Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Dostępność
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(1)
Autor
Bertrandt Jerzy (1952- )
(2)
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Roszkowski Wojciech
(1)
Roszkowski Wojciech (1947- )
(1)
Rok wydania
2000 - 2009
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Odżywianie
(2)
Zdrowie publiczne
(2)
Toksykologia żywności
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Podręczniki
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
T. 1 pt.: Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu, t. 2 pt.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
I. ŻYWIENIE W SYSTEMIE OCHRONY ZDROWIA SPOŁECZEŃSTWA: 1. Zdrowie i jego uwarunkowania ; 2. Żywność i żywienie a zdrowie ; 3. Epidemiologia żywieniowa ; 4. Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej ; 5. Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie ; 6. Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych ; 7. Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji. II. UWARUNKOWANIA SPOSOBU ŻYWIENIA SIĘ SPOŁECZEŃSTWA: 1. Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji ; 2. Czynniki klimatyczne a sposób żywienia ; 3. Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia ; 4. Czynniki kulturowe wpływające na sposób żywienia społeczeństwa ; 5. Czynniki społeczne a żywność i żywienie ; 6. Czynniki psychologiczne jako determinanty sposobu żywienia ; 7. Grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia i ich problemy żywieniowe. III. RACJONALIZACJA ŻYWIENIA LUDNOŚCI I JEJ EFEKTY: 1. Polityka wyżywienia ludności - cele i instrumenty wdrażania ; 2. Upowszechnianie wiedzy o żywieniu ; 3. Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu ; 4. Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa ; 5. Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywiania i stanu zdrowia ludności. IV. BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA: 1. Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny ; 2. Bioterroryzm żywnościowy ; 3. Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspeckie międzynarodowym ; Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności ; 4. Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żwyności ; 5. Żywienie a zdrowie społeczne w perspektywie XXI wieku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Książka
W koszyku
T. 1 pt.: Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu ; T. 2 pt.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
I. ŻYWIENIE W SYSTEMIE OCHRONY ZDROWIA SPOŁECZEŃSTWA: Zdrowie i jego uwarunkowania ; Żywność i żywienie a zdrowie ; Epidemiologia żywieniowa ; Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej ; Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie ; Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych ; Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji. II. UWARUNKOWANIA SPOSOBU ŻYWIENIA SIĘ SPOŁECZEŃSTWA: Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji ; Czynniki klimatyczne a sposób żywienia ; Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia ; Czynniki kulturowe wpływające na sposób żywienia społeczeństwa ; Czynniki społeczne a żywność i żywienie ; Czynniki psychologiczne jako determinanty sposobu żywienia ; Grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia i ich problemy żywieniowe. III. RACJONALIZACJA ŻYWIENIA LUDNOŚCI I JEJ EFEKTY: Polityka wyżywienia ludności - cele i instrumenty wdrażania ; Upowszechnianie wiedzy o żywieniu ; Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu ; Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa ; Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywiania i stanu zdrowia ludności. IV. BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA: Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny ; Bioterroryzm żywnościowy ; Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspeckie międzynarodowym ; Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności ; Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żwyności ; Żywienie a zdrowie spoęłczne w perspektywie XXI wieku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-93512/t.3 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej