378561
Book
In basket
I. WSTĘP: 1. Człowiek i jego pokarm; 2. Historia nauki o żywieniu; 3. Cele i zadania nauki o żywieniu; 4. Problemy żywieniowe świata i organizacje międzynarodowe, II. ELEMENTY FIZJOLOGII I BIOCHEMII: 1. Spożywanie pokarmu - mechanizmy regulacyjne; 2. Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu; 3. Trawienie i wchłanianie; 4. Katabolizm i anabolizm, III. ENERGIA: 1. Potrzeby energetyczne organizmu; 2. Wartość energetyczna pożywienia; 3. Bilans energii - kontrola masy ciała, IV. SKŁADNIKI ODŻYWCZE: 1. Węglowodany; 2. Tłuszcze; 3. Białka; 4. Składniki mineralne; 5. Witaminy, V. ŻYWNOŚĆ - WARTOŚĆ ODŻYWCZA I JAKOŚĆ ZDROWOTNA: 1. Produkty spożywcze i ich wartość odżywcza; 2. Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności; 3. Wzbogacanie żywności; 4. Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu; 5. Dodatki do żywności; 6. Zanieczyszczenia i substancje antyodżywcze w żywności; 7. Jakość zdrowotna żywności i jej ochrona, VI. RACJONALIZACJA ŻYWIENIA LUDNOŚCI: 1. Żywienie a informacja genetyczna człowieka; 2. Normy żywieniowe; 3. Żywienie a zwyczaje kulturowe; 4. Planowanie żywienia; 5. Upowszechnianie wiedzy o żywieniu. Zalecenia żywieniowe, VII. OCENA ŻYWIENIA: 1. Ocena wyżywienia; 2. Ocena stanu odżywienia
Availability:
All copies are currently on loan: sygn. WG-613 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again