369192
Książka
W koszyku
(Seria Podręczników dla Studentów Studiów Pielęgniarskich ; 5)
1. Wstęp. 2. Pojęcie zdrowia. 3. Czynniki decydujące o zdrowiu człowieka: Czynniki środowiskowe, Czynniki biologiczne, Czynniki społeczne, Promocja zdrowia. 4. Naturalne środowisko człowieka: Człowiek jako element biosfery, Przemiany materii i energii w biosferze, Homeostaza wody w środowisku, Homeostaza wody w ustroju człowieka, Zdrowie człowieka a stan atmosfery, Wartości normatywne stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku człowieka, Biomarkery, Antropogenizacja środowiska, Działalność człowieka a zasoby przyrody, Wpływ człowieka na klimat. 5. Rozwój fizyczny i psychiczny człowieka: Higiena wieku rozwojowego, Higiena wieku podeszłego, Higiena psychiczna, Profilaktyka uzależnień. 6. Środowiskowe uwarunkowania zdrowia: Związek między chorobą a środowiskiem, Biomonitoring środowiskowy, Uszkodzenia narządowe i komórkowe, Biometeorologia i bioklimatologia. 7. Ergonomia i bezpieczeństwo pracy.8. Środowisko pracy: Podział zagrożeń zdrowia na stanowisku pracy, Rodzaje obciążenia pracą, czynniki szkodliwe, Czynniki fizjologiczne mające wpływ na zdrowie w środowisku pracy, Koszt fizjologiczny i energetyczny pracy, Obciążenie pracą dynamiczną, Obciążenie pracą statyczną, Obciążenie psychiczne. 9. Zagrożenia w środowisku pracy: Zagrożenia narządów ruchu, Zagrożenia dermatologiczne, Zagrożenia mikologiczne w praktyce pielęgniarskiej, Zagrożenia biologiczne, Profilaktyka zagrożeń biologicznych, Czynniki fizyczne, Czynniki chemiczne i pyły, Zagrożenia w środowisku pracy (ze szczególnym uwzględnieniem zawodu pielęgniarki), Czynniki rakotwórcze. 10. Żywność i żywienie: Podstawowe składniki odżywcze, Przemiana materii (podstawowa i całkowita), Bilans energetyczny ustroju, Zasady prawidłowego żywienia, Ocena żywienia, Ocena stanu odżywienia dzieci i osób dorosłych, Inne metody oceny stanu odżywienia populacji. 11. Choroby związane z żywnością, żywieniem i odżywieniem: Przyczyny i skutki nieprawidłowego żywienia, Zasady profilaktyki i leczenia dietetycznego metabolicznych chorób cywilizacyjnych. 12. Żywienie w zdrowiu i chorobie: Normy zapotrzebowania na składniki pokarmowe, Żywienie zdrowego człowieka, Żywienie chorego człowieka, Alergia i nietolerancja pokarmowa u dzieci i młodzieży, Higieniczna ochrona żywności i zakładów żywienia zbiorowego.
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-96998 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej