378642
Book
In basket
Enzymologia : podstawy / Sławomir Strumiło, Adam Tylicki. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2020. - 198, [1] strona : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24 cm.
1. Historia początków enzymologii ; 2. Ogólna charakterystyka enzymów: 2.1. Moc katalityczna ; 2.2. Specyficznośc ; 2.3. Właściwości regulacyjne ; 3. Zasady systematyki enzymów ; 4. Pomiary aktywności enzymów: 4.1. Zasady ogólne ; 4.2. Jednostki aktywności enzymów ; 4.3. Spektrofotometryczne metody mierzenia aktywności enzymów ; 4.4. Fluorymetria ; 4.5 Kolorymetria oraz inne metody ; 5. Wyodrębnienie i oczyszczenie enzymów: 5.1. Źródła enzymów ; 5.2. Początkowe etapy wyodrębniania enzymów ; 5.3. Chromatografia jonowymienna ; 5.4Sączenie molekularne ; 5.5. Chromatografia powinowactwa ; 5.6. Inne metody oczyszczania enzymów ; 5.7. Kryteria jednorodności preparatów enzymowych ; 6. Budowa enzymów: 6.1. Ogólna struktura białkowa ; 6.2. Centrum aktywne ; 6.3. Jony metali w centrach aktywnych ; 6.4. Udział koenzymów w katalizie enzymatycznej ; 6.6. Izoenzymy ; 6.6. Inne formy molekularne enzymów ; 6.7. Enzymy wielofunkcyjne ; 6.8. Kompleksy wieloenzymowe ; 7. Mechanizmy działania enzymów: 7.1. Etapy reakcji enzymatycznej ; 7.2. Osobliwości katalizy przeprowadzonej przez wybrane enzymy ; 8. Elementy kinematyki enzymatycznej: 8.1. Założenia kinematyki stacjonarnej ; 8.2. Równoważenie michaelisa-menten ; 8.3. Wyznaczenie wartości stałych kinematycznych ; 8.4. Określenie efektywności katalitycznek ; 8.5. Typy hamowania enzymów, rodzaje inhibitorów ; 8.6. Kinematyczne osobliwości reakcji kilkusubstratowych ; 8.7. Wpływ temperatury, energia aktywacji ; 8.8. Wpływ jonów wodorowych ; 9. Mechanizmy regulacji aktywności enzymów: 9.1. Regulacja allosteryczna ; 9.2. Regulacja izosteryczna ; 9.3. Regulacja poprzez modyfikację kowalencyjne ; 9.4. Proteolityczna aktywacja enzymów trawiennych ; 10. Regulacja biosyntezy enzymów oraz ich degradacja: 10.1. Operony u mikroorganizmów ; 10.2Ryboprzyłączniki ; 10.3 Udział hormonów ; 10.4. Obrót i degradacja enzymów ; 11. Dodatkowe funkcje niektórych enzymów ; 12. Zastosowanie enzymów: 12.1. Enzymy w genomice ; 12.2 Wykorzystanie enzymów w przemyśle ; 12.3. Enzymy w analityce ; 12.4. Metody immunoenzymatyczne ; 12.5. Terapeutyczne zastosowanie enzymów ; 12.6 Enzymy jako markery stanów chorobowych.
Availability:
All copies are currently on loan: sygn. WG-577 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. A-108209 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 195-[199].
Target audience note
Pomocna studentom i doktorantom biologii, biotechnologii, medycyny, farmacji, weterynarii oraz rolnictwa.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again