378391
Book
In basket
I. ŻYWNOŚĆ I JEJ WARTOŚĆ ODŻYWCZA. II. KULTUROWE I RELIGIJNE UWARUNKOWANIA ODŻYWIANIA SIĘ: 1. Tradycyjna medycyna chińska: Człowiek i jego otoczenie w filozoficzno-medycznym ujęciu ; Profilaktyka w tradycyjnej medycynie chińskiej ; Dieta w tradycyjnej medycynie chińskiej. 2. Medycyna ajurwedyjska: Profilaktyka zdrowotna w ajurwedzie ; Konstytucja człowieka według ajurwedy i problemy zdrowotne ; Pokarmy w ajurwedzie i ich wpływ na zdrowie ; Zlecenia ajurwedyjskie w stanach chorobowych na przykładzie nadciśnienia. 3. Religijne uwarunkowania odżywiania: Dieta żydowska ; Dieta islamska ; Odżywianie się buddystów ; Dieta Rastafari. III. WYBRANE DIETY KLASYCZNE I ALTERNATYWNE: 1. Dieta podstawowa, ubogo energetyczna i bogato resztkowa: Dieta podstawowa ; Dieta bogato błonnikowa ; Dieta niskoenergetyczna. 2. Diety modyfikujące podaż składników pokarmowych: Dieta niskotłuszczowa ; Dieta niskowęglowodanowa ; Dieta wysokobiałkowa ; Dieta niskobiałkowa. 3. Diety łatwostrawne: Dieta lekkostrawna ; Dieta „oszczędzająca” ; Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu. 4. Diety z modyfikacjami konsystencji: Dieta płynna ; Dieta płynna wzmocniona ; Dieta papkowata. 5. Diety z modyfikacjami składników mineralnych: Dieta niskosodowa ; Dieta wysokopotasowa ; Dieta niskopotasowa ; Dieta wysokożelazowa ; Dieta bogatowapniowa ; Dieta niskofosforowa 6. Diety dostosowane do stanu fizjologicznego organizmu: Diety dla osób starszych ; Diety dla osób uprawiających sport ; Żywienie kobiet ciężarnych ; Żywienie kobiet karmiących ; Żywienie w zależności od pór roku. 7. Diety alternatywne. Głodówki i głodówki częściowe: Głodówki. Podstawowe informacje, wskazania i przeciwwskazania ; Typy głodówek ; Prowadzenie głodówki ; Głodówki a prawidłowe żywienie. 8. Diety alternatywne. Wegetarianizm, weganizm, witarianizm i ich odmiany: Rys historyczny i kulturowy ; Przystosowanie człowieka do „roślinożerności” oraz zalety diety wegetariańskiej ; Wady diety wegetariańskiej ; Aminokwasy egzogenne ; Aminokwasy ograniczające ; Odmiany diety wegetariańskiej. 9. Diety alternatywne. Dieta według dr Budwig. 10. Diety alternatywne. Dieta kopenhaska. 11. Odżywki doustne, żywienie dojelitowe i pozajelitowe. IV. ŻYWIENIE CZŁOWIEKA W WYBRANYCH STANACH CHOROBOWYCH: 1. Żywienie w chorobach nowotworowych. 2. Żywienie w chorobach układu pokarmowego. 3. Żywienie w zaburzeniach i chorobach metabolicznych. 4. Żywienie w chorobach układu krążenia. 5. Żywienie w chorobach układu kostnego. 6. Żywienie w chorobach układu moczowego. 7. Żywienie w chorobach neurologicznych. 8. Żywienie w ostrych stanach chorobowych. V. INTERAKCJE LEKÓW Z POŻYWIENIEM: 1. Wpływ żywności na losy leku w organizmie. 2. Wpływ leków na losy żywności w organizmie. 3. Inne rodzaje interakcji leków z żywnością.
Availability:
All copies are currently on loan: sygn. A-102562 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliogr. przy częściach.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again