Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Dostępność
dostępne
(5)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(3)
Filia 15 (Lwowska 60)
(1)
Autor
Gertig Henryk (1924- )
(5)
Duda Grażyna
(3)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Rok wydania
2000 - 2009
(5)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Żywność
(4)
Odżywianie
(2)
Choroby odzwierzęce
(1)
Choroby pasożytnicze
(1)
Dietetyka
(1)
Państwowa Inspekcja Sanitarna
(1)
Pestycydy
(1)
Rośliny trujące
(1)
Tłuszcze
(1)
Witaminy
(1)
Węglowodany
(1)
Zatrucia pokarmowe
(1)
Żywienie chorych
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(3)
Podręcznik akademicki
(1)
Słowniki polskie
(1)
Słowniki terminologiczne
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bromatologia : zarys nauki o żywności i żywieniu / Henryk Gertig, Juliusz Przysławski. - Wyd. 1 (dodr.). - Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, cop. 2007. - 464, [1] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
1. Wstęp 2. Podstawowe składniki odżywcze 3. Witaminy / Henryk Gertig 4. Składniki mineralne / Juliusz Przysławski 5. Przemiany składników odżywczych w organiźmie człowieka / Henryk Gertig 6. Interakcje leków ze składnikami pożywienia / Henryk Gertig 7. Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności 8. Podstawy racjonalnego żywienia 9. Podstawy dietetyki w profilaktyce chorów cywilizacyjnych 10. Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup ludności / Juliusz Przysławski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-91182 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywność a zdrowie i prawo / Henryk Gertig, Grażyna Duda. - Wyd. 2 uzup. - Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, cop. 2004. - 339 s. ; 23 cm.
Indeks
1. Podstawy ustawodawstwa żywnościowego 2. Nadzór nad warunkami sanitarno-higienicznymi determinującymi stan zdrowia człowieka w świetle obowiązującego ustawodawstwa 3. Zatrucia i zakażenia pokarmowe pochodzenia bakteryjnego 4. Choroby zakaźne odzwierzęce (inwazyjne) i i pasożytnicze 5. Szkodniki magazynów żywnościowych 6. Rośliny wyższe i grzyby jako nośniki substancji szkodliwych dla zdrowia 7. Dozwolone substancje dodawane do żywności 8. Pestycydy jako zanieczyszczenia żywności 9. Chemiczne zanieczyszczenia żywności i skażenia promieniotwórcze 10. Przedmioty użytku, z uwzględnieniem materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-61 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Żywność a zdrowie i prawo / Henryk Gertig, Grażyna Duda. - Wyd. 2 uzup. - Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, cop. 2004. - 339 s. ; 24 cm.
Wyd. 1 pt. "Żywność a zdrowie".
Wykazy aktów prawnych i piśmiennictwo po rozdz. i s. 327-[331]. Indeksy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-90432 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywność a zdrowie i prawo / Henryk Gertig, Grażyna Duda. - Wyd. 2 uzup. - Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, cop. 2004. - 339 s. ; 24 cm.
Wyd. 1 pt. "Żywność a zdrowie".
Wykazy aktów prawnych i piśmiennictwo po rozdz. i s. 327-[331]. Indeksy.
Wydanie II, zmienione i uzupełnione, obejmuje problematykę związaną z czynnikami determinującymi jakość zdrowotną żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka w świetle obowiązującego ustawodawstwa żywnościowego Polski i Unii Europejskiej. Dużo miejsca poświęcono wymaganiom stawianym środkom spożywczym na drodze od producenta do konsumenta oraz odpowiednim regulacjom prawnym. Istotnym zagadnieniem omówionym w publikacji jest nadzór określonych inspekcji sanitarnych i weterynaryjnych oraz innych służb związanych z kontrolą jakości żywienia. Podręcznik przeznaczony jest dla studentów akademii medycznych (wydziały farmacji oraz nauki o żywieniu), rolniczych i ekonomicznych. Może zainteresować również producentów, eksporterów i importerów zywności, którzy znajdą w nim wskazówki, jakie warunki muszą spełniać środki spożywcze o wspólnych parametrach jakościowych, oraz pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych i innych służb związanych z nadzorem i kontrolą jakości żywności. [PZWL, 2007]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-Inf.-64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej