367690
Książka
W koszyku
Bez marnowania : kuchnia zero waste / Anna Lena Lesz. - Wydanie drugie. - Warszawa : Wydawnictwo RM, 2020. - 276, [4] stron : fotografie ; 23 cm.
Dlaczego marnujemy tyle jedzenia? ; Terminy ważności na produktach ; Dobry plan to podstawa ; Prawidłowe przechowywanie jedzenia ; Jak przedłużyć trwałość jedzenie? ; Wszystko o zamrażalniku i lodówce ; PRZEPISY: Mięso i warzywa z rosołu ; Białka w natarciu ; Żółtka polecają się na stół ; Aquafaba - wegańskie jajko ; Nabiał z kończącym się terminem ważności ; Wędlina kusi ; Czerstwe pieczywo nie musi być złe! ; Owocowe szaleństwo ; Warzywny zawrót głowy ; Przepisy podstawowe, bez których ani rusz.
Gospodarność i niemarnowanie jedzenia to tradycyjne wartości, które są też istotnymi elementami światowego ruchu zero waste. U jego podstaw leżą wrażliwość ekologiczna (ochrona zasobów Ziemi) oraz społeczna (moralny obowiązek dzielenia się żywnością z tymi, którym jej brakuje). Ta książka to zero waste w praktyce kuchni domowej. Autorka uczy świadomego planowania zakupów spożywczych, poprawnego przechowywania produktów, oszczędnego wytwarzania potraw i komponowania posiłków z zachowaniem prozdrowotnych składników, przemyślanego przechowywania i wykorzystywania niezjedzonych potraw. Proponuje też blisko 100 przepisów spełniających główne zasady idei zero waste. Wszystkie receptury – przejrzyste i opatrzone praktycznymi wskazówkami – zachęcają nawet mniej zaawansowanych do kreatywnej aktywności kulinarnej. [www.azymut.pl, 2023]
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej