Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(8)
Forma i typ
Książki
(8)
Dostępność
wypożyczone
(6)
dostępne
(4)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(5)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(5)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(8)
Berger Stanisław (1923- )
(2)
Bertrandt Jerzy (1952- )
(2)
Czapski Janusz (1946- )
(2)
Hryniewiecki Lech (1929-1998)
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Białkowska Magdalena
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(1)
Roszkowski Wojciech
(1)
Roszkowski Wojciech (1947- )
(1)
Rok wydania
2000 - 2009
(8)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(7)
Temat
Odżywianie
(7)
Żywność
(4)
Zdrowie publiczne
(2)
Choroby ludzi
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywienie dojelitowe
(1)
Żywienie pozajelitowe
(1)
Gatunek
Podręczniki
(3)
Podręczniki akademickie
(2)
Podręcznik
(1)
Słowniki polskie
(1)
Słowniki terminologiczne
(1)
8 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-Inf.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
T. 1 pt.: Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu, t. 2 pt.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
I. ŻYWIENIE W SYSTEMIE OCHRONY ZDROWIA SPOŁECZEŃSTWA: 1. Zdrowie i jego uwarunkowania ; 2. Żywność i żywienie a zdrowie ; 3. Epidemiologia żywieniowa ; 4. Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej ; 5. Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie ; 6. Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych ; 7. Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji. II. UWARUNKOWANIA SPOSOBU ŻYWIENIA SIĘ SPOŁECZEŃSTWA: 1. Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji ; 2. Czynniki klimatyczne a sposób żywienia ; 3. Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia ; 4. Czynniki kulturowe wpływające na sposób żywienia społeczeństwa ; 5. Czynniki społeczne a żywność i żywienie ; 6. Czynniki psychologiczne jako determinanty sposobu żywienia ; 7. Grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia i ich problemy żywieniowe. III. RACJONALIZACJA ŻYWIENIA LUDNOŚCI I JEJ EFEKTY: 1. Polityka wyżywienia ludności - cele i instrumenty wdrażania ; 2. Upowszechnianie wiedzy o żywieniu ; 3. Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu ; 4. Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa ; 5. Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywiania i stanu zdrowia ludności. IV. BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA: 1. Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny ; 2. Bioterroryzm żywnościowy ; 3. Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspeckie międzynarodowym ; Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności ; 4. Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żwyności ; 5. Żywienie a zdrowie społeczne w perspektywie XXI wieku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
T. 1 pt.: Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywnieniu ; T. 3 pt.: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia ; Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób ; Żywienie pozajelitowe i dojelitowe ; Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-93512/t.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 451.
I. WSTĘP: 1. Pojęcie zdrowia ; 2. Relacje między między żywnością, żywieniem i zdrowiem. II. ŻYWNOŚĆ: 1. Definicje i podział produktów żywnościowych ; 2. Jakość żywności i jej uwarunkowania ; 3. Przetwarzanie i utrwalanie żywności ; 4. Biotechnologia w produkcji żywności ; 5. Dodatki do żywności i ich zastosowanie ; 6. Znakowanie żywności ; 7. Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności. III. ŻYWIENIE: 1. Istota racjonalnego żywienia ; 2. Podstawowe składniki pożywienia ; 3. Żywność jako źródło składników odżywczych ; 4. Trawienie i przyswajanie pożywienia ; 5. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia ; 6. Wegetarianizm jako dieta alternatywna ; 7. Żywienie dietetyczne ; 8. Interakcje leków ze składnikami żywności. IV. ZDROWIE: 1. Biologiczne podstawy zdrowia ; 2. Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych ; 3. Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka ; 4. Inne zagrożenia dla zdrowia ; 5. Instrumenty polityki prozdrowotnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. A-Inf.-61
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. Wyp-61
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6.- 61-Czyt (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
T. 1 pt.: Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu ; T. 2 pt.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
I. ŻYWIENIE W SYSTEMIE OCHRONY ZDROWIA SPOŁECZEŃSTWA: Zdrowie i jego uwarunkowania ; Żywność i żywienie a zdrowie ; Epidemiologia żywieniowa ; Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej ; Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie ; Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych ; Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji. II. UWARUNKOWANIA SPOSOBU ŻYWIENIA SIĘ SPOŁECZEŃSTWA: Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji ; Czynniki klimatyczne a sposób żywienia ; Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia ; Czynniki kulturowe wpływające na sposób żywienia społeczeństwa ; Czynniki społeczne a żywność i żywienie ; Czynniki psychologiczne jako determinanty sposobu żywienia ; Grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia i ich problemy żywieniowe. III. RACJONALIZACJA ŻYWIENIA LUDNOŚCI I JEJ EFEKTY: Polityka wyżywienia ludności - cele i instrumenty wdrażania ; Upowszechnianie wiedzy o żywieniu ; Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu ; Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa ; Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywiania i stanu zdrowia ludności. IV. BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA: Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny ; Bioterroryzm żywnościowy ; Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspeckie międzynarodowym ; Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności ; Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żwyności ; Żywienie a zdrowie spoęłczne w perspektywie XXI wieku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-93512/t.3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
T. 2 pt.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego ; T. 3 pt.: Żywienie czlowieka a zdrowie publiczne.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Elementy fizjologii i biochemii ; Energia ; Składniki odżywcze ; Żywność - wartość odżywcza i jakość zdrowotna ; Racjonalizacja żywienia ludności ; Ocena żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-93512/t.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
I. WSTĘP: 1. Człowiek i jego pokarm; 2. Historia nauki o żywieniu; 3. Cele i zadania nauki o żywieniu; 4. Problemy żywieniowe świata i organizacje międzynarodowe, II. ELEMENTY FIZJOLOGII I BIOCHEMII: 1. Spożywanie pokarmu - mechanizmy regulacyjne; 2. Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu; 3. Trawienie i wchłanianie; 4. Katabolizm i anabolizm, III. ENERGIA: 1. Potrzeby energetyczne organizmu; 2. Wartość energetyczna pożywienia; 3. Bilans energii - kontrola masy ciała, IV. SKŁADNIKI ODŻYWCZE: 1. Węglowodany; 2. Tłuszcze; 3. Białka; 4. Składniki mineralne; 5. Witaminy, V. ŻYWNOŚĆ - WARTOŚĆ ODŻYWCZA I JAKOŚĆ ZDROWOTNA: 1. Produkty spożywcze i ich wartość odżywcza; 2. Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności; 3. Wzbogacanie żywności; 4. Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu; 5. Dodatki do żywności; 6. Zanieczyszczenia i substancje antyodżywcze w żywności; 7. Jakość zdrowotna żywności i jej ochrona, VI. RACJONALIZACJA ŻYWIENIA LUDNOŚCI: 1. Żywienie a informacja genetyczna człowieka; 2. Normy żywieniowe; 3. Żywienie a zwyczaje kulturowe; 4. Planowanie żywienia; 5. Upowszechnianie wiedzy o żywieniu. Zalecenia żywieniowe, VII. OCENA ŻYWIENIA: 1. Ocena wyżywienia; 2. Ocena stanu odżywienia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej