Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(8)
Forma i typ
Książki
(8)
Dostępność
dostępne
(8)
Placówka
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(8)
Autor
Dżugan Małgorzata
(4)
Pasternakiewicz Anna Małgorzata
(4)
Droba Maria (1948- )
(3)
Kisała Joanna
(2)
Balawejder Maciej
(1)
Droba Bogusław
(1)
Granops Marian (1938- )
(1)
Kaleta Jadwiga (nauki techniczne)
(1)
Straż Grzegorz
(1)
Żelechowska Kamila
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(7)
1990 - 1999
(1)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Temat
Chemia
(3)
Mechanika gruntów
(1)
Nanotechnologia
(1)
Oczyszczalnia ścieków
(1)
Odnowa wody
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Uzdatnianie wody
(1)
Woda
(1)
Ćwiczenia laboratoryjne dla szkół wyższych
(1)
Ścieki
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Ćwiczenia laboratoryjne dla szkół wyższych
(7)
Materiały pomocnicze dla szkół wyższych
(1)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 79.
Węglowodory ; Alkohole i fenyle ; Aldehydy i ketony ; Kwasy karboksylowe, estry ; Tłuszcze, mydła ; Ograniczone związki azotu I - aminy i amidy ; Ograniczone związki azotu II - aminokwasy i białka ; Cukry ; Polimery ; Wyznaczenie stałych fizykochemicznych związków ograniczonych ; Identyfikacja nieznanego związku ograniczonego ; Podstawowe techniki rozdzielania i oczyszczania związków ograniczonych ; Synteza kwasu acetylosalicylowego ; Podstawowe czynności laboratoryjne oraz szkło stosowane w pracowni chemii ograniczonej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-99141/cz.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-97680 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 87.
Zasady pracy w laboratorium chemicznym ; Typy reakcji chemicznych związków nieorganicznych ; Podstawy obliczeń chemicznych ; Procesy utleniania-redukcji ; Analiza jakościowa wybranych kationów ; Analiza jakościowa wybranych anionów ; Analiza jakościowa soli nieorganicznych ; Kinetyka reakcji chemicznych ; Stężenia roztworów ; Badanie wybranych właściwości fizycznych roztworów ; Roztwory koloidalne. Zjawisko adsorpcji ; Równowagi kwasowo-zasadowe w roztworach wodnych. Potencjometryczny pomiar pH ; Analiza miareczkowa. Oznaczenie alkacymetryczne ; Analiza miareczkowa. Jodometryczne oznaczanie zawartości Cu2+ ; Związki kompleksowe. Kompleksometryczne oznaczanie twardości wody ; Reaktywność metali. Korozja elektrochemiczna ; Metody optyczne w analizie chemicznej. I. Kolorymetria ; Metody optyczne w analizie chemicznej. II. Polarymetria i refraktometria; Załącznik 1. Układ okresowy pierwiastków ; Załącznik 2. Masy atomowe według danych IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) ; Załącznik 3. Charakterystyka rozpuszczalności związków nieorganicznych w wodzie ; Załącznik 4. Gęstość (g/cm3) wybranych wodnych roztworów w temperaturze 20ŢC ; Załącznik 5. Stałe dysocjacji niektórych związków chemicznych ; Załącznik 6. Wartości iloczynów rozpuszczalności wybranych soli ; Załącznik 7. Wartości standardowych potencjałów układów redox (25ŢC) ; Załącznik 8. Przedrostki stosowane do tworzenia wielokrotności oraz podwielokrotności jednostek ; Załącznik 9. Sposoby wyrażania stężeń.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-99141/cz.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr., netogr. przy rozdz.
Współfinansowanie: Politechnika Gdańska. Wydział Fizyki Technicznej i Matematyki Stosowanej.
I. TLENEK GRAFENU I REDUKOWANY TLENEK GRAFENU: 1. Wstęp ; 2. Otrzymywanie redukowanego tlenku grafenu ; 3. Badanie właściwości tlenku grafenu i redukowanego tlenku grafenu ; II. NANOCZĄSTKI METALICZNE. OTRZYMYWANIE I WŁAŚCIWOŚCI: 1. Wstęp ; 2. Wybrane metody otrzymywania nanocząstek metalicznych ; 3. Wybrane właściwości koloidów złota i srebra ; 4. Synteza i badanie właściwości nanocząstek metalicznych ; III. OTRZYMYWANIE NANOKRZEMIONKI (SiO2) METODĄ ZOL-ŻEL: 1. Wstęp ; 2. Synteza krzemionki metodą zol-żel ; IV. KROPKI KWANTOWE. SYNTEZA I WŁAŚCIWOŚCI OPTYCZNE NANOKRYSZTAŁÓW PÓŁPRZEWODNIKOWYCH: 1. Wstęp ; 2. Synteza kropek kwantowych ; 3. Badanie właściwości otrzymanych kropek kwantowych ; V. FOTOKATALITYCZNE WŁAŚCIWOŚCI TiO2: 1. Wstęp ; 2. Fotokatalityczne usuwanie barwników z wody ; 3. Ogniwa barwnikowe ; VI. ZACHWYCAJĄCE NANOSTRUKTURY ZnO: 1. Wstęp ; 2. Otrzymywanie nanostruktur ZnO ; 3. Otrzymywanie mikrokwiatów ZnO metodą mikrofalową ; 4. Wpływ rozmiaru na właściwości optyczne nanocząstek ZnO ; 5. Bezpieczne opalanie się a nano-ZnO ; VII. OTRZYMYWANIE I WŁAŚCIWOŚCI NANOCZĄSTEK MAGNETYCZNYCH: 1. Wstęp ; 2. Metoda sucha – otrzymywanie maghemitu ; 3. Metoda mokra (w fazie wodnej) – otrzymywanie magnetytu ; 4. Metoda współstrącania w wysokiej temperaturze – otrzymywanie ferrytowych nanocząstek niklowo-cynkowych (Ni0,5Zn0,5Fe2O4) ; 5. Struktury rdzeń-powłoka z żelem krzemionkowym ; 6. Nanocząstki magnetyczne modyfikowane cyklodekstryną w oczyszczaniu ścieków ; 7. Ferrociecz ; VIII. NANORURKI WĘGLOWE: 1. Wstęp ; 2. Nanorurki węglowe w bioogniwach paliwowych ; 3. Bioogniowo paliwowe z elektrodami z nanorurek ; IX. CHEMIA POWIERZCHNI: 1. Wstęp ; 2. Modyfikacja powierzchni ; 3. Chromatografia i wzorce chemiczne ; 4. Modyfikacja powierzchni metalu ; 5. Lipofilizacja powierzchni ; 6. Modyfikacja powierzchni żelu krzemionkowego w celu generowania wzorcowych mieszanin gazowych ; X. STRUKTURY SUPRAMOLEKULARNE: 1. Wstęp ; 2. Rodzaje odziaływań w układach supramolekularnych ; 3. Teoria twardych i miękkich kwasów i zasad Pearsona ; 4. Trwałość układów supramolekularnych, efekt chelatowy i makrocykliczny w tworzeniu kompleksów ; 5. Strategia syntezy związków makrocyklicznych ; 6. Układy typu „gość–gospodarz” ; 7. Synteza i właściwości eterów koronowych ; 8. Otrzymywanie klatratów mocznika i tiomocznika ; XI. OTRZYMYWANIE NANOSTRUKTUR NA DRODZE SAMOORGANIZACJI: 1. Wstęp ; 2. Wyznaczanie krytycznego stężenia micelizacji ; 3. Rurki z siarczku kadmu ; 4. Uporządkowana mezoporowata krzemionka ; 5. Hydrożele z redukowanego tlenku grafenu templatowane krzemionką ; 6. Porowate materiały metaloorganiczne ; 7. Otrzymywanie porowatych struktur z γ-cyklodekstryny i jonów metali alkalicznych ; XII. ZWIĄZKI FUNKCJONALNE: DENDRYMERY, ROTAKSANY, HYDROŻELE (KAPSUŁY MOLEKULARNE): 1. Dendrymery ; 2. Rotaksany i katenany ; 3. Hydrożele ; 4. Badanie właściwości sieci hydrożelowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104653 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 82.
I. Zagadnienia ogólne, II. Woda jako składnik żywności, III. Składniki mineralne występujące w żywności, IV. Małocząsteczkowe związki organiczne występujące w żywności, V. Tłuszcze w żywności, VI. Białka w żywności, VII. Cukry w żywności, VIII. Enzymy w żywności, IX. Witaminy w żywności, X. Substancje antyodżywcze w żywności, XI. Naturalne barwniki w żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-98589 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 67.
I. Podstawowe pojęcia z toksykologii żywności. II. Naturalne związki nieodżywcze i szkodliwe występujące w surowcach i produktach żywnościowych: ĆWICZENIE II/1. Wpływ procesów technologicznych na zawartość tiocyjanianów w warzywach ; ĆWICZENIE II/2. Oznaczanie zawartości kwasu szczawiowego w kawie i herbacie. III. Chemiczne zanieczyszczenia żywności: III.A. Zanieczyszczenia środowiskowe żywności ; III.B. Zanieczyszczenia żywności pochodzące z procesu technologicznego ; III.B.1. Pozostałości substancji świadomie użytych w procesie technologicznym ; III.B.2. Pozostałości przypadkowe pochodzące z procesu technologicznego ; ĆWICZENIE III/1. Oznaczanie zawartości azotanów(V) i azotanów(III) w mięsie i jego przetworach ; ĆWICZENIE III/2. Oznaczanie zawartości niklu w tłuszczach utwardzanych ; ĆWICZENIE III/3. Oznaczanie migracji formaldehydu z papieru opakowaniowego ; ĆWICZENIE III/4. Oznaczanie chlorków w papierze przeznaczonym do pakowania żywności. IV. Substancje chemiczne celowo dodawane do żywności: ĆWICZENIE IV/1. Oznaczanie zawartości konserwantów w przetworach owocowo-warzywnych ; ĆWICZENIE IV/2. Wykrywanie syntetycznych przeciwutleniaczy w tłuszczach ; ĆWICZENIE IV/3. Wykrywanie barwników syntetycznych w produktach spożywczych ; ĆWICZENIE IV/4. Odzysk substancji aromatyzujących z żywności ; ĆWICZENIE IV/5. Oznaczanie zawartości kwasu fosforowego(V) w napojach typu Cola. V. Zafałszowania produktów spożywczych: ĆWICZENIE V/1. Wykrywanie syropu skrobiowego w miodzie ; ĆWICZENIE V/2. Wykrywanie 5-hydroksymetylofurfuralu w miodzie. VI. Oszacowanie dziennego pobrania zanieczyszczeń żywności z dietą: ĆWICZENIE VI. Oszacowanie pobrania metali ciężkich i azotanów z dzienną racją pokarmową.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-99128 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-99111 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [135]-136.
I. ĆWICZENIA LABORATORYJNE: Usuwanie związków biogennych ; Procesy jednostkowe w odnowie wody, II. OZNACZENIA FIZYCZNO-CHEMICZNE WODY I ŚCIEKÓW, III. BEZPIECZEŃSTWO I HIGIENA PRACY W LABORATORIUM, IV. WYBRANE PRZEPISY I NORMY PRAWNE.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99943 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej