369113
Książka
W koszyku
Gotowanie i jedzenie to wielka sztuka, a ich efekty - zarówno pozytywne, jak i negatywne - mogą mieć decydujący wpływ na jakość naszego życia. Książka porusza szerokie spektrum zagadnień związanych z odżywianiem, pomagając Czytelnikowi zrozumieć jego istotę. Przedstawia funkcjonowanie organizmu podczas wszystkich etapów tego procesu oraz wpływ poszczególnych składników pokarmowych, takich jak: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy oraz minerały. Autorzy zwracają szczególną uwagę na związek odżywiania ze zdrowiem. Opisują chorobotwórcze oraz lecznicze właściwości produktów żywnościowych. W szczególny sposób poruszają zagadnienie cukrzycy, nadwagi, a także procesu starzenia. W książce jest również mowa na temat produkcji żywności, nawyków żywieniowych, diety normalnej i odchudzającej, wegetarianizmu dorosłych i dzieci. Znajdziesz w niej odpowiedzi na pytania: Jaki jest związek spożycia cukru a zdolnością niszczenia bakterii przez organizm? Jakie są najczęstsze błędy żywieniowe? Jak złagodzić objawy menopauzy? Jakie choroby spowodowane są niedoborami pokarmowymi? Jak zapobiegać przejadaniu się? Jakich jest 20 najgorszych dodatków żywieniowych? Jak mądrze kupować, czyli jaki wpływ na nasze zdrowie mają nawyki związane z robieniem zakupów? [www.azymut.pl, 2014]
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-613.2 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Na okł. podtyt.: dieta pełnowartościowa, pokarmy pobudzające i uspokajające, kontrolowanie apetytu, żywność jako lekarstwo.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. s. 181-187. Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej