374926
Book
In basket
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem. Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie. [lubimyczytac.pl, 2020]
Availability:
There are copies available to loan: sygn. WG-612 (1 egz.)
Biblioteka nieczynna
There are copies available to loan: sygn. A-108559 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. F.8-61 (1 egz.)
Notes:
Tytuł oryginału: Way we eat now: strategies for eating in a word of change, 2019
General note
Na okładce: Jak rewolucja żywieniowa zmieniła nasze ciała, życie i świat.
Tytuł oryginału: "The Way we eat now: strategies for eating in a word of change" 2019.
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 462-[474].
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again