Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Dostępność
dostępne
(4)
wypożyczone
(1)
Placówka
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(5)
Autor
Pasternakiewicz Anna Małgorzata
(5)
Dżugan Małgorzata
(4)
Droba Maria (1948- )
(2)
Kisała Joanna
(2)
Bilek Maciej (1980- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(5)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Temat
Chemia
(2)
Dietetyka
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Ćwiczenia laboratoryjne dla szkół wyższych
(4)
Podręczniki
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 82.
I. Zagadnienia ogólne, II. Woda jako składnik żywności, III. Składniki mineralne występujące w żywności, IV. Małocząsteczkowe związki organiczne występujące w żywności, V. Tłuszcze w żywności, VI. Białka w żywności, VII. Cukry w żywności, VIII. Enzymy w żywności, IX. Witaminy w żywności, X. Substancje antyodżywcze w żywności, XI. Naturalne barwniki w żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-98589 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 67.
I. Podstawowe pojęcia z toksykologii żywności. II. Naturalne związki nieodżywcze i szkodliwe występujące w surowcach i produktach żywnościowych: ĆWICZENIE II/1. Wpływ procesów technologicznych na zawartość tiocyjanianów w warzywach ; ĆWICZENIE II/2. Oznaczanie zawartości kwasu szczawiowego w kawie i herbacie. III. Chemiczne zanieczyszczenia żywności: III.A. Zanieczyszczenia środowiskowe żywności ; III.B. Zanieczyszczenia żywności pochodzące z procesu technologicznego ; III.B.1. Pozostałości substancji świadomie użytych w procesie technologicznym ; III.B.2. Pozostałości przypadkowe pochodzące z procesu technologicznego ; ĆWICZENIE III/1. Oznaczanie zawartości azotanów(V) i azotanów(III) w mięsie i jego przetworach ; ĆWICZENIE III/2. Oznaczanie zawartości niklu w tłuszczach utwardzanych ; ĆWICZENIE III/3. Oznaczanie migracji formaldehydu z papieru opakowaniowego ; ĆWICZENIE III/4. Oznaczanie chlorków w papierze przeznaczonym do pakowania żywności. IV. Substancje chemiczne celowo dodawane do żywności: ĆWICZENIE IV/1. Oznaczanie zawartości konserwantów w przetworach owocowo-warzywnych ; ĆWICZENIE IV/2. Wykrywanie syntetycznych przeciwutleniaczy w tłuszczach ; ĆWICZENIE IV/3. Wykrywanie barwników syntetycznych w produktach spożywczych ; ĆWICZENIE IV/4. Odzysk substancji aromatyzujących z żywności ; ĆWICZENIE IV/5. Oznaczanie zawartości kwasu fosforowego(V) w napojach typu Cola. V. Zafałszowania produktów spożywczych: ĆWICZENIE V/1. Wykrywanie syropu skrobiowego w miodzie ; ĆWICZENIE V/2. Wykrywanie 5-hydroksymetylofurfuralu w miodzie. VI. Oszacowanie dziennego pobrania zanieczyszczeń żywności z dietą: ĆWICZENIE VI. Oszacowanie pobrania metali ciężkich i azotanów z dzienną racją pokarmową.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-99128 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy częściach.
I. ŻYWNOŚĆ I JEJ WARTOŚĆ ODŻYWCZA. II. KULTUROWE I RELIGIJNE UWARUNKOWANIA ODŻYWIANIA SIĘ: 1. Tradycyjna medycyna chińska: Człowiek i jego otoczenie w filozoficzno-medycznym ujęciu ; Profilaktyka w tradycyjnej medycynie chińskiej ; Dieta w tradycyjnej medycynie chińskiej. 2. Medycyna ajurwedyjska: Profilaktyka zdrowotna w ajurwedzie ; Konstytucja człowieka według ajurwedy i problemy zdrowotne ; Pokarmy w ajurwedzie i ich wpływ na zdrowie ; Zlecenia ajurwedyjskie w stanach chorobowych na przykładzie nadciśnienia. 3. Religijne uwarunkowania odżywiania: Dieta żydowska ; Dieta islamska ; Odżywianie się buddystów ; Dieta Rastafari. III. WYBRANE DIETY KLASYCZNE I ALTERNATYWNE: 1. Dieta podstawowa, ubogo energetyczna i bogato resztkowa: Dieta podstawowa ; Dieta bogato błonnikowa ; Dieta niskoenergetyczna. 2. Diety modyfikujące podaż składników pokarmowych: Dieta niskotłuszczowa ; Dieta niskowęglowodanowa ; Dieta wysokobiałkowa ; Dieta niskobiałkowa. 3. Diety łatwostrawne: Dieta lekkostrawna ; Dieta „oszczędzająca” ; Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu. 4. Diety z modyfikacjami konsystencji: Dieta płynna ; Dieta płynna wzmocniona ; Dieta papkowata. 5. Diety z modyfikacjami składników mineralnych: Dieta niskosodowa ; Dieta wysokopotasowa ; Dieta niskopotasowa ; Dieta wysokożelazowa ; Dieta bogatowapniowa ; Dieta niskofosforowa 6. Diety dostosowane do stanu fizjologicznego organizmu: Diety dla osób starszych ; Diety dla osób uprawiających sport ; Żywienie kobiet ciężarnych ; Żywienie kobiet karmiących ; Żywienie w zależności od pór roku. 7. Diety alternatywne. Głodówki i głodówki częściowe: Głodówki. Podstawowe informacje, wskazania i przeciwwskazania ; Typy głodówek ; Prowadzenie głodówki ; Głodówki a prawidłowe żywienie. 8. Diety alternatywne. Wegetarianizm, weganizm, witarianizm i ich odmiany: Rys historyczny i kulturowy ; Przystosowanie człowieka do „roślinożerności” oraz zalety diety wegetariańskiej ; Wady diety wegetariańskiej ; Aminokwasy egzogenne ; Aminokwasy ograniczające ; Odmiany diety wegetariańskiej. 9. Diety alternatywne. Dieta według dr Budwig. 10. Diety alternatywne. Dieta kopenhaska. 11. Odżywki doustne, żywienie dojelitowe i pozajelitowe. IV. ŻYWIENIE CZŁOWIEKA W WYBRANYCH STANACH CHOROBOWYCH: 1. Żywienie w chorobach nowotworowych. 2. Żywienie w chorobach układu pokarmowego. 3. Żywienie w zaburzeniach i chorobach metabolicznych. 4. Żywienie w chorobach układu krążenia. 5. Żywienie w chorobach układu kostnego. 6. Żywienie w chorobach układu moczowego. 7. Żywienie w chorobach neurologicznych. 8. Żywienie w ostrych stanach chorobowych. V. INTERAKCJE LEKÓW Z POŻYWIENIEM: 1. Wpływ żywności na losy leku w organizmie. 2. Wpływ leków na losy żywności w organizmie. 3. Inne rodzaje interakcji leków z żywnością.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-102562 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-97680 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 87.
Zasady pracy w laboratorium chemicznym ; Typy reakcji chemicznych związków nieorganicznych ; Podstawy obliczeń chemicznych ; Procesy utleniania-redukcji ; Analiza jakościowa wybranych kationów ; Analiza jakościowa wybranych anionów ; Analiza jakościowa soli nieorganicznych ; Kinetyka reakcji chemicznych ; Stężenia roztworów ; Badanie wybranych właściwości fizycznych roztworów ; Roztwory koloidalne. Zjawisko adsorpcji ; Równowagi kwasowo-zasadowe w roztworach wodnych. Potencjometryczny pomiar pH ; Analiza miareczkowa. Oznaczenie alkacymetryczne ; Analiza miareczkowa. Jodometryczne oznaczanie zawartości Cu2+ ; Związki kompleksowe. Kompleksometryczne oznaczanie twardości wody ; Reaktywność metali. Korozja elektrochemiczna ; Metody optyczne w analizie chemicznej. I. Kolorymetria ; Metody optyczne w analizie chemicznej. II. Polarymetria i refraktometria; Załącznik 1. Układ okresowy pierwiastków ; Załącznik 2. Masy atomowe według danych IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) ; Załącznik 3. Charakterystyka rozpuszczalności związków nieorganicznych w wodzie ; Załącznik 4. Gęstość (g/cm3) wybranych wodnych roztworów w temperaturze 20ŢC ; Załącznik 5. Stałe dysocjacji niektórych związków chemicznych ; Załącznik 6. Wartości iloczynów rozpuszczalności wybranych soli ; Załącznik 7. Wartości standardowych potencjałów układów redox (25ŢC) ; Załącznik 8. Przedrostki stosowane do tworzenia wielokrotności oraz podwielokrotności jednostek ; Załącznik 9. Sposoby wyrażania stężeń.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-99141/cz.1 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej