Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Publikacje naukowe
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(9)
tylko na miejscu
(4)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(2)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(4)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(7)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(2)
Autor
Szpara Krzysztof
(7)
Krupa Jan (1955- )
(6)
Dyrda Grażyna (nauki ekonomiczne)
(1)
Gwóźdź Marek
(1)
Koszelnik Piotr (1972- )
(1)
Rymar Stanisław
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Temat
Turystyka
(6)
Ochrona środowiska
(4)
Dziedzictwo kulturowe
(3)
Środowisko przyrodnicze
(3)
Agroturystyka
(2)
Ekoturystyka
(2)
Pszczelarstwo
(2)
Rozwój zrównoważony
(2)
Turystyka kulinarna
(2)
Turystyka winiarska
(2)
Zbiorniki retencyjne
(2)
Azbest
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Biogaz
(1)
Biomasa
(1)
Fauna
(1)
Gatunek inwazyjny
(1)
Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" (Dynów)
(1)
Hotelarstwo
(1)
Hydrologia
(1)
Ikonostas
(1)
Kempingi
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Koń huculski
(1)
Mechanika gruntów
(1)
Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego (MPZP)
(1)
Muzeum-Zamek (Łańcut)
(1)
NATURA 2000
(1)
Nawozy organiczne
(1)
Nielegalne wysypiska odpadów
(1)
Niepełnosprawni
(1)
Obszary zalewowe
(1)
Ochrona dziedzictwa kulturowego
(1)
Oczyszczalnia ścieków
(1)
Odpady
(1)
Odpady niebezpieczne
(1)
Osad denny
(1)
Osady ściekowe
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Ośrodki odnowy biologicznej
(1)
Partnerstwo publiczno-prywatne
(1)
Planowanie przestrzenne
(1)
Polityka regionalna
(1)
Pompa ciepła
(1)
Popiół
(1)
Potencjał turystyczny
(1)
Produkcja żywności
(1)
Rabacja galicyjska (1846)
(1)
Rozwój regionalny
(1)
Rośliny chronione
(1)
Rośliny energetyczne
(1)
Rośliny jadalne dzikie
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Rośliny trujące
(1)
Samorząd gminny
(1)
Samorząd terytorialny
(1)
Satysfakcja konsumentów
(1)
Servqual
(1)
Składowiska odpadów
(1)
Spółdzielczość rolnicza
(1)
Statystyka
(1)
Studnie
(1)
Suszenie
(1)
Turystyka biznesowa
(1)
Turystyka kulturowa
(1)
Turystyka miejska
(1)
Turystyka wodna
(1)
Turystyka zdrowotna
(1)
Wapowska, Katarzyna (1548?-1596)
(1)
Zlewnie i dorzecza
(1)
Łąki i pastwiska
(1)
Łęgi
(1)
Ścieki
(1)
Śmieci
(1)
Środowisko człowieka
(1)
Żywność
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
1901-2000
(2)
1501-1600
(1)
1801-1900
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Pogórze Dynowskie
(5)
Województwo podkarpackie (1999- )
(5)
San (dopływ Wisły ; dolina)
(2)
Babice (woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Krzywcza)
(1)
Dynów (woj. podkarpackie, pow. rzeszowski, gm. Dynów ; okolice)
(1)
Gmina Dubiecko (woj. podkarpackie, pow. przemyski)
(1)
Karpaty (góry)
(1)
Krosno (woj. podkarpackie)
(1)
Pogórze Przemyskie
(1)
Polska
(1)
Polska Południowa
(1)
Przemyśl (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Przysieki (woj. podkarpackie, pow. jasielski, gm. Skołyszyn)
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(1)
San (dopływ Wisły ; dorzecze)
(1)
Wisłok (dorzecze)
(1)
Województwo małopolskie (1999- )
(1)
Gatunek
Praca zbiorowa
(4)
Opracowanie
(2)
Materiały konferencyjne
(1)
Monografia
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(5)
Ochrona środowiska
(5)
Geografia i nauki o Ziemi
(2)
Podróże i turystyka
(2)
Biologia
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tyt. okł.: Przestrzenne, gospodarcze i humanistyczne aspekty rozwoju turystyki.
U dołu okł.: Turystyka.
Materiały z seminarium, 28 marca 2008 r., Rzeszów.
Dot. m.in. woj. podkarpackiego, Bieszczad, Polańczyka i Muzeum-Zamku w Łańcucie.
Bibliogr. przy ref.
Streszcz. ang. przy ref.
Anna Nowakowska - Kształcenie kadr turystycznych ; Jacek Biliński - 10 lat istnienia kierunku Turystyka i Rekreacja. Rozdz. I. PRZESTRZENNE ASPEKTY TURYSTYKI: Krzysztof Szpara - Bieszczady jako region turystyczny ; Magdalena Skała - Przemiany osadnictwa i zagospodarowania turystycznego w XX w. na przykładzie wsi Polańczyk ; Łukasz Wątroba - Możliwości rozwoju ekoturystyki na terenie Obniżenia Orawsko-Podhalańskiego ; Jan Krupa, Magdalena Dul - Perspektywy rozwoju turystyki winiarskiej w woj. podkarpackim ; Maciej Jackowski - Konie huculskie i ich rola w turystyce i rekreacji na obszarze Karpat Polskich. Rozdz. II. GOSPODARCZE UWARUNKOWANIA TURYSTYKI: Marek Gwóźdź - Gospodarka turystyczna w obliczu wyzwań społeczeństwa informacyjnego ; Patrycja Żegleń - Perspektywy wykorzystania partnerstwa publiczno-prywatnego (PPP) w rozwoju gospodarki turystycznej w województwie podkarpackim ; Wiesław Wagner - Problemy badawcze statystyki w turystyce ; Jerzy Drupka - Analiza porównawcza ruchu turystycznego w zespole zamkowo-parkowym w Łańcucie w lipcu 1965 i 1966 oraz 2008 r. ; Joanna Urbaniak - Turystyka filmowa w Polsce. Mrzonka czy szansa na rozwój gospodarczy wybranych regionów? Rozdz. III. HUMANISTYCZNE ASPEKTY TURYSTYKI: Janusz Zdebski - Natura ludzkiego wędrowania ; Renata Grzywacz, Marta Przydział - Rekreacja i turystyka jako nowe formy spędzania czasu wolnego ; Krzysztof Kaganek - Przegląd wybranych badań zagranicznych w zakresie turystyki osób niepełnosprawnych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338.48 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-96451 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-Czyt.33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych przy pracach.
Publikacja dofinansowana przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Rzeszowie
Spis treści także w języku angielskim.
Streszczenie w języku angielskim przy pracach.
Cz. I. WALORY KULTUROWE I ZAGOSPODAROWANIE TURYSTYCZNE POGÓRZA DYNOWSKIEGO A ROZWÓJ TURYSTYKI: Anna Nizioł, Beata Prukop - Zasoby kulturowe gmin turystycznych Pogórza Dynowskiego w strukturze szlaków tematycznych województwa podkarpackiego jako forma ich ochrony i promocji ; Grażyna Dyrda, Sylwia Dyrda-Maciałek - Standaryzacja i kategoryzacja jako czynniki podnoszenia jakości bazy noclegowej obszarów wiejskich - implikacje dla Pogórza Dynowskiego ; Małgorzata Skulimowska, Marcin Warchoła - Organizacje pozarządowe działające na terenie Związku Gmin Turystycznych Pogórza Dynowskiego i ich rola w ochronie dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego ; Jan Rogula - Płk Jan Kamieniecki - adiutant księcia Józefa Poniatowskiego i jego związki z Dynowszczyzną ; Beata Dec - Różnorodność oferty agroturystycznej na przykładzie wybranych gospodarstw agroturystycznych z terenu województwa podkarpackiego ; Izabela Cichocka, Jan Krupa - Szlaki kulinarne jako czynnik promocji regionu ; Bernadeta Rajchel - Cmentarze powojenne - ocalić od zapomnienia. Cz. II. POTENCJAŁ PRZYRODNICZY POGÓRZA DYNOWSKIEGO: Barbara Gutkowska, Joanna Niedźwiecka - Walory przyrodnicze i turystyczne obszarów chronionych Pogórza Dynowskiego ; Iwona Makuch-Pietraś, Rafał Pietraś - Wykorzystanie skarp o różnej genezie przez żołny merops apiaster oraz brzegówki riparia riparia na obszarze Pogórza Dynowskiego ; Mariusz Klich, Sabina Klich - Inwentaryzacja herpetofauny w dolinie rzeki San na Pogórzu Dynowskim i Pogórzu Przemyskim. Cz. III. EFEKTYWNOŚĆ METOD W ZAGOSPODAROWANIU ODPADÓW A JAKOŚĆ ŚRODOWISKA: Bartłomiej Biskup, Adam Masłoń - Analiza efektywności oczyszczalni ścieków typu SBR w Pruchniku ; Włodzimierz Miernik, Edyta Stano, Dariusz Młyński, Krzysztof Chmielowski - Skuteczność i stabilność procesów oczyszczania ścieków bytowych w oczyszczalni z reaktorem SBR ; Marta Wójcik, Feliks Stachowicz - Recykling zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego jako przykład zrównoważonej gospodarki odpadami ; Marta Wójcik, Adam Masłoń - Potencjał wykorzystania ubocznych produktów spalania słomy na cele rolniczo-gospodarcze ; Witold Niemiec, Tomasz Trzepieciński, Feliks Stachowicz - Uprawa roślin zielarskich sposobem na zagospodarowanie nieużytków rolnych na terenie Pogórza Dynowskiego ; Justyna Koniuszy-Nycz - Korzyści wynikające z zagospodarowania ubocznych produktów spalania (UPS) - popiołu z biomasy jako nawozów odkwaszających glebę.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-11482 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-10711 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy pracach.
Streszczenie w języku angielskim przy pracach.
CZĘŚĆ I. WALORY PRZYRODNICZE ORAZ ICH OCHRONA W ASPEKCIE JAKOŚCI ŚRODOWISKA I ZDROWIA CZŁOWIEKA: Krzysztof Kud - Estetyczne i praktyczne walory łąk łęgowych Doliny Sanu jako realizacja dobra publicznego ; Mariusz Klich - Społeczno-ekonomiczne aspekty funkcjonowania wybranych obszarów Natura 2000 na Pogórzu Dynowskim i Pogórzu Przemyskim ; Barbara Gutkowska - Wybrane gatunki roślin chronionych z terenu Pogórza Dynowskiego mające działanie trujące i lecznicze ; Agnieszka Momora - Wybrane rośliny jadalne - żywiec gruczołowaty, żywokost sercowaty, czosnek niedźwiedzi. Walory zdrowotne i odżywcze ; Mateusz Kryczyk, Adam Masłoń - Nielegalne składowiska odpadów jako źródło zanieczyszczeń środowiska naturalnego [dotyczy odpadów komunalnych]. CZĘŚĆ II. DZIEDZICTWO HISTORYCZNE ORAZ WSPÓŁCZESNE WALORY ANTROPOGENICZNE CZYNNIKAMI ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU TURYSTYKI: Stanisław Rymar - Wybitne postacie polskiej nauki, polityki i gospodarki oraz ich związki z Krośnieńskim Zagłębiem Naftowym. Subiektywny wybór autorski w 100-lecie odzyskania niepodległości państwa polskiego [Ignacy Mościcki, Józef Piłsudski, Eugeniusz Romer (1871-1954), Klaudiusz Angerman, Jan Nowak (1880-1940), Stanisław Pilat] ; Jan Rogula - Katarzyna Wapowska - wielka dobrodziejka Kościoła na ziemi dynowskiej w XVI wieku ; Marta Kawa - Ruch spółdzielczy na terenie Pogórza Dynowskiego na przykładzie Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w Dynowie ; Izabela Cichocka, Jan Krupa - Turystyka biznesowa w usługach hotelarskich Rzeszowa ; Grażyna Dyrda, Sylwia Dyrda-Maciałek - Jakość wiejskiej bazy noclegowej a satysfakcja konsumenta w świetle wyników badań bezpośrednich metodą Servqual ; Jan Krupa, Arleta Podkul - Koncepcja utworzenia "Karpackiego Szlaku Piwa" jako atrakcji turystycznej ; Anna Nizioł - Turysta niepełnosprawny w świetle zrównoważonego rozwoju turystyki na terenie Pogórza Dynowskiego i Pogórza Przemyskiego ; CZĘŚĆ III. TECHNOLOGIA PRZEMYSŁOWO-ROLNICZA W ASPEKCIE OCHRONY ŚRODOWISKA: Witold Niemiec, Tomasz Trzepieciński - Pozyskiwanie i suszenie surowców zielarskich szansą na podniesienie opłacalności produkcji rolnej na obszarze Pogórza Dynowskiego ; Marta Wójcik, Feliks Stachowicz - Przydatność popiołów ze spalania biomasy w praktyce rolniczej ; Bernadeta Rajchel, Robert Klimczak - Wykorzystanie pompy ciepła w domu jednorodzinnym jako systemu przyjaznego środowisku przyrodniczemu ; Marta Wójcik, Feliks Stachowicz - Metody recyklingu wyrobów azbestowych w aspekcie propagowania zasad gospodarki odpadami niebezpiecznymi na terenach wiejskich.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-11112 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-11113 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych przy pracach. Indeks.
Spis treści także w języku angielskim.
Streszczenie w języku angielskim przy pracach.
CZĘŚĆ I. GOSPODARKA WODAMI, ŚCIEKAMI I ODPADAMI W ASPEKCIE OCHRONY ŚRODOWISKA: Kamil Pochwat - Systematyka obiektów retencyjnych ; Małgorzata Kida, Sabina Książek, Piotr Koszelnik - Wpływ zagospodarowania zlewni na jakość osadów dennych rzeki Wisłok ; Joanna Czarnota, Adam Masłoń - Aspekty ekologiczne przyrodniczego wykorzystania osadów ściekowych ; Dariusz Młyński, Krzysztof Chmielowski - Analiza funkcjonowania oczyszczalni ścieków w Przysiekach (powiat jasielski) przy wykorzystaniu wybranych metod statystycznych ; Bernadeta Rajchel - Badania monitoringowe gazów wysypiskowych na byłym składowisku odpadów w Krośnie ; Katarzyna Maj, Piotr Koszelnik - Oczyszczalnie hydrofitowe jako rozwiązanie problemów ścieków w obiektach zabudowy rozproszonej ; Patrycja Kuzian, Stanisław Rymar - Płyny micelarne a bezpieczeństwo środowiska przyrodniczego ; Witold Niemiec, Feliks Stachowicz, Tomasz Trzepieciński, Marta Wójcik - Możliwości zagospodarowania nieużytków i użytków rolnych do uprawy roślin energetycznych ; Witold Niemiec, Feliks Stachowicz, Tomasz Trzepieciński, Marta Wójcik - Obróbka komunalnego osadu ściekowego przeznaczonego do nawożenia plantacji roślin energetycznych. CZĘŚĆ II. POTENCJAŁ I PROBLEMY ROZWOJU TURYSTYKI NA POGÓRZU DYNOWSKIM: Barbara Gutkowska, Joanna Niedźwiecka - Zasoby przyrodnicze Pogórza Dynowskiego w aspekcie produkcji pszczelarskiej ; Małgorzata Skulimowska, Marcin Warchoła - Zagospodarowanie turystyczne szlaku wodnego "Błękitny San" i jego znaczenie dla regionu ; Beata Dec - Analiza trendów rozwojowych hoteli Spa i wellness ; Łukasz Stokłosa - Wykorzystanie obiektów rezydencjonalnych województwa podkarpackiego w rozwoju turystyki kulturowej kulinarnej ; Izabela Cichocka, Jan Krupa - Walory turystyczne miasta Przemyśla i okolic w aspekcie badań ankietowych ; Tomasz Tomaszek - Ikonostas cerkwi w Babicach (gmina Krzywcza) - analiza konserwatorska ; Anna Nizioł - Kto i dlaczego przyjeżdża do województwa podkarpackiego - analiza struktury przyjazdowego ruchu turystycznego ; Iwona Makuch-Pietraś, Rafał Pietraś - Ocena zmian wybranych właściwości gruntu na terenie pól namiotowych z Pogórza Dynowskiego pod wpływem użytkowania turystycznego ; Stanisław Nabywaniec - Rabacja w dolinach Sanu i jego dopływów ; CZĘŚĆ III. ROLA CZŁOWIEKA W KSZTAŁTOWANIU KRAJOBRAZU I PRZESTRZENI TURYSTYCZNEJ: Grażyna Dyrda - Program strategiczny "Błękitny San" jako przykład aktywności administracji samorządowej w zakresie ochrony środowiska obszarów atrakcyjnych turystycznie ; Sylwia Solarska - Rola samorządu terytorialnego w rozwoju turystyki na przykładzie gminy Dubiecko ; Sabina Klich, Mariusz Klich - Inwazyjne gatunki roślin jako zagrożenie dla walorów krajobrazowych i turystycznych na przykładzie doliny Sanu na Pogórzu Dynowskim ; Stanisław Górski - Jakość przestrzeni i lokalny krajobraz jako ważne elementy komunikatu kultury regionu Pogórza Dynowskiego ; Wojciech Maciejko, Monika Lew - Władztwo urbanistyczne w sferze zagospodarowania przestrzeni przyrodniczej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-11033 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. R-11034 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
CZĘŚĆ I. WYKORZYSTANIE WALORÓW PRZYRODNICZYCH ORAZ DZIEDZICTWA KULTUROWEGO W TURYSTYCE: Krzysztof Szpara - Potencjał przyrodniczy Pogórza Dynowskiego i możliwości jego wykorzystania w turystyce ; Małgorzata Skulimowska - Szlaki turystyczne i ich rola w zrównoważonym rozwoju turystyki na terenie Związku Gmin Turystycznych Pogórza Dynowskiego ; Anna Nizioł - Wycieczki szkolne jako forma turystycznej działalności w świetle obowiązujących przepisów z uwzględnieniem walorów turystycznych Pogórza Dynowskiego ; Sylwia Dyrda-Maciałek - Działania Związku Gmin Turystycznych Pogórza Dynowskiego jako przykład zaangażowania lokalnych samorządów w kształtowanie profilu turystycznego gmin ; Beata Dec - Specyfika usług spa i wellness na podstawie wybranych hoteli. CZĘŚĆ II. DZIAŁANIA PROEKOLOGICZNE W ASPEKCIE OCHRONY ŚRODOWISKA PRZYRODNICZEGO: Bernadeta Rajchel - Zagospodarowanie wód opadowych do nawadniania terenu - koncepcja projektu instalacji ; Krzysztof Kud - Postawy studentów województwa podkarpackiego wpływające na gospodarkę odpadami komunalnymi ; Marian Woźniak - Zrownoważona przedsiębiorczość kierunkiem wykorzystania zasobów naturalnych obszaru Rzeka San ; Witold Niemiec, Tomasz Trzepieciński - Innowacyjne urządzenia w suszarnictwie płodów rolnych oraz roślin zielarskich. CZĘŚĆ III. GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA A ZACHOWANIA PROZDROWOTNE I PROŚRODOWISKOWE: Agnieszka Momora - Właściwości prozdrowotne miodu spadziowego - teren mezoregionu Pogórza Dynowskiego ; Andrzej Mantaj, Jan Krupa, Łukasz Stokłosa - Wpływ mediów na zachowania prozdrowotne ; Jan Krupa, Andrzej Mantaj, Łukasz Stokłosa - Marnotrawstwo żywności w gospodarstwach domowych ; Andrzej Mantaj, Jan Krupa, Beata Dec - Opakowania wielokrotnego użytku w zakupach artykułów żywnościowych. CZĘŚĆ IV. VARIA: Jan Rogula - Kmitowie - fundatorzy parafii łacińskich na Pogórzu Dynowskim od XIV do początków XVI wieku ; Stanisław Ślusarczyk - Indywidualne i nowatorskie podejście małych i średnich przedsiębiorstw przy formułowaniu strategii marketingowej drogą do zwiększania ich wartości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-11388 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-11389 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Streszczenie w języku angielskim przy rozdziałach.
Tytuł rownoległy: "The latest trend in the development of tourism on country areas".
PRZYKŁADY DZIAŁAŃ NA OBSZARACH WIEJSKICH UKIERUNKOWANYCH NA WZMOCNIENIE POTENCJAŁU TURYSTYCZNEGO: Projekt "Karpaty łączą" ; Szkolenia dla przedstawicieli branży turystycznej organizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego ; Zagrody edukacyjne ; TURYSTYKA KULINARNA NA OBSZARACH WIEJSKICH: Turystyka na obszarach wiejskich, turystyka wiejska, agroturystyka ; Wykorzystanie potencjału terenów wiejskich do rozwoju turystyki kulinarnej ; Turystyka kulinarna - terminologia oraz motywy podróżowania ; Specyfika turystyki kulinarnej ; Dziedzictwo kulinarne istotnym elementem turystyki kulturowej ; Dziedzictwo kulinarne województwa podkarpackiego ; GOSPODARSTWA PSZCZELARSKIE ATRAKCJĄ TURYSTYCZNĄ ORAZ ELEMENTEM EDUKACJI: Zagrożenia dla rodzin pszczelich i środowiska ; Niekonwencjonalne metody leczenia produktami pszczelimi - apiterapia ; Apiturystyka ; Pszczelarstwo w województwach podkarpackim i małopolskim ; Turystyka kulinarna oraz szlaki turystyczne w Polsce związane z miodem ; Koncepcja "Podkarpackiego Szlaku Miodowego" ; W Nadleśnictwie Rymanów powstaje "Las pszczelarski" ; Wybrane imprezy związane z pszczelarstwem w Polsce ; Pszczoły w mieście - ule w parkach i na dachach budynków ; Jakość miodu od "miejskich pszczół" ; Walory zdrowotne miodu i produktów pszczelich ; ROLA WLADZ I ADMINISTRACJI SAMORZĄDOWEJ ORAZ SPOŁECZNOŚCI LOKALNYCH W ROZWOJU TURYSTYKI WIEJSKIEJ: Turystyka wiejska w zadaniach samorządu terytorialnego ; Regionalne i lokalne organizacje stymulujące rozwój turystyki wiejskiej ; Aktywność administracji samorządowej w kreacji innowacyjnych obszarowych produktów turystycznych ; Rola samorządu terytorialnego w rozwoju turystycznej przedsiębiorczości społecznej na obszarach wiejskich ; Przedsiębiorczość turystyczna mieszkańców obszarów wiejskich ze szczególnym uwzględnieniem województwa podkarpackiego ; Działalność Związku Gmin Turystycznych Pogórza Dynowskiego jako przykład współpracy samorządów gminnych ukierunkowanej na stymulowanie rozwoju lokalnej przestrzeni turystycznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-106739 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy rozdziałach.
Streszczenie w języku angielskim i polskim.
ZROWNOWAŻONY ROZWÓJ TURYSTYKI W KARPATACH POLSKICH: 1. Wprowadzenie, 2. Kowencja Karpacka, 3. Wdrażanie zapisów Konwencji Karpackiej w Polsce - wybrane przykłady, 4. Działania na rzecz zrównoważonego rozwoju turystyki - wybrane przykłady, 5. Podsumowanie ; REGIONALNE PRODUKTY ATRAKCJĄ TURYSTYKI WIEJSKIEJ, W TYM AGROTURYSTYKI: 1. Wprowadzenie, 2. Rozwój turystyki na obszarach wiejskich, 3. Turystyka wiejska, w tym agroturystyka w województwie podkarpackim, 4. Dziedzictwo kulinarne województwa podkarpackiego, 5. Turystyka winiarska jako czynnik wzrostu atrakcyjności obszarów wiejskich, 6. Winnice oraz szlaki winiarskie jako produkt regionalny i element turystyki kulturowej kulinarnej, 7. Enoturystyka - perspektywy rozwoju, 8. Zagrożenia w rozwoju turystyki wiejskiej, 9. Podsumowanie ; ROLA SZTUCZNYCH ZBIORNIKÓW RETENCYJNYCH JAKO ELEMENTU PRZYRODY, GOSPODARKI I KRAJOBRAZU: 1. Wprowadzenie, 2. Charakterystyka hydrologiczna i ekologiczna sztucznych zbiorników wodnych, 3. Duża i mała retencja, 4. Rodzaje sztucznych zbiorników retencyjnych, 5. Mała retencja w województwie podkarpackim, 6. Podsumowanie ; MOŻLIWOŚCI BADAWCZE HORYZONTÓW WODONOŚNYCH PRZY UŻYCIU GEOFIZYCZNEJ APARATURY. STUDNIE - ZARYS PROBLEMATYKI BADAWCZEJ: 1. Wprowadzenie, 2. Zarys hydrologii Karpat Wschodnich, 3. Lokalizacja studni, 4. Geofizyka i radiestezja w badaniach obszarów wodonośnych - teoria i praktyka, 5. Radiestezja, 6. Wykonawstwo i użytkowanie studni, 7. Użytkowanie studni, 8. Architektura studni, 9. Podsumowanie ; ŻYWNOŚĆ BEZPIECZNA DLA CZŁOWIEKA I PRZYJAZNA DLA ŚRODOWISKA: 1. Wprowadzenie, 2. Zagrożenia dla człowieka i środowiska wynikające z nowoczesnych technologii produkcji żywności, 3. Produkcja wybranych grup żywności w aspekcie zdrowia człowieka i ochrony środowiska przyrodniczego, 4. Ochrona środowiska w rolnictwie i przemyśle spożywczym, 5. Produkcja żywności tradycyjnej i ekologicznej gwarancją zdrowia człowieka i ochrony środowiska, 6. Żywność ekologiczna w ofercie handlowej oraz ocena preferencji konsumenckich, 7. Podsumowanie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338.48 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-105969 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-33 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej