374156
Book
In basket
To nie ty, to jedzenie. Żywność wkracza w nową erę. Większość kalorii, które spożywamy, pochodzi z całkowicie nowego zestawu substancji zwanych żywnością ultraprzetworzoną, czyli czegoś, co zostało zaprojektowane, wyprodukowane i zareklamowane tak, aby jak bajbardziej uzależniać. Ale czy naprawdę wiemy, jak działa na nasz organizm? Chris van Tulleken, lekarz i osobowość medialna, zabiera nas w podróż po świecie wysokoprzetworzonej żywności i konfrontuje z przytłaczającą rzeczywistością, uświadamiając, że ani ćwiczenia ani siłą woli nie mogą nas uratować. Pokazuje też, co UPF - od angielskiego Ultra-Processed food - robi z naszymi ciałami, zdrowiem, wagą i planetą (spoiler: nic dobrego). Zbyt długo wmawiano nam, że to na nas ciąży odpowiedzialność za dokonywanie innych, lepszych wyborów, podczas gdy przy obecnym stanie rzeczy jest to praktycznie niemożliwe. Oto książka o naszych prawach: prawie do wiedzy o tym, co jemy, i o tym, jaki wpływ wywiera to na nasz organizm. A przede wszystkim o prawie do dobrej żywności w przystępnej cenie. [Marginesy, 2024]
Availability:
All copies are currently on loan: sygn. WG-613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 3.
All copies are currently on loan: sygn. A-114437 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 3.
Notes:
Tytuł oryginału: Ultra-processed people : why do we all eat stuff that isn't food... and why can't we stop?, 2023
General note
Tytuł oryginału: "Ultra-processed people : why do we all eat stuff that isn't food... and why can't we stop?" 2023.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again