378325
Book
In basket
(Zdrowie publiczne ; cz. 2)
I. WYSTĘPOWANIE I METODY OCENY NIEDOŻYWIENIA: 1. Niedożywienie jako problem zdrowia publicznego ; 2. Ocena sposobu żywienia ; 3. Ocena stanu odżywienia i leczenia żywieniowego u dzieci ; 4. Mechanizm łaknienia: od genetyki po uwarunkowania środowiskowo-kulturowe. II. RODZAJE I MANIFESTACJE KLINICZNE NIEDOŻYWIENIA: 1. Ryzyko występowania niedoborów wybranych składników mineralnych i witamin w dietach uczniów w wieku okołopokwitaniowym ; 2. Niedożywienie u pacjentów hospitalizowanych. III. NIEDOŻYWIENIE W WYBRANYCH "GRUPACH RYZYKA" W ROZWOJU ONTOGENETYCZNYM: 1. Noworodek z małą masą ciała ; 2. Niedożywienie dzieci do trzeciego roku życia ; 3. Niedożywienie dzieci i młodzieży w Polsce ; 4. Niedożywienie u kobiet w ciąży ; 5. Niedożywienie w wieku powyżej 65 r.ż. IV. NIEDOŻYWIENIE W WYBRANYCH ZESPOŁACH CHOROBOWYCH: 1. Niedożywienie u dzieci z zaburzeniami karmienia ; 2. Postępowanie żywieniowe w anoreksji i bulimii ; 3. Osteoporoza ; 4. Niedożywienie w chorobie nowotworowej. V. PROMOCJA ZDROWIA, PROFILAKTYKA I LECZENIE NIEDOŻYWIENIA: 1. Dieta wegetariańska ; 2. Suplementy diety w niedożywieniu ; 3. Rola promocji zdrowia i edukacji w profilaktyce niedożywienia ; 4. Społeczne skutki niedożywienia ; 5. Leczenie żywieniowe u dzieci.
Availability:
There are copies available to loan: sygn. A-96494 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Reviews:
Other editions:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again