374601
Książka
W koszyku
Projekt "Dziedzictwo kulinarne mieszkańców dawnej Puszczy Sandomierskiej" 2016/2017 - idea i realizacja / Katarzyna Smyk. HISTORIA: Życie i pożywienie codzienne mieszkańców dawnej Puszczy Sandomierskiej od uwłaszczenia do początku II wojny światowej / Izabela Wodzińska. WSPÓŁCZESNOŚĆ: Rytm codzienności: 1. Wokół kuchni. Tradycje kulinarne Lasowiaków na tle przemian społecznych i gospodarczych / Janusz Radwański, 2. Pożywienie codzienne wczoraj i dziś / Elżbieta Dudek-Młynarska, 3. Przednówek w biedzie i w dostatku / Urszula Rzeszut-Baran ; Wielkie świętowanie: 1. Od Adwentu do Trzech Króli - o pożywieniu w świąteczny czas Bożego Narodzenia / Justyna Niepokój-Gil, 2. Potrawy wielkopostne i wielkanocne / Mariola Tymochowicz, 3. "Na zapusty wieprzek tłusty". O lasowiackim biesiadowaniu w karnawale / Jolanta Dragan, 4. Świniobicie - w oczekiwaniu na celebrację świąt / Wojciech Dragan, 5. O pożywieniu pielgrzymkowym i odpustowym / Wojciech Dragan ; Uroczystości: 1. Uczta weselna: obfitość, wspólnota, obrzęd / Katarzyna Ignas, 2. Rodzinne spotkania przy stole / Arkadiusz S. Więch, 3. Przyjęcia imieninowe i urodzinowe w Puszczy Sandomierskiej - tradycja i współczesność / Magdalena Fołta. MATERIAŁY Z BADAŃ: Archiwum ; Wybrane receptury.
Status dostępności:
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-11163 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronach 313-318. Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej