378325
Book
In basket
Kuchnia międzywojnia / Andrzej Wesołowski. - Kolbuszowa : Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna w Kolbuszowej, 2023. - 144, [4] strony : faksymilia, fotografie ; 31 cm.
Kuchnia dwudziestolecia międzywojennego to zapomniane dziś potrawy, zapachy i smaki, których świadectwem są pożółkłe karty babcinych zeszytów i książek kucharskich oraz dostępne w bibliotekach szpalty popularnych czasopism. (...) Książka wydana przez Andrzeja Wesołowskiego jest lekturą wyjątkową. Inspiracją - o czym pisze autor - jest fragment historii kulinarnej Kolbuszowej o okolic. Zeszyt Wiktorii Wróbel - młodej dziewczyny z Trzęsówki, która zgromadziła przepisy przekazywane zapewne w jej rodzinie z pokolenia na pokolenie zestawiono z recepturami umieszczonymi w "Ilustrowanym Kurierze Codziennym" - wysokonakładowym dzienniku polityczno-społecznym wydawanym w Krakowie w latach 1910-1939. Dzięki temu z łatwością można dostrzec różniące pomiędzy kuchnią włościańską a miejską/ziemiańską oraz przemiany w kuchni wiejskiej zachodzące pod wpływem nowinek zaczerpniętych z sąsiednich miast i okolicznych dworów. O jakości publikacji świadczy osoba jej autora - znanego restauratora kolbuszowskiego, a jednocześnie kolekcjonera, który od lat gromadzi zapomniane receptury i artefakty związane z kuchnią dwudziestolecia. Pozwala to wyrobić w czytelniku przekonanie, że skrupulatne wykonanie potraw według zamieszczonych receptur zakończy się pełnym sukcesem. Pozostaje mi jedynie życzyć: smacznego! [ze Wstępu Izabela Wodzińska]
Availability:
There are copies available to loan: sygn. AF-113912 (1 egz.)
Notes:
General note
Autor związany z Kolbuszową.
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronie 20.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again