik; 6. Zintegrowana ocena ekologiczna i rynkowa produktów na przykładzie zestawu mebli kuchennych / Tomasz Nitkiewicz; 7. Rozwój rynku żywności ekologicznej w Europie / Izabela Prządo; 8. Rola promocji gminy w jej funkcjonowaniu w subregionie / Wioletta Wereda, Adam Czarnota; 9. Marka Tauron Polska Energia elementem przewagi konkurencyjnej. ZAGADNIENIA ZARZĄDZANIA PUBLICZNEGO: 1. Społeczne uwarunkowania i rezultaty doskonalenia działalności na przykładzie przedsiębiorstwa o wysokiej efektywności ekonomicznej / Małgorzata Adamska-Chudzińska; 2. Deficyt budżetu państwa w warunkach polskich / Dariusz Baranowski; 3. Finansowanie rozwoju odnawialnych źródeł energii w Polsce / Katarzyna Cięciak; 4. Kapitał społeczny jako czynnik rozwoju regionalnego / Krzysztof Kocurek; 5. Koncepcja partnerstwa publiczno-prywatnego (PPP) / Anna Matuszewska; 6. Problematyka implementacji dyrektyw unijnych - prawo konsumenckie na gruncie przepisów wspólnotowych i krajowych / Sylwia Mauch; 7. Zamówienia publiczne w dziedzinie obrony w Unii Europejskiej / Katarzyna Podejko.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-96093 (1 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Dot. m.in. Euroregionu Karpackiego, Stalowej Woli (s. 182-188), Doliny Lotniczej (s. 101-103), "Tygodnika Sanockiego" (s. 377-388) i Wytwórni Ciast i Lodów Santos (s. 640-651).
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang., ros.
Spis treści równol. pol. i ang., częśc. ros. i ang.
Streszcz. ang. przy pracach.
GLOBALNE UWARUNKOWANIA NIERÓWNOŚCI SPOŁECZNYCH: Michał Gabriel Woźniak: Strategiczne i instytucjonalne wyzwania dla Polski w kontekście globalizacji i regionalizacji; Zofia Chyra-Rolicz: Polska spółdzielczość wobec problemów globalizacji (Tezy do dyskusji); Teresa Bal-Woźniak: Struktury koordynacji sprzyjające innowacyjności; Pavel Ivanovič Ponomarenko: Problemy innovacionnogo puti razvitiâ ekonomiki Ukrainy; Dariusz Firszt: Rozwój potencjału technologicznego polskiej gospodarki jako wyzwanie globalizacji; Władysława Jastrzębska, Dorota Bobrecka-Jamro, Renata Tobiasz-Salach: Innowacyjność małych i średnich przedsiębiorstw w procesie globalizacji i integracji europejskiej; Tadeusz Kowalewski: Szanse i zagrożenia kształcenia permanentnego w obliczu regionalizacji i globalizacji; Małgorzata Lęcznar: Koncepcja klastrów a podnoszenie konkurencyjności regionu Podkarpackiego w dobie globalizacji; Radosław Puchała: Jaki powinien być kształt sprzyjającej wzrostowi polityki gospodarczej w Polsce w obliczu globalizacji?; Iwona Szczepaniak: Wpływ procesów globalizacji i integracji z UE na sektor MSP (małych i średnich firm spożywczych); Arkadiusz Tuziak: Regionalny kontekst procesów globalizacyjnych; Valentina Mihajlovna Šapoval, Natapâ Petrovna Dubrova: Urovni social'noj otvetstvennosti predprinimatel'stva v kontekste globalizacionnyh processov. REGIONALNE CZYNNIKI WZROSTU GOSPODARCZEGO: Kazimierz Fiedorowicz, Jacek Fiedorowicz: Cechy przestrzeni a wzrost gospodarczy (na przykładzie wybranych cech i obszarów Polski); Anna Karwińska: Działania na rzecz zmniejszania nierówności szans rozwojowych społeczności lokalnych w Polsce; Sławomir Zawisza, Aleksandra Rudzka: Strategia zrównoważonego rozwoju gminy w świetle badań wybranych województw północnej Polski; Jacek Duda: Narodowy plan rozwoju jako podstawa wykorzystania pomocy strukturalnej w krajach Europy Środkowo-Wschodniej; Mariusz Nyk, Michał Ferdzyn: Czynniki sprzyjające rozwojowi województwa łódzkiego; Paweł Frączek: Ocena bezpieczeństwa dostaw gazu ziemnego do Polski; Witosław J. Jasiński: Elity gospodarcze w gminie Gręboszów jako elity wpływu na samorząd terytorialny. Raport z badań terenowych w gminie Gręboszów; Marina Nikolaeva Padeva: Prodovol'stvennyj rynok Ukrainy: problemy i perspektivy razvitiâ; Piotr Rosik: Kapitał publiczny w procesie regionalnej konwergencji w Hiszpanii; Marek Smoleń: Społeczne skutki procesów transformacji gospodarczej w wymiarze lokalnym; Janusz Strojny: Ewolucja bankowości w kontekście rozwoju gospodarczego Euroregionu Karpackiego; Paweł Szura: Praktyka "WPR" a sytuacja rolnictwa jako główna determinanta stanu obszarów wiejskich w realiach Polski; Anetta Waśniewska: Województwo warmińsko-mazurskie na tle regionów sąsiadujących - wybrane zagadnienia. SPOŁECZNY WYMIAR NIERÓWNOŚCI: Tadeusz Janusz, Daniel Stos: Sytuacja sektora badań naukowych w Polsce; Tamara Tkacz: Człowiek i społeczeństwo w rozwoju oświaty; Jacek Woźniak: Kryteria oceny jakości kształcenia w szkole wyższej (na przykładzie ekonomii i zarządzania) jako czynnik wzmacniający nierówności społeczne; Anna Cywirenko: Prawo konstytucyjne wyborców i jego zabezpieczenie na Ukrainie; Wojciech Furman: Formy komunikowania się samorządu z ludnością (na przykładzie czasopisma samorządowego); Marie Gabryšová: Rola wykładowcy w kształtowaniu postaw prospołecznych; Marie Gabryšová, Halina Starzyczná: Metody zarządzania relacjami z klientem w świetle odpowiedzialności społecznej; Iwona Kowalska: Nierówności społeczne w kontekście systemu finansowania pomocy materialnej dla uczniów; Małgorzata Lechwar: Instytucje sektora publicznego a problem nierówności; Renata Marks-Bielska: Kapitał ludzki a kwestie ubóstwa w środowiskach popegeerowskich; Maria Miczyńska-Kowalska: Wirtualizacja konsumpcji w polskiej gospodarce rynkowej na progu XXI wieku; Zinovij Aleksandrovič Naduk: Vliânie kačestva medicinskoj pomosi na formirovanie rynka medicinskih uslug v Ukraine; Anna Nowak: Bariery dostępu do edukacji ludności wiejskiej a reforma edukacji; Tadeusz Pliszka: Wybrane aspekty nierówności społecznych wiedzy i postępu technicznego; Bogusław Ślusarczyk: Bezrobocie w Polsce i UE - najważniejszy element polityki zatrudnienia; Anatolij Tkacz: Nowy etap rozwoju instytucjonalnego w gospodarce transformacyjnej; Bożena Tuziak: Kapitał społeczny lokalnych wspólnot samorządowych; Katarzyna Włodarczyk-Śpiewak: Aspekty jakości życia a poziom satysfakcji życiowej Polaków; Ewa Wójcik, Anna Matras-Bolibok: Zmiany w strukturze zatrudnienia w przemyśle na tle pozostałych sekcji gospodarki narodowej. PODMIOTY GOSPODARCZE DETERMINUJĄCE PODZIAŁ DOCHODÓW: Andrzej Piotr Wiatrak: Wspomaganie rozwoju małych przedsiębiorstw w skali lokalnej; Zofia Wyszkowska: Kapitał finansowy w przedsiębiorstwach; Olga Leonidovna Fanina: Osobennosti trudovyh otnošenij na malom predpriâtii; Mirosław Gorczyca: Wydatki mieszkaniowe, zaległości w opłatach oraz dodatki mieszkaniowe gospodarstw domowych; Colin F. Hales, Andrzej Kamiński: Internet jako narzędzie badań marketingowych; Irina I. Kolesnikova: Development of Enterprise's Business Value in Belarus Region; Beata Onak-Szczepanik: Miejsce i rola sektora małych i średnich przedsiębiorstw w gospodarce Polski; Wojciech Pawnik: Podmiotowość w organizacji - fakt społeczny, czy postmodernistyczny postulat?; Marek Smoleń: Duży sukces firmy z małej miejscowości; Alina Szewc-Rogalska: Grupy kapitałowe w gospodarce polskiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95349/z.9 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej