374865
Książka
W koszyku
CZ. 1. POKARM W ŚWIETLE ŹRÓDEŁ ARCHEOLOGICZNYCH I HISTORYCZNYCH: Malwina Brachmańska - Mięso jako źródło do badań nad ucztami, określeniem ich znaczenia i pozycją społeczną w Egipcie okresu nagadyjskiego ; Justyna Żychlińska - Zwierzęta w kulturze łużyckiej - między konsumpcją realną a konsumpcją symboliczną ; Jarosław Nowaszczuk - Pliniusz Młodszy o posiłkach w swoich czasach ; Maciej Wiencek - Produkty żywnościowe w późnym antyku na podstawie źródeł monastycznych ; Kamil Kajkowski - Pokarm dla Bogów? Ofiary z pożywienia w obrzędowości Słowian nadbałtyckich doby wczesnego średniowiecza ; Ewa J. Białowąs - Przyprawy i dodatki do potraw stosowane w polskiej kuchni średniowiecznej ; Mateusz P. Modrzycki - Regulacje prawne dotyczące "kultury konsumpcji" w miastach pruskich na tle europejskim - zarys problematyki (XIV-XVI w.) ; Joanna Gierszewska-Barwik - Kawa - trucizna czy lekarstwo? Dawne uwarunkowania społeczno-kulturowe dotyczące leczniczego stosowania kawy i prób jej fałszowania ; Anetta Głowacka-Penczyńska - Piwowarstwo i gorzelnictwo w małych miastach Wielkopolski w XVII wieku ; Daniel Dzienisiewicz, Filip Graliński, Piotr Wierzchoń - Fast food pod longwochronologizacyjną lupą: z historii szybkich posiłków w polszczyźnie pisanej ; Małgorzata Chudzikowska-Wołoszyn - Eraz z Rotterdamu o kategoriach humanistycznego biesiadowania. Na podstawie poradnika De civilitate morum puerilium ; Agnieszka Bywalec - Zalecenia żywieniowe dla chorych i rekonwalescentów od XVI do XVIII wieku w polskich poradnikach medycznych ; Katarzyna Zielińska - Rzecz o jarskich początkach na przykładzie najstarszych i najbardziej popularnych poradników żywieniowych XIX i XX wieku ; Alicja Żuchowska - Zasady żywienia niemowląt w wybranych XIX-wiecznych poradnikach pedagogicznych ; Anita Napierała - Dieta a długowieczność, czyli o makrobiotyce i innych zaleceniach dietetycznych w piśmiennictwie higienicznym XIX wieku ; Grażyna Czerniak, Jolanta Kowalik - Popularyzowanie sztuki kulinarnej na podstawie czasopisma "Kobieta w świecie i w Domu" (w latach 1934-1939) ; Katarzyna Głowania - Przepisy kulinarne w czasopiśmie "NS Frauen-Warte" ; CZ.2. JEDZENIE W ASPEKCIE SPOŁECZNYM: Mateusz Żmudziński - Uwagi na temat jedzenia jako źródła informacji o ludziach i ich kulturze na przestrzeni dziejów ; Dariusz Chyła - Wyżywienie pensjonariuszy przytułków kujawskich w XVI-XVIII wieku ; Hanna Stypa - O chlebie naszym powszednim - motyw chleba w kulturze i języku polskim ; Mariola Tymochowicz - Od obrzędu ku biesiadzie - pożywienie na tradycyjnym i współczesnym weselu (na materiale z woj. lubelskiego) ; Katarzyna Prorok - Dobry bób, kiedy jest głód? Bób w polskiej tradycji ludowej - próba definicji kognitywnej ; Anna Kaczan - Zjedz jęczmień jęczmień! Lecznicze zastosowania zbóż w polskiej tradycji ludowej ; Bogna Derkowska-Kostkowska, Agnieszka Wysocka - Jak na pączki to tylko do Greya. Gdzie i co jadano w dawnej Bydgoszczy ; Monika Milewska - Owoc mango jako symbol myśli Mao Zedonga. Historia pewnego daru ; Jakub Sawicki - Trzy biografie, jeden instytut i praktyczna nauka o żywieniu, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie w latach 1963-1975 na tle tendencji w RFN i NRD ; Marta Studenna-Skrukwa - "Zbiorowo i zdrowo" - kulinaria w radzieckim przekazie propagandowym w latach 1971 – 1975 ; Anna Marcinkiewicz-Kaczmarczyk - Jak zdrowo i ekonomicznie żywić rodzinę w PRL? Wytyczne Ligi Kobiet Polskich dotyczące odżywiania społeczeństwa polskiego w okresie kryzysu gospodarczego lat 80. XX wieku ; Anna M. Kiełbowska - Dobre maniery przy jedzeniu - czy znaczą dziś to samo co dawniej? ; Karolina Cynk - Żywność - jej wybrane aspekty w odbiorze polskich i czeskich studentów ; Justyna Gołębiowska - Social cooking - o potrzebie wspólnego gotowania w komentarzu socjologa ; Dominika Zagrodzka - Kim jest foodie? - próba wstępnej charakterystyki zjawiska foodismu ; Monika Kostaszuk-Romanowska - Gulasz z krokodyla - rzecz o spakietowanych degustacjach turystycznych ; Małgorzata Pietras-Mrozicka - Ból (nie)jedzenia. Bo jedzenie nie zawsze smakuje... Rozważania na temat doświadczania jedzenia w kontekście wybranych chorób ; Olga Słowik - Między chorobą a stylem życia. Anoreksja w interpretacjach feministycznych lat 80. i 90. XX wieku ; Noah Rosenkranz zu Rotenstein - Koszerność jako znak żydowskiej tożsamości ; Małgorzata Staszczak-Ciałowicz - Kod jedzeniowego tabu jako wyraz tożsamości religijnej: studium ideologii postu w erze reformacji ; CZ. 3. POKARM W ŚWIETLE LITERATURY ORAZ SZTUKI NOWOŻYTNEJ I WSPÓŁCZESNEJ: Dominika Dżwinel - Literacki konflikt kulinarny - między sarmackim stołem a oświeceniową kawiarnią ; Renata Gadamska-Serafin - Juliusza Słowackiego autobiografia kulinarna (na podstawie listów do matki) ; Matylda Chrząszcz - Poemat "Obiad" Władimira Filimonowa - wstęp do analizy ; Katarzyna Skulimowska - Osakijska kultura kulinarna w literaturze na przykładzie Meoto Zenzai Ody Sakunosuke ; Anna Pięcińska - Menu żeglarzy - analiza na podstawie tekstów polskich szant ; Barbara Krasińska - "Cukier krzepi" - pokarm w XX-wiecznej reklamie prasowej i plakacie. Wybrane przykłady ; Aleksandra Drzał-Serocka - Co jedzą "ci inni"? Wątki kulinarne stereotypowych przekonań na temat imigrantów we wczesnym kinie amerykańskim ; Monika Błaszczak - Nadmiar jadła i napitku - o "obżarstwie" i "opilstwie" w utworach dramatycznych i spektaklach teatralnych ; Magdalena Grenda - Motyw jedzenia, konsumpcji i ucztowania w działaniach artystycznych poznańskich teatrów niezależnych ; Irena Górska - Jedzenie w perspektywie aisthesis. Między estetyczną przyjemnością a obrzydzeniem i wstrętem.
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-107019 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia przy rozdziałach.
Uwaga dotycząca języka
Streszczeniew języku angielskim przy rozdziałach.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej