367049
Książka
W koszyku
I. WSTĘP: 1. Człowiek i jego pokarm; 2. Historia nauki o żywieniu; 3. Cele i zadania nauki o żywieniu; 4. Problemy żywieniowe świata i organizacje międzynarodowe, II. ELEMENTY FIZJOLOGII I BIOCHEMII: 1. Spożywanie pokarmu - mechanizmy regulacyjne; 2. Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu; 3. Trawienie i wchłanianie; 4. Katabolizm i anabolizm, III. ENERGIA: 1. Potrzeby energetyczne organizmu; 2. Wartość energetyczna pożywienia; 3. Bilans energii - kontrola masy ciała, IV. SKŁADNIKI ODŻYWCZE: 1. Węglowodany; 2. Tłuszcze; 3. Białka; 4. Składniki mineralne; 5. Witaminy, V. ŻYWNOŚĆ - WARTOŚĆ ODŻYWCZA I JAKOŚĆ ZDROWOTNA: 1. Produkty spożywcze i ich wartość odżywcza; 2. Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności; 3. Wzbogacanie żywności; 4. Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu; 5. Dodatki do żywności; 6. Zanieczyszczenia i substancje antyodżywcze w żywności; 7. Jakość zdrowotna żywności i jej ochrona, VI. RACJONALIZACJA ŻYWIENIA LUDNOŚCI: 1. Żywienie a informacja genetyczna człowieka; 2. Normy żywieniowe; 3. Żywienie a zwyczaje kulturowe; 4. Planowanie żywienia; 5. Upowszechnianie wiedzy o żywieniu. Zalecenia żywieniowe, VII. OCENA ŻYWIENIA: 1. Ocena wyżywienia; 2. Ocena stanu odżywienia
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej