369192
Brak okładki
Książka
W koszyku
Cz. I - Walka o naturę zwierzęcą czerwców. Roślina czy zwierzę; Rozdz. I. CZASY STAROŻYTNE: A. Tło pracy. Wyróżnienie poszczególnych czerwców barwierskich; B. Czerwce lakowe; C. Czerwiec armeński; D. Kermes. Rozdz. II. WIEKI ŚREDNIE. OKRES UPADKU I NARODZINY NOWEJ KULTURY: A. Uwagi ogólne; B. Sytuacja w krajach śródziemnomorskich: 1. Rozwój nauki o kermesie i czerwcu, 2. Kermes w przemyśle i handlu Bizancjum, 3. Przemysł i handel kermesem w Italii i Prowansji, 4. Kermes i czerwiec jako czynnik kultury średniowiecznej, 5. Kermes i czerwiec w malarstwie średniowiecznym, 6. Obrót handlowy i ceny; C. Kraje gallo-germańskie: 1. Kwestia czerwca w rozwoju nauki, 2. Czerwiec na polu kultury. Cz. II - Kermes czy czerwiec?; Rozdz. III. ODRODZENIE - 1. Rozwój nauki o czerwcach: A. Uwagi wstępne, B. Stosunki w południowej Europie, C. Kraje gallo-germańskie, D. Zestawienie wyników; 2. Rola czerwców w rozwoju kultury: A. Kermes i czerwiec w zastosowaniu aptecznym, B. Czerwiec i kermes w handlu i w barwierstwie. Rozdz. IV. ROLA CZERWCA W DAWNEJ SŁOWIAŃSZCZYŹNIE ORAZ W POLSCE PIASTOWSKIEJ I JAGIELLOŃSKIEJ: A. Czasy najdawniejsze, B. Czerwiec w nauce polskiej XV i XVI wieku, C. Czerwiec jako czynnik gospodarczy w Polsce, D. Handel czerwcem.
Status dostępności:
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. AD-92501/t.1 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Indeksy.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej