374705
Książka
W koszyku
Staraliśmy się, aby była to opowieść, a nie tylko zbiór przepisów. Wszystkie konkretne przepisy, których indeks zamieściliśmy na końcu publikacji (a jest ich 131), prezentowane są w pewnym kontekście. W części I – Tradycja Bojków – kulturowym, w części II Zdrowie z Natury – funkcjonalnym. Nie jest to zatem typowa książka kucharska, ale treść, którą z powodzeniem można czytać w długie, bieszczadzkie wieczory. Jest to raczej opowieść etnograficzno-historyczna w części pierwszej oraz funkcjonalno-fito-terapeutyczna w części drugiej. To nie praca o technologii żywienia. Nie twierdzimy, że wiemy najlepiej, jak przyrządzać te 131 potraw. Jednak po dokładnej kwerendzie źródłowej upieramy się, że tak kiedyś gotowano (część pierwsza) albo że tak jest zdrowiej (część druga). Zdrowie z Natury obejmuje zioła, ich właściwości oraz wpływ na zdrowie. Znajdziecie tu także przepisy bezglutenowe i sposoby przetwarzania żywności. [Wydawnictwo Arete, 2024]
Status dostępności:
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-12791 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. R-12792/U (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronach 554-569. Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej