Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
Placówka
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(6)
Autor
Dżugan Małgorzata
(6)
Pasternakiewicz Anna Małgorzata
(4)
Droba Maria (1948- )
(2)
Kisała Joanna
(2)
Augustyńska-Prejsnar Anna
(1)
Grabek-Lejko Dorota
(1)
Miłek Michał (chemik)
(1)
Puchalski Czesław
(1)
Sidor Ewelina
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Temat
Chemia
(2)
Żywność
(2)
Apiterapia
(1)
Produkty pszczele
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Ćwiczenia laboratoryjne dla szkół wyższych
(4)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 82.
I. Zagadnienia ogólne, II. Woda jako składnik żywności, III. Składniki mineralne występujące w żywności, IV. Małocząsteczkowe związki organiczne występujące w żywności, V. Tłuszcze w żywności, VI. Białka w żywności, VII. Cukry w żywności, VIII. Enzymy w żywności, IX. Witaminy w żywności, X. Substancje antyodżywcze w żywności, XI. Naturalne barwniki w żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-98589 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 67.
I. Podstawowe pojęcia z toksykologii żywności. II. Naturalne związki nieodżywcze i szkodliwe występujące w surowcach i produktach żywnościowych: ĆWICZENIE II/1. Wpływ procesów technologicznych na zawartość tiocyjanianów w warzywach ; ĆWICZENIE II/2. Oznaczanie zawartości kwasu szczawiowego w kawie i herbacie. III. Chemiczne zanieczyszczenia żywności: III.A. Zanieczyszczenia środowiskowe żywności ; III.B. Zanieczyszczenia żywności pochodzące z procesu technologicznego ; III.B.1. Pozostałości substancji świadomie użytych w procesie technologicznym ; III.B.2. Pozostałości przypadkowe pochodzące z procesu technologicznego ; ĆWICZENIE III/1. Oznaczanie zawartości azotanów(V) i azotanów(III) w mięsie i jego przetworach ; ĆWICZENIE III/2. Oznaczanie zawartości niklu w tłuszczach utwardzanych ; ĆWICZENIE III/3. Oznaczanie migracji formaldehydu z papieru opakowaniowego ; ĆWICZENIE III/4. Oznaczanie chlorków w papierze przeznaczonym do pakowania żywności. IV. Substancje chemiczne celowo dodawane do żywności: ĆWICZENIE IV/1. Oznaczanie zawartości konserwantów w przetworach owocowo-warzywnych ; ĆWICZENIE IV/2. Wykrywanie syntetycznych przeciwutleniaczy w tłuszczach ; ĆWICZENIE IV/3. Wykrywanie barwników syntetycznych w produktach spożywczych ; ĆWICZENIE IV/4. Odzysk substancji aromatyzujących z żywności ; ĆWICZENIE IV/5. Oznaczanie zawartości kwasu fosforowego(V) w napojach typu Cola. V. Zafałszowania produktów spożywczych: ĆWICZENIE V/1. Wykrywanie syropu skrobiowego w miodzie ; ĆWICZENIE V/2. Wykrywanie 5-hydroksymetylofurfuralu w miodzie. VI. Oszacowanie dziennego pobrania zanieczyszczeń żywności z dietą: ĆWICZENIE VI. Oszacowanie pobrania metali ciężkich i azotanów z dzienną racją pokarmową.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-99128 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dot. m.in. Podkarpacia.
Bibliogr., netogr. przy art.
Tekst częśc. ros.
Streszcz. ang. przy art.
Wpływ rodzaju zastosowanych kultur starterowych bakterii mezofilnych i probiotycznych na jakość mleka ukwaszonego ; Ocena jakości i przydatności przetwórczej ekologicznego mleka koziego z regionu Podkarpacia ; Właściwości organoleptyczne napojów serwatkowych o smaku kawowym, cytrynowym, malinowym i mango-marakuja ; Ocena jakości mięsa różnych gatunków drobiu zakupionego w sieci detalicznej ; Charakterystyka wybranych roślin z rodzaju Allium oraz ich przetworów pod kątem występowania związków polifenolowych ; Wybrane parametry jakościowe ziarna siewnego pszenicy jarej w 2012 roku na Podkarpaciu ; Określenie wartości biologicznej naparów wysokogatunkowych herbat liściastych czarnych i zielonych ; Zdrowotność maliny (Rubus idaeus L.) odmiany Polana w gospodarstwie ekologicznym i konwencjonalnym ; Jakość prozdrowotna miodów produkowanych na Podkarpaciu ; Neobhìdnì zmìni u zmìstì predmeta bezpeki žittâ po vìdnošennû do socìal'no-polìtičnoï situacìï v Ukraïnì.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-103613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-97680 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 87.
Zasady pracy w laboratorium chemicznym ; Typy reakcji chemicznych związków nieorganicznych ; Podstawy obliczeń chemicznych ; Procesy utleniania-redukcji ; Analiza jakościowa wybranych kationów ; Analiza jakościowa wybranych anionów ; Analiza jakościowa soli nieorganicznych ; Kinetyka reakcji chemicznych ; Stężenia roztworów ; Badanie wybranych właściwości fizycznych roztworów ; Roztwory koloidalne. Zjawisko adsorpcji ; Równowagi kwasowo-zasadowe w roztworach wodnych. Potencjometryczny pomiar pH ; Analiza miareczkowa. Oznaczenie alkacymetryczne ; Analiza miareczkowa. Jodometryczne oznaczanie zawartości Cu2+ ; Związki kompleksowe. Kompleksometryczne oznaczanie twardości wody ; Reaktywność metali. Korozja elektrochemiczna ; Metody optyczne w analizie chemicznej. I. Kolorymetria ; Metody optyczne w analizie chemicznej. II. Polarymetria i refraktometria; Załącznik 1. Układ okresowy pierwiastków ; Załącznik 2. Masy atomowe według danych IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) ; Załącznik 3. Charakterystyka rozpuszczalności związków nieorganicznych w wodzie ; Załącznik 4. Gęstość (g/cm3) wybranych wodnych roztworów w temperaturze 20ŢC ; Załącznik 5. Stałe dysocjacji niektórych związków chemicznych ; Załącznik 6. Wartości iloczynów rozpuszczalności wybranych soli ; Załącznik 7. Wartości standardowych potencjałów układów redox (25ŢC) ; Załącznik 8. Przedrostki stosowane do tworzenia wielokrotności oraz podwielokrotności jednostek ; Załącznik 9. Sposoby wyrażania stężeń.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-99141/cz.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dotyczy m.in. Podkarpacia i Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
I. MIÓD: Powstawanie miodu ; Skład chemiczny, odmiany miodu ; Wartość odżywcza miodu ; Bioaktywność i właściwości lecznicze miodu ; Przechowywanie i krystalizacja miodu ; Kontrola jakości miodu ; Zafałszowania miodu, miody importowane ; Jakość miodów z Podkarpacia ; II. INNE PRODUKTY PSZCZELE: Pyłek pszczeli ; Pierzga ; Propolis ; Wosk pszczeli ; Mleczko pszczele ; Czerw trutowy ; Jad pszczeli ; Osyp pszczeli ; III. ZIOŁA I ROŚLINY PRZYPRAWOWE: Fitoterapia ; Związki biologiczne aktywne ; Działanie lecznicze ; Zastosowanie w żywieniu ; Uprawa i produkcja surowców zielarskich ; Wyodrębnianie składników bioaktywnych ; IV. APIFITOTERAPIA. Wykorzystanie synergizmu produktów pszczelich i ziół: Miody z dodatkiem innych produktów pszczelich ; Miody z dodatkiem ziół i owoców ; Technologia wytwarzania miodów z dodatkami ; Walory prozdrowotne miodów wzbogaconych ; Inne produkty dla apifitoterapii. ANEKS: Badania nad miodem w Uniwersytecie Rzeszowskim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109212 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej