378344
Book
In basket
Przyprawy / Ewa Malika Szyc-Juchnowicz. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2016. - 285, [3] strony : ilustracje ; 25 cm.
Sekret smaku tkwi w umiejętności łączenia. Gałka muszkatołowa i grzyby, jałowiec i pieprz cayenne, lukrecja i kurkuma, oregano i sos rybny? Okoń morski z wanilią, mus czekoladowy z solą? Rozum mówi "nie" zmysły krzyczą "tak, tak, tak". Przyprawy mają moc wyzwalania emocji. Dodają daniu charakteru, sprawiają, że smak pamiętamy na długo, a zapach pozostaje z nami na zawsze. Poznaj bliżej przyprawy: - rozgrzewające (ziele angielskie, imbir, gorczyca, goździki) - korzenne (tymianek, kurkuma, kmin) - orzechowe (czarnuszka, kozieradka, rozmaryn) - orzeźwiające (kardamon, jałowiec, mięta) - słone (sos sojowy, umami) - słodkie (szafran, lukrecja, wanilia). [Wydawnictwo Pascal, 2016]
Availability:
There are copies available to loan: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronie 287.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again