Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(2)
Autor
Witkiewicz Zygfryd (1940- )
(2)
Celer Natalia
(1)
Kubica R
(1)
Pachulska Małgorzata
(1)
Piotrowska Bogna
(1)
Szewczyk Monika (redaktor)
(1)
Timbrell John
(1)
Łakomy Roman
(1)
Śliwka Ewa
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Odbiorca
Chemicy
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Tłumacze
(1)
Temat
Chromatografia
(1)
Język angielski
(1)
Język niemiecki
(1)
Język polski
(1)
Język rosyjski
(1)
Język ukraiński
(1)
Terminologia
(1)
Toksykologia
(1)
Trucizny
(1)
Gatunek
Słownik terminologiczny
(1)
Słownik wielojęzyczny
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(1)
Językoznawstwo
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 316-[323]. Indeks.
1. TRUCIZNY - Stara sztuka, nowa sztuka; 2. FIZJOLOGIA - Jak związki chemiczne działają na organizm i co organizm z nimi robi: Narażenie, Uszkodzenia miejscowe, Wchłanianie do organizmu, Losy związku chemicznego w organizmie, Usuwanie związków chemicznych z organizmu, Czynniki wpływające na większą lub mniejszą toksyczność związków chemicznych, Czynniki wpływające na działanie związków chemicznych na ludzi, Skutki działania związków chemicznych na organizm, Diagnozowanie i leczenie zatrucia; 3. NIE OBAWIAJ SIĘ LEKÓW - Nie ma leków bezpiecznych, są tylko bezpieczne sposoby ich używania: Paracetamol, Talidomid, Aspiryna, Penicylina, Inne leki pochodzące od pleśni, Mutacje i oporność bakterii, Hydralazyna i izoniazyd - czynniki genetyczne a toksyczność leku, Narkotyki, Leki ziołowe, Ocena bezpieczeństwa leków; 4. KREW, POT I ŁZY - Pestycydy: DDT i chloroorganiczne środki owadobójcze, Związki fosforoorganiczne, Parakwat - bezpieczny środek chwastobójczy czy niebezpieczna trucizna?, Inne środki chwastobójcze, Inne pestycydy, Czy pestycydy pozostają w żywności?; 5. PIERWSZE ZGINĘŁY KOTY - Zanieczyszczenia środowiskowe: Rtęć - skażenie i zatrucie, Arsen, Dioksyna (TCDD), PCB oraz PBB (polichlorobifenyle oraz polibromobifenyle), Leki w ściekach, Ołów, Glin; 6. NATURALNI ZABÓJCY - Trujące związki chemiczne stworzone przez naturę: Skopolamina i wrzeszczący korzeń mandragory, Alkaloidy pirolizydynowe, Rycyna, Cykuta i szczwół plamisty - kat Sokratesa, Strychnina - otruty przez ostatnią dawkę w butelce, Paproć, Toksyny grzybowe - trujące muchomory i grzyby magiczne, Toksyny zwierzęce, Bakterie; 7. SZALONY KAPELUSZNIK I CIĘŻKI PRZYPADEK TRĄDZIKU - Przemysłowe związki chemiczne: Rtęć, Chlorek winylu, Kadm, Rozpuszczalniki, Azbest, Najczęstsze skutki działania przemysłowych związków chemicznych na robotników, Prawodawstwo chroniące robotników; 8. POD ZLEWEM I W OGRODOWEJ SZOPIE - Trucizny domowe: W jaki sposób środek do usuwania powłok malarskich powoduje zatrucie tlenkiem węgla, Tlenek węgla - zwyczajna, a jednak zabójcza trucizna, Płyn do chłodnic - słodki, a jednak zabójczy, Alkohol metylowy, Wąchanie kleju lub odurzanie się rozpuszczalnikami, Alkohol - ulubiony środek odurzający; 9. ZEMSTA NA RASPUTINIE - Związki chemiczne używane do zabijania: Cyjanek - gorzkie migdały, Herman Goering i Rasputin, Arsen, Strychnina, Tal - trucizna prawie doskonała, Morderstwo za pomocą tlenku węgla, Morderstwo za pomocą herbicydu, Trucizny używane w czasie wojny; 10. NAPITEK IMBIROWY I OLEJ HISZPAŃSKI - Toksyczne składniki i zanieczyszczenia żywności: Naturalne zanieczyszczenia żywności, Sporysz, Trikoteceny i inne mikotoksyny, Botulina i botulizm, Czerwone przypływy i trujące małże, Żywność zawierająca substancje toksyczne, Nienaturalne zanieczyszczenia żywności, Zanieczyszczenia żywności powstające podczas jej przygotowania; 11. ŻÓŁCIEŃ MASŁOWA I ZIELEŃ SCHEELE'A - Dodatki do żywności: Rodzaje dodatków do żywności, Czy dodatki do żywności są szkodliwe?, Tartrazyna, Inne barwniki żywności, Kwas benzoesowy i benzoesany, Przeciwutleniacze, Sacharyna, Glutaminian sodu i syndrom chińskiej restauracji, Ocena bezpieczeństwa dodatków do żywności i jej zanieczyszczeń; 12. RYZYKOWNY INTERES - Ocena bezpieczeństwa i ryzyka chemicznego: Ocena narażenia, Niebezpieczeństwo, Ocena bezpieczeństwa i jak się ona przydaje, Ocena ryzyka związanego z zanieczyszczeniami żywności, Jak ludzie postrzegają ryzyko?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-615 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-93449 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Dla studentów chemii, pracowników naukowych specjalizujących się w chromatografii i technikach elektromigracyjnych, a także osób zatrudnionych w laboratoriach analitycznych oraz firmach zajmujących się dystrybucją specjalistycznych urządzeń, odczynników oraz tłumaczy tekstów naukowych i naukowo-technicznych.
Wstęp także w językach niemieckim, rosyjskim, ukraińskim.
Słownik pięciojęzyczny to wyjątkowa publikacja, łącząca funkcję specjalistycznego leksykonu z zadaniami słownika tłumaczeniowego. Znajdziesz w nim: - blisko 1000 haseł z zakresu chromatografii i technik pokrewnych oraz technik przygotowania próbek do analizy, - terminy angielskie zdefiniowane w czterech językach: polskim, niemieckim, rosyjskim i ukraińskim, - czytelny układ graficzny, ułatwiający odnalezienie hasła w wybranym języku, - cztery indeksy językowe, umożliwiające szybkie wyszukiwanie hasła oraz przetłumaczenie go na pozostałe języki, - rozbudowany system odsyłaczy, pozwalający śledzić zależności znaczeniowe między definiowanymi terminami. [Wydawnictwo Naukowe PWN, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-111595 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej