367100
Brak okładki
Książka
W koszyku
Chemia rolna / Mieczysław Koter. - Warszawa : Państwowe Wydaw. Naukowe, 1972. - 594, [1] s. : rys. ; 24 cm.
I. Podstawy żywienia roślin - Historia rozwoju nauki o odżywianiu się roślin - Zarys składu chemicznego rośliny i rola fizjolo-
giczna poszczególnych pierwiastków - Roślina a środowisko II. Gleba jako środowisko i źródło pożywienia roślin
(żyzność gleby) - Pojęcie żyzności i struktury gleby - Związki organiczne gleby i organizmy glebowe - Własności sorpcyjne gleby - Roztwór glebowy - Dynamika składników pokarmowych III.Nawozy i nawożenie - Nawozy wapniowe - Nawozy azotowe - Nawozy fosforowe - Nawozy potasowe, magnezowe i siarkowe - Mikronawozy - Nawozy wieloskładnikowe - Produkcyjność i przechowywanie nawozów mineralnych - Nawozy organiczne - Nawozy bakteryjne - Nawożenie dwutlenkiem węgla IV. Nawożenie roślin uprawnych - Czynniki kształtujące system nawożenia w gospodar-
stwie rolnym - Technika stosowania nawozów - Ogólne zasady nawożenia niektórych roślin uprawnych V. Badania potrzeb nawozowych gleb - Uzasadnienie celowości badania gleb - Metodyka pobierania próbek glebowych reprezentują-
cych określoną powierzchnię pola - Pobieranie próbek glebowych z poszczególnych użytków
rolnych - Określenie potrzeb nawożenia gleb według szaty
roślinnej - Metody określania potrzeb nawożenia roślin według
chemicznej analizy roślin - Analiza chemiczna gleby jako wskaźnik jej potrzeb
nawozowych - Mikrobiologiczne metody określania potrzeb nawozo-
wych gleb - Metody wegetacyjne określania potrzeb nawożenia gleb
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-37487 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej