374722
Book
In basket
Ta książka kucharska to wydawnictwo niezywkłe. Zbiera i przypomina oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni klasztornej. Zdradza prawdziwe sekrety kuchni, która przeżywa dziś swój, zasłużony renesans. Znajdujemy tu stare receptury na potrawy najbardziej wyszukane, ale i najbardziej popularne. Potrawy mięsne i rybne, wina i nalewki, ciasta i desery... Dania na każdą porę roku i dnia. Na czas postu i czas świętowania, na Adwent i Wielki Post, na Boże Narodzenie i Wielkanoc.
Zachowując piękny język, w jakim owe dawne receptury były spisywane, ozdabiając je perełkami sarmackiego humoru i ubarwiając ponętnymi ilustracjami - książka ta pozwala wczuć się w nastrój towarzyszący owemu starodawnemu obyczajowi nieśpiesznego wydobywania z darów natury barw, smaków, aromatów... [Wydaw. AA, 2008]
Availability:
There are copies available to loan: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Notes:
General note
Na okł. podtyt.: przetwory, soki, kompoty, marmolady, konfitury.
Zawiera także poezje nt. kulinariów.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again