Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(178)
Forma i typ
Książki
(176)
Poradniki i przewodniki
(17)
Publikacje popularnonaukowe
(10)
Proza
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje informacyjne
(2)
Audiobooki
(1)
Druki ulotne
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Dostępność
dostępne
(229)
wypożyczone
(21)
nieokreślona
(8)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(24)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(2)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(55)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(19)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(8)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(6)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(9)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(9)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(15)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(8)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(6)
Filia 9 (Czackiego 5)
(8)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(14)
Filia 11 (Dębicka 170)
(25)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(7)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(7)
Filia 15 (Lwowska 60)
(20)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(6)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(3)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(5)
Filia 20 (Solarza 9a)
(2)
Autor
Dębski Henryk (1936-1992)
(5)
Arens-Azevedo Ulrike
(4)
Kwiatkowski Robert
(4)
Tawska Iwona
(4)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(3)
Andrzejczuk Beata (1966- )
(2)
Baranowska Natalia
(2)
Chorąży Magdalena
(2)
Frank Renate
(2)
Futkowska Joanna
(2)
Futyma Agata
(2)
Grieser Ludwig
(2)
Grzymska Maria
(2)
Gumowska Irena (1912-1991)
(2)
Jakimowicz-Klein Barbara
(2)
Kozłowski Tomasz (tłumacz)
(2)
Luberda Monika
(2)
Michałowska Elżbieta
(2)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(2)
Mizieliński Daniel (1982- )
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Ochnio-Brudzyńska Anna
(2)
Reda Anna (kulinaria)
(2)
Rohardt Monika
(2)
Stradecka Alina
(2)
Sztokfisz Marta
(2)
Walęcka-Zdroik Marta
(2)
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Andrzejczyk Tadeusz (wędkarstwo)
(1)
Antonik Mariola
(1)
Apicius (ca 25 a.C.-?)
(1)
Bachanek-Zienkiewicz Teresa
(1)
Baranowicz Tadeusz
(1)
Barecki Andrzej
(1)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(1)
Basche Arnim
(1)
Berezowska Maja (1898-1978)
(1)
Bikont Piotr (1955-2017)
(1)
Biller Rudolf
(1)
Bischofberger Conny
(1)
Blakemore Katharine
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Bokiewicz Jan (1941- )
(1)
Bolotnikova Valentina Antonovna
(1)
Boulicot Thierry
(1)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Bruce Bryan
(1)
Brudzyński Andrzej
(1)
Brzychcy Ewa
(1)
Bujnowska Zofia ( -2010)
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Butschkow Ralf (1962- )
(1)
Bąbel Agnieszka Magdalena
(1)
Canfield Jack (1944- )
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka
(1)
Chodyniecki Andrzej (1922-1989)
(1)
Chojnacka Romana
(1)
Chętnik Adam (1885-1967)
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Czekajowa Eliza
(1)
Derkacz-Strybel Maria
(1)
Deuchars Marion
(1)
Domagała Dorota
(1)
Dopp Elisabeth /i in
(1)
Dowjat Danuta
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Drzazga Bohdan (1934- )
(1)
Dubrow Krzysztof
(1)
Duch Karl
(1)
Dullat Julia
(1)
Durbajło Barbara
(1)
Döbbelin Hans Joachim
(1)
Eichler Anna
(1)
Ewbank Anne
(1)
Falkowski Artur
(1)
Fałat Ziemowit
(1)
Ferdek Anna
(1)
Fernández-Armesto Felipe
(1)
Feslikenian Franca
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Fijołek Monika
(1)
Flaczyńska Malwina
(1)
Foer Joshua (1982- )
(1)
Gaj Wojciech
(1)
Gardocka Milena
(1)
Gasik Anna
(1)
Gawęda Halina
(1)
Gerer Reinhard
(1)
Gessler Mateusz
(1)
Gledhill Carly
(1)
Gnatowski Dariusz (1961- )
(1)
Godlewska Zofia
(1)
Godzińska Marzena
(1)
Gordziałkowska Anna
(1)
Grzegorczyk Magdalena
(1)
Guze Joanna (1917-2009)
(1)
Halama Zofia
(1)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(14)
2010 - 2019
(43)
2000 - 2009
(47)
1990 - 1999
(39)
1980 - 1989
(24)
1970 - 1979
(7)
1960 - 1969
(2)
1940 - 1949
(1)
1930 - 1939
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(37)
1901-2000
(2)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(167)
Wielka Brytania
(2)
Język
polski
(161)
angielski
(2)
Odbiorca
Dzieci
(15)
9-13 lat
(9)
6-8 lat
(8)
0-5 lat
(6)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura angielska
(2)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura francuska
(1)
Temat
Kucharstwo
(114)
Żywność
(20)
Kultura stołu
(14)
Odżywianie
(12)
Ryby
(12)
Warzywa
(12)
Przepisy kulinarne
(8)
Owoce
(7)
Przyprawy
(7)
Ciasta
(6)
Grzyby
(6)
Mięso
(6)
Jajka
(4)
Kultura
(4)
Miód
(4)
Mleko
(4)
Obyczaje i zwyczaje
(4)
Zdrowe odżywianie
(4)
Zupy
(4)
Desery
(3)
Jedzenie (czynność)
(3)
Język polski
(3)
Kucharze
(3)
Obyczaje
(3)
Rośliny jadalne dzikie
(3)
Ziemniaki
(3)
Gastronomia
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Gry i zabawy
(2)
Jabłka
(2)
Język francuski
(2)
Kanapki i przekąski
(2)
Kucharstwo dietetyczne
(2)
Kuchnia chińska
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Mięso kurze
(2)
Mleczarstwo
(2)
Osobliwości
(2)
Piwo
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Przyjęcia okolicznościowe
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Sery
(2)
Surówki i sałatki
(2)
Tekst
(2)
Wędkarstwo
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901)
(2)
Agrobiznes
(1)
Anegdoty polskie
(1)
Banany
(1)
Banki spółdzielcze
(1)
Barwniki spożywcze
(1)
Bezrobocie
(1)
Białka
(1)
Bonifratrzy
(1)
Budżety gminne
(1)
Bydło
(1)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Chleb
(1)
Czekolada
(1)
Czosnek
(1)
Deestryfikacja
(1)
Dekoracja potraw
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta metaboliczna
(1)
Dieta niskotłuszczowa
(1)
Dyniowate
(1)
Dziczyzna
(1)
Dziecko
(1)
Dziewczęta
(1)
Enzymy
(1)
Fasola
(1)
Gotowanie
(1)
Groch zwyczajny
(1)
Gryzonie
(1)
Higiena
(1)
Hotele
(1)
Humor
(1)
Jeziora
(1)
Język angielski
(1)
Język hiszpański
(1)
Kapusta
(1)
Kasza
(1)
Kawa
(1)
Kelnerstwo
(1)
Kobieta
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Konwicki, Tadeusz (1926-2015)
(1)
Kosmetyka
(1)
Kosmetyki
(1)
Kredyt rolny
(1)
Krowa
(1)
Krzewy jagodowe
(1)
Kucharstwo jarskie
(1)
Kuchnia - przepisy
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Temat: dzieło
Dom dzienny, dom nocny
(1)
Temat: czas
1801-1900
(4)
1901-2000
(4)
1901-1914
(2)
2001-
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1989-
(1)
Temat: miejsce
Świat
(3)
Amazonka (dorzecze)
(1)
Częstochowa (woj. śląskie)
(1)
Europa
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Polska
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wenezuela
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(33)
Publikacja bogato ilustrowana
(15)
Poradnik
(9)
Wydawnictwa dla dzieci
(8)
Encyklopedie
(6)
Opracowanie
(6)
Poradniki
(6)
Wydawnictwa popularne
(6)
Książka kucharska
(5)
Literatura dziecięca polska
(5)
Publikacje dla dzieci
(5)
Książki kucharskie
(4)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(4)
Biografia
(2)
Literatura polska
(2)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(2)
Opowiadanie dziecięce obyczajowe
(2)
Opowiadanie dziecięce psychologiczne
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
Publicystyka polska
(2)
Atlas grzybów
(1)
Atlas roślin
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Encyklopedia
(1)
Esej
(1)
Felieton polski
(1)
Gastronomia
(1)
Kryminał
(1)
Książka-zabawka
(1)
Książki mówione
(1)
Kuchnia starożytnego Rzymu
(1)
Literatura
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(1)
Opowiadanie polskie
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Piosenka biesiadna polska
(1)
Powieść
(1)
Powieść biograficzna
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Szkice literackie francuskie
(1)
Słowniki dla dzieci wielojęzyczne
(1)
Słowniki polskie
(1)
Słowniki terminologiczne
(1)
Słowniki wielojęzyczne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(27)
Etnologia i antropologia kulturowa
(9)
Historia
(9)
Edukacja i pedagogika
(2)
Podróże i turystyka
(2)
Biologia
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Psychologia
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
178 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr.
1. Wiadomości wstępne 2. Składniki żywności 3. Podstawowe techniki sporządzania potraw 4. Metody obróbki cieplnej 5. Zioła i przyprawy 6. Warzywa 7. Zupy i sosy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Na książce pseudonim ilustratora, nazwa właściwa Maria Bulikowska.
Bibliografia na stronach 197-[199].
„Smak kwiatów pomarańczy” to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragu z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina „Wariacje Goldbergowskie”? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu – więc także i w życiu – najważniejsze. Autorki [Wydawnictwo Czarne, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieje się je : mała historia kuchni / Łukasz Modelski ; ilustracje Adam Pękalski. - Warszawa : Wydawnictwo Bajka, 2020. - 63, [1] strony : ilustracje kolorowe ; 28x32 cm.
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji „Mała historia kuchni” to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent - jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D. Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia? Jaką drogą - wraz z łączeniem dynastii - wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji? Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji? Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspólnego z kuchnią ma Aleksander Dumas? Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody? Gdzie mieściły się stolice smaku? Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadał przyszłość świata? Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?! Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiatów. [lubimyczytac.pl, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-39/I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4dz-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 216-220.
Historia ludzkiego obżarstwa. Jak na przestrzeni wieków ludzie zaspokajali swój apetyt. Badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie. Poznamy wybitne postacie m in: Stanisława Czerniecki - ojciec polskiej gastronomii i Król Kucharzy Marie Antoine Careme. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi. [gandalf.com.pl, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107937 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Gastro Obscura : A Food Adventurer's Guide" 2021.
Indeks.
"Atlas osobliwości kulinarnych", książka napisana przez ten sam wiecznie ciekawy świata zespół, który stworzył Atlas osobliwości, zaprasza na bankiet złożony z niezwykłości. Jesteście gotowi na piwo warzone z mgły w Chile? Na sardyński makaron zwany nićmi Boga? Jest to jednak o wiele więcej niż ledwie menu kuriozalnych przysmaków i zaskakujących dań. Ta przygotowana z rozmachem książka pokazuje, że nasze życie koncentruje się wokół spraw dotyczących jedzenia. Dotyka historii - na przykład opowiadając o sieci wytwórni sosu rybnego w starożytnym Rzymie. Mówi o kulturze - wyobraźcie sobie 4 miliony kobiet, które spotykają się w jednym miejscu, żeby przyrządzić pudding ryżowy. Zaprasza na wyprawę - choćby i na świętą chińską górę Hua Szan, żeby na jej szczycie napić się herbaty. A to dopiero początek... [Wydawnictwo Sonia Draga, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-111436 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pani od obiadów : Lucyna Ćwierczakiewiczowa : historia życia / Marta Sztokfisz. - Krakow : Wydawnictwo Literackie, 2018. - 381, [3] strony : ilustracje, faksymilia ; 22 cm.
Jest jak rtęć, wszędzie się wciśnie ; Przepisy szlagierem ; Pierwsze piętro nobilituje ; Po co jej pokora? ; Wypchnięta za mąż ; Przysięgałeś, łajdaku, wierność ; Na rękach będzie cię nosił ; Szczęście pachnące kotletem ; Puszczać wiatry możesz tutaj ; Zająć się szczęściem ; Arystokracja na kredyt ; Zrobię to lekko, bez smalcu ; Po francusku - szybko i tanio ; Rewolucja na talerzu ; Widzieć szczęście ; Jedyne takie miejsce ; Chcesz miłości, atakuj żołądek ; Przeklinam cię do trzeciego pokolenia ; Wdeptana w ziemię ; Gotowa wydrapać oczy ; Porywy serca ; Zdobywa, co chce ; Kolęda dla gospodyń ; Kuracje naturalne ; Odkrywanie tajemnic ; Napisz, ile zarobiłam ; Najważniejsze to podać obiad ; Gosposia jak ptaszek w gniazdeczku ; Jestem niesforna ; Na ustach i na językach ; Zemsta na Ćwierczakiewiczowej ; Milion na śniadanie.
Odważna, niezależna. Przekraczała bariery, łamała konwenanse. Z impetem wchodziła tam, gdzie zakazywano. Zdobywała to, co chciała, i dzieliła się z innymi. W XIX-wiecznej Warszwie znali ją wszyscy. Uwikłana w sieć intryg stołecznego towarzystwa, walczyła o dobre imię. Lucyna Ćwierczakiewiczowa - królowa polskiej kuchni, której sławę i majątek przyniosły kulinarne poradniki. O jej bestsellerze pisał Bolesław Prus: "Do zawarcia małżeństwa niezbędne są trzy warunki: pełnoletniość obojga, ich wolna, nieprzymuszona wola oraz... "365 obiadów za 5 złotych" Ćwierczakiewiczowej". Charyzmatyczna, słynęła z ciętego języka i skutecznej autopromocji. Jedni ją wielbili, drudzy mówili z przekąsem: "panoszy się na mieście jak pawie pióro w kapeluszu". Wszyscy wiedzieli, że zmieniła Polakom jadłospis, przewietrzyła ich mieszkania i głowy. Była skuteczną filantropką, organizatorką zbiórek dla najuboższych i zsyłanych na Syberię. "Pani od obiadów" to pasjonująca opowieść o kobiecie uczącej nowoczesnego patrzenia na świat i kuchnię, kobiecie, która szła przez życie jak kometa, szturmem podbijała serca i żołądki. [Wydawnictwo Literackie, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wędkarstwo jeziorowe / Tadeusz Andrzejczyk. - Wyd. 2 popr. i uzup. - Warszawa : Państwowe Wydaw. Rolnicze i Leśne, 1976. - 331, [1] s., [48] s. tabl. : fot., pl., rys., wykr. ; 21 cm.
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-44802 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety jedzenia / Andrzej Fiedoruk. - Łódź : Księży Młyn Dom Wydawniczy, 2021. - 164, [4] strony : ilustracje, faksymilia, fotografie, portrety ; 25 cm.
Bibliografia na stronach 162-163.
Etykieta stołowa ; Jajeczne dylematy ; Dziwolągi kulinarne starożytnego Rzymu ; Baba z mięsem ; Rewolucyjny garnek ; Walka masła z margaryną ; Pościmy ; Śledząc śledzia ; Pić, pić! ; Sarmacki niesmak w przedmiocie koniny ; Złote jajeczka ; Jak powstaje smak? ; Na grzyny ; Dziwna historia drobiu ; Polska kuchnia transatlantycka ; Od soli do lodówki ; Koguci ogon - historia koktajli ; Kanibalizm. Potrzeba fizjologiczna czy duchowa? ; Kartoflany smak ; Boski chleb ; Kosmiczne problemy kulinarne ; Głód - odwieczne utrapienie ludzkości ; Czarodziejska czekolada ; Świniobicie ; Foie gras. Crème de la crème światowej gastronomii ; Co Pan może załatwić? Czyli święta w PRL-u ; Więcej, coraz więcej! ; Szarlatani w supermarkecie ; Uliczne podjadanie ; W dawnej kuchni ; Co jadano w Soplicowie? ; Kawa i kawiarnie ; Podlaskie domowe imprezki ; Kapusta i bigos ; Lucyna Ćwierczakiewiczowa, pierwsza celebrytka polskiej sceny kulinarnej ; Maggi i glutaminian sodu - strachy na lachy?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-39 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Tekst także na 2. i 3. stronie okładki.
Indeks.
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne. [www.azymut.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.13dz-64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 172. Indeksy.
Pochwała myślistwa ; Historia myślistwa ; Jaśnie Pan Jeleń i spółka ; Dzikie ptactwo ; Postępowanie z ubitą zwierzyną ; Praktyka kulinarna ; Przepisy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-94363 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne. [www.azymut.pl, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Wyp-64/I (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-51821 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr.
- Warzywa - jarzyny: codzienne witaminy - Krótkie dzieje upraw warzywnych - Warzywa kapustne - Inne warzywa liściowe - Warzywa strączkowe - Warzywa korzeniowe - Warzywa cebulowe - Warzywa dyniowate i jagodokształtne - Warzywa, z których jadamy pędy i kwiatostany - Warzywa oleiste - Warzywa smakowe - Warzywa przyprawowe - Przyszłość warzyw w Polsce
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-42127 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 271-[286]. Indeks.
I. BIESIADNICY: Przekładowe relacje między kulturami ; Proza polska we francuskich przekładach w latach 1945-2004 ; Powieść francuska w polskich przekładach w latach 1946-2004. II. SKŁADNIKI: NA POGRANICZU JĘZYKA I KULTURY: Kulinarna kwadratura koła, czyli Le triangle culinaire w polskim przekładzie ; "(...) plemienny napitek Słowian środkowych i wschodnich (...)". Alkoholowe rytuały bohaterów powieści Tadeusza Konwickiego we francuskim przekładzie ; Kuchnia ponad historią. Kulinaria we francuskim przekładzie "Domu dziennego, domu nocnego" Olgi Tokarczuk ; Wileńska kuchnia Tadeusza Konwickiego po francusku. III. NOWE SMAKI: Simenon po polsku: komisarz Maigret odsłania kulinarne tajemnice Paryża ; Jak młodzi Polacy poznają uroki kuchni francuskiej? Kulinaria w polskich przekładach francuskich powieści dla młodzieży ; Niedoceniona wartość przymusu. O przekładzie penego komiksu dla dzieci ; Ten trzeci, ta trzecia w przekładzie. Smaki Prowansji Anglikom opisane, Polakom wytłumaczone.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-96043 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. Dzieło współopr.: T. 1-2 Indeks
- Mleko - Przetwory mleczne - Tłuszcze i oleje - Mięso - Zboże - Mąka - Piekarstwo - Surogaty - Środki konserwujące - Barwienie artykułów żywności i przedmiotów użytku - Sztuczne środki słodzące - Środki kosmetyczne - Naczynia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. A-34215 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-913(7/8) (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Smaki Lwowa : kulinarna biografia miasta / Piotr Janczarek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Lira Wydawnictwo, 2023. - 349, [3] strony : fotografie, ilustracje, mapa, portrety ; 22 cm
Na okładce : "Lwów zmienił się w czasie wojny, ale wojna go nie zniszczyła..."
Bibliografia na stronie 349. Indeks.
Co w dawnym Lwowie znaczyło: „iść do pana Edzia”? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina? Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie, widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a jednocześnie stanowi doskonały „spacerownik kulinarny”. To miasto jest jak wielki, buchający kocioł, z którego wydobywają się wciąż nowe smaki, idee, pomysły, lecz nie zapomina ono przy tym o tradycji. Do paleniska dorzucają szefowie kuchni, restauratorzy, ale także wielu aktywistów, badaczy tradycji kulinarnych, ekspertów i dziennikarzy. Swoimi autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie kuchni najlepszych lwowskich restauracji oraz Pani Stefa - największy autorytet kulinarny w tym mieście. [Lira Wydawnictwo, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. AD-49038 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Dla studentów akademii rolniczych
Indeksy
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-64232 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dot. m.in. Rzeszowszczyzny.
Bibliogr. przy ref.
Tekst częśc. słow.
Cz. I. WPROWADZENIE DO PROBLEMATYKI EFEKTYWNOŚCI PRODUKCJI ROLNICZEJ: 1.1. Niektóre problemy funkcjonowania i rozwoju rolnictwa w aspekcie jego restrukturyzacji, 1.2. Ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania produkcji rolniczej w południowo-wschodniej Polsce, 1.3. Uniwersalistyczne kryteria klasyfikacji gospodarstw rolniczych podstawowym czynnikiem energotechnologicznej oceny efektywności transformacji systemu gospodarki żywnościowej, 1.4. Czynniki determinujące rozwój rolnictwa w warunkach podmiejskich, 1.5. Aktuálne problémy transformácie agrárneho trhu v Slovenskej Republike, 1.6. Do Zespołu Energotechnologicznego PAN, 1.7. Rolnictwo województwa krośnieńskiego w okresach swych przeobrażeń ; Cz. II. EKONOMICZNE UWARUNKOWANIA PRODUKCJI ROLNICZEJ: 2.1. Stan i perspektywy chowu i hodowli bydła mlecznego oraz produkcji mleka w Polsce, 2.2. Wstępne wyniki chowu jednostronnie mięsnych ras bydła w Polsce, 2.3. Przetwórstwo mleka w gospodarstwach rolniczych w Belgii, stan obecny i perspektywy, 2.4. Energotechnologiczna efektywność restrukturyzacji systemu skupu mleka w warunkach wysokiego rozdrobnienia gospodarstw na terenach podgórskich, 2.5. Ekonomiczne uwarunkowania przetwórstwa mleka w regionie Polski południowo-wschodniej, 2.6. Czynniki determinujące poziom i organizację produkcji rolniczej w warunkach Polski południowo-wschodniej, 2.7. Czynniki determinujące poziom i organizację skupu mleka na przykładzie rejonu surowcowego Spółdzielni Mleczarskiej w Gorlicach, 2.8. Związek przemysłu mleczarskiego z rolniczą bazą surowcową w województwie przemyskim, 2.9. Tendencje w skupie mleka w rejonie działania Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Lubaczowie w latach 1991-1994, 2.10. Organizacja skupu mleka w spółdzielniach Polski południowo-wschodniej, 2.11. Produkcja żywca wołowego w gospodarstwach indywidualnych województwa krośnieńskiego, 2.12. Tendencje zmian w skupie żywca wołowego w Zakładach Mięsnych "RESMIĘS" S.A. w Rzeszowie w latach 1992-1995 ; Cz. III. EKONOMICZNE I ORGANIZACYJNE UWARUNKOWANIA PRZEDSIĘBIORCZOŚCI NA OBSZARACH WIEJSKICH: 3.1. Spółdzielczość jako forma przedsiębiorczości stymulującej rozwój wsi i rolnictwa, 3.2. Gospodarka piętrowa elementem przeobrażeń rolnictwa karpackiego w dobie transformacji gospodarczej kraju, 3.3. Rola Euroregionu Karpaty we wspieraniu rozwoju gospodarki żywnościowej, 3.4. Charakterystyka osób prowadzących rodzinne gospodarstwa rolne w gminie Tymbark, 3.5. Rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich (na przykładzie gminy Tyczyn) ; Cz. IV. EKONOMICZNE I ORGANIZACYJNE UWARUNKOWANIA PRZETWÓRSTWA ROLNO-SPOŻYWCZEGO: 4.1 Urynkowienie gospodarki stymulantem rozwoju przetwórstwa surowców rolnych w gospodarstwach chłopskich, 4.2. Popyt na produkty spożywcze z przetwórczości w małej skali w opinii konsumentów, 4.3. Revitalizácia manažmentov podnikateľských subjektov v poľnohospodársko-potravinárskom komplexe, 4.4. Pozycja rynkowa zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego małej skali, 4.5. Charakterystyka przydatności do przetwórstwa dziesięciu odmian jabłek ; Cz. V. PROBLEMATYKA ORGANIZACJI OBSŁUGI PRODUKCJI ROLNICZEJ: 5.1. Przyczyny bezrobocia w opinii bezrobotnych (na przykładzie gminy i miasta Dukla), 5.2. Sposoby ograniczania bezrobocia w opinii bezrobotnych (na przykładzie gminy i miasta Dukla), 5.3. Finansowanie zadań w zakresie postępu biologicznego w produkcji zwierzęcej na przykładzie Okręgowej Stacji Hodowli Zwierząt w Krasnem w latach 1993-1995, 5.4. Sprzedaż bezpośrednia produktów rolniczych w Austrii, 5.5. Slovenské poľnohospodárstvo v marginálnych podmienkach, 5.6. Polityka regionalna Unii Europejskiej i jej wpływ na rozwój rolnictwa, 5.7. Dostosowanie działalności gminnych spółdzielni do warunków rynkowych w rejonach podgórskich (na przykładzie Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w Komańczy), 5.8. Ekonomiczne uwarunkowania produkcji mleczarskiej w Południowo-Wschodniej Polsce, 5.9. Programy bezzwrotnej pomocy zagranicznej dla rolnictwa polskiego w ramach PHARE, 5.10. Wykorzystanie bezzwrotnej zagranicznej pomocy technicznej dla wsi i rolnictwa w ramach programu PHARE, 5.11. Analiza dynamiki poziomu i struktury budżetów gmin w latach 1991-1995 z punktu widzenia samodzielności gospodarowania samorządów terytorialnych, 5.12. Wpływ polityki kredytowej w latach 1985-1991 na rozwój indywidualnych gospodarstw rolnych - na przykładzie klientów Banku Spółdzielczego w Wielopolu Skrzyńskim, 5.13. Rzeszowski Bank Regionalny - nadzieje i obawy spóldzielczości bankowej, 5.14. Perspektywy rozwoju eksportu produktów rolno-spożywczych z terenu Polski południowo-wschodniej, 5.15. Informacja rynkowa jako uwarunkowanie rozwoju agrobiznesu, 5.16. Wykorzystanie instrumentów marketingowych w kształtowaniu polityki rynkowej spółdzielni mleczarskich z terenu Polski południowo-wschodniej ; Eugeniusz Machowski 1934-1996 ; Zespół Szkół Rolniczych w Trzcinicy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99107 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej