368529
Książka
W koszyku
(Coreana Varsoviensia)
Wino w poezji shijo - przykład postawy epikurejskiej i eskapizmu w tradycyjnej literaturze koreańskiej / Anna Piwowarska ; Zapiski damy Chang Kye-hyang jako źródło poznawcze z dziedziny antropologii kulitarnej siedemnastowiecznej Korei / Kamila Kozioł ; Prehistoryczna i wczesnohistoryczna kuchnia południowego wybrzeża koreańskiego - zarys dziejów i propozycja nowej systematyzacji badań / Jakub Taylor ; Obraz jedzenia i picia w buddyjskiej obyczajowości klasztornej dawnej Korei na podstawie wybranych źródeł piśmienniczych i poetyckich / Justyna Najbar-Miller ; Koreańskie tradycje kulinarne w Japonii / Iwona Kordzińska-Nawrocka ; Symbolika ryżu w przysłowiach i frazeologizmach koreańskich / Jeong In Choi ; Ttŏk - w kuchni i kulturze Korei / Magdalena Tomaszewska-Bolałek ; Alkohol w życiu Koreańczyków / Hyerim Pak.
Teksty zawarte w tomie nawiązują do najdawniejszych dziejów koreańskiej kultury kulinarnej, symboliki ryżu i jego rytualizacji, roli herbaty oraz napojów alkoholowych w kulturze życia codziennego, obejmują też wątki biesiadne w poezji i przekazy na temat historycznej i współczesnej tradycji kulinarnej. [www.azymut.pl, 2024]
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografie, netografie przy pracach.
Uwaga dotycząca języka
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej