Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(540)
Forma i typ
Książki
(540)
Publikacje dydaktyczne
(14)
Publikacje informacyjne
(9)
Publikacje fachowe
(6)
Publikacje naukowe
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poezja
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(533)
nieokreślona
(17)
wypożyczone
(5)
tylko na miejscu
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(8)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(3)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(504)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(2)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(3)
Filia 2 (Fredry 5)
(2)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(4)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(3)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(7)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(2)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(6)
Filia 11 (Dębicka 170)
(4)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(2)
Filia 15 (Lwowska 60)
(2)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(4)
Magazyn Rezerw
(2)
Autor
Rymsza-Zalewska Danuta
(9)
Góralski Andrzej (1936- )
(7)
Berger Maria M
(6)
Arciszewski Tomasz
(5)
Boratyn Mieczysław
(5)
Czerni Sergiusz
(5)
Dobrzański Tadeusz
(5)
Jaworska Teresa
(5)
Leitner Roman
(5)
Żak Krzysztof
(5)
Bernas Stefan (1919-1983)
(4)
Chojnowska-Ślisz Barbara
(4)
Głowacka Elżbieta
(4)
Jędrzejewski Jędrzej
(4)
Kruczek Witold
(4)
Kujawski Adam
(4)
Leksiński Wacław (1932- )
(4)
Molenda Jacek
(4)
Osiowski Jerzy (1927-2013)
(4)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(4)
Szabatin Jerzy (1942- )
(4)
Szarski Jan
(4)
Banaś Józef (1950- )
(3)
Bartol Wiktor
(3)
Chabłowski Jerzy
(3)
Dietrich Marek (1934- )
(3)
Feld Mieczysław (1924- )
(3)
Kaczorek Tadeusz (1932- )
(3)
Kreyser Ryszard
(3)
Marciniak Wiesław
(3)
Martin Maria
(3)
Nabiałek Ireneusz (1934- )
(3)
Pietrzyk Tadeusz
(3)
Redakcja Encyklopedii Słowników i Leksykonów WNT
(3)
Seidler Jerzy
(3)
Semeniuk Bazyli
(3)
Siedlecka Irena
(3)
Sokołowska Małgorzata (1955- )
(3)
Szarski J
(3)
Żakowski Wojciech
(3)
Żakowski Wojciech (1929-1993)
(3)
Amiel Jean (1905-1986)
(2)
Antoniewicz Jerzy
(2)
Babicz-Zielińska Ewa
(2)
Baranowski Adam
(2)
Baranowski Jerzy (elektronik)
(2)
Basiński Antoni
(2)
Bańkowski Zdzisław (1913- )
(2)
Bek Jan (1932-2000)
(2)
Bender Anna
(2)
Bielecki Jan (?-2001)
(2)
Bieńkowska-Lipińska Krystyna
(2)
Bolkowski Stanisław (1930- )
(2)
Błażewski Stefan
(2)
Celiński Zdzisław (1932- )
(2)
Dobrowolski Jan (1919- )
(2)
Drozdowski Bronisław (1928- )
(2)
Dryjański Piotr (?-2006)
(2)
Dzierzbicki Stanisław (1910-1988)
(2)
Gajda Wojciech (1956- )
(2)
Gdowski Bogusław (1932- )
(2)
Gizbert-Studnicki Paweł (?-2007)
(2)
Grzywa Edward Jan (1933-2014)
(2)
Hyc Jan
(2)
Iglewski Michał
(2)
Imbierowicz Mirosław
(2)
Janicka Sabina
(2)
Jezierska Hanna
(2)
Juhasz-Dąbrowska Emma
(2)
Jóźwicki Romuald (1934- )
(2)
Kalisz Barbara
(2)
Kamiński Zbigniew
(2)
Kemula Wiktor (1902-1985)
(2)
Kirschke Roman
(2)
Konarzewski Zygmunt
(2)
Koronacki Jacek (1945- )
(2)
Kowalska Maria
(2)
Koziej Eugeniusz
(2)
Kreyser Ryszard (?-2003)
(2)
Kryt Dobromiła
(2)
Kunicki Henryk
(2)
Kupis Bogdan
(2)
Kurczab Marcin
(2)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(2)
Luboński Paweł
(2)
Macukow Bohdan (1946- )
(2)
Majewski Władysław (1933-2002)
(2)
Maludzińska Grażyna
(2)
Markowski Andrzej (?-2003)
(2)
Matuszewski Wojciech
(2)
Matwin Stanisław
(2)
Małysiak Henryk
(2)
McHughen Alan
(2)
Misiurewicz Piotr (1938- )
(2)
Nosal Zbigniew (1933-1997)
(2)
Opalińska Monika
(2)
Orear Jay (1925- )
(2)
Pawlik Maciej (1940- )
(2)
Pluciński Edmund
(2)
Puzyna Cz
(2)
Rok wydania
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(77)
1990 - 1999
(94)
1980 - 1989
(161)
1970 - 1979
(170)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(26)
1945-1989
(21)
1989-2000
(7)
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(525)
Wielka Brytania
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(514)
niemiecki
(8)
angielski
(2)
francuski
(1)
wiele języków
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(11)
Inżynierowie
(7)
Szkoły średnie
(4)
9-13 lat
(1)
Młodzież
(1)
Studenci
(1)
Technikum
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Temat
Technika
(34)
Matematyka
(29)
Komputery
(21)
Chemia
(17)
Elektronika
(17)
Maszyny
(15)
Żywność
(14)
Półprzewodniki
(13)
Fizyka
(12)
Elektroenergetyka
(11)
Języki programowania
(11)
Metale
(11)
Tworzywa sztuczne
(11)
Obwód elektryczny
(10)
Przyrządy pomiarowe
(10)
Statystyka matematyczna
(10)
Analiza matematyczna
(9)
Drukarstwo
(9)
Elektrotechnika
(9)
Przetwarzanie danych
(9)
Edytorstwo
(8)
Technologia chemiczna
(8)
Modele matematyczne
(7)
Pomiary
(7)
Układy elektroniczne
(7)
Automatyka
(6)
Degradacja środowiska
(6)
Materiałoznawstwo
(6)
Mechanika
(6)
Ochrona środowiska
(6)
Optyka
(6)
Rachunek prawdopodobieństwa
(6)
Urządzenia elektryczne
(6)
Woda
(6)
Wodór
(6)
Akustyka
(5)
Algorytmy
(5)
Budownictwo
(5)
Funkcje
(5)
Język polski
(5)
Programowanie (informat.)
(5)
Przemysł
(5)
Reakcje chemiczne
(5)
Samochody
(5)
Sterowanie
(5)
Technologia chemiczna organiczna
(5)
Terminologia
(5)
Algebra
(4)
Atom
(4)
Chemia fizyczna
(4)
Ciało stałe
(4)
Diody
(4)
Elektrony
(4)
Elektrownie
(4)
Fizyka jądrowa
(4)
Generatory drgań elektrycznych
(4)
Informatyka
(4)
Logika matematyczna
(4)
Maszyny elektryczne
(4)
Mikroprocesor
(4)
Minikomputery i mikrokomputery
(4)
Naprężenia i odkształcenia
(4)
Niezawodność urządzeń
(4)
Pierwiastki chemiczne
(4)
Przemysł chemiczny
(4)
Rachunek całkowy
(4)
Symulacja
(4)
Technologia
(4)
Telekomunikacja
(4)
Tranzystory
(4)
Algebra liniowa
(3)
Analiza numeryczna
(3)
Astronautyka
(3)
Badania operacyjne
(3)
Chemia analityczna
(3)
Chemia organiczna
(3)
Elektroakustyka
(3)
Elektryczność
(3)
Energetyka
(3)
Energetyka słoneczna
(3)
Energetyka wiatrowa
(3)
Energetyka wodna
(3)
Enzymy
(3)
Fotografia
(3)
Geoenergetyka
(3)
Grafy
(3)
Gry i zabawy umysłowe
(3)
Jednostki miar
(3)
Język angielski
(3)
Kinetyka chemiczna
(3)
Krystalografia
(3)
Logika
(3)
Lotnictwo
(3)
Magnetowid
(3)
Materia
(3)
Mechanika płynów
(3)
Metodologia
(3)
Odnawialne źródła energii
(3)
Optymalizacja
(3)
Paliwa gazowe
(3)
Temat: dzieło
Puls (czasopismo ; 1977-1981)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(3)
1901-
(2)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
2001-
(2)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Słowniki terminologiczne
(41)
Podręczniki akademickie
(25)
Poradniki
(15)
Podręcznik
(14)
Podręcznik akademicki
(13)
Słowniki polsko-angielskie
(12)
Słowniki
(10)
Słowniki angielsko-polskie
(9)
Bibliografie
(8)
Encyklopedie
(8)
Fotografia
(7)
Słownik terminologiczny
(7)
Słowniki wielojęzyczne
(7)
Wydawnictwa popularne
(6)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(5)
Ćwiczenia i zadania dla szkół średnich
(5)
Encyklopedia
(4)
Opracowanie
(4)
Słownik wielojęzyczny
(4)
Ćwiczenia i zadania
(4)
Materiały pomocnicze dla szkół podstawowych
(3)
Podręczniki
(3)
Słowniki niemiecko-polskie
(3)
Słowniki polsko-francuskie
(3)
Słowniki polsko-niemieckie
(3)
Słowniki rosyjsko-polskie
(3)
Tablice i wzory
(3)
Antologia
(2)
Fotografia barwna
(2)
Słowniki francusko-polskie
(2)
Słowniki frazeologiczne
(2)
Bibliografia
(1)
Esej
(1)
Film
(1)
Grafika użytkowa
(1)
Kompendia i repetytoria
(1)
Makrofotografia
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Materiały pomocnicze dla szkół średnich
(1)
Podręcznik dla szkół średnich
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Recenzja literacka
(1)
Słownik francusko-polski
(1)
Słownik niemiecko-polski
(1)
Słownik polsko-francuski
(1)
Słowniki grecko-polskie
(1)
Słowniki hiszpańsko-polskie
(1)
Słowniki polsko-greckie
(1)
Słowniki polsko-hiszpańskie
(1)
Słowniki polsko-rosyjskie
(1)
Słowniki polsko-rumuńskie
(1)
Słowniki polsko-włoskie
(1)
Słowniki rumuńsko-polskie
(1)
Słowniki słowacko-polskie
(1)
Słowniki włosko-polskie
(1)
Słownikie wielojęzyczne
(1)
Wiersze
(1)
Dziedzina i ujęcie
Inżynieria i technika
(19)
Językoznawstwo
(8)
Chemia
(4)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Literaturoznawstwo
(2)
Architektura i budownictwo
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kultura i sztuka
(1)
540 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-49895 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Télevision en couleurs?... c'est presque simple!" 1969.
40 lat później ; Przedmowa do drugiego wydania francuskiego ; R. I. Pojawienie się koloru ; R. II. Rzut oka na oko ; R. III. W muzeum wynalazków ; R. IV. Trochę kolorymetrii ; R. V. Systemy transmisji ; R. VI. W Muzeum Lamp Elektronowych ; R. VII. Ośrodek telewizyjny ; R. VIII. Co trzeba wiedzieć na temat wektorów ; R. IX. Różne systemy odpowiednie ; R. X. Analiza odbiornika SECAM ; R. XI. Analiza odbiornika PAL ; R. XII. Instalowanie i uruchamianie odbiorników telewizyjnych ; R. XIII. Regulacja odbiornika SECAM ; R. XIV. Regulacja odbiornika PAL ; Cud w postaci telewizji kolorowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-69915 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy i rozwój lotnictwa / Rościsław Aleksandrowicz. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1967. - 561, [3] s. : fot., portr., rys., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 555-[556]. Indeks.
I. Od podstaw teoretycznych do zbudowania samolotu ; II. Budowa płatowca ; III. Użytkowanie samolotu i rozwój lotnictwa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-10941 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "1000 kérdés-felelet a technika világából".
Fizyka ; Chemia, przemysł chemiczny ; Tworzywa sztuczne ; Elektrotechnika ; Pomiary, przyrządy, automatyka ; Technika łączności ; Górnictwo ; Hutnictwo ; Maszynoznawstwo ; Mechanizacja w rolnictwie ; Energia ; Technika atomowa ; Komunikacja wodna i lądowa ; Lotnictwo, rakiety ; Budownictwo ; Materiały budowlane ; Przemysł drzewny ; Przemysł spożywczy ; Przemysł tekstylny ; Przemysł skórzany ; Przemysł papierniczy ; Przemysł poligraficzny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-10180 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-66143 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-22871 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-40511/t.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-54 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-40511/t.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-62865 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-53257 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
I. Arytmetyka i algebra 1. Obliczenia arytmetyczne 2. Przekształcenia algebraiczne 3. Równania algebraiczne 4. Równania logarytmiczne i wykładnicze 5. Postępy 6. Kombinatoryka i dwumian Newtona 7. Zadania tekstowe arytmetyczne i algebraiczne II. Geometria i trygonometria 8. Planimetria 9. Wielościany 10. Bryły obrotowe 11. Przekształcenia trygonometryczne 12. Równania trygonometryczne 13. Funkcje cyklometryczne
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-37530 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-78287 (1 egz.)
Książka
W koszyku
O kosmetykach praktycznie / Jacek Arct. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1987. - 110, [2] s. : rys. ; 21 cm.
Autor
Temat
Gatunek
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-65527 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biblioteka fachowa / Edward Assbury, Jadwiga Czarnecka. - Wyd. 3 popr. i uzup. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1965. - 310, [1] s., [3] k. tabl. złoż. : il., faks., fot., rys., err. ; 21 cm.
1 wyd. pt.: Jak prowadzić bibliotekę fachową w zakładzie produkcyjnym, 2 wyd. pt.: Jak prowadzić bibliotekę w zakładzie pracy.
Książka przeznaczona dla personelu bibliotek fachowych i dla współpracujacego z bibliotekami aktywu technicznego i ekonomicznego.
Bibliogr. s. 305-[311].
PODSTAWOWE ZAŁOŻENIA BIBLIOTEKI FACHOWEJ: Witamina niezbędna dla przemysłu ; Rozwój bibliotek fachowych ; Organizacja ośrodków informacji ; Zadania biblioteki fachowej ośrodka informacji technicznej i ekonomicznej ; ORGANIZACJA I ADMINISTRACJA BIBLIOTEKI FACHOWEJ: Organizacja biblioteki ; Kierownik biblioteki ; Komisja krzewienia czytelnictwa literatury fachowej oraz informacji technicznej i ekonomicznej ; Środki finansowe ; Lokal i urządzenie biblioteki: Pomieszczenie ; Rozplanowanie biblioteki ; Urządzenie pomieszczeń bibliotecznych ; Obliczanie powierzchni biblioteki ; Sprzęty biblioteczne ; Pomoce biblioteczne ; Druki biblioteczne ; Czynności kancelaryjno-gospodarcze ; GROMADZENIE ZBIORÓW: Zasady doboru wydawnictw ; Źródła informacji o wydawnictwach ; Technika gromadzenia zbiorów: Zakup (prenumerata) ; Dary ; Wymiana ; Zwroty za wydawnictwa zagubione lub zniszczone ; Ewidencja księgowa zbiorów ; EWIDENCJA BIBLIOTECZNA ZBIORÓW: Zadania ewidencji i ogólne wskazówki w sprawie jej prowadzenia ; Inwentaryzowanie wydawnictw zwartych (książek) ; Inwentaryzowanie czasopism i innych wydawnictw ciągłych ; Inwentaryzowanie zbiorów specjalnych ; Rejestr przechodni ; Pieczętowanie i znakowanie ; Przepisywanie ksiąg ewidencyjnych ; Odpowiedzialność za księgi ewidencyjne i ich przechowanie ; KATALOGOWANIE. SPORZĄDZANIE KATALOGU ALFABETYCZNEGO: Katalogi biblioteczne: Rodzaje katalogów ; Forma zewnętrzna katalogów ; Katalogowanie wydawnictw zwartych (książek): Zasady ogólne. Typy kart katalogowych ; Sporządzanie karty głównej ; Sporządzanie karty głównej dla dzieł wielotomowych i współwydanych ; Sporządzanie kart pomocniczych ; Katalogowanie czasopism i innych wydawnictw ciągłych ; Układanie katalogu alfabetycznego ; Katalogowanie zbiorów specjalnych ; KLASYFIKACJA. SPORZĄDZANIE KATALOGU RZECZOWEGO: Zasady ogólne ; System klasyfikacji dziesiętnej ; Klasyfikowanie zbiorów ; Układanie katalogu rzeczowego ; OPRAWA I TECHNICZNE WYPOSAŻENIE ZBIORÓW ; USTAWIANIE NA PÓŁKACH I MAGAZYNOWANIE ZBIORÓW: Ustawianie wydawnictw zwartych (książek) ; Ustawianie czasopism i innych wydawnictw ciągłych ; Ustawianie zbiorów specjalnych ; Wolny dostęp do półek ; KARTOTEKA DOKUMENTACYJNA: Pojęcie i zadania kartoteki ; Kartoteka dokumentacyjna i jej budowa ; Układ kartoteki dokumentacyjnej ; Korzystanie z kartoteki dokumentacyjnej ; TECHNIKA UDOSTĘPNIANIA ZBIORÓW: Zasady i formy udostępniania ; Technika udostępniania: Czytelnia ; Wypożyczalnia ; Obieg czasopism ; Obieg kart dokumentacyjnych ; Wypożyczenia międzybiblioteczne ; KRZEWIENIE CZYTELNICTWA LITERATURY FACHOWEJ: Zadania w zakresie krzewienia czytelnictwa ; Czynniki współdziałające w krzewieniu czytelnictwa ; Materiały informacyjne do propagandy ; Formy i metody propagandy czytelnictwa: Zasady ogólne ; Praca z czytelnikiem indywidualnym ; Krzewienie czytelnictwa wśród załogi ; Uwagi końcowe ; KONTROLA ZBIORÓW ; USUWANIE WYDAWNICTW: Zasady usuwania wydawnictw zbędnych ; Ewidencja ubytków ; PLANOWANIE I SPRAWOZDAWCZOŚĆ: Plan pracy ; Sprawozdawczość biblioteczna ; ZAŁĄCZNIKI: Zasady transkrypcji ; Wzór protokołu kontroli ; Wzorcowy regulamin dla czytelników ; Rysunek kartoteki dokumentacyjnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. A-Instr (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-6375 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-34773/t.3 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-67460 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Całość pod red. Zdzisława E. Sikorskiego.
Bibliogr. przy niektórych rozdz. Indeks.
Wyd. 1 i 2 ukazały się pt.: Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności ; wyd. 3 i 4 ukazały się pt.: Chemia żywności : skład, przemiany i właściwości żywności.
SPIS TREŚCI: 1. WITAMINY 1.1. Charakterystyka ogólna i podział 1.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 1.2.1. Witamina A 1.2.2. Witamina D 1.2.3. Witamina E 1.2.4. Witamina K 1.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 1.3.1. Tiamina (witamina B1) 1.3.2. Ryboflawina (witamina B2) 1.3.3. Kwas nikotynowy i jego amid (witamina PP) 1.3.4. Kwas pantotenowy (witamina B5) 1.3.5. Pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina (witamina B6) 1.3.6. Kwas foliowy 1.3.7. Cyjanokobalamina (witamina B12) 1.3.8. Biotyna (witamina H) 1.3.9. Kwas L-askorbinowy (witamina C) 1.3.10. mio-lnozytol i cholina 1.3.11. Witamina P (bioflawonoidy). 2. TŁUSZCZ MLECZNY: STRUKTURA, SKŁAD l WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE 2.1. Wstęp 2.1.1. O podstawowych zaletach masła w skrócie 2.1.2. O historii masła w skrócie 2.1.3. Kontrowersje dotyczące jakości zdrowotnej masła 2.1.4. Sprzeczne interesy przemysłu tłuszczowego i przemysłu mleczarskiego 2.2. Wybrane zarządzania i przepisy prawne odnoszące się do masła 2.3. Struktura fizyczna i skład chemiczny masła 2.3.1. Struktura fizyczna masła 2.3.2. Ogólny skład chemiczny tłuszczu mlecznego 2.4. Naturalne składniki tłuszczu mlecznego 2.4.1. Kwasy tłuszczowe tłuszczu mlecznego 2.4.2. Triacyloglicerole tłuszczu mlecznego 2.4.3. Tokoferole w tłuszczu mlecznym 2.4.4. Substancje nieulegające zmydleniu w tłuszczu mlecznym 2.4.5. Substancje lotne tworzące naturalny aromat masła 2.5. Wpływ procesów technologicznych na właściwości funkcjonalne masła 2.5.1. Zarys technologii produkcji masła 2.5.2. Właściwości funkcjonalne oraz zastosowanie tłuszczu mlecznego i masła Piśmiennictwo 3. ALERGENY ŻYWNOŚCI 3.1. Wprowadzenie 3.2. Podstawowe określenia stosowane w immunologii i alergologii 3.3. Nomenklatura alergenów 3.4. Przyczyny powstawania alergii 3.4.1. Atopia 3.4.2. Ekspozycja na alergeny 3.4.3. Czynniki środowiskowe 3.5. Mechanizm reakcji alergicznej na pokarmy 3.6. Podstawowe alergeny pokarmowe 3.6.1. Alergeny mleka krowiego 3.6.2. Alergeny jaja 3.6.3. Alergeny ryb 3.6.4. Alergeny skorupiaków 3.6.5. Alergeny orzechów 3.6.6. Alergeny orzechów ziemnych (Arachis hypogaea) 3.6.7. Alergeny soi (Glycine max) 3.6.8. Alergeny pszenicy 3.7. Inne surowce roślinne będące źródłem alergenów pokarmowych powszechnych w Polsce 3.7.1. Ziemniak (Solarium tuberosum) 3. 7. 2. Pomidor (Lycopericon esculentum) 3. 7. 3. Seler (Apium graveolens) 3. 7. 4. Marchew (Daucus carota) 3. 7. 5. Truskawka (Fregaria ananassa) 3.8. Substancje dodawane do żywności 3.8.1. Wpływ dodatków do żywności na organizm 3.8.2. Substancje konserwujące 3.8.3. Substancje słodzące 3.8.4. Barwniki 3.8.5. Substancje poprawiające smak 3.9. Wpływ procesów technologicznych na zmiany alergenności produktów spożywczych na przykładzie mleka krowiego 3.9.1. Rodzaje procesów zmniejszających alergenność białek mleka 3.9.2. Wpływ procesów termicznych na immunoreaktywne właściwości białek mleka krowiego 3.9.3. Modyfikacje chemiczne białek mleka 3.9.4. Modyfikacje białek mleka w wyniku fermentacji mlekowej 3.9.5. Modyfikacje enzymatyczne białek serwatkowych mleka krowiego 3.9.6. Zastosowanie promieniowania gamma 3.10. Reakcje krzyżowe alergenów Piśmiennictwo 4. MUTAGENNE, RAKOTWÓRCZE l PRZECIWRAKOTWÓRCZE SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI 4.1. Wprowadzenie 4.2. Udział substancji mutagennych i rakotwórczych w procesie kancerogenezy 4.3. Aktywacja metaboliczna i tworzenie adduktów z DNA 4.4. Ocena mutagenności i rakotwórczości substancji 4.5. Związki mutagenne w żywności 4.5.1. Wstęp 4.5.2. Mikotoksyny 4.5.3. Nitrozoaminy 4.5.4. Mutageny w żywności poddanej obróbce termicznej 4.5.5. Mutageny w używkach 4.6. Inne czynniki ryzyka 4.7. Substancje ochronne 4.7.1. Wstęp 4.7.2. Substancje o działaniu przeciwrakotwórczym 4.7.3. Chemioprofilaktyka nowotworów 4.8. Podsumowanie Piśmiennictwo 5. SKAŻENIA ŻYWNOŚCI 5.1. Prawna ochrona zdrowia konsumenta 5.2. Rodzaje, stopień i ekologiczne przyczyny skażenia żywności 5.3. Aspekty toksykologiczne 5.3.1. Toksykologia żywności - cel i przedmiot badań 5.3.2. Toksyczne właściwości zanieczyszczeń żywności 5.3.3. Ocena toksykologiczna związków chemicznych 5.3.4. Substancje obce w organizmie 5.4. Zanieczyszczenie żywności metalami 5.4.1. Źródła zanieczyszczenia 5.4.2. Toksyczne działante metali 5.4.3. Zawartość metali w surowcach żywnościowych 5.4.4. Pobranie metali z żywnością 5.5. Mikotoksyny 5.5.1. Skażenie żywności i pasz mikotoksynami 5.5.2. Działanie toksyczne mikotoksyn 5.5.3. Sposoby zapobiegania powstawaniu, usuwanie lub inaktywacja niektórych mikrotoksyn z paszy i żywności 5.5.4. Metody oznaczania mikotoksyn 5.6. Pestycydy 5.6.1. Klasyfikacja pestycydów 5.6.2. Toksyczne właściwości wybranych pestycydów 5.7. Polichlorobifenyle 5.8. Dioksyny 5.8.1. Chemiczne właściwości dioksyn 5.8.2. Występowanie 5.8.3. Toksyczne właściwości dioksyn 5.8.4. Ocena toksyczności dioksyn 5.9. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne 5.10. Azotany(V) i azotany(lll) 5.10.1. Źródła azotanów(V) i azotanów(lll) w żywności 5.10.2. Działanie toksyczne azotanów(V) i azotanów(lll) 5.10.3. Pobranie azotanów(V) i azotanów(lll) z żywnością 5.11. Radionuklidy 5.11.1. Źródła i kumulacja radionuklidów w żywności 5.11.2. Skutki biologiczne działania radionuklidów 5.12. Możliwości technologiczne zmniejszenia skażenia żywności Piśmiennictwo 6. ROLA SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI W ŻYWIENIU CZŁOWIEKA 6.1. Potrzeby człowieka w zakresie żywienia 6.2. Wartość biologiczna białka 6.2.1. Rola aminokwasów w organizmie 6.2.2. Przemiany białek w organizmie 6.2.3. Zapotrzebowanie na białko 6.2.4. Wartość odżywcza białka 6.3. Wartość biologiczna lipidów 6.3.1. Rola lipidów pożywienia 6.3.2. Przemiany lipidów w organizmie 6.3.3. Rola niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych 6.3.4. Cholesterol i jego rola w organizmie 6.3.5. Zapotrzebowanie człowieka na lipidy 6.4. Wartość biologiczna sacharydów 6.4.1. Rola sacharydów w organizmie 6.4.2. Przemiany sacharydów w organizmie 6.4.3. Rola błonnika 6.4.4. Zapotrzebowanie na sacharydy 6.5. Wartość biologiczna witamin 6.5.1. Rola witamin 6.5.2. Czynniki wpływające na przyswajalność witamin 6.5.3. Rola witamin w profilaktyce chorób cywilizacyjnych 6.6. Składniki mineralne i równowaga kwasowo-zasadowa 6.6.1. Rola składników mineralnych w organizmie 6.6.2. Czynniki wpływające na przyswajalność składników mineralnych 6.6.3. Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu 6.7. Woda i gospodarka wodą w organizmie 6.8. Normy żywienia i zasady prawidłowego odżywiania 6.9. Rola składników żywności w profilaktyce chorób cywilizacyjnych 6.9.1. Wprowadzenie 6.9.2. Otyłość 6.9.3. Miażdżyca 6.9.4. Nadciśnienie tętnicze krwi 6.9.5. Osteoporoza 6.9.6. Anoreksja i bulimia 6.9.7. Żywność funkcjonalna w prewencji chorób Piśmiennictwo 7. INTERAKCJE SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI 7.1. Wprowadzenie 7.2. Struktury składników żywności i interakcje fizyczne 7.3. Czynniki wpływające na chemiczne i biochemiczne interakcje składników 7.4. Interakcje wpływające na barwę żywności 7.4.1. Zmiany barwników mięsa i ryb 7.4.2. Zmiany naturalnych barwników owoców i warzyw 7.4.3. Brunatnienie nieenzymatyczne 7.4.4. Ciemnienie enzymatyczne 7.5. Interakcje wpływające na zapach żywności 7.5.1. Interakcje związków zapachowych z głównymi składnikami żywności 7.5.2. Reakcje hydrolizy 7.5.3. Utlenianie 7.5.4. Procesy pirolityczne 7.6. Interakcje wpływające na teksturę i reologiczne właściwości żywności 7.6.1. Wprowadzenie 7.6.2. Interakcje wywołujące stężenie pośmiertne i kruszenie mięsa 7.6.3. Denaturacja białek w mrożonej żywności 7.6.4. Interakcje w żelach i jadalnych foliach 7.6.5. Reakcje sieciowania w cieście 7.7. Interakcje zmieniające biologiczną wartość żywności 7.7.1. Zmiany strawności białek 7.7.2. Straty aminokwasów 7.8. Powstawanie związków toksycznych Piśmiennictwo 8. ROLA ANALITYKI CHEMICZNEJ W ZAPEWNIANIU POŻĄDANEJ JAKOŚCI ŻYWNOŚCI 8.1. Wprowadzenie 8.2. Rola analityki w zapewnianiu jakości surowców i w jej ocenie 8.3. Analityka chemiczna w interesie konsumenta 8.4. Chemiczne metody badania produktów żywnościowych 8.4.1. Wprowadzenie 8.4.2. Miareczkowanie 8.4.3. Miareczkowanie potencjometryczne 8.4.4. Metody kolorymetryczne i spektrofotometryczne 8.4.5. Metody chromatograficzne 8.5. Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności 8.6. Granice wykrywalności oznaczanych składników w różnych surowcach i produktach żywnościowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-Czyt.664 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-54 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Od ropy k plastickým hmotám".
Bibliogr. s. [383]. Indeks.
I. Ropa naftowa i gaz ziemny, ich istota i pochodzenie oraz światowe rozmieszczenie złóż ; II. Poszukiwania ropy naftowej i gazu ziemnego, ich wydobywanie i przeróbka na terenie kopalni. Transport i magazynowanie ; III. Sposoby zużytkowania ropy naftowej i gazu ziemnego ; IV. Paliwowe zużytkowanie ropy naftowej i gazu ziemnego ; V. Chemiczne zużytkowanie ropy naftowej i gazu ziemnego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-10970 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [348]. Indeks.
Dla studentów matematyki i fizyki na uniwersytetach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-89368/cz.1 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej